Iskola

Széchenyi István Katolikus és Német Nemzetiségi Általános Iskola

Zalka Máté Általános Iskola 

Iskolánk védőszentje

Iskolánk védőszentje, Szent József

Szent József, Jézus nevelőapja volt. Az Újszövetség szerint Dávid házából származott, ácsként munkálkodott Názáretben. Eljegyezte Szűz Máriát. Amikor jegyesét titokban el akarta bocsátani, mert gyermeket várt, álmában egy angyal tudomására hozta: Szűz Mária a Szentlélektől van áldott állapotban.

“József, Dávid fia, ne félj magadhoz venni feleségedet, Máriát, mert a gyermek, amelyet a szíve alatt hordoz, a Szentlélektől van. Fiút fog szülni, akit Jézusnak nevezel el, mert Ő szabadítja meg népét bűneitől”.7- olvashatjuk a Szentírásban.

Szent József nem játszott szerepet Jézus nyilvános működésében, azért mert még mielőtt Jézus tanítani kezdett volna, Szent József már meghalt, Jézus és Mária karjai között.

Védőszentjüknek tekintik az ácsok, asztalosok, erdészek, famunkások, favágók, bognárok, koporsókészítők, kádárok, tímárok, a jegyesek, az ifjú házasok, a családok, az árvák és a haldoklók. Segítségért folyamodnak hozzá a házépítéskor, kísértésben, hirtelen halál, reménytelen ügyek, szembetegségek idején. A XIX. századtól tartják a papnövendékek és a szerzetesek védőszentjének; a XX. században pedig a munkások patrónusa lett. Szent Józsefet legtöbbször úgy ábrázolják, hogy a kis Jézus a jobb karján ül, bal kezében pedig liliomot vagy kivirágzott vesszőt tart, de ábrázolják vándorbottal, fűrésszel, fejszével és fúróval is. Szent József a jegyesek és iparosok védőszentje. 1870-ben IX. Piusz pápa az egyház védőszentjévé választotta.

 

„Dávid házából József, aki lettem,
Koldusszegény ács, de kiválasztatott.
Hogy Máriámat egy életen át szeressem,
Az ember módján, mint megírattatott.”

(Kornis Mihály: József)

 

Tanévnyitó

széchényis tanévnyitó3

 

Jubileumi Ünnepélyes Tanévnyitó Öreg-, és Újdiákok számára

Ünnepélyes Tanévnyitó a volt Zalkában

Óvodaátadás

óvodaavató2óvodaavató3óvodaavazó 2018.

 

 

Városi Adventi Gyertyagyújtás

gyertya4

 

Ünnepélyes Tanévzáró és Ballagás 

Június 14. Péntek 

 

 

2019/20.Tanév

Szeptember

2019. szeptember 2-án hagyományos tanévnyitó ünnepséggel nyitottuk meg a 2019/2020-as tanévet. Dienes Béla intézményvezető úr köszöntötte a kis elsősöket és szüleiket, Heidelsperger István esperes plébános úr lelki útmutatást adott az új tanévre. A műsorban óvodás, elsős és ötödikes tanulók versekkel köszöntötték az iskolát. A kisdiákok emléklapot és egy kis ajándékot vettek át, amely mindig emlékeztetni fogja őket életük eme nagyon fontos pillanatára. Iskolánk valamennyi dolgozója nevében kívánunk vidám, tartalmas, lelkiekben is gazdag tanévet. Isten áldása legyen valamennyiük életén,munkáján!

 

!szécnyényi tanévnyitó4 széchényi tanévnyitó2 széchényi tanévnyitó5

 

Egyházi tanévnyító

Egyházi tanévnyitó Veni Sancte ünnepségünkre 2019. szeptember 8-án vasárnap, 16.00 órakor kerül sor a római katolikus plébániatemplomban. (Mátészalka, Kossuth tér 2.)
Ide várjuk az első osztályos gyerekeket szüleikkel együtt.

plébániatemplom

 

 

 

Első diákmise a

2019/2020-as tanévben
2019. szeptember 15-én 10.00 órától diákmise lesz a Rácz-kerti templomban.

Fatimai imaestek 2 

Minden hónap 2. vasárnapján reggel 8 órakor Diákmise a Rackerti templomban.

 

A Debrecen- Nyíregyházi Egyházmegye területén működő óvodai intézményegységek II. szakmai tanácskozását tartották szeptember 11-én a mátészalkai Széchenyi István Katolikus Német Nemzetiségi Általános Iskola és Óvoda óvodai tagintézményében.

 

SzechenyiOvi 2          SzechenyiOvi_20190911_0071 3 

 

FB_IMG_1568219137058 

December

Aranyosi Ervin: Mire tanít a Mikulás? (részlet)

A Mikulás tudja, hogy kell
örömöt szerezni,
hogyan kell nagy szeretettel
a szívnek üzenni.
Azt próbálja tanítani:
– Ha örömöt szerzel,
a szíved is átmelegszik,
s boldog lesz az ember.

Tanulj hát meg szívből adni,
úgy tegyed a dolgod,
hogy akire rámosolyogsz,
legyen attól boldog!
Adjál másnak szeretettel,
légy a Mikulása!
Hadd örüljön a Mikulás,
hogy akad már mása!

A Mikulás valójában
csak a jót tanítja,
s aki tanul, annak lelkét
mind-mind gazdagítja.
Mert jó érzés szívből adni,
s ha adsz máris érzed,
hogyan okoz a szeretet
benned melegséget!

Adventi időszak

valaki vár             adventi készülődés 

Városi Adventi gyertyagyújtás

 

 

                                          Március 11.-április…

                                                              

                    

 

Ne felejtsd el katolikus hittanra íratni gyermekeidet! – Idén nem akárhogy buzdítják a szülőket

 

A mostani időszakban zajlik az iskolai beiratkozás folyamata, amikor lehet dönteni a katolikus hit- és erkölcstan választásáról. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Hitoktatási Felügyelősége tájékoztató kampányt indított az oktatásról, illetve szeretne lehetőséget nyújtani arra, hogy jobban megismerhessék a szülők által kiválasztott iskolában tanító hitoktató kollégákat.

„A jó szülők a gyerekeiknek a legszebbet, a legjobbat akarják adni, amivel az életben találkoztak” – mondta Erdő Péter bíboros abban a videóban, ahol arra buzdítják a szülőket, hogy idén se felejtkezzenek meg a gyermekeik hitoktatásáról. „És valóban: a tanítás, az oktatás sok kincset, sok értéket közvetít a fiatalok felé. De a hitoktatás az, ami megmutatja, hogy az egésznek értelme van. Hogy értelme van az életünknek, hogy boldogok lehetünk itt, ebben a földi életünkben, és az örökkévalóságban is. 

Kedves szülők! Az idei rendkívüli helyzetben is gondoljatok rá, hogy hittanra írassátok gyermekeiteket!”

A videóban Erdő Péter bíboroson kívül meghallgathatunk négy szülőt is a katolikus hittannal kapcsolatos tapasztalatairól:

„Számomra a reményről beszél” – nyilatkozta Süveges Gergő újságíró, kommunikációs tréner. „Arról, hogy jónak lenni, meg embernek maradni nem azért kell, hanem azért lehet, mert van Valaki, aki végtelenül szeret engem. (…) Én ezt a felszabadító, boldogító, reményt adó üzenetet szeretném átadni a gyerekeinknek is. Ezért járnak katolikus hittanra.”

„Olyan alapot ad, amely örök életre szól. És szó szerint Örök életre!” – lelkesít mindenkit a döntésben Joós Andrea tanár, előadó, a népszerű Élménybiológia Facebook-oldal alapítója.

Semsei Rudolf és felesége, Dobay Eszter közgazdászok, a Házasság Hete 2020 nagykövetei így látják a katolikus hittantanulás gyümölcseit: „Csodálatos látni, hogy négy gyermekünk a katolikus hitben és védelmében közösen élik meg a keresés élményét” – mondta Rudolf.

„Egyre közelebb kerülnek Krisztushoz, egyre inkább megérzik az Ő támaszát és szeretetét” – tette hozzá Eszter.

Bővebb információért kattints IDE.

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Hitoktatási Felügyelősége; NEK

Fotó: Unsplash

Magyar Kurír

 

Április 22. A Föld Világnapja

A Föld fohásza

Vándor, ki rajtam élsz, s vándorolsz,
Jól gondold meg mit teszel,
Mert porból vagy, s porrá leszel,

S, ha sorsod rossz útra terel
Neked folyton-folyvást menekülnöd kell;
Én erdőm fáival rejtelek
Hegyim barlangjaiban éltetlek
Forrásim bő vizével oltom szomjadat,
Szellőimmel pirosítom arcodat,
S Napom fénye csinosítja alakodat.
Cserébe védj a gonosztól,
Ki megfoszt fáimtól,
Ellopja óriás hegyeim,
Kiapasztja bő forrásim!
Szellőm nem pirosít,
Napom nem csinosít.
Vándor, ki rajtam élsz, s vándorolsz,
Gondolkozz, mielőtt cselekszel!
Mert porból vagy, s porrá leszel,
S, ha sorsod rossz útra terel,
S akkor már nem lesz ki többé felemel!

A Föld meséje

Egyszer volt, hol nem volt, volt a Világűrben egy bolygó. Messziről úgy nézett ki, mint egy kék üveggolyó. Irígykedve nézett rá a többi égitest, mert olyan gyönyörű volt.

A Nap nagyon- nagyon büszke volt rá, hiszen Õ melengette fényével minden reggeltől estig. Ápolta, nevelgette, figyelte, hogyan fejlődik rajta az Élet…

Gyönyörű kékségét a Földet borító tengerek, folyók, tavak adták. Smaragdszínben zöldelltek az erdők, mezők…, barnállottak a felszántott földek…, az állatok mozgalmassá tették.., az emberek pedig annyit használtak belőle, amennyire életükhöz szükségük volt.Mikor a Nap beküldte fénysugarait a felhők alá mélyen, azok vígan jelentették, hogy a Földön minden rendben! Színpompásan virítanak a virágok, a fák termései éretten kínálják magukat, a vizek lakói vígan lubickolnak a kristálytiszta tengerekben, majmocskák ugrándoznak a fákon, minden élőlény boldogan éli világát.

Egyszer aztán megváltozott minden!!!

Az Ember, aki nagyon régóta békességben élt a növényekkel, állatokkal, hirtelen önzővé vált. Kényelmesen, bőségben akart élni, nem érdekelte, milyen hatása van új életének a Földre.

Ha fázott, kivágta a fákat, hogy azok tüzénél melegedjen, de nem ültetett helyettük másikat! Kihalászta a vízből a halakat mert éhes volt, de nem nevelt helyettük újakat .Leszakította az édes gyümölcsöket, de nem ápolta a termést adó növényeket, hogy teremhessenek újra. Önzése egyre nőtt!

Nagy házakban akart élni. Szép ruhákban akart pompázni. Gyorsan el szeretett volna jutni bárhová a Földön. Már nem volt elég a saját lába, járműveket talált ki magának. Nagy gyárakat épített, amiknek kéményéből dőlt a füst a tiszta levegőbe. A nagy hajóiból mérgező olaj szivárgott a tengerbe, felelőtlenül szétszórta a sok szemetet, levadászta az állatokat, és elfoglalta a helyüket.

A FÖLD SZENVEDETT!!!

A róla visszaverődő fényhírnökökkel a Naphoz kiáltott segítségért!

“Segíts! Az Ember észre sem veszi és elpusztít engem!!! Segíts kérlek, hogy megtisztulhassak, míg nem késő!!”

A Nap nagyon féltette a Földet, és folyton keresett, kutatott, mert nem tudta, hogyan segíthetne rajta.

Egyszer az egyik fényhírnök izgatottan jelentette: “Nap! Napocska! Találtam valakit, aki segíthetne a Földnek életben maradni! Igaz, KICSI…. az emberek gyereknek hívják, de nagyon sok van belőle! Képzeld! A gyerekek szeretik a Földet! Meglocsolják a virágokat, el ne hervadjanak. Télen a madárkáknak etetőt készítenek, éhen ne haljanak! Imádják az állatokat, símogatják, mosdatják, etetik őket, játszanak velük. Nem dobálják szét a szemetet! Sokat járnak az erdőbe, de nem tördelik az ágakat! Tudnak fára mászni,kedvesek, mosolygósak, szorgalmasak és legszívesebben folyton vízben lubickolnának a halacskákkal. Õket kérd meg, hogy segítsenek a Földnek megtisztulni, életben maradni!”

A Nap megértette az üzenetet és nem keresett tovább.Érezte, hogy a gyerekekre van szükség, és minden erejével Õket kezdte tanítani: Színpompás virágokat szórt a lábuk elé, hogy a gyerekek megszokják a szép színes növényeket maguk körül.Egész nyáron egészségesre sütötte kis testüket, hogy legyen erejük télire. Titkos üzeneteket súgott a fülükbe, hogy lássák milyen gyönyörű a természet amely szebbé teszi életüket és védjék minden erejükkel otthonukat a Földet.

A Nap nem csalódott. A gyerekek megértették, milyen nagy feladat vár rájuk. Azóta szorgalmasan gyűjtik a szemetet, az óvoda kertjébe növényeket ültetnek, magocskákat keltetnek, kis kezük munkáját figyelemmel kísérik, minden saját termésüknek örülnek. Enni adnak az állatoknak, ha fészekből kiesett madárkát találnak, segítenek visszatenni a helyére.

A Nap megnyugodott. Gyors fényhírnököt küldött a Földhöz, biztató üzenettel:

“Ne félj KINCSEM! Megmenekülsz! Elhasznált, szenvedő tested védi sok-sok gyermek!Okos felnőtté cseperednek majd, és nem felejtik el mennyi szép élményt kaptak tőled, amikor még kicsik voltak. Ha majd felnőttek lesznek, akkor sem fognak cserbenhagyni téged. Megtisztítanak, és megtanulnak úgy élni rajtad csodaszép KÉK BOLYGÓ, hogy ne fájjon neked!”

Berta Kati

http://www.csaladivilag.hu/a-fold-meseje-mese/

Legyünk kreatívak! :Tesi óra -is-otthon::)

 

https://www.facebook.com/KidsArtnCrafts/videos/673177309893085/
 
 
 

Mindannyian egy kis igazi Csodák vagytok! …Isten igazi kis Csodái

Hétvégén, május első vasárnapja: ANYÁK NAPJA

Nézzd meg, hogyan segíthetnél Anyukádnak?

“ITT IS LAKIK EGY ANYUKA” – AKÁR ORSZÁGOSSÁ IS VÁLHAT AZ ARANYOSAPÁTI ISKOLA DOLGOZÓINAK ÖTLETE

 • április 28, 2020
 • Írta: Háromhatár
 • Közzétéve Helyi hírek

Különleges ötlettel álltak elő az aranyosapáti iskola dolgozói, amiről az igazgató Benkő Zsigmondné tett felhívást a facebookon. A lényeg, hogy mivel nincs osztálytermi tanítás, az iskolában nem tudják közösen megünnepelni az anyák napját.

tulipán anyuka 1

“Kedves Szülők és Gyerekek!
Mint tudjátok a hét végén, vasárnap Anyák napja lesz! Sok szeretettel köszöntjük az Édesanyákat! Ilyenkor az iskolában kis meglepetéseket készítünk, de most mindenki otthon van. Intézményünk dolgozói azzal az ötlettel álltak elő, hogy indítsunk egy mozgalmat, aminek azt a címet adjuk, hogy “Itt is lakik egy Anyuka”.

Ezt úgy tudnánk legkönnyebben megmutatni, ha egy gyönyörű szép tulipánt kivágunk, és kitesszük egy olyan ablakba, amit az útról is jól lehet látni.

Ha valaki megkérdezi, mondjátok azt, hogy azért van ott, mert Itt is lakik egy Anyuka! Ha Nagymama is veletek lakik, kettőt is tehettek ki, hiszen ő is Anyuka.
Nagy öröm lenne mindannyiunk számára, ha elterjedne ez a mozgalom.
Vegyetek benne részt, terjesszétek ti is!Technikából ez a feladat.”

Úgy gondoljuk mi is besegítünk a hírverésbe (reméljük a tulipánunkra ötöst kapunk technikából), miért is ne legyen ez az ötlet járási, esetleg megyei, vagy adja Isten országos akció!

Tisztelettel kérem más lokális vagy országos hírújságok, weboldalak, facebook oldalak vagy csoportok segítségét, vigyék tovább az ötletet bármilyen formában!

Természetesen Ön is segíthet egy megosztással, amit tiszteletteljesen megköszönünk.

Dsida Jenő: Óda az Édesanyámhoz

Dicsértessél ma Te is itt a földön, mert esküszöm, hogy nagyon nagy a Lelked s a földi szívek földig borulását Te mindenkinél inkább megérdemled. Nézem, látom a teltzsákú sok évet és érzem: nekem már semmit se hagy, de büszke leszek mindéltemig arra, hogy Te vagy nekem az, aki Te vyagy. Te vagy az, aki mindenkinek ad, a szenvedőknek virrasztást, vizet, Te vagy, akinek mindenki adósa, s akinek jóval senki sem ­ zet. … Hadd legyek hát én az igazi zengő, kis régi gyermek rombadőlt tanyán és harsogjam el hozsannás hitemmel Dicsértessél, dicsértessél, Anyám!


József Attila: Nem tud úgy szeretni

Nem tud úgy szeretni a világon senki,
mint az édesanyám tud engem szeretni.
Akármit kivántam megtette egy szóra,
még a csillagot is reám rakta volna.
Mikor a faluban iskolába jártam,
rendesebb egy gyerek nemigen volt nálam.
El nem tűrte volna ő azt semmi áron,
hogy valaki nálam szebb ruhába járjon.
Éjjel – nappal őrzött mikor beteg voltam,
magát nem kimélte, csak értem aggódott.
Mikor felgyógyultam, fáradt két szemében
öröm könnynek égtek, s csókolva becézett.
Én Istenem áldd meg, őrizd az anyámat,
viszonozhassam én ezt a nagy jóságot.
Lássak a szemében boldog örömkönnyet,
ne lássam én soha búsnak, szenvedőnek

Barcsai – Fehér Géza: Nagymamának

Jó nagymama, tedd le ma

Fényes ókuládat!

Kérlek szépen hallogasd meg

A kis unokádat!

Eddig mindig te hoztál

Ajándékot, cukrot.

Kérlek, ma te fogadd el

Tőlem e kis csokrot.

Nem adhatok egyebet

Pár szerény virágnál.

De egy- egy jókívánság

Mindenik virágszál.

Általuk, jó nagyanyám,

Tehozzád én szólok.

Isten éltessen soká!

Légy vidám és boldog!

2018.

Dsida Jenő:Hálaadás

Köszönöm Istenem az édesanyámat!
Amíg ő véd engem, nem ér semmi bánat!
Körülvesz virrasztó áldó szeretettel.
Értem éjjel-nappal dolgozni nem restel.
Áldott teste, lelke csak érettem fárad.
Köszönöm, Istenem az édesanyámat.

Köszönöm a lelkét, melyből reggel, este
imádság száll Hozzád, gyermekéért esdve.
Köszönöm a szívét, mely csak értem dobban
– itt e földön senki sem szerethet jobban! –
Köszönöm a szemét, melyből jóság árad,
Istenem, köszönöm az édesanyámat.

Te tudod, Istenem – milyen sok az árva,
Aki oltalmadat, vigaszodat várja.
Leborulva kérlek: gondod legyen rájuk,
Hiszen szegényeknek nincsen édesanyjuk!
Vigasztald meg őket áldó kegyelmeddel,
Nagy-nagy bánatukat takard el, temesd el!

Áldd meg édesanyám járását-kelését,
Áldd meg könnyhullatását, áldd meg szenvedését!
Áldd meg imádságát, melyben el nem fárad,
Áldd meg két kezeddel az Édesanyámat!

Halld meg jó Istenem, legbuzgóbb imámat:
Köszönöm, köszönöm az édesanyámat!!!

Hogyan születnek a nagymamák

“A nagymamák először kislánynak születnek. Aztán nagylányok lesznek, és azután anyukák.
Akkor születnek a nagymamák, amikor az anyukák megtudják, hogy a gyereküknek gyereke lesz, tehát hogy unokájuk lesz.
Ők már ettől kezdve nagymamák, egészen addig, amíg meg nem halnak.

A nagymamák sokat sírnak.
Már akkor sírnak, amikor kiderül, hogy nagymamák lesznek.
Aztán sírnak, amikor megszületik a kisbaba. Sírnak ha beteg, de akkor is, ha túl egészséges.
Sírnak, amikor először a kezükbe veszik, és amikor először rájuk mosolyog, és ettől kezdve minden jó és rossz dolog miatt sírnak. De az is lehet, hogy ilyenkor csak valami por megy a szemükbe….

Persze, boldogok is ám, és sokat nevetnek.
Például amikor meglátják az első ultrahangos fotót.
Akkor elhiszik, hogy ők igazi nagymamák, és akkor nevetnek. És közben persze sírnak is.

A nagymamák mindent megengednek az unokának.
Ennek a szülők nem örülnek, ezért a nagymama megígéri, hogy többet nem lesz ilyen, de persze utána is lesz, csak akkor titokban kell tartani!

A nagymamák szeretnek játszani.
Bármikor meg lehet kérni, hogy mamiiiiiii, játsszuuuunk! És akkor leül a szőnyegre, kicsit szokott ilyenkor jajgatni, hogy jaj, a derekam, de pár perc alatt elfelejti.

A nagymama mesélni is szeret. Mindenfélét, amit kérek. És énekelni is. Igaz, ilyenkor a szüleim nevetgélni szoktak és pusmogni, de nem tudom, miért?

A nagyi jól főz és süt. Mindig megkérdezi: mit főzzek neked, kisbogaram? És akkor nekem az összes finomság eszembe jut, és nem tudok dönteni.
Amikor sütit csinál, szoktam segíteni. Ilyenkor a fülemtől a lábam ujjáig csupa liszt vagyok, de ezen mindig jót nevetünk.

Persze a mami minden másban is segít. Elvisz engem az oviba, vagy hazahoz. Vigyáz rám, amíg anyáék szórakozni mennek. Vasalni is szokott, mert az anyukám nem szeret.

Szóval, jó ha van egy gyereknek nagymamája, mert az olyan, mintha két anyukája lenne, csak az egyik öregebb és néha jajgat.

Én örülök, hogy nekem vagy nagymamám, és szeretném, ha mindig is lenne, és sosem halna meg. És az is jó, hogy nekem kettő nagymamám is van, mert így tudják egymást váltogatni abban, hogy éppen melyikük szeretgessen engem.

Ha nagy leszek, én is szeretnék nagymama lenni, sütni, főzni, és egy kicsit jajgatni, de énekelni lehet, hogy nem fogok, hogy ne nevetgéljenek rajtam.
De lehet, hogy mégis fogok. Addig majd eldöntöm.

Szerintem nagymamának lenni a legjobb a világon. Mert a nagymamáknak biztosan van legalább egy gyerekük, de inkább több, és azoknak is van egy gyereke, de inkább több, és akkor az egész világ gyerekekből és nagymamákból áll! “

(Skolik Ágnes: Hogyan születnek a nagymamák?)


Részlet A jövő kezdete című filmből, amelyet mindenkinek szívből ajánlok! 🙂

Közzétette: Motiváció – 2020. április 25., szombat

Hittan-nem csak- gyerekeknek

Május 10. Madarak és fák napja

Aranyosi Ervin: A fák és madarak napjára

Üzenem a fáknak és a madaraknak:

– Boldog az én szívem, örülök, hogy vannak!

Mert tudom a sok fa tüdeje a Földnek,

ők a teremtői a tiszta levegőnek.

Na, de nem csak ezért tisztelem a fákat,

akik élőhelyet adnak sok madárnak,

hanem szépek, zöldek, jó magasra nőnek,

tagjai lehetnek ligetnek, erdőnek.

Lombjuk palettája milliónyi zöldnek,

dicsérik munkáját az őket Teremtőnek.

Mennyi féle levél és hány féle termés,

ahogy lélegeznek, jól kitalált, elmés.

És ha a törzsüket gyakran megöleled,

energiát adnak, csodát tesznek veled.

Gyökereiken át beléd élet árad,

szeresd hát a fákat, hisz jobbak tenálad.

Hisz, mindent, mijük van, önzetlenül adják,

az embert jóságban jócskán meghaladják.

Te csak annyit tehetsz, óvjad, védjed őket,

csak hagyd őket élni, becsüld az erdőket!

S tudd, madárdal nélkül, unalmas a hajnal,

együtt ébredeznek a felkelő Nappal.

Manapság sok veszély leselkedik rájuk,

pedig lelket vidít reggeli trillájuk.

Ha figyeled őket, látod, csodaszépek,

és ha szomorú vagy, egy szép madárének

lelked megnyugtatja, elűzi a gondot,

leveszi lelkedről a fájó koloncot.

Színesek, pajkosak, jobbra-balra szállnak,

párjukat csábítva vígan dalolásznak.

Kedves kis lakói ligetnek, erdőnek,

mosolyt gerjesztenek, ha figyeled őket.

Üzenem a fáknak és a madaraknak:

– Ha én rajtam múlik, élnek, megmaradnak,

csak olyan pusztítja, aki élni sem mer,

csak a pénzt hajszoló, felelőtlen ember!

https://www.facebook.com/cslazzar/videos/239316867334029/

Kedves Szülők! Kedves Gyerekek!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az iskolai munkarend a következőképpen módosul:

• A tantermen kívüli, digitális munkarend a tanév végéig érvényben marad.
• A tanév 2020. június 15-én ér véget.
• 2020. június 2-től megváltozik a gyermekfelügyelet rendje is, biztosítjuk a tanulóink számára a felügyeletet, amely kiscsoportos oktatást jelent (engedélyezett az iskolákban a pedagógusok és tanulók oktatási célú találkozása, de az intézmény a szabályok betartásával maximum 240 diákot tud egyszerre fogadni).
o forma: kis csoportokban tanulás (csoportonként maximálisan 10, ideiglenes órarend szerint), illetve egyéni felkészítések
o cél:
 az elmúlt hónapokban megszerzett tudás megerősítése – pl. különösen fontos lehet ez alsó tagozaton,
 az esetleg lemaradó tanulók felzárkóztatása, hiányosságok pótlása – pl. akik nehezebben kapcsolódtak be a digitális oktatásba
 ekkor lesz lehetőség a gyerekeknek a javításra
• 2020. június 2-től június 26-ig biztosítjuk az étkezést, amelyet a bejelentkezéskor kiszámlázunk.
• Az iskolába történő jelentkezéskor a Szülő köteles nyilatkozni a gyermek egészségi állapotáról
• A Szülők a gyerekeket csak az intézmény kapujáig kísérhetik el!
• A felügyeletre jelentkezni csak az osztályfőnököknél lehet, amelynek határideje 2020. május 26. (kedd)! Kérjük a határidő betartását, megfontoltan döntsenek, mert a csoportok beosztása után már nem áll módunkban változtatni!
.
TANÉV ZÁRÁSA
• a hagyományos tanévzáró ünnepséget nem lehet megszervezni az idén
• a hagyományostól eltérő módon, kisebb csoportokban / osztályonként történik meg a bizonyítványok átadása

Nehéz, a szokásostól eltérő rend szerint kellett a munkát szervezni és tanítani, tanulni az elmúlt időszakban, amelyért köszönet illeti meg a Szülőket és a gyerekeinket egyaránt.

Mátészalka, 2020. május 22.

Iskolavezetés

Május utolsó vasárnapja: Gyermeknap

Köszönöm, édes Istenem,
Hogy született négy gyermekem.
Megáldottál, őket adtad,
A legszebbet, mit anya kaphat.

Virágtenger szeretetük,
Ringó szellő kedvességük.
Jóságuk a felkelő nap,
Mi szórja a sugarakat.

Életerőt tőlük kapok,
Így szépek a mindennapok.
Ők adnak meg minden éket,
Célt, fényt, reményt, mindenséget.

Értük küzdök az életért,
Napjainknak meglétéért.
A lelkünk Összetartozik,
Lelkemnek Ők darabjaik.

Értelme van életemnek,
Boldogságom Ők adják meg.
Megkaptam én minden szépet,
Szeretetet, békességet.

Elgondolkodtató levél…

Gyakran megkérdezik az emberek a vallások képviselőit. „Ha van Isten, miért engedi meg azt a nagy szenvedést és bajt, amely sújtja a világunkat, benne a sok ártatlan embert és gyermeket?” Az alábbi interjú találó választ ad a kérdésre.

Billy Graham leányával készítettek interjút az egyik rádióműsorban, amelyben Jane Clayson riporternő megkérdezte őt az utóbbi idő borzalmas eseményeivel kapcsolatban. „Hogyan engedhette meg Isten, hogy ilyenek megtörténjenek?”
Anne nagyon mély, éleslátásra utaló választ adott.
– Úgy hiszem, Istent nagyon elszomorítja, ami velünk történik, ám évek óta azt mondjuk neki, „Menj ki az iskoláinkból, a kormányunkból, és távozz az életünkből!” És Ő, amilyen gentleman, csendben hátrahúzódott. Miképpen várhatjuk el Istentől, hogy áldását és védelmét adja, ha egyben arra szólítjuk fel, hogy hagyjon bennünket békén?
O’Hare (akit meggyilkoltak, a testét nemrég találták meg) panaszkodott, hogy nem akar imádságot az iskoláinkban, és mi azt mondtuk, rendben.
Azután valaki azt mondta, jobb, ha nem olvassuk a Bibliát az iskoláinkban; a Bibliát, amely azt mondja, „Ne ölj, ne lopj, és szeresd felebarátodat, mint önmagadat.” És mi azt mondtuk, rendben.
Azután dr. Benjamin Spock azt mondta, ne fenekeljük el a gyermekeinket, ha rosszul viselkednek, mert a kis személyiségük megsérül, és lerombolhatjuk az önbecsülésüket. (Spock fia öngyilkos lett.) És mi azt mondtuk, egy szakember biztosan tudja, miről beszél, és azt mondtuk, rendben.
Aztán valaki azt mondta, hogy jobb, ha a tanárok, az osztályfőnökök nem fegyelmezik a gyermekeinket, amikor rendetlenül viselkednek. És az iskola vezetői azt mondták, hogy a tanárok inkább meg se érintsék a diákokat, nehogy ezzel rossz reklámot csináljunk az iskolának, és semmiképpen sem akarjuk, hogy bepereljenek bennünket. És mi azt mondtuk, rendben.
Azután valaki azt mondta, hagyjuk, hogy a diáklányaink abortuszt végeztethessenek, ha akarnak, és nem kell, hogy ezt elmondják a szüleiknek. És azt mondtuk, rendben.
Azután egy bölcs vezető azt mondta, mivel a fiúk fiúk, és úgyis meg fogják tenni, adjunk fiú diákjainknak annyi óvszert, amennyit akarnak, és nem kell, hogy erről a szüleiknek beszámoljanak. És azt mondtuk, rendben.
Aztán valaki, az általunk jelentős posztra megválasztottak közül, azt mondta, hogy nem számít, mit teszünk a magánéletben, ha elvégezzük a munkánkat. Újból egyetértve velük, azt mondtuk, nem számít, mit tesz valaki (beleértve az elnököt is) a magánéletben, amíg van munkánk, és a gazdaság jól működik.
Azután valaki továbblépett ebben a csodálatban, és meztelen gyermekek képét publikálta, majd tett még egy lépést, és ezeket elérhetővé tette az Interneten. És mi azt mondtuk, rendben, a szabad szólás joga ezt lehetővé teszi a számukra.
És azután a szórakoztatóipar azt mondta, csináljunk tévéműsorokat és mozifilmeket, amelyek az erőszakot, az erkölcstelenséget és a tiltott szexet reklámozzák. És készítsünk olyan zenefelvételeket, amelyek bátorítanak a nemi erőszakra, a kábítószer-fogyasztásra, a gyilkosságra, az öngyilkosságra; és a különböző sátáni témákat dolgozzák fel. És mi azt mondtuk, ez csak szórakozás, nincs is rossz hatása, és különben sem veszi senki komolyan, úgyhogy, csak hadd menjenek.
Most pedig feltesszük magunknak a kérdést, miért nincs a gyermekeinknek lelkiismerete, miért nem tudnak különbséget tenni jó és rossz között, és miért nem okoz nekik problémát, hogy megöljék az idegeneket, az osztálytársaikat, saját magukat!
Talán, ha elég hosszan és keményen gondolkodunk rajta, ki tudjuk találni. Azt hiszem, elég sok köze van mindennek ahhoz a mondáshoz, hogy „amit vet az ember, azt is aratja” (a Galácziabeliekhez írt levél 6. fejezetének 7. verse).

Furcsa, milyen egyszerű az embereknek kivetni, kidobni Istent, zagyvaságnak, értelmetlenségnek tartani az üzenetét, aztán csodálkoznak, miért megy a világ a pokolba.
Furcsa, mennyire elhisszük, amit az újság ír, de megkérdőjelezzük, amit a Biblia mond. Furcsa, hogyan mondhatja valaki, „Hiszek egy Istenben”, miközben Sátánt követi, aki egyébként szintén hisz Istenben! Furcsa, milyen gyorsan készek vagyunk az ítélkezésre, és mennyire nem a megítéltetésre. Furcsa, milyen gyorsan továbbküldjük a viccek ezreit, és azok bozóttűzként terjednek a köztudatban, de ha az Úrról szóló üzenetekkel tesszük ezt, az emberek kétszer is meggondolják, mielőtt továbbítanák.

Furcsa, hogy az erkölcstelen, obszcén, durva és vulgáris dolgok szabadon áramlanak a világhálózaton, miközben az Istenről való nyilvános beszédet elnyomják az iskolákban és a munkahelyeken. Furcsa, hogyan lehet valaki Krisztusért lángoló hétvégén, és láthatatlan keresztény a hétköznapokban. Nevetsz?
Furcsa, hogy jobban érdekel, mit mondanak rólam az emberek, mint az, hogy mit mond Isten felőlem. Gondolkodsz?
Add tovább ezt az üzenetet, ha úgy gondolod, hogy megéri. Ha nem, akkor csak szabadulj meg tőle. Senki sem fogja megtudni, hogy ezt tetted. Azonban, ha kidobod ezt az elmélkedést, akkor ne panaszkodj arról, hogy milyen rossz bőrben van ez a világ!
(J. H.)

„Kedves Isten! Miért nem mentetted meg azt a kislányt, akit megöltek az osztályunkban? Tisztelettel, egy érintett tanuló.”
Íme, a válasz.
„Kedves Érintett Tanuló! Ki vagyok tiltva az iskolából. Tisztelettel: Isten.”

Pedagógusnapra…

“Vezesd őket, utat ne tévessz,
S magadhoz mindig hű maradj,
Mert élen állsz, és messze látszol,
Sose feledd: példa vagy!”

(Nagy László)

Szülőknek és tanároknak

“Tanítsd meg a gyermeknek, hogy gyakran az utolsókból elsők lesznek, de a sor vége is gyönyörű, ha emelt fejjel, egyenes gerinccel áll, mert belátni a tájat. Tanítsd meg neki, hogy minden könny gyémánttá válik, ha tesz érte, csak egy picit. Tanítsd meg neki, hogy a szép szív az, ami öltöztet, és a mosoly valóban képes megváltoztatni a világot. Tanítsd meg neki, hogy a kenyér fele mindig odaadható annak, akinek nincs, és lehajolni azért, aki elbukott, szárnyakat ad. Tanítsd meg neki, hogy nem minden út járható, de ami az övé, azon repülni is képes lesz. Tanítsd meg neki, hogy a csodákra bizony várni kell, de ha tiszta a szív, a varázslat mindig érkezik. Tanítsd meg neki, hogy nem minden nap szép, de minden napban van valami, amiért érdemes élni. Tanítsd meg, élni, küzdeni, játszva győzni vagy elbukni. Tanítsd meg felállni, könnyeket letörölni, tanítsd tisztán, tanítsd szívből, tanítsd őszintén sírni és nevetni. Mert kell, mert neked szánta az élet. Nem véletlen kaptad a gyermeked, szükséged van rá.”

(Todorovits Rea – Látom az Életed-TheA fb oldal)

Isten éltesse a Pedagógusokat!  

Nem csak szülőknek és tanároknak…felnőtteknek is szól: “Tanítsd meg a gyermeknek, hogy gyakran az utolsókból elsők lesznek, de a sor vége is gyönyörű, ha emelt fejjel, egyenes gerinccel áll, mert belátni a tájat. Tanítsd meg neki, hogy minden könny gyémánttá válik, ha tesz érte, csak egy picit. Tanítsd meg neki, hogy a szép szív az, ami öltöztet, és a mosoly valóban képes megváltoztatni a világot. Tanítsd meg neki, hogy a kenyér fele mindig odaadható annak, akinek nincs, és lehajolni azért, aki elbukott, szárnyakat ad. Tanítsd meg neki, hogy nem minden út járható, de ami az övé, azon repülni is képes lesz. Tanítsd meg neki, hogy a csodákra bizony várni kell, de ha tiszta a szív, a varázslat mindig érkezik. Tanítsd meg neki, hogy nem minden nap szép, de minden napban van valami, amiért érdemes élni. Tanítsd meg, élni, küzdeni, játszva győzni vagy elbukni. Tanítsd meg felállni, könnyeket letörölni, tanítsd tisztán, tanítsd szívből, tanítsd őszintén sírni és nevetni. Mert kell, mert neked szánta az élet. Nem véletlen kaptad a gyermeked, szükséged van rá.”

Kedves Szülők!
Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2020. június 15-én lezárul ez a tanév. Szeretnénk megköszönni azt a türelmet, megértést és segítőkészséget, amellyel az elmúlt 3 hónapban hozzájárultak a nevelő-oktató munka eredményességéhez. E rendkívüli helyzetben tanulóink is szorgalmasan dolgoztak, így a tanév követelményeit majdnem minden gyermek teljesíteni tudta.
A tanév rendje június végéig a következőképpen alakul:
• Június 16-26-ig az intézmény továbbra is biztosítja a tanulói felügyeletet. Jelentkezni az intézmény honlapján és facebook oldalán megtalálható „Kérelem és nyilatkozat” kitöltésével lehet. Határidő: június 11. 10.00
Letöltés a http://www.szechenyimsz.hu/tajekoztatas/ oldalon is lehet!
• június 17-én bizonyítványok kiosztása– alsó tagozat
13.00 – 4. évfolyam
14.00 – 3. évfolyam
15.00 – 2. évfolyam
16.00 – 1. évfolyam
• június 18-án bizonyítványok kiosztása– felső tagozat
13.00 – 7. évfolyam
14.00 – 6. évfolyam
15.00 – 5. évfolyam
Kedves Szülők! Testvérek esetében lehetőség van arra, hogy az osztályfőnökökkel egyeztetve egyszerre vegyék fel a bizonyítványokat!
• június 19-én a 8. évfolyam ballagása

• A kialakult helyzet miatt intézményünk a nyári táborok szervezését felfüggesztette.
A honlapon és az iskolai facebook oldalon folyamatosan tájékoztatjuk Önöket!
Köszönjük mindenkinek az eddigi munkáját! Vigyázzanak magukra és gyermekeikre!

Kedves Szülők! A nyári szünetre mindenkinek kellemes pihenést kívánunk!

Mátészalka, 2020. június 09.

Üdvözlettel:
Az iskolavezetés

VAKÁCIÓ!
V, mint VÁLTOZÁS
A, mint AKARAT
K, mint KITARTÁS
Á, mint ÁLDOZAT
C, mint CINKOSSÁG
I, mint IZGALOM
Ó, mint ÓRIÁSI GRATULÁCIÓ minden DIÁKNAK, TANÁRNAK és SZÜLŐNEK, akik végig csinálták ezt a tanévet!

Mi ezzel a bizonyítvánnyal kívánunk jó VAKÁCIÓT NEKTEK! 

A megható, őszinte, humoros idézeteket fogadjatok szeretettel: apákról, apáktól apák napjára.😊

“Életemben a legjobb tanácsot apám adta. Azt mondta: “Csinálhatsz bármit, csak 65 évesen ne úgy ébredj fel, hogy azon gondolkodsz, mit kellett volna kezdened az életeddel”

George Clooney

“Nem számít, hogy ki volt az apám; az a fontos, hogy én kire emlékszem.”

Anne Sexton

“Egy apa igazi valója abban mutatkozik meg, hogy miként bánik a gyermekeivel amikor senki sem figyel.”

Dan Pearce

“Az apaság életem legfontosabb szerepe. Ha ebben elbukom, elbuktam mindent.”

Mark Wahlberg

“Hiszem, hogy az, amilyen ember végül válik belőlünk, attól függ mit tanulunk apánktól azokban a kósza pillanatokban, amikor éppen nem akar tanítani nekünk semmit.”

Umberto Eco

“Apámtól kaptam a legnagyobb ajándékot, amit csak egy ember adhat a másiknak, – azt, hogy hitt bennem.”

Jim Valvano

“Az apák nem csak néhanapján szeretik a gyereküket. Ez a szeretet végtelen és örökké tart.”

George Strait

“Fogalmam sem volt arról, hogy én is érezhetek ilyen mélyen, hogy egy gyermek az imádság derűjét adhatja, hogy az apaság megújítja szívemet.”

Hugh O’Neill

“Egyesek nem hisznek a hősökben, de ők még nem találkoztak az apámmal!”

“Az apám bölcsebb, mint ahogy valaha sejtettem. Valójában nem hiszem, hogy bölcsebbé vált volna – csak én változtam meg.”

Richard Paul Evans

“Gyermeket nemzeni bármelyik férfi tud – de csak a különlegesekből lesznek édesapák.”

Anne Geddes

apa idézet, “Gyermeket nemzeni bármelyik férfi tud – de csak a különlegesekből lesznek édesapák.” Anne Geddes

“Egy gyermek semmire sem vágyik jobban, mint az apja védelmező erejére.”

Sigmund Freud

“Apám nem mondta meg hogyan éljek. Csak élt, és hagyta, hogy figyeljem, miként csinálja.”

Clarence Budington Kelland

“Apa. Úgy játszik, mint egy gyerek, úgy ad tanácsot, mint egy barát, úgy védelmez mint egy testőr.”

“Apám volt az, aki megtanított az önbecsülésre. Azt mondogatta, hogy a szépségem különleges, és hogy én vagyok élete legnagyobb kincse.

Dawn French

“Én vagyok az apád.”

Star Wars, Birodalom visszavág

“Most, hogy apa lettem, már értem, hogy miért volt apámnak olyan gyakran rossz kedve.”

Adam Sandler

“Apám két dologra tanított: az egyik, hogy elégedjem meg kevéssel, és minden erőmből segítsek másoknak: a másik pedig, hogy csináljam jó kedvvel azt, amit amúgy is csinálnom kell.”

Ioan Slavici

“Egy apa úgy van a gyermekeivel, mint Isten velünk, emberekkel. A szívek mélyére lát, és megítéli a szándékokat.

Honoré de Balzac

“Férfiként, majd apaként a felelősséged nem csak arra korlátozódik, hogy eltartsd a családodat és anyagilag támogasd. Annak már lejárt a mandátuma. A felelősséged abban is rejlik, hogy megfelelő példát állíts a gyermekeid és a következő generáció elé, mint férfi, mint férj, mint apa !”

Marie Clarence

június 21.Apák Napja

MEGTÉRŐK IMÁJA GYEREKEKNEK

MEGTÉRŐK IMÁJA GYEREKEKNEK"KÖZELEDJETEK AZ ISTENHEZ ÉS Ő IS KÖZELEDNI FOG HOZZÁTOK." JAKAB 4:8 🙂

Közzétette: Keresztény Filmek Gyerekeknek – 2020. január 11., szombat

Csendes tragédia fenyegeti gyermekeinket, de tehetünk ellene!

Victora Prooday neves kanadai nevelési szakértő, aki blogot vezet YourOT néven. Blogján egy éve hosszas bejegyzést közölt, mely a következő megállapítást teszi: „Csendes tragédia bontakozik ki a szemünk előtt az otthonainkban, és a legnagyobb kincseinket – gyermekeinket – fenyegeti.”

„Foglalkozási terapeutaként több száz gyermekkel és családdal végzett munkám során a saját szemem előtt bontakozott ki ezt a tragédia. Bátran beszélj olyan tanárokkal és szakértőkkel, akik legalább 15 éve dolgoznak a szakmában! Az enyémhez hasonló panaszokat fogsz hallani tőlük. Az elmúlt 15 évben a kutatók egyre nagyobb mértékben látták növekedni a mentális betegségek arányát a gyermekek között, amely mára »járványos méreteket« öltött”.

A mai gyermekeket „az egészséges gyerekkor alapjaitól” fosztják meg

A Prooday által idézett statisztikák szerint a helyzet ijesztő, és a szerző itt nem a született rendellenességekről beszél. Ötből egy gyermek lelki betegségekkel küszködikA figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) 43%-kal nőtt. A kamaszkori depresszió 37%-kal emelkedett, illetve a 10-14 éves gyermekek között az öngyilkossági ráta 100%-kal nőtt meg! Prooday meggyőződése, hogy nem a diagnosztizálás kiterjedéséről, illetve az iskolarendszerről van szó. Helyette úgy véli, hogy a jelenlegi környezet és társadalom „átírja a gyermekek agyát”, és „nehézségeket teremt a mindennapi életben”.

Meggyőződése, hogy mai gyermekeket „az egészséges gyerekkor alapjaitól” fosztják meg, amelyek a következők:Iratkozz fel a Férfiak Klubja YouTube-csatornájára, és nézd meg a videóinkat!

 • érzelmileg jelenlevő szülők
 • egyértelmű határok és nevelés
 • felelősség
 • kiegyensúlyozott táplálkozás
 • elegendő alvás
 • szabadban való mozgás
 • kreatív játék
 • társasági érintkezés

Ehelyett a gyermekek úgy élnek, hogy

 • mindent megengednek nekik;
 • nem alszanak eleget, és nem táplálkoznak helyesen;
 • négy fal között élik az életüket;
 • a „minden kijár” elve érvényesül a „felelősség” helyett;
 • folyamatos ingerek érik őket;
 • mindent azonnal megkapnak;
 • a digitális világ számukra „technikai bébiszitterként” funkcionál.

Utóbbival arra célozhat, hogy az okostelefonok, táblagépek folyamatosan a gyerekek mellett vannak, illetve a kezükben.

Cikkajánló: Elmagányosodó fiatalok. Van megoldás, és nem üzleti

Mit lehet tenni?

A szerző megoldásokkal is előáll, melyeket saját pontokba szedve közlünk. Az első sor tanács a szülői feladatokra vonatkozik:

1. Prooday meggyőződése, hogy javíthat a helyzeten, ha egy szülő a felelősségre és függetlenségre neveli gyermekét.
2. Nem szabad túlságosan óvni a gyereket a kisebb sikertelenségektől. Ez ugyanis megtaníthatja a gyereknek, hogy később leküzdje az élet nagyobb nehézségeit. Példaként felhozza, ne pakoljuk be a gyerek táskáját, ne vigyük a csomagját, és hámozzuk meg a banánt egy ötévesnek. „Tanítsuk meg nekik a képességeket ahelyett, hogy megcsináljuk helyettük!”
3. Le kell fektetni a határokat: bátran mondjunk nemet, ha kell!

Ezt technikai, gyakorlati tanácsok követik:

1. Prooday azt is írja, hogy oda kell figyelni a gyermekek egészséges táplálkozására.
2. Ne vegyük körül gyermekünket állandóan technikával, hogy addig se unatkozzon!
3. Ne a telefonon lógjunk, mert ez rossz példát mutat. Inkább a gyermekünkkel beszélgessünk.
4. Korlátozzuk a kütyük használatát! Mutassunk jó példát!
5. Ne szoktassuk rá a gyereket, hogy azonnal mindent megkap. A szakértő szerint szintúgy fontos, hogy ne a szülő legyen a gyermek „szórakoztató brigádja”, és legfőképpen ne digitális eszközökkel kösse le a figyelmét! Ne használja a kütyüket étkezés alatt, vagy családi program közben. A legfontosabb, hogy a szülők érzelmileg is jelen legyenek a gyermek számára.
6. Fontos a gyereknek feladatokat adni, melyek felelősségtudatra, önállóságra, empátiára nevelik!

Cikkajánló: Rajtunk múlik, hogy „digitális árvákká” válnak, vagy sem!

Ezen kívül szükséges a szülők érzelmi jelenlétét is növelni. A szerző szerint:

1. Legyünk elérhetőek gyermekünk számára, ne csak fizikálisan, de emocionálisan is. Tanítsuk meg gyermekünknek, mik is azok a szociális készségek!
2. Tanítsuk meg gyermekünknek, hogyan birkózzon meg a haraggal és az ingerültséggel!
3. Tanítsuk meg gyermekünket kezet fogni, helyet átadni, megosztani valamit, együtt érezni, illetve megfelelően viselkedni az asztalnál, vagy beszélgetés közben.
4. Tartsuk vele az érzelmi kapcsolatot: nevessünk rá, pusziljuk meg, csiklandozzuk meg, olvassunk neki, táncoljunk és ugráljunk vele, kússzunk-másszunk együtt.

V. L. B.