Útravaló

Június

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Júniusban Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót.

június 3.

Az éjszakát valószínűleg a Getszemáni-kert hasadékaiban töltötték. Ez a hely nem volt messze a várostól, onnan reggel időben visszaértek a templomba, ahol zarándokok jöttek-mentek. Ezekben a napokban rendszeresen használták a rejtekhelyet. Ezért van, hogy amikor Júdás felmondja a barátságot, és eladja mesterét, ismeri a helyet, ahová éjszakánként visszahúzódnak, s ő viszi rájuk a pribékeket. Most még azonban nem tartanak ott. Most még csak azt firtatják, honnan van a hatalma, mi jogon teszi, amit tesz. Persze meg is akarják alázni a tanítványai előtt. Jézus azonban nyíltan szembeszáll velük. Eljutnak lassan a végkifejletig. Most Jézus mutat rá Jánosra.

Magyar Kurír

június 2.

Az indulat, amellyel Jézus megátkozta a fügefát, valószínűleg éhségből fakadt. Az is, amivel kikergette az árusokat a templomból. Az egyik a testi, a másik a lelki éhségből. Nehéz, feszült napok járnak. Éjszakára nem maradhat a városban, mert amíg a nép pihen, a városőrség begyűjtené őt tanítványaival együtt (a szerzeteseket is így hurcolták el). Első alkalommal még kimennek Betániába. Lázárt és húgait valószínűleg váratlanul érte a látogatás, nem is tudták rendesen vendégül látni őket. Másnap éhesen térnek vissza a városba. Ez lett a fügefa veszte. A templomi árusokkal való összetűzés után még kevésbé maradhat a városban, és Betániába se mehet. Márk is csak annyit mond: amikor beesteledett, elhagyták a várost.

Magyar Kurír

Útravaló – 2023. június 1., a mi Urunk, Jézus Krisztus, az örök Főpap

NÉZŐPONT – 2023. június 1., csütörtök | 5:01

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Júniusban Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót.

Az egyik temetésen majdnem meglincselték egy kollégámat, amikor azt az evangéliumi szakaszt olvasta fel a szertartáskönyvből, amelyben Jézus a búcsúbeszédében azt mondja: jobb nektek, ha én elmegyek. A hozzátartozók azt gondolták, szeretett halottjuk nevében beszél a pap. Hogy mondhat olyat, hogy jobb nekik most, hogy kedvesük itthagyta őket? Az apostoloknak azt mondja Jézus: vágyva vágyott a húsvéti vacsorát elkölteni velük, s megígéri, soha többé nem eszik velük kenyeret, és nem iszik velük bort, amíg azok be nem teljesednek Isten országában. Mindkét állítását a „mondom nektek” formulával vezeti be, ami istensége teljhatalmát jelenti. Magyarán: a kenyeret és a bort is ő teljesíti be.

Magyar Kurír