Karitász

Személyes szeretettel másokért – A Katolikus Karitász 2023-ban is számít az adója 1%-ára

HAZAI – 2023. március 28., kedd | 18:35

A Katolikus Karitász, a Magyar Katolikus Egyház hivatalos segélyszervezete több mint 80 éve segíti a rászorulókat és a nehéz helyzetben élőket országszerte és határon túl. A Karitászt Támogató Alapítvány a korábbi évekhez hasonlóan 2023-ban is hálásan fogadja a személyi jövedelemadóból származó 1 százalékos felajánlásokat.

Az így beérkezett felajánlásokkal az adományozók a Karitász mindennapi küldetését támogatják: személyes szeretettel jelen lenni a nélkülöző családok, az idősek, a betegek, a fogyatékkal élők, a szenvedélybetegek és az üldözöttek, valamint a humanitárius katasztrófák áldozatai mellett.

A Katolikus Karitász kéri, hogy ajánlják fel személyi jövedelemadójuk egy százalékát a Karitászt Támogató Alapítvány javára.

KARITÁSZT TÁMOGATÓ ALAPÍTVÁNY

ADÓSZÁM: 19666275-1-43

További információkat az 1+1%-os rendelkezésről ITT lehet olvasni.

A rendelkezői nyilatkozatot IDE kattintva lehet letölteni.

Forrás: Katolikus Karitász

Fotó: Merényi Zita/Magyar Kurír; Vermes Tibor

Magyar Kurír

Tűzoltóautókat adott át a Katolikus Karitász Kárpátalján

KÜLHONI – 2023. március 8., szerda | 15:32

Három kárpátaljai település egy-egy tűzoltóautót kapott a Katolikus Karitásztól a szervezet németországi jószolgálati nagykövete, Klaus Höhn segítségével. Március 7-én Visk főterén rendeztek ünnepélyes átadót, a városvezetés, a tűzoltóság és a helyi felekezetek képviselőinek részvételével, és mondtak köszönetet a Katolikus Karitászt képviselő Écsy Gábornak és Klaus Höhnnek.

A Karitász ezúttal sem ment üres mikrobusszal Kárpátaljára. Első állomásuk a tiszakeresztúri menekültotthon volt, ahova tartós élelmiszert szállítottak.

A Katolikus Karitász már a háború előtt kapcsolatban állt a tiszakeresztúri intézménnyel, akkor fogyatékkal élők lakták a két új épületet és a régi udvarházban kialakított otthont.

A háború kitörése óta a segélyszervezet folyamatosan szállít tartós élelmiszert a több mint száz menekültet befogadó szálláshelynek.

Az élelmiszeradományokon kívül a Katolikus Karitász építette ki számukra az internethálózatot, melynek köszönhetően a gyerekek részt tudnak venni online oktatáson, és a szervezet szerelte fel a szobákat emeleteságyakkal, matracokkal is.

A korábban tanárként, most konyhásként dolgozó, a magyart törve beszélő ukrán asszony visz körbe minket a menekültotthonban.

Tőle tudjuk meg, hogy a többség hosszú hónapok óta él itt, de a Bahmut körül szoruló hurok miatt is érkeztek menekülteket Tiszakeresztúrra. Megnézzük a lakószobákat, és a lakók megmutatják a harci járművek álcázására készülő állványokat is.

*

Viskre érkezésünkkor már gyülekeznek a település főterén az átadásra. A polgármesteri hivatal előtt áll az ajándékba kapott tűzoltóautó; felsorakoztak a tűzoltók.

Elhangzik az ukrán himnusz, majd néhány perces csend következik, tiszteletadás az életüket vesztett hősök emlékére.

Jaroszlav Hajovics viski polgármester köszönti az egybegyűlteket, a Katolikus Karitász és a helyi közélet képviselőit, köztük Sari Józsefet, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnökét.

„Fontos és szükséges adományban részesültünk, egy ötvenéves járművet kellett lecserélnünk, hogy a tűzvédelem műszaki hátterét biztosítani tudjuk” – mondott köszönetet az adományozó település polgármesterének.

Méltatta a Katolikus Karitász, benne az orvosmisszió tevékenységét, akik „a folyamatos kapcsolat révén figyelnek igényeinkre” – fogalmazott. A polgármester a település köszönete jeléül okleveleket adott át a segítséget nyújtóknak.

Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos elnöke elmondta: „Ismét örömmel jöttünk. Visken sokszor megtapasztalhattuk a helyiek szívélyes vendégszeretetét. A Katolikus Karitász embertől emberig szóló segélyakciójában most egy város közösségének hoztunk adományt, Önöknek, viskieknek.

Ebben a nehéz időben ki akarjuk fejezni, hogy Önök mellett állunk.

Ez az autó német barátunk, Klaus Höhn segítségével juthatott ide. Ne legyen rá sokszor szükség, de ha igen, tudja menteni az életet és a javakat. Az Úr áldása kísérje Önöket.”

„Örömteli a mai nap, mert meg tudtunk szüntetni egy hiányt, amit a város polgármestere többször jelzett felénk – fogalmazta meg Klaus Höhn. – Németországban együttérzéssel gondolunk az itt élőkre nehéz sorsukban, ezért mindent megtettünk, hogy a tűzoltóautó mielőbb megérkezzen.

Azt kívánom, ritkán legyen rá szükség, de ha arra kerül sor, épségben térjen vissza a legénység.

De mindenekelőtt azt, hogy békében és szabadságban szolgálhassanak. Isten óvja Ukrajnát!”

A tűzoltót a pravoszláv, a görögkatolikus és református pap áldotta meg; a római katolikus pap elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni.

Varenka Renáta, Visk kistérség alpolgármestere tájékoztatásunkra elmondta: jelenleg nyolcezer körül lehet a környék lakossága, de pontos számot nem tudnak mondani. „Sokan családostul elmentek.

Várjuk a békét, és reméljük, hogy visszajönnek. Bízunk ebben. A gyerekek vágynak vissza, ez jut el hozzánk.”

Az alpolgármester a hivatalba invitált. A folyosón kiállították a háborúban elesett helyiek fényképét. „Az elsőt májusban kísértük utolsó útjára, őt június elején követte egy rákosi férfi, júliusban egy sajáni fiatalember, a negyedik viski születésű volt, szenteste virrasztottunk az ötödik mellett. A szertartás szerint gyertyás, virágos élő folyosóval – a hídtól az elhunyt házáig – fogadjuk a viski hídtól a halott koporsóját.”

Jelenleg 83 kistérségi van a fronton – mondta el Varenka Renáta.

A viski kistérségnek immár két tűzoltóautója van. Jelentős eredmény, hogy a 2020-ban befejeződő közigazgatási reform önálló kistérséget hozott létre Visk központtal, összesen 17 ezer lakossal, öt további település – Mogyorós, Rákos, Fenes (Jablonovka), Saján, Veléte – csatlakozásával. Így a Felső-Tisza szórványvidékén van magyar központú bástya.

Németországból ezúttal három különböző típusú tűzoltóautó került Kárpátaljára, Ungvárra, Viskre és Husztra. A viski a nagy tartálykocsis; a másik vegyi katasztrófához szükséges eszközökkel felszerelt, a harmadik pedig balesetnél szükséges eszközöket – vágó, bontó szerszámokat – is tartalmaz.

Klaus Höhn 2012-ben hozta létre a Szent Erzsébetről elnevezett alapítványt, mely a humanitárius segítségnyújtást tűzte ki célul Magyarország számára. Écsy Gábor elmondta, nagyon értékes a németek által összegyűjtött adomány, mely hatékony segítség a Karitász számos projektjében.

Ilyen volt, amikor több száz kerékpárt gyűjtöttek; amikor Németországban lecserélt kórházi ágyakat szereztek meg, melyeket a Karitász juttatott ki Kárpátaljára; de gyűjtenek kórházi felszerelést, gyógyszert, lakásfelszerelést – mindig, amire szükség van. „Klaus Höhn Magyarország igazi barátja. Megtervezi az egész évet, így hirdet újságokban. Olyan csatornákat ér el, úgy meg tudja mozgatni az embereket, hogy Németországban raktárt kell bérelnie az adományok átmeneti tárolására.”

Szerző: Trauttwein Éva

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Tartós szeretet!❤️

Nagyböjti élelmiszergyűjtés hazánk templomaiban március 12 és 19. között.

Egy kilogramm liszt, cukor, rizs, tészta, egy liter olaj, konzervek. Alapvető mindennapi élelmiszerek. Sok egyedülállónak és kisgyermekes családnak azonban ezek hiányoznak a háztartásból.

Csatlakozzon Ön is és hozza el adományát, hogy még több embernek segíthessünk!🥰

A 1356-os adományvonal hívásával 500 forinttal kapcsolódhat be a gyűjtésbe.

Segítsen, hogy segíthessünk!🤗

Megérkezett a Karitász segélyszállítmánya Kárpátalja több településére

HAZAI – 2023. március 3., péntek | 19:15

Az Ukrajna elleni orosz agresszió kezdetének évfordulóján, február 24-én indított, közel két tonna segélyszállítmány érkezett Husztra, Rahóra és Kőrösmezőre február utolsó hétvégéjén.

Ez alkalommal ötven család kapott tartósélelmiszer-csomagot, ami 2-3 hétre elegendő alapvető élelmiszereket tartalmaz.

A mostani adományozás folytatása annak az akciónak, amelyet a Katolikus Karitász a Lions Klubbal közösen indított, és melynek keretében 450 rászoruló család, egyedülálló idős ember és a háborúban harcolók családjai kapnak segítséget Kárpátalján.

A segélyszállítmánnyal a rahói járási kórház számára infúziós eszközöket, gyomorszondával beadható táplálékot és felnőttpelenkát is vittek a Karitász munkatársai, míg Kőrösmezőn a menekülteket ellátó ingyenkonyhára szállítottak élelmiszert.

A Katolikus Karitász eszközökkel és kórházi és gyógyászati felszerelésekkel rendszeresen támogatja a nagyszőlősi, a huszti és a rahói járási kórházakat is. A háború kitörése óta több ízben olyan fájdalomcsillapítókat, ortopédsebészeti csavarokat, műtéti és gyógyászati segédeszközöket juttattak el az intézményekhez, amelyek a harctéren megsebesült katonák felépüléséhez nyújtanak segítséget.

Szöveg: Kecskés László

Forrás és fotó: Katolikus Karitász

Magyar Kurír

Egy éve kezdődött az ukrajnai háború – A Katolikus Karitász folytatja a segítségnyújtást

HAZAI – 2023. február 23., csütörtök | 19:16

2022. február 24-én a világ döbbenettel fogadta az orosz–ukrán háború kitörésének hírét, de az emberek bíztak abban, hogy a harcok hamar véget érnek. Azóta egy év telt el és nincs béke. Az immár 367., Ukrajnába induló karitászos segélyszállítmány berakodásakor, február 23-án Budapesten Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója tartott sajtótájékoztatót.

A Caritas Internationalis (Nemzetközi Karitász) és azon belül a magyar Katolikus Karitász is fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy támogassa azokat a kiszolgáltatott embereket és közösségeket, akiknek az életét az Ukrajnában zajló háború tönkretette. „A szomorú évfordulón” Écsy Gábor a menekültek ellátásáról az otthonmaradottak támogatásáról beszélt.

Emlékeztetett, hogy a háború kitörésekor hatalmas összefogás bontakozott ki, „a magyar nép ismét megmutatta, hogy mennyire szolidáris tud lenni a rászorulókkal, a bajbajutottakkal, a háborús menekültekkel”.

A Katolikus Karitász kezdettől ott volt a határon és a határon túl is, hogy segítse azokat, akik menekülnek a háború elől, és azokat is, akik az országban maradtak. Az elmúlt egy év alatt a kríziskezelés és a hosszú távú támogatás különböző módjait dolgozta ki a segélyszervezet; a segélyszállítmányok célbajuttatása csak egy része a komplex segítségnyújtásnak – mondta Écsy Gábor.

Mint minden, országokon átnyúló projekt, a segélyezés is komoly szervezést igényel. A Katolikus Karitász folyamatosan tartja a kapcsolatot a nemzetközi karitászszervezetekkel, hogy a segítségnyújtás célzott és hatékony lehessen. A karitászhálózat közép-kelet-európai országai, így Lengyelország, Románia, Moldova, Bulgária, Csehország – és természetesen Magyarország is – megfeszített munkával segítik a háború áldozatait.

Az erőfeszítések kétirányúak: egyrészt a még Ukrajna területén élők, országon belüli menekültek segítése, ellátása; másrészt az országot elhagyni kényszerülő menekültek alapvető – szállás, élelmiszer, nem élelmiszer jellegű és szociális támogatás iránti – igényeinek kielégítése.

A magyar Katolikus Karitász a háború első napjától támogatja mind az Ukrajnában maradt, otthonaikat elhagyni kényszerülő családokat, valamint a Magyarországra érkező menekülteket. A Karitász által működtetett barabási segítségpontra naponta több százan érkeztek a háború első hónapjaiban. Az itt jelentkezők és segítséget kapó menekültek száma mára átlépte a 12 ezret.

Az első időszakban a budapesti Keleti pályaudvarnál több ezer menekült, majd tavaly május közepétől a Budapesti Olimpiai Központban kialakított tranzitváróban 9 ezer fő kapott a Karitásztól segítséget. A szervezet által működtetett szállásokon, amelyek plébániák, közösségi házak, magánlakások, lelkigyakorlatos központok épületeiben voltak és vannak, sok ezren töltöttek el rövidebb-hosszabb időt.

A segélyszállítmányokat egyrészt Kárpátaljára, másrészt Ukrajna belső pontjaira szállította a Karitász. A kelet-ukrajnai háborús területeken az ukrán hadsereg támogatására is szükség volt és lesz. Eddig hat alkalommal indítottak segélyszállítmányt Ukrajna belső területeire, ezek együttes értéke több mint 500 millió forint.

Az évek óta tartó gazdasági válság és a háború miatt Ukrajna lakossága különösen nehéz szociális helyzetben van, Kárpátalja lakossága pedig a legnehezebb helyzetben. Ezért erre a területre több mint 300 tonna tartós élelmiszert, higiéniai eszközt, fertőtlenítőszert, aggregátort, fűtőpanelt szállított a Karitász, illetve három járási kórházat orvosi műszerekkel, eszközökkel, műtősruhával, sebészeti csavarokkal támogattak. Ezek mellett a kárpátaljai karitászszervezetek munkáját nyolc kisbusszal és szállításra alkalmas járművel is segítették.

A hosszú távú segítségnyújtás érdekében tavaly júniusban Budapesten integrációs központot nyitottak, ahol a lakhatásban, a munkahelykeresésben, az ügyintézésben és a gyermekek beiskoláztatásában segítik a hazánkban letelepedő ukrán menekülteket.

A Karitász többek között közös karácsonyi ünnepséget és nyári táboroztatást is szervezett az itt élő ukrán és kárpátaljai gyerekeknek.

Az integrációs központ munkájának köszönhetően a Magyarországra érkező menekültek támogatására fordított segítségnyújtás értéke az elmúlt egy évben meghaladta az 1 milliárd forintot. 60 millió forint értékben kapott közel 1300 család lakhatási vagy megélhetési támogatást, illetve tárgyi vagy utalványtámogatást.

Több mint száz család kapott albérleti támogatást vagy lakhatási hozzájárulást, ötven család 91 gyermeke kapott iskolakezdési támogatást. Száz ukrajnai gyermek nyaralt Balatonakalin a Karitász táborában, a budapesti karácsonyi rendezvényen pedig 45 család, összesen 194 fő vett részt – tájékoztatta a sajtó képviselőit Écsy Gábor.

A sajtótájékoztató után megkezdődött a hamarosan Kárpátaljára induló két autó felpakolása a tartós élelmiszereket tartalmazó dobozokkal.

Écsy Gábor a Magyar Kurír kérdésére elmondta, ez a kontingens a második része annak az adománycsomagnak, amely összesen 450 családhoz jut el, köztük olyanokhoz, akiknél valamelyik családtagnak be kellett vonulnia, de számos otthon maradt, idős, beteg ember is kap adományt, akik nem tudnak eljutni a helyi ingyenkonyhára, amelyet a Katolikus Karitász üzemeltet.

A Katolikus Karitász igazgatója hozzátette: A menekültek támogatását célzó programok a továbbiakban is folytatódnak. A segítségnyújtás egy éve alatt a Katolikus Karitász országos hálózatában működő egyházmegyei karitászközpontok is bekapcsolódtak a menekültek ellátásába, emellett óriási társadalmi összefogás valósult meg.

„Mindenkiben megfogalmazódott már a vágy, hogy jó volna, ha a háborúnak vége lenne, Ferenc pápa is felhívást tett közzé a napokban a világ népeihez, hogy imádkozzanak a békéért, imádkozzanak az országok vezetőiért, hogy mielőbb tűzszünet lehessen és megkezdjék a béketárgyalásokat. A Szentatya a következő szavakkal zárta a felhívását: sosem lesz valódi egy romokon elért győzelem.”

Reméljük, hogy a pápai  felhívás eljut az emberekhez, és meghozza a békét. Addig is a Katolikus Karitász mindent megtesz, hogy segítse a Kárpátalján élőket és az oda menekülteket – mondta Écsy Gábor.

Szerző: Körössy László

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

„Jó, hogy itt voltatok, mert nem voltunk egyedül” – Marosi Antal a karitász mentőmissziójáról

KITEKINTŐ – 2023. február 16., csütörtök | 20:585

A Katolikus Karitász február 7-én reggel indította el mentőmisszióját a földrengés sújtotta Törökország déli részére. A csapat 31 főből és 6 keresőkutyából állt. A keresőkutyás egységek öt napon keresztül, váltásokban kutattak az áldozatok után. Hosszú küzdelem után egy túlélőt is kiemeltek. A mentőmisszió munkájáról Marosi Antalt, a csapat szóvivőjét kérdeztük.

– Kikből állt a Katolikus Karitász  mentőcsapata?

– Két civil szervezet tagjai vettek részt ebben a misszióban: a Budapesti Tűzoltó Szövetség önkéntesei és a Budapest Önkéntes Mentőszervezet tagjai. Utóbbi szervezetben volt alpintechnikához értő szakember, barlangász, mentő- és általános orvos is, de mentőkutyások is jöttek. Az ő felkészültségükkel hatékonyan tudtunk segíteni a földrengés áldozatain. E szervezetek tagjai ugyanis rendszeresen gyakorolják, hogyan kell egy ilyen helyzetben működni. A törökországi tevékenység során nem is akadt olyan eset, amit ne láttak volna át. Tevékenységüket a Katolikus Karitász szervezte és menedzselte.

– De vajon fel lehet készülni egy ilyen tragédiára?

– Tulajdonképpen igen. Egy barlangász mindig azt gyakorolja, hogy miként lehet egy szűk résen bejutni, hogyan lehet onnan kihozni a bajba jutott embert. Az, hogy ezt most egy földrengés helyszínén, nem pedig egy hegy barlangjában kellett végrehajtani, egy sajátos körülmény, de a feladat ugyanaz volt, mint amit gyakorolnak, mondjuk Aggteleken.

– Mi volt a feladatuk?

– A török katasztrófavédelemtől kaptuk meg, hogy melyik helyszínen kell elkezdenünk a keresést. A feladat a romok alá rekedt élő emberek felkutatása és kiemelése volt. Minden szükséges felszereléssel rendelkeztünk, az aggregátortól kezdve a világítóberendezéseken át a különféle speciális szerszámokig. Ott a helyszínen nem lehetett hozzájutni semmihez, de nem is kellett, hiszen felkészülten mentünk. Vizet és élelmiszert is Magyarországról vittünk.

– Mi fogadta a csapatot?

– Szomorú és lehangoló nemrég felépült házak tömegét összedőlve látni.

Persze még ennél is nyomasztóbb szembesülni az emberi kiszolgáltatottsággal, szenvedéssel.

Látni a túlélők kétségbeesett arcát, akik azt várják, hogy mikor sikerül valakit kiemelni a romok alól.

– Hogyan fogtak neki a mentésnek?

– Először a technikai személyzet kezdett neki a kutatásnak, ők határolták be, hogy hol lehetnek még túlélők. Őket a kutyás kollégák követték: ha egy kutya jelzett, ezt általában egy másikkal leellenőrizték, ezt követően indulhatott az érdemi keresés. Volt egy 17 éves kislány, akit sikerült a magyar mentőalakulatnak kiemelni a romok alól. Azt nagyjából tudtuk, hogy merre kell elindulnunk. Lehetett vele kommunikálni, így fel tudtuk mérni, hogy mit kell kibontani ahhoz, hogy ki lehessen menteni. Felmértük, hogy milyen szerszámok, eszközök kellenek, és nekiláttunk a feladatnak. Vésővel, kalapáccsal, ahol kellett, kézzel dolgozva, vagy lábbal kitolva a törmeléket igyekeztek a barlangász szakemberek közelebb jutni hozzá. Ahhoz, hogy biztonságosan be lehessen jutni a törmelék alá, legtöbbször ki kell támasztani a már megtisztított rés falát és tetejét.

Amikor kiderült, hogy ehhez faanyagra lesz szükség, a török civilek szaladtak, és vágták ki az első útjukba kerülő fát. Feldarabolták, legallyazták, ezzel az ácsolattal lett megerősítve a törmeléküreg.

A barlangászok egészen addig előrejutottak, amíg útjukat állta egy televízió, amit csak darabjaira szétszerelve lehetett kiszedni az üregből. Korábban egy fiatalember már be tudott nyúlni egy szűk résen, és meg tudta fogni a lány kezét. Attól féltünk, hogy valamelyik végtagja beszorult valahova, de szerencsére nem így volt, így ugyanazon az úton, ahol a barlangász bement, ki lehetett őt hozni. Ezt követően a mentőorvos megvizsgálta, rákerült a hordágyra, végül a törökök kézről kézre adva hozták le a romhalmazról, és elszállították a kórházba.

– Milyen volt a kapcsolat a helyiekkel?

– Nagyon jó volt a törökökkel az együttműködés. Nagyon szerették a magyarokat. Az utolsó napon az egyik török parancsnok szó szerint elsírta magát a meghatottságtól, látva a felkészült és szakszerű munkát. Ő is, de mások is azt mondták nekünk:

Jó, hogy itt voltatok, mert nem voltunk egyedül.

Egy idősebb férfi odaült az orvosunk mellé, és ragaszkodott hozzá, hogy egyenek együtt, így fejezve ki a köszönetét. Visszafelé a gép stewardesse érzékenyült el, a repülőgép kapitánya pedig bemondta a gép utasainak: „Önök most együtt utaznak a magyar hősökkel, akiknek sokat köszönhetünk.”

– Milyen volt az együttműködés más szervezetekkel?

– A különböző országokból érkezett mentőkülönítmények ez idő alatt egy lapos területen kialakított sátortáborban éltek. Átjártak egymáshoz – a magyarok mellett egy francia társaság volt, a másik oldalukon pedig svéd katonák –, megbeszélték a tapasztalatokat. Egy izraeli mentőegységnek volt egy különleges készüléke, amivel át lehetett világítani a vastag födémet, és meg lehetett mondani, hol érdemes túlélők után kutatni. Egy olasz mentőegység egy hangradarral segítette a kutatást. Ez a készülék még a lélegzetvételt is meghallotta.

– Az nyilvánvaló, hogy mindenki arra figyel, annak örül, ha valakit ki lehet hozni a romok alól. Ám ilyenkor nagyon sok holttest is előkerül.

– Az egyik kutyás önkéntes lánnyal egy alkalommal arról beszélgettem, hogy vajon mi jelent neki sikert. Természetesen elsősorban az – válaszolta –, ha élő embert tudnak kihozni a romok alól. Ám a holttestek kihozatala sem lebecsülendő, mert ha a hozzátartozó megkapja az elhunyt családtagjának a testét, az jelenthet egyfajta megnyugvást. Ott ültek az emberek a járdán – ha kellett, akkor néma csöndben, hogy meg lehessen hallani a legkisebb neszt is, hátha valaki válaszol a mélyből a kiabálásra –, drukkoltak a mentőcsapatoknak, és örültek, ha valakit kihoztak.

Ám egy természeti katasztrófa idején az is fontos, hogy az elhunyt áldozat megkaphassa a végtisztességet.

Mert az ember addig él, amíg el nem temetik. Gondoljunk bele, ha valakinek eltűnik a hozzátartozója, de a teste soha nem kerül elő, hiába tudja, hogy biztosan nem él már, nem képes lezárni magában a történteket. Az ukrajnai Borogyenkában láttam egy összedőlt, magas lakótelepi ház romjait. Semmi nem maradt meg belőle, az ott lakók hozzátartozói, ismerősei napokig kétségbeesve kutattak valami után, ami a családtagjuké volt, ami emlékezteti őket arra, akit soha többé nem fognak látni.

– Volt esetleg olyan túlélő, akit nem lehetett kimenteni?

– Nem volt, szerencsére, mert az nem csak annak tragédia, aki ott marad, a mentőegységek tagjai sem tudnak egykönnyen feldolgozni egy ilyen helyzetet.

– Az önkéntesek felkészült szakemberek, ám felmerül bennünk a kérdés, hogyan lehet feldolgozni mindazt, amit egy ilyen tragédia helyszínén lát valaki?

– Sokat jelentettek azok a beszélgetések, amelyeket még ott kint, a helyszínen folytattunk egymással. A tapasztalatok megosztása segített a lelki feldolgozásban is. De a kinti és az itthoni köszönet hangjai, a repülőtéri taps, vagy akár az otthoni, a hazatértet köszöntő vacsora is sokat számított önkénteseinknek. Ám az biztos, hogy még sok ideig fel-felvillanak bennünk azok a képek, amit ott láttunk. A Katolikus Karitász egyébként erre is gondolt: a központ pszichológusai segítenek annak, aki bármi módon ilyesfajta segítségre szorul. A Katolikus Karitásznál dolgozik Faragó Ágnes pszichológus, aki annak idején a szajoli vonatbalesetnél három órán keresztül ült beszorulva a roncsokba, benne akkor egy tűzoltó tartotta a lelket. Nála jobb szakembert nem lehet erre találni.

– Nem olyan régen még Ukrajnába vitt segélyt a Katolikus Karitásszal. Most egy földrengés helyszínén vett részt a mentésben. Van e két helyzet között különbség?

– Egy lényeges eltérés mindenképpen van. Egy háború elől el lehet menekülni, egy földrengés elől nem. Itt szó szerint összedőlt az emberek élete. Ugyanakkor, szembesülve az emberi szenvedéssel és kiszolgáltatottsággal, mind a két helyzetben ugyanazt tapasztaljuk.

– A Katolikus Karitász miként folytatja a segítséget?

– A 1356-os adományvonal hívásával mindenki segítheti a földrengés károsultjait. Elkezdtük az igények felmérését, az összegyűlt, pénzbeli vagy egyéb adományokat pedig a közeljövőben fogjuk eljuttatni az érintetteknek.

Szerző: Baranyai Béla

Fotó: Merényi Zita; Katolikus Karitász Facebook-oldala

Magyar Kurír

„A Katolikus Karitász a Budapest Mentőszervezettel együttműködésben indított mentőmissziót. A csapat harmincegy fővel, köztük két orvossal, három szakápolóval, hat kutyavezetővel, valamint hat képzett keresőkutyával kapcsolódott be a túlélők felkutatásába február 8-án éjszaka.

A 92 órán át tartó művelet során csúsztatott váltásban, az önkénteseket két-négy egységbe szervezve, folyamatosan dolgoztak, kiváló együttműködésben a török és más nemzetek mentőerőivel. Huszonhat kárhelyszínt, köztük hat települést vizsgáltak át kutyákkal, kézi erővel, technikai eszközökkel, drónos felderítéssel kutatva a túlélők után, és egy élő személyt emeltek ki a romok alól. A keresés során több mint ötven holttestet találtak meg és hat elhunyt személyt ki is emeltek a romok alól.”

A csapat tagjai épségben tértek haza; repülőgépük február 13-án este landolt Budapesten.

A Katolikus Karitász megkezdte a hosszú távú segítségnyújtást Törökországban

KITEKINTŐ – 2023. február 14., kedd | 18:03

A Törökország földrengés sújtotta területén dolgozó kutató-mentő csapat hazaérkezésével a segítségnyújtás nem ér véget. A mentési munkálatok után hosszú távú segítségnyújtási programba kezd a Katolikus Karitász, mellyel a földrengés érintettjeit fogja támogatni. A szervezet február 14-én útnak indította az első, 10 raklap mennyiségű, mintegy 9 millió forint értékű humanitárius segélyét.

A 4 tonnás humanitárius küldemény több mint kétezer doboz higiéniai egységcsomagot, 420 darab hálózsákot és három darab nagy méretű, 12 négyzetméteres sátrat tartalmaz, amely az otthontalanná vált emberek ideiglenes elhelyezésére nyújt lehetőséget.

Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója a humanitárius segélyszállítmány kapcsán elmondta, hogy az első napokban a túlélők után kutató mentőcsapatok munkája került a fókuszba, ahogy a szervezet mentőmissziója is közel egy hétig a helyszínen dolgozott. Azonban ezzel párhuzamosan elkezdődött, és várhatóan az elkövetkező hónapok hosszú távú feladata lesz az otthontalanná vált és mindenüket elvesztett emberek segítése.

A szervezet első nagyobb szállítmánya Törökország budapesti nagykövetségének segítségével, repülővel jut ki a földrengés sújtotta területre. A segélyszervezet a helyi szervezetek kérései és igényfelmérései alapján további humanitárius támogatásokat tervez. A legfrissebb jelzések alapján generátorokra, sátrakra és konténerekre van most a legnagyobb igény. Az érintettek  mindennapi ellátása kiterjedt összefogást igényel.

Aki csatlakozni szeretne a segítő összefogáshoz, az 1356-os adományvonal hívásával 500 forinttal segíthet, vagy online adományozással juttathatja el támogatását a karitasz.hu oldalon.

Forrás és fotó: Katolikus Karitász

Magyar Kurír

Katolikus Karitász – Caritas Hungarica

Hazaérkezett Törökországból 🇹🇷 a Katolikus Karitász 31 főből és hat kutyából álló mentőmissziója. Óriási összefogás eredménye volt, amit minden résztvevő önkéntesnek és szervezetnek köszönünk!👨‍🚒🐕‍🦺❤️

Megérdemlik az elismerést🥇

5 napig küzdöttek a romok között, életet mentettek és áldozatokat kutattak fel.

Külön köszönet a Budapest Mentőszervezet és Dr. Bakai Kristóf Péternek a szervezet elnökének a szervező háttérmunkáért és hogy a misszióban fő partnerünk volt.

Résztvevő szervezetek a Karitász mentőmisszióban:

• Közép Budai Önkéntes Polgári Védelem ⛑

• Budapesti Önkéntes Mentő Egylet Katasztrófa Elhárítási Csoport Alapítvány⛑

• Lőrinc-Kertváros Polgárőr Csoport-Öte🚒

• Budapesti Tűzoltó Szövetség🚒

• Barracuda Egyesület ⛑

• Mancs a Kézben Mentőkutyàs Egyesület🦮

• SOS MKE – Mentőkutyás Egyesület🐕‍🦺

• Keresőkutyás Szolgálat Alapítvány 🐕

Logisztikai segítséget nyújtott a gépkocsik hazahozatalában:

• Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület – KVP 🚙🚚🚗🚑🚙

• Báró Podmaniczky III. János Honvéd Egyesület 🚑🚓🚒🚐🚚

A mentőcsapat tagjai:

Gyurkó Gábor Péter ⛑

Zsolt Kelemen ⛑

dr. Márkus Dávid ⛑

Fedoszov Emília⛑

Juhász Péter ⛑

Marosi Antal ⛑

Perge Kinga ⛑

dr. Juhász Ágnes ⛑

Égető Szilárd Lajos ⛑

Gyurkó Gergely István⛑

Holczer Viktor ⛑

Kogyila Zsolt ⛑

Németh Zoltán ⛑

Kovács Tímea Ágnes ⛑és Demi kutyája🐕

Bartuszek Dezső ⛑

Maródi Milán ⛑

Mészáros Bence ⛑

Takács Levente László ⛑

Csepregi Annamária ⛑ és Nova kutyája 🐕

Viktória Orosz ⛑és Ninja kutyája 🐕

Czigle László ⛑

Cziráki Melinda ⛑

Dencsi Krisztián ⛑

Jenei Zoltán ⛑

Keszera Zoltán Sándor ⛑

Kovács Péter ⛑

Levshov Denis ⛑

Nyeste András ⛑

Gáspár lldikó ⛑és Kormi kutyája 🐕

Salamon Klára ⛑és Tyn kutyája 🐕

Wolf Ildikó ⛑ és Zete kutyája 🐕

Köszönjük!❤🙏

Fotó: Vermes Tibor

Folyamatosan dolgozunk a keresőkutyák által jelzett élő sérültek megtalálásán.

A terület két egymás melletti összeomlott társasház, mind a kettőben azonosítottak a keresőkutyák túlélőket. Az egyikben egy személyt, a másikban 2 személyt. A mentés jelenleg is zajlik, A munkát nehezíti, hogy a vélt túlélők nehezen megközelíthető helyen találhatók, mélyen a romok alatt.

Katolikus Karitász – Caritas Hungarica

„Higgyék el, hogy van valaki bent” – Asya története Törökországból

KITEKINTŐ – 2023. február 11., szombat | 15:11

A törökországi földrengés után maradt romok közül kimentett lány története a Katolikus Karitász mentőcsapata egyik tagjának beszámolójából.

Asya néhány nappal ezelőtt a családjával nézte a tv-t, szerette a sorozatokat, alig várta, hogy elinduljon a főcím. Hűvös volt, és betekerte magát egy takaróba, lábát felhúzta maga alá a kanapén. Még fel sem fogta a tompa morajlást, elkezdett mozogni az épület, a kanapé ferdén lecsúszott, és nekiütődve megállt a szoba túlsó végében, a virágpolc mellett. Minden felfordult; lehet, el is vesztette eszméletét. Amikor magához tért, csak a csend volt körülötte, és a sötétség. A feje fölött kitapogatott egy faldarabot, hideg volt, ez egy kicsit magához térítette. Erőt vett magán, de nem tudta megfejteni az elmúlt percek szörnyűségeit. A kiabáló édesanyját, az Allah-hoz fohászkodó édesapját nem látta; nem is érezte, hogy ott lennének körülötte.

A Katolikus Karitász mentőcsoportja a rendőrök és civilek kérésére állt meg a ház előtt. A valamikor jobb napokat látott, masszív betonból készült, lapos tetős épület megrogyott, mintha térdre vagy hasra esett volna. A legtöbb fal megmaradt, az emeletek egy helyen összecsúsztak. „Higgyék el, hogy van valaki bent” – könyörgött egy kötött sapkás idős ember a magyar önkénteseknek, akik szétszéledtek, és megpróbáltak minél több helyen felkapaszkodni az épülettorzó legmagasabb pontjára. Így váltak láthatóvá azok a hasadékok, amelyek bejutási lehetőséget adtak az épület belseje felé.

A vékony testalkatú barlangászok a legnagyobb nyíláson keresztül indultak el, és kisvártatva jelezték, hogy valahonnan a mélyből segélykérő hangot hallottak. Az épület előtt leparkoltak az izraeli mentők, furcsa berendezéssel siettek a romhalmaz tetejére, majd nemsokára egy képernyőn megmutatták a magyaroknak, hogy lent hol helyezkednek el emberi testek. (Senki nem érti azóta sem, hogyan tudtak a 20–30 cm vastag falakon át beröntgenezni, és mivel.)

A 0,5 x 0,5 méteres járat lassan készült el. Nagy mennyiségű törmeléket, betondarabot kellett eltávolítani. Az utcán álldogáló civilek gyorsan a magyarok segítségére siettek; néhány fenyőfát kivágtak, hogy legyen mivel kitámasztani a barlangászok feje fölötti födémet. A televíziókészülék újabb nehézséget jelentett, erre a járat kiszélesítésekor találtak rá: útját állta a kutatóknak; eltartott egy darabig, amig csavarhúzóval, pajszerrel szétszedték.

Asya már régóta fülelt, mikor meghallotta az egyre inkább közeledő zajokat; megfeszült teste elernyedt. Az elmúlt 3,5 napban szembesült a félelemmel, a kiszolgáltatottsággal, a reménytelenséggel, mindennel, amihez a legtöbb embernek egy emberöltönyi idő is kevés. A szomjúsággal nem törődött már, az éhség sem foglalkoztatta, a hideg ellen megvédte az a pléd, amivel betakarózott tévénézéskor. Az alatta levő, épen maradt kanapé átvette testének hőmérsékletet, és vissza is adta, ennek köszönhette, hogy nem fagyott meg.

A barlangász szerint nagy szerencséje volt a lánynak, hogy nem szorult be valamelyik testrésze, ami jelentősen hátráltatta volna a kiszabadítást. Az pedig, hogy eszméleténél volt és tudott kommunikálni megmentőivel, külön előnyt jelentett mindenkinek. Ez tartotta a lelket a barlangászban is, hogy van értelme tovább folytatni a mentőakciót. A magyar mentőorvos megvizsgálta Asyát, megtette a szükséges lépéseket ahhoz, hogy az elgyötört testet hordágyra tegyék. A meredek járdán a városlakók álltak sorfalat, adták kézről kézre a hordágyat, miközben imádkoztak.

Reggelre megérkeztek a török katasztrófavédelem sátrai, így délre a városból sátorváros lett, mindenkinek jutott hely, akinek a feje fölül elveszett a fedél.

Szöveg: Marosi Antal, a mentőcsapat tagja

Forrás és fotó: Katolikus Karitász

Magyar Kurír

A mentőcsapat már több mint 24 órája ⏰ úton! Non-stop vezetés, a lehető legrövidebb technikai szünetekkel.

🚓 Szerbiában, Bulgáriában és Törökországban is rendőri felvezetést kaptak a forgalmas helyeken, hogy spóroljanak az idővel… A Szerb Autópályakezelő díjmentes úthasználatot biztosított a konvojnak, amelyért hálás köszönet! 🙏

Még néhány óra, és megérkezik a csapat, de előbb az ankarai magyar nagykövetséggel van találkájuk az autópályán Ankara mellett, ahol további felszerelést vesznek fel.

Aki csatlakozni szeretne a földrengés áldozatait mentő és segítő összefogáshoz 🤝, a 1356-os adományvonal hívásával ☎️ 500 forinttal segíthet, vagy online adományozással juttathatja el támogatását a www.karitasz.hu oldalon. Köszönjük!

Katolikus Karitász – Caritas Hungarica

 Verseny az idővel⏰

Törökország humanitárius segítséget kért a földrengés sújtotta régiók mentési munkálataiban.

A Katolikus Karitász azonnal megkezdte a segítségnyújtást szervezését.🤗

Néhány óra alatt eszközökkel, szakértelemmel és felkészített önkéntesekkel ellátott mentőcsapatot kellett összeállítani.

Önkéntes csapatunk ma hajnalban elindult 19 fővel, 5 gépjárművel, 2 utánfutóval és egy heti önellátás képességével Törökországba.

A csapat tagjai: 1 csapatvezető, 2 csapatvezető-helyettes, 1 nemzetközi összekötő, 2 orvos, 2 ápoló, 9 műszaki mentő, 2 romkutató kutyavezető. És két mentőkutya!🥰🐶

Budapest Mentőszervezet

41 p.  · 

A Katolikus Karitász – Caritas Hungarica felkérésére mentőszervezetünk is elindult a földrengés sújtotta törökországi régióba. Tagszervezeteink 18 városi kutató-mentő önkéntese (köztük 2 orvos, 2 szakápoló, 2 kutyvezető) 5 gépjárművel és több tonna mentőfelszereléssel indult útba ma hajnalban. A kárterületen már várják őket az AKDF – Arama ve Kurtarma Dernekleri Federasyonu önkéntesei, akik már a mentésben dolgoznak.

#földrengés#mentőcsapat#karitász#törökország

Minden kárpátaljai római katolikus intézmény áramellátását biztosítja a Katolikus Karitász

KÜLHONI – 2023. február 2., csütörtök | 18:40

Nemzetközi összefogás eredményeként segített a Katolikus Karitász és a Svéd Lions Clubok Szövetsége az áramkimaradásokkal sújtott Kárpátalja lakosainak. Az áramfejlesztőkből és élelmiszerekből álló segélyszállítmányt az egészségügyi és oktatási intézmények támogatására juttatták el Kárpátaljára – adta hírül a segélyszervezet február 2-án.

A Munkácsi Szent Márton Egyházmegyei Karitász raktáránál történő adományátadás alkamával adtak tájékoztatást a felek. Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója elmondta, hogy az összefogásnak köszönhetően húsz generátort tudtak átadni, és arról is beszélt, miért van szükség áramfejlesztőkre. „Kárpátalján jelentős áramkimaradások vannak, melyek hihetetlenül megnehezítik a lakosság életét és az intézmények munkáját. Az összefogás célja, hogy megőrizzük a kárpátaljai intézmények működőképességét, hogy a legkisebbek óvodába és iskolába járhassanak, és ne fázzanak, hogy a kórházakban gyógyíthassanak, és a közösségi intézményekben se álljon meg az élet.”

A Katolikus Karitász az elmúlt hónapokban már számos intézmény, köztük óvoda, iskola, kórház számára adományozott generátorokat, kapott például generátort gyermekotthon és tűzoltóállomás is. Ez a sor bővül most további iskolákkal, óvodákkal, közösségi létesítményekkel.

A generátorok mellett élelmiszer-adományokat pakoltak ki a karitász segítői további két kisteherautóból, ezekkel a rászorulók mindennapi támogatását és a népkonyhák működését támogatják.

Rendik András, a Svéd Lions Clubok Szövetségének alkormányzója a segélyszállítmány átadásakor elmondta, hogy a Svédországban működő 340 klub összesen közel 8200 tagja kapcsolódott be az ukrajnai rászorulók támogatását célzó gyűjtésekbe. A most leszállított húsz generátor összértéke mintegy nyolcmillió forint, és további adományok szervezésén dolgoznak a jövőben is.

A Munkácsi Egyházmegyei Karitász gondoskodik arról, hogy a gyermekotthonok, idősotthonok lakói és a rászorulók kapják meg a segítséget. A támogatást átvevő Fehér Ferenc, a szervezet igazgatója kiemelte, hogy a súlyos áramkimaradások ellehetetlenítik az ingyenkonyhák, idősotthonok, rehabilitációs központok és egyéb szociális intézmények működését.

A mostani adománnyal együtt már mind az ötven római katolikus kárpátaljai intézményben biztosított lesz az áramellátás. A most átadott generátorok egyebek között a huszti magyar tannyelvű iskolába, a fancsikai óvodába, a rahói iskolába kerülnek, és néhány plébániai karitászszervezet is kap a készülékekből.

A Katolikus Karitász saját forrásokból, adományokból és a nemzetközi együttműködéseknek köszönhetően rendszeresen tud segítséget nyújtani a háború sújtotta Ukrajna kárpátaljai településein. A rászorulóknak, belső menekülteknek, időseknek, gyerekeknek tartós élelmiszert, a kórházaknak orvosi és gyógyászati segédeszközöket, az intézményeknek pedig tárgyi eszközöket és generátorokat biztosít a segélyszervezet.

A Katolikus Karitász a magyarországi rászorulók támogatása, szociális programjai fenntartása mellett végzi ezt a feladatot, amelyhez hazai és nemzetközi szervezetek, vállalatok és magánszemélyek adományai is szükségesek. A szervezet hálásan köszöni a támogatóknak a segítséget és a hatalmas összefogást, amelyhez a 1356-os adományvonalon és online adományozással is hozzá lehet járulni, hogy még több szükséget szenvedőhöz juthasson el a reményt jelentő segítség.

Forrás és fotó: Katolikus Karitász

Magyar Kurír

„Tudja bácsi, mikor esszük majd a káposztát, akkor hozzáképzelem a tejfölt is.”

Újév második napján két igaz történet, a közelmúlt karácsonyi időszakából.

A történetek főszereplője egy nyolc év körüli kisfiú. Egy nagyváros nyomornegyedében él szüleivel. Barátaim ételt osztottak, töltött káposztát. Rengetegen álltak a sorban, várták türelmesen, hogy kis ételhordójukba annyi adag kerüljön, ahány tagú a család.

Jómagam közben a gyerekekkel játszottam, beszélgettem. Sok mindenről, többek között a családról,saját kis világukról. Egy nyolc év körüli kisfiútól megkérdeztem, szereti-e a töltött káposztát. Felcsillanó szemmel mondta, igen, nagyon. Hozzátette,tejföllel szereti, mert úgy még finomabb. Arra a kérdésemre, hogy van -e otthon tejföl,- nem meglepő módon-azt válaszolta, sajnos nincs. Szeméből eltűnt a csillogás, szája elgörbült.

Nézett csak maga elé. Nem tudom, mi játszódott le pár pillanat alatt buksi fejecskéjében. Válasza viszont mellbevágó volt:”Tudja bácsi, mikor esszük majd a káposztát, akkor hozzáképzelem a tejfölt is.”, mondta, nagy komolyan.

Ebben a válaszban benne volt napjaink Magyarországának minden keserve, tönkretett élete. A kilátástalanság, a nyomor, és vágy egy jobb, tisztább, emberi életre.

Tavaly pár nappal karácsony előtt ismét a településrészen jártunk. Mintha nem telt volna el egy év, a sorok ugyanolyan hosszúak. Sőt…

Végtelen türelemmel várták az emberek, hogy sorra kerüljenek. A sorban ott állt, édesanyja kezét fogva az én kis barátom is. Fülig ért a szája mikor meglátott, ö is felismert. „Véletlenül” most is töltött káposzta volt az ünnepi menü. De már készültünk: aki kért, tejfölt is kapott.

A fiúcskához lépve, emlékeztettük egymást a tavaly történtekre. Megkérdeztem: még mindig tejföllel szereti a káposztát? Nagy vigyorral az arcán mondta, igen. „No,akkor itt egy teljes dobozzal, amit Neked hoztunk, fogyasszátok egészséggel”mondtam.

Kezébe adtam a tejfölt, nagyot csillant a szeme. Kis okos buksija gyorsan felfogta mi is történt.” Bácsi, nagyon köszönöm a tejfölt, olyan jó,hogy gondolt rám”, mondta.

Megsimogattam a fejecskéjét, csak nagyon nehezen tudtam megszólalni. A csend beszélt azonban helyettem én. Nem tagadom, egy könnycsepp is kicsordult a szememből, pedig nem történt semmi különös.”Csak” egy nyolc éves gyerkőcöt boldognak láttam.

Ma Magyarországon sok millióan már annak is örülnek, ha télen, a hidegben használt, de meleg holmijuk van, ha nem fagy meg a kezük, a lábuk.Örülnek, ha hétvégén meleg ételhez jutnak.

Nekik a szélfútta házukon, a kopott bútoraikon, az üres hűtőn kívül semmijük sincs. Tízezrek számára pedig csak az utca maradt, nincs még fedél sem a fejük felett.

Nem vágynak másra, csak arra, hogy ebben a mai embertelen világban, egyszer ők is embernek érezhessék magukat.

Olyan nagy kívánság ez 2023-ban, amikor „szárnyal” az ország?

bl (megtörtént eset, MA, Magyarországon, Karácsony előtt…)

Segítő kéz – Segélyakciót indít a Karitász a bajba jutott családokért és idősekért

A Katolikus Karitász reagálva a bajba jutott családok és idősek egyre gyakoribb segítségkérésére, adománygyűjtő programot indít. A segélyakció a Segítő kéz nevet kapta, október 26-án indul. A gyűjtés november 25-ig tart. A Karitász célja, hogy két hónappal karácsony előtt azokra hívja fel a figyelmet, akik a mindennapi életben nagy nehézségekkel küzdenek az áremelkedés és a rezsiszámlák növekedése miatt.

A segélyszervezet tisztában van azzal, hogy a válság, az árak növekedése mindenkit érint. A legszegényebbek életét azonban ellehetetleníti. Sok családban kérdéses, lesz-e fűtés, miből fizetik a rezsi költségeit és mi kerül a boltban a kosárba. Családok ezrei kerülhetnek kilátástalan helyzetbe az idei télen. A közösség ereje, ahogyan korábban is: életeket ment, meleget, ételt, gyógyszert, reményt ad! Nyújtsunk segítő kezet a válságba került családoknak!

Az adományokat a Katolikus Karitász a jelenlegi válsághelyzetben ellehetetlenülő családok támogatására használja fel segélyakcióiban és felzárkóztató programjain keresztül szakemberei és önkéntesei bevonásával. Csatlakozzon Ön is és kövesse nyomon oldalunkon, hogy hány család otthonát tettük melegebbé, élhetőbbé kályhával, tűzifával vagy egyéb támogatással.

Csatlakozási lehetőségek:

  • a 1356-os adományvonal hívásával, hívásonként 500 Ft-tal
  • online pénzadománnyal a karitasz.hu oldalon
  • a Karitász bankszámlaszámára utalt adománnyal, Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008, közlemény: téli krízis
  • tartós élelmiszer, egyéb tárgyi adományok leadásával, a gyűjtőpontok listája megtalálható a karitasz.hu oldalon

Katolikus Karitász

Budapest, 2022. október 26.

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász fabrikettel és kályhával támogatja az egyházmegye területén élő rászorult családokat. A Karitászcsoportok megkezdték az adományok átvételét, amelyet személyesen adnak át azoknak a családoknak, egyedülállóknak, betegeknek, nélkülözőknek, akiknek rászorultságát előzőleg felmérték.

Isten fizesse meg bőségesen a támogatóknak!🙏

„Legyen öröm az iskolakezdés!” mottóval idén 12. alkalommal indította el az ország legnagyobb tanévkezdési segélyprogramját a Katolikus Karitász. „Egy telefonhívás egy doboz színes ceruza, tíz hívás egy iskolatáska árát fedezi, ezer hívás pedig száz gyerek iskolakezdési támogatására elegendő” – áll a szervezet felhívásában. Az első segélycsomagokat a karitászmunkatársak Dolhai Attila énekessel együtt állították össze augusztus 3-án a szervezet budapesti székházában.

Katolikus Karitász – Caritas Hungarica

trdnpesSoo,6n54s1J.4i60 :u1h8cu4h148ú0um30 gf  · 

Megjelent Adásidő című országos magazinunk nyári lapszáma!🌞

A tartalomból:

– A menekült családok sem tétlenkednek

– Nagy segítség a legkisebbeknek

– Ötvenedik útjáról tért vissza az Orvosmisszió

– Egy menekült befogadás története

Keresse a templomokban vagy olvassa on-line:

A „karitász raktárából” most lelki adományokkal tértek haza a karitatív szervezet egyházmegyei önkéntes munkatársai

kovacs.agi

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász önkénteseinek nagyböjti lelki napot tartottak március 5-én, Nyíregyháza-Borbányán, a Szent László plébánián. A lelkinapot Ferenczi Richárd, Gávavencsellő plébánosa, tiszteletbeli karitász tag vezette, aki két előadást tartott, majd szentmisét mutatott be a csoportjaikat elkísérő lelkipásztorokkal.

Csordás Gábor atya, egyházmegyei karitászigazgató köszöntötte a résztvevőket az előadás előtt, és elmondta, hogy amikor elkezdték szervezni ezt a találkozót, nem sejtették, hogy milyen körülménynek vesznek majd körül bennünket, éppen ezért sokan most nem tudtak részt venni a lelkinapon, mert a menekültekkel foglalkoztak, vagy éppen az adományokat fogadták.   

Gábor atya megköszönte a karitász önkénteseinek az áldozatos tevékeny szeretetét, és arra is felhívta a figyelmüket, hogy a menekültek megsegítése közben azokról se feledkezzenek meg, akikről már eddig is gondoskodtak, és nehéz körülmények között élnek.

Nagyböjti felkészülési időben vagyunk. Gábor atya hangsúlyozta, hogy mindegy mennyi dolga van az embernek, mennyire vagyunk leterheltek, néha tudni kell azt mondani, hogy a saját lelkem védelmében megállok a munkában.

„Megosztottam velük a dicsőséget, amelyben részesítettél, hogy eggyé legyenek, amint mi egy vagyunk: én bennük, te bennem, hogy így ők is teljesen eggyé legyenek, s megtudja a világ, hogy te küldtél engem, és szereted őket, amint engem szerettél” (Jn 17,22-23).

Ennek a mottónak a fényében telt a karitász lelkinap befelé figyelve, erőt gyűjtve, egy oázist teremtve, hogy a munkatársak lelki adományokat is tudjanak hazavinni a „karitász raktárából”, ahogyan Richárd atya nevezte a lelkinapot, majd előadásaiban számtalan mély gondolatokat hordozó, valamint mosolyt, nevetést előcsalogató történetekkel is fűszerezte mondanivalóját, mert mint mondta, fontos, hogy tudjunk nevetni is, ami hozzátartozik a lelki egészséghez.

Az előadó bevezető gondolatainak első története egy gazdag emberről szólt, aki expedíciót szervezett a Himalájára. Elhatározásának megvalósításához segítőket, serpákat fogadott fel.

Útjuk során egyre gyorsabban haladtak, a vezető hajtotta a serpákat, mert minél hamarabb szeretett volna eljutni a csúcsra. A serpák egyszer csak megálltak, lemálháztak, és azt mondták, túl gyorsan haladnak, és lemaradt a lelkük. Azért álltak, meg, hogy bevárják azt.

„Mi is bevárjuk most a lelkünket, hiszen sok külső körülmény befolyásolja a mindennapjainkat, különösen most, a zavaros időkben. Töltekeznünk kell kegyelemmel, szeretettel, találkozásokkal, hogy az Urat tudjuk képviselni ott, ahová állított bennünket a gondviselés” – fogalmazott Richárd atya, majd ehhez kapcsolódóan visszatekintett az esztergomi ferences gimnáziumban töltött éveire, ahol az első év után tíznapos közmunkát írtak elő a diákok számára, ebben a ferences atyáknak kellett segíteniük, de az akkori 14-15 éves diákok tetszését nem nyerte el a nyári munka.

Egy dobozokkal teli szobát kellett kipakolniuk, és Richárd atyát hajtotta a kíváncsiság, majd felnyitott egy szentképekkel teli dobozt. Az egyik képen ez a felirat állt: „Ha Istennek nem lenne rád szüksége ott ahol vagy, nem rendelt volna oda”.

Azóta is számtalanszor erőt adott számára ez a mondat az élete során. „Semmi sem történik véletlenül. Az Úr arra hív, hogy meglássuk mindennek az értelmét, értékét, és az sem véletlen, hogy éppen ebben az élethivatásban vagyunk. Ha Istennek nem lenne rád szüksége ott ahol vagy, nem rendelt volna oda. Nagyböjtben is merjük felfedezni az étékeinket, de ez a szent idő eltelhet anélkül is, hogy bármit is tennénk a lelkünkért.

Mégis jó, ha élünk e szent idő lehetőségével. Hamvazószerdától húsvétig a 40 nap 40 lehetőséget tár elénk. Minden ember elsősorban a saját lelkéért felelős, önmagát kell kormányozni a cél felé. Mindannyian szeretnénk eljutni az üdvösségre, a ránk bízottakkal együtt” – hangsúlyozta Richárd atya.

Majd azt is megosztotta a jelenlévőkkel, hogy amikor kispap volt, Teréz anya nővéreihez kellett menniük missziós szolgálatra a budapesti 8. kerületi Tömő utcába. A törékeny, apró, fehér száriba öltözött szerzetesnővérek a hit példaképei lettek számára, akik nap, mint nap egy órás szentségimádás és szentmise után indultak el a pályaudvarokra segíteni a rászorulókat. Példamutató volt, ahogyan a nővérek kiállták olykor az emberek gúnyolódását is. Volt, hogy leköpték őket, vagy követ dobtak eléjük.  

Egy ilyen misszió alkalmával Richárd atya kispaptársaival velük tartott a pályaudvarokra. Ők száriban, nekik pedig reverendába kellett menniük. A nővérek útközben elkezdték hangosan imádkozni a rózsafüzért. A kispapok kezdetben szégyellték ezt a helyzetet, de megdöbbentő tapasztalat volt számukra a tanúságtevő misszió Budapest utcáin.

„Csak olyat tudunk adni, amivel rendelkezünk. A nővérek állhatatosan kitartottak abban, amit Teréz anyától, Krisztustól tanultak, hűségben jelen voltak az emberek között. A nővérek helytálltak küldetésükben.

Éljünk mi is az imádság, a böjt, az alamizsna eszközeivel, formáljuk át személyiségünket és ne azt kérdezzük, hogy miért, hanem, hogy hogyan imádkozzunk, böjtöljünk, és adjunk alamizsnát.

A mindenható Isten arra hív meg bennünket, hogy merjünk kilépni önmagunkból. Sokszor nagyon nehéz a beidegződött szokásokat átlépni. Az ember szereti a rendkívülit, amit egyszer-kétszer még megtesz, de újra és újra, rendszeresen megtenni, már erőfeszítést, kihívást jelent.

Ahhoz is kérjünk erőt, hogy tudjunk helyzetfelismerőek lenni, figyeljünk az itt és a most pillanatának nagyszerűségére, hiszen nem tegnap, vagy holnap kell kereszténynek lenni, hanem ma, itt és most. Mindig a jelen pillanata a legfontosabb, ezt kell megélni.”

Ezután Richárd atya a hitről beszélt, amely Isten adománya e nélkül nem lehet élni. Nincs jelen ott, ahol túl sok az önzés. Ahhoz, hogy ez igaz legyen, nagylelkűnek kell lenni. A szeretet és hit együtt járnak, kiegészítik egymást. Majd Kalkuttai Szent Teréz anyát idézte: „Adjuk meg Krisztusnak az alkalmat, hogy használjon minket, hogy az Ő igéje, tápláléka és ruhája legyünk, amelyet ma rajtunk keresztül ad a világnak”.

Engedjük, hogy készek legyünk megtenni mindazt, amit várt tőlünk. Újra és újra lendüljünk neki az imádságnak, böjtnek, alamizsnálkodásnak, nem mások, hanem Krisztus elvárása szerint. Tanuljunk meg: „Szeretni, ahogy Ő szeret, segíteni, ahogy Ő segít, adni, ahogy Ő ad, szolgálni, ahogy Ő szolgál, megváltani, ahogy Ő megvált, közel lenni Őhozzá a nap minden órájában, megérinteni Őt a sanyarúság öltözéke alatt” (Kalkuttai Szent Teréz).

Ferenczi Richárd atya érdekes előadásai után a karitász önkéntesei kiscsoportos megbeszéléseken osztották meg egymással gondolataikat, amelynek központi témája volt a jelenlegi ukrán háború elől menekült családok támogatása, segítése, felmerült nehézségek kezelése.

Az egyházmegyei karitász lelkinapjára Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök is ellátogatott, hogy köszöntse a karitász önkénteseit és megköszönje a helytállásukat ebben a nehéz helyzetben.

A főpásztor gondolatában a Kivonulás könyvében olvasható mondatot idézte:  „Láttam népem nyomorúságát” (Kiv 3,7). Isten látja az emberek nyomorúságát és megindul a szíve, ahogy Jézusról is mondja az evangélium, „amikor látta a tömeget, megesett rajta a szíve, (Mt 9,36), és elindul, hogy megoldja a problémát. Ehhez választ munkatársakat, segítőket. A karitász munkatársai is Isten megoldásának eszközei. Isten meg akarja oldani az emberek nyomorúságát és eljuttatni hozzájuk az Örömhírt. Ehhez a szolgálathoz lélekjelenlétre is szükség van. A léleknek: a Szentléleknek is és a mi lelkünknek is jelen kell lenni ahhoz, hogy tudjunk segíteni – fogalmazott a püspök atya.

Az egyházmegyei karitász lelkinapján a szentmisét az ukrán háború elől menekült családokért ajánlották fel.

Kovács Ágnes – Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Kedves Testvérek!A Katolikus Karitász a Magyarországra érkező menekültek fogadásához és ellátásához bázisokat épített ki az északkelet-magyarországi régióban. Ezen kívül a Caritas Ukrajna-val közösen segélyszállítmányokat (tartós élelmiszert, matracokat, pokrócokat) indított útnak Kárpátaljára és Ukrajna belső területeire.

Ha Te is szeretnél segíteni a háború miatt nehéz helyzetbe került testvéreinken, ezt három módon is megteheted partnerünkön, a Katolikus Karitászon keresztül:

1. Telefonon a 1356 telefonszám felhívásával: hívásonként 500 forinttal segítesz.

2. Online adományozással a Katolikus Karitász honlapján, ide kattintva: https://karitasz.hu/segitene/onlineadomany3. Átutalással: Katolikus Karitász – 12011148-00124534-00100008 (Raiffeisen Bank). A közleménybe írd be: Ukrajnai háború.Segítsünk együtt a bajban levőkön!

HÍD KÁRPÁTALJÁÉRT

Szervezett és összehangolt segítségnyújtásra buzdít a Karitatív Tanács és segélyszervezetei. Részletek alább.

„A Híd Kárpátaljáért” összefogás keretében a karitatív szervezeteink szálláshelyek és befogadó családok jelentkezését, valamint étkezési kapacitások és tartós élelmiszer felajánlását várják.

A szervezett és összehangolt segítségnyújtás érdekében a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány és a Magyar Vöröskereszt az alábbi elérhetőségeken várja a felajánlásokat:

Kormányzati:
e-mail: karpataljaert@me.gov.hu
honlap: www.hidkarpataljaert.gov.hu

Katolikus Karitász:
e-mail: karpataljaert@caritas.org.hu
tel: +36 (1) 372 0910

Magyar Máltai Szeretetszolgálat:
e-mail: karpataljaert@maltai.hu
tel: +36 (70) 653 1324    

Magyar Ökumenikus Segélyszervezet:
e-mail: karpataljaert@segelyszervezet.hu
tel: +36 (70) 664 8645

Magyar Református Szeretetszolgálat:
e-mail: karpataljaert@jobbadni.hu
tel: +36 (80) 296 844

Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány:
e-mail: karpataljaert@baptistasegely.hu
tel: +36 (20) 886 2292 

Magyar Vöröskereszt:
e-mail: karpataljaert@voroskereszt.hu
tel: +36 (1) 374 1374

A képhez tartozó alt jellemző üres; karitasz-Mátészalka.jpg a fájlnév
Karitász sütemények a támogatottak javára
-2021. december 19.

Minden évben Karácsony és Húsvét Ünnepén a Karitász asszonyai sürögnek-forognak, hogy finom, hagyományos süteményekkel, kis ajándékokka készítésével kedveskedjenek a híveknek.

A megvásárolt portékák eladásából származó bevételt az egész évben támogatott családok megajándékozására fordítják.


Adományt gyűjtünk Karácsonyi Ajándékként azok számára, Akik nem engedhetik meg maguknak, hogy megajándékozhassák egymást…

2021. október 04., hétfő 10:33

Egyházmegyénkben közel 670 diák részesült iskolakezdési támogatásban

Egyházmegyénkben közel 670 diák részesült iskolakezdési támogatásban

A Katolikus Karitász idén is elindította Legyen öröm az iskolakezdés elnevezésű segélyakcióját. A felajánlásokat jó szándékú adományozók több formában tehették meg, bizonyítva az összefogás erejét. A helyi Karitász szervezetek önkéntesei országszerte több mint 800 településen látogattak meg nélkülöző családokat, és tanszerek mellett élelmiszercsomaggal is segítették őket, enyhítve ezzel az iskolakezdés terheit.

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében a központi (Katolikus Karitász), az Egyházmegyei Karitász támogatásának, valamint egyéni felajánlásoknak köszönhetően mintegy 670 gyermek részesült iskolakezdési támogatásban.

A tanév kezdete minden évben nagy anyagi megterhelést jelent a kisgyermekes családoknak. Az iskolatáska, tanszerek, tornafelszerelés és egyéb szükséges eszközök, valamint a megfelelő ruházat beszerzése sok családnak komoly nehézséget jelent. A Katolikus Karitász országos akciót indított a gyermekekért, hogy személyre szabott segítséget nyújtson.

A Karitász országos központja saját forrásból 20 millió forint értékben, a Karitász egyházmegyei központjai több mint 17 millió forint értékben nyújtottak iskolakezdési támogatást utalvány formájában. Az augusztusban indult segélyakció során Budapesten, vidéken, de határon túl is több száz kisdiák kapott támogatást. A támogatottak száma közel 10 000 fő, a jó szándékú adományozók segítségével iskolatáskát, tolltartót, füzeteket, illetve akár ruhát, komplett számítógépet is tartalmazott a részükre eljutatott segítség.

A segélyszervezet határon túli magyar településeken is támogatást nyújtott a diákoknak. A Karitász szeretné, hogy ha a szülőföldjükön maradó, magyar nyelvet és kultúrát őrző családok gyermekeinek is könnyebb lenne az iskolakezdés, ezért a szórványban élő önkéntesek szervezésével külön is támogatta azokat, akik magyar nyelvű osztályban, vagy iskolában kezdték a tanévet.

Az akció gyűjtési időszaka szeptember 15-én lezárult, de a családok támogatása tovább folytatódik, hisz a tanév első hónapjaiban még sokaknak nincs meg minden felszerelése. A Katolikus Karitász hálás szívvel köszöni mindazok támogatását, akikkel megvalósulhatott idén is Magyarország legnagyobb iskolakezdési segélyakciója, melynek keretén belül rekord értékű adományt juttatott el a családoknak.

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

2021. május 14., péntek 07:30

Megáldották a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász Központját

Megáldották a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász Központját

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök megáldotta a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász Központ épületét május 13-án. A 300 m2-es raktárral, összesen 70 m2 alapterületű irodákkal, kiszolgálóhelyiségekkel rendelkező nyíregyházi ingatlant az egyházmegye év elején vásárolta, amelyet nem sokkal később birtokba vett a karitatív szervezet. Az eseméynen részt vett Csordás Gábor plébános, egyházmegyei karitászigazgató, dr. Törő András, a Püspöki HIvatal irodaigazgatója, a karitász munkatársai és az önkéntesek képviselői.

7M7A9649

Csordás Gábor, a Magyarok nagyasszonya-társszékesegyház plébánosa, egyházmegyei karitászigazgató elmondta a központ radikális változást eredményezett a karitász életében. Kialakításának köszönhetően minden egyes folyamat – az adományok érkezése és kiosztása – áttekinthetőbb, követhetőbb. A nagyméretű raktárcsarnok egyéni felajánlások, cégek adományai, bútorok, tartós élelmiszer, ruhanemű tárolására is alkalmas. A zárt ingatlan viszonylag nagy területen helyezkedik el, ennek köszönhetően az udvaron elhelyezhető adományokat pl. tűzifát, vagy egyéb építő anyagokat is tudnak fogadni.

Gábor atya kifejtette, a szeretetszolgálat munkatársakkal és önkéntesek bevonásával intézményes keretek között működik a karitatív szervezet tevékenysége során, a keresztény ember életében pedig folyamatosan kell, hogy jelen legyen, ráirányítva a figyelmet az Egyháznak, benne az egyházmegyének egyik legfontosabb elkötelezettségére a szegények és a rászoruló emberek támogatására.

7M7A9652

Palánki Ferenc megyéspüspök atya a megáldás előtt gondolataiban utalt a Ferenc pápa által meghirdetett Szent József-évre. Elmondta, a Szentatya egyik körlevelében Szent Józsefről, mint a gondoskodó szeretet képviselőjéről, Isten szeretetének kinyújtott kezéről beszél. A főpásztor kifejtette, mindannyian, keresztény emberek Isten szeretetét kell képviseljük, kinyújtott kezeként kell a rászorulókhoz fordulni. Hálásak vagyunk a Jóistennek, hogy lehetővé tette az ingatlan megvásárlását, hogy új lendülettel megerősödve még hatékonyabban végezzük az egyházközségi karitász csoportokkal összehangolt munkát.

7M7A9645

Az egyházmegyei karitász szervezetnek jelenleg két alkalmazottja van, Roszel Gertrud, ő az irodai szolgálatot végzi, illetve Mészáros László korábbi karitászigazgató, aki a logisztikáért felelős. Az egyházmegyében 60 csoport működik, közel ezer önkéntes munkatárs bevonásával.

Csordás Gábor plébános, karitász igazgató a közelmúltban vele készült interjúban az egyházmegyei karitász jelenlegi helyzetéről, tervekről, elképzelésekről, megvalósításra váró feladatokról beszélt:

http://www.dnyem.hu/index.php/item/3378-300-m2-es-raktarral-osszesen-70-m2-alapteruletu-irodakkal-kiszolgalohelyisegekkel-rendelkezo-kozponttal-gazdagodott-az-egyhazmegyei-karitasz

Kovács Ágnes

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

https://fb.watch/4RBGPj7JIi/ Egy hajléktalan gyönyörű fohásza

Amíg időnk van, tegyük oda a vállunkat a másik ember keresztje alá, ami alatt roskadozik!(Gyökössy Endre)

A Szent József karitászcsoport 2013.december 22. alakult Mátészalkán.   A Karitász, mint a Katolikus Egyház hivatalos segélyszervezete tevékenységével az Egyház társadalmi tanításával összhangban gondoskodik a társadalomban hátrányos vagy krízishelyzetbe került személyekről. Az mátészalkai karitász közszolgálati tevékenységének alapja a szolidaritás, melynek értelmében mindenkinek meg kell adni a felemelkedéshez, az emberibb élethez, egyenlőbb esélyekhez szükséges segítséget, aki – bármilyen okból – a társadalom peremére szorult. Jelenleg több mint 100 családnak nyújtunk rendszeres támogatást, nem csak Mátészalkán, hanem a hozzánk tartozó filiákban is: Paposon, Jármiban, Nagydoboson, Ópályiban, Nyírparasznyán, Kocsordon, Nyírmeggyesen és Szamosszegen. A karitász szervezésében évente kétszer, húsvétkor és karácsonykor van nagyobb élelmiszergyűjtés és osztás is, emellett folyamatosan gyűjtünk ruhaneműt és használati tárgyakat, melyek a rászorulók között kerülnek kiosztásra. A megyei karitásztól kapott adományokból lehetőségünk nyílt több családnak vetőmagcsomagot biztosítani, az idősebbek számára Prospan/Béres cseppet és évente egy család számára fél évre elegendő pelenkát adni. A Fatimai engesztelő imaesteken Karitász emblémával ellátott tárgyakat árulunk, ezzel a bevétellel is gyarapítjuk a rászorulók megsegítésének lehetőségeit. A Széchenyi István Katolikus iskola második és ötödik osztályos rászoruló tanulóinak biztosítjuk az iskolakezdéshez szükséges füzet és ceruzacsomagot. Decemberben gyerekeket választottunk ki, akiknek az osztályfőnökök segítségével összegyűjtjük, hogy milyen ruhaneműre, cipőre van szüksége. Az adakozni kívánók kiválaszthatják a templomban elhelyezett karácsonyfáról a díszt, ami tartalmazza, hogy a gyermek milyen karácsonyi ajándékot kapjon. Az idei évben 10 gyermek számára biztosítunk üdülést Fonyód-ligeten. Jelenleg az Élelmiszerbanknál megpályázott Tescos project keretében naponta (keddtől szombatig) tudunk kenyeret adni a rászorulóknak. Az idei évre tervezzük a gyermeknapot és a családi napot is, valamint a karácsonyi közös ünneplést is.

Ön akár segítségre szorul, vagy mások számára kér segítséget, akár lehetőséget keres a segítségnyújtásra: nálunk jó helyen jár! Csoportunk minden tagja, kivétel nélkül, eddigi munkáját jótékonysági alapon, szívvel-lélekkel végezte.

Adományozóink és munkatársaink szeretetéért, áldozatos munkájáért az Isten áldását kérjük.

 

Szakács Ágnes

Csoportvezető

Szent József karitász csoport

 

„Szabadítsd fel magad a szárnyalásra! Aki nem tudja szeretettel szétosztani az Isten által rábízott anyagi javakat, az elvész. Ugyanis minden, amit birtokolsz, olyan, mint egy nagy csomag: magaddal kell cipelned, ezért nem tudsz szárnyat bontani, lehúz és kimerít. „ Böjte Csaba

 

Karitász Találkozó-Napkor

Karitasz Nap, Napkor, 2016. július 2.

Karitász Karácsony-Széchényi István Katolikus Általános Iskola

Karitász Karácsony

Elveszítettük szeretett, mindig segítő Munkatársunkat, EMBERtársunkat, Lajoskát.

Legyen örök hona Isten szent országában.

Lajoska