Egyházközség 2023/24.

Egyházközségünk életéből…

MÁJUS

Május 13-án (hétfőn) Szeretettel várunk mindenannyiótokat Mátészalkán a Ráckerti templomban a májustól 13-tól október 13-ig hagyományosan tartott Fatimai Imaesték első alkalmára.

18 órától: Népi imádságok

19 órától: Görög katolikus imádság

19.30 : Májusi Litánia

20 órától: Szentmise- Püspök celebrál

Szentmise után : Gyertyafényes Körmenet

Mi az az Égrenéző Tábor?

 Tovább a regisztrációhoz

Az Égrenéző egy

  • keresztény szellemiségű,
  • természettudományos tematikájú,
  • 4–8. évfolyamos gyerekeknek szóló
  • napközis tábor Érden.

A tábor során a résztvevők interaktív, játékos formában ismerkedhetnek meg a négy természettudomány (a fizika, kémia, biológia és földrajz), valamint társtudományaik (a matematika és informatika) izgalmas világával. Mindez a keresztény ember számára nem csupán érdekesség, hanem rácsodálkozás Isten teremtő munkájára – a tábor során ezt a szemléletet képviseljük.

Dátum: 2024. július 15-20.

Helyszín: Érd-Parkvárosi Református Gyülekezet, Érd, Csurgói u. 4-6.

A tábor Facebook-oldala: facebook.com/egrenezo

Mitől lesz az Égrenéző Tábor egyszerre keresztény és természettudományos?

Tudjuk, hogy a tudósok között nagyon sokan mélyen hittek Istenben. Amikor ők rájöttek valami fontos dologra, akkor egyszerre két dolognak is örültek:

  • megértettek valamit a természet törvényeiből, és
  • megértettek valamit Isten alkotó munkájából.

Az Égrenéző Táborban a programok nagy része a természettudományokhoz kapcsolódik. Sok kísérletezéssel, interaktív feladatokkal várunk titeket. A tábor során összesen hét kiscsoportos foglalkozásra kerül sor, amelyek mindegyikén egy-egy izgalmas témát járunk körül. Az agytekervények megmozgatására lesz szükség az akadályversenyen és az egész hetes kihívások során is.

A foglalkozások során nem konkrétan a Bibliáról vagy a hitről fogunk beszélni, de a teremtett világ csodáit vizsgáljuk.„Mert ami megismerhető az Istenből, az nyilvánvaló előttük… Ami ugyanis nem látható belőle: az ő örök hatalma és istensége, az a világ teremtésétől fogva alkotásainak értelmes vizsgálata révén meglátható.”

(Róm 1,19-20)

A program reggelente egy közös zenés áhítattal indul, valamint a nap végén még egyszer összegyűlünk, és egy énekkel, imával búcsúzunk el egymástól 🙂

Miket fogunk csinálni az Égrenéző Táborban?

Amire biztosan számíthatsz:

Kiscsoportos foglalkozások

Minden délelőtt két kiscsoportos foglalkozásra kerül sor, ahol korosztályok szerinti bontásban ismerkedhettek meg a természettudományok egy-egy izgalmas szeletével.

Zenés reggeli áhítat

Reggelente gitáros énekekkel és egy rövid áhítattal indítjuk a napot. A tábor himnuszának is tekinthető Minden mi él kezdetű dalra biztosan lehet számítani, de más fülbemászó énekek is felcsendülnek majd 🙂

Egész héten átívelő pontgyűjtögetés

Az Égrenéző táborban babra megy a játék: a különféle programok során számos lehetőség adódik majd babszemek gyűjtésére. Vajon melyik csapat üvege telik meg szombatra a legjobban?

Kirándulás

A végleges úticél még nem dőlt el, de az biztos, hogy valami izgalmas helyet látogatunk meg idén is!

Látványos kísérletek

Ha a tudós szót hallva a te szemeid előtt is megjelenik egy őrült figura, aki furcsa eszközökkel a kezében mindenféle kísérleteket végez… nos, ez így nem egészen igaz, de azért mi is ki fogunk próbálni párat a legizgalmasabb kísérletek közül!

Akadályverseny

Nem is lenne igazi egy nyári tábor akadályverseny nélkül. A vegyes korosztályú csapatban mindenkinek bele kell adni apait anyait ahhoz, hogy ti legyetek a legjobbak!

Barkács-kihívások

Tervezzetek trükkös szerkezeteket, és építsétek is meg őket! Tavaly többek között katapultot és papírkötelet kellett készíteni… Vajon idén mi lesz a feladat?

Erzsike néni zsíroskenyere

Ha valaki járt már korábban a gyülekezet nyári táboraiban, akkor biztosan emlékszik az ikonikus zsíroskenyérre, ami ezúttal sem maradhat el! Az asztalon mellette gyümölcsök és péksütemények is megtalálhatóak lesznek.

Zárónapi programok az egész családnak

Az utolsó napon a szülőket és testvéreket is szeretettel várjuk, hogy játékos vetélkedővel, visszatekintéssel, és egy jó bográcsozással koronázzuk meg az egész hetes együttlétet 🙂

A tavalyi tábor programbeosztása itt érhető el.

Március

Szeretettel várunk mindenkit MÁRCIUS 23-ÁN (szombaton) a Városi Kersztúti imádságunkra.

Indulás 15 órakor a Ráckerti templomból.

MISEREND

Mátészalka

Fília:Hodász
Petőfi u. 34.
Vasárnap: 11:30
Kántorjánosi
Kossuth u. 4.
Vasárnap: 11:00
Nyírderzs
Kisgyulai u.
Péntek: 16:00
Vasárnap: 10:00
Nyírkáta
Kossuth út 15.
Vasárnap: 9:30
Nyírmeggyes
Petőfi u. 1.
Vasárnap: 8:45
Papos
Petőfi u. 1.
Vasárnap: 11:45
Miséző hely:Jármi
Kossuth u. 42.
Minden hónap 3. vasárnap: 13:00
Mátészalka-Ráczkert
Móricz Zs. u.
Kedd: 17:00
Péntek: 17:00
Vasárnap 10:00
Ópályi
Ady E. u. 2.
Minden 4. vasárnap: 13:00
Őr
Hunyadi u. 5.
Minden 2. és 4. vasárnap: 8:45

Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök

Dr. Székely János megyéspüspök levele az Egyházmegyében élőkhöz a „Fiducia supplicans” című dokumentum kapcsán

Az alábbiak közreadjuk, Dr. Székely János megyéspüspök levelét, melyet a Szentatya 2023. december 18-án írt „Fiducia supplicans” című dokumentuma kapcsán küld az egyházmegye valamennyi hivőjének.

Kedves Paptestvérek, kedves hívek!

A 2023. december 18-án kiadott Fiducia supplicans című, az áldások lelkipásztori jelentéséről szóló dokumentum kapcsán, mint Egyházmegyétek püspöke szólok hozzátok.

A dokumentum kiemeli, hogy „a házasság egy férfi és egy nő közötti kizárólagos, végérvényes és felbonthatatlan egység, amely természete szerint nyitott a gyermeknemzésre… A szexuális kapcsolat csakis ezen belül kapja meg el a maga természetes, megfelelő és teljes mértékben emberi jelentését.” (4. pont) „Az egyház mindig is csak a házasságon belüli szexuális kapcsolatot tartotta erkölcsileg helyesnek.” (11. pont) A dokumentum azt is hangsúlyozza, hogy nem szabad erkölcsileg igazolni azt, ami nem egyezik Isten akaratával. (9. pont, 11. pont).

Amikor egy azonosnemű pár kér áldást, pontosan azáltal, hogy ezt együtt kérik, kifejezik azt, hogy a kapcsolatukra, az életdöntésükre is szeretnék kérni Isten áldását, az egyház erkölcsi jóváhagyását. Meghamisítanánk Krisztus evangéliumát, és elmulasztanánk azt, amit lelkipásztorként egy ilyen pár felé tennünk kellene, ha egy ilyen esetben a kettőjükre áldást adnánk.

Krisztus evangéliuma nem csak Isten végtelen irgalmáról szól, hanem felhív mindannyiunkat a megtérésre. Ha ezt a második felét elhagyjuk, hamis evangéliummá válik. Jézus arra hív, hogy menjünk be a szűk kapun, mert széles az út, ami a pusztulásba visz (Lk 13,24). Arra hív, hogy égjen a mécsesünk, hogy legyen menyegzős ruhánk, nehogy az ajtón kívül maradjunk majd az utolsó napon (Mt 22,11; 25,1-13). Jézus egészen különös erővel, féltékeny szeretettel védi a házasságot: „Isten a teremtés kezdetén férfit és nőt alkotott. Az ember ezért elhagyja apját, anyját, a feleségéhez ragaszkodik, és ketten egy test lesznek. Ettől kezdve többé már nem két test, hanem csak egy. Amit tehát Isten összekötött, azt ember szét ne válassza… Aki elküldi feleségét és mást vesz el, házasságtörést követ el ellene. Ha pedig a feleség hagyja el férjét és máshoz megy, házasságot tör.” (Mk 10,8-11) „Aki bűnös vággyal asszonyra néz, szívében már házasságtörést követett el vele. Ezért ha jobb szemed megbotránkoztat, vájd ki és dobd el! Inkább egy tagod vesszen oda, mintsem az egész tested a kárhozatra jusson.” (Mt 5,28-29) A Biblia és az egyház szent hagyománya az azonosneműek között létesített szexuális kapcsolatot erkölcsileg helytelennek tartja (Ter 19; Róm 1,26-27; 1Kor 6,9-10; 1Tim 1,10; KEK 2357).Krisztus törvénye igényes, Isten irgalma nem olcsó irgalom, szeretete nem langyos szeretet.

Ezért – a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia döntésének megfelelően – felszólítom a lelkipásztorokat, hogy a Szombathelyi Egyházmegyében ne végezzék az azonosnemű párok megáldását. Fogadjuk az azonosneműek iránt vonzalmat érző testvéreinket is nagy szeretettel és tisztelettel, de ne igazoljuk a helytelen életdöntésüket, hanem segítsük őket a Krisztus evangéliuma szerinti élet útján. Ezzel leszünk az ő igazi, hiteles pásztoraik és testvéreik.

Székely János

szombathelyi megyéspüspök

December

350 gyermek regisztrált az Egyházmegyei Szavalóversenyre – képgaléria

16. alkalommal rendezik meg az Egyházmegyei Szavalóversenyt, amelynek elődöntőjét tartották december 9-én, három helyszínen: Ajakon, Nyíregyházán és Debrecenben. A szavalóversenyre az óvodás és általános iskolás korosztályból összesen 350 gyermek regisztrált. A döntőt 2024. február 24-én tartják Nyíregyházán.

A jó hangulatú műsorral egybekötött találkozók összesen mintegy ezer résztvevője (a versenyző gyermekek, lelkipásztorok, hitoktatók, felkészítő pedagógusok, szülők) a karácsonyra is hangolódott az adventi, karácsonyi, bibliai témájú versek előadásával, meghallgatásával. A megmérettetés öt korcsoportban történt, korcsoportonként öt fő jutott tovább a 2024. február 24-i döntőbe.

A szervezők köszönetüket fejezik ki elsősorban a versenyző gyermekeknek, valamint a felkészítő hitoktatóknak, pedagógusoknak, a 350 családnak, akik segítették, támogatták gyermekeiket a felkészülésben. Valamint köszönet jár a három helyszínen lezajlott versenyek szervezőinek: Ragány Zsuzsannának és Rubóczkiné Országh Erzsébetnek (Ajak), Tóthné Bakai Bertának (Debrecen) és Kardos Györgynek (Nyíregyháza).  

Fotó (Nyíregyháza): László Krisztián

Kardos György
az Egyházmegyei Szavalóverseny főszervezője

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

A mátészakai ifjú versmondó palánták december 9.-én Ajakon értek el kiemelkedő eredményeket.:

Óvodások

2. helyezés: Vári Bence Mátészalkai Plébánia / Széchenyi István Katolikus Óvoda

Különdíj: Kosztya Barbara Mátészalkai Plébánia / Széchenyi Katolikus Óvoda

1-2. osztály

Különdíj: Losonczi Flóra Széchenyi István Katolikus Német Nemzetiségi, Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda, Mátészalka

3-4. osztály

1. helyezés: Oláh Veronika Mátészalkai Plébánia / Képes Géza Általános Iskola

5-6. osztály

3. helyezés: Herman Bianka Széchenyi István Katolikus Német Nemzetiségi, Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda, Mátészalka

Különdíj: Herczeg Liliána Mátészalkai Plébánia / Képes Géza Általános Iskola

7-8. osztály

1. helyezés: Kovács Dorka Mátészalkai Plébánia / Képes Géza Általános Iskola

2. helyezés: Illés Jázmin Mátészalkai Plébánia / Képes Géza Általános Iskola

Valamennyiüknek szeretettel gartulálunk, a 2025. február 24.-én Nyíregyházán tartandó döntőre történő felkészüléshez pedig sok erőt, jó egészséget kívánunk!

Az alábbi személyi és szervezeti változások lépnek életbe a 2023. évben egyházmegyéinkben. Összeállításunk a beérkező információk alapján folyamatosan bővül, amelyet június 22-én az Egri Főegyházmegye dispozícióival frissítettünk.

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Palánki Ferenc megyéspüspök az alábbi személyi és szervezeti változtatásokat rendelte el a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében folyó év augusztus 1-jei hatállyal.

Tanulmányfolytatás
Csapó Márton újmisés megkezdi a licenciakurzust Rómában.

Kápláni kinevezés
Mike Ervin újmisés a debreceni Szent Anna Plébánián kezdi meg kápláni és a Debreceni Egyetemen egyetemi segédlelkészi szolgálatát.

Kápláni áthelyezés
Szidor János a berettyóújfalui Jézus Szíve Plébánián folytatja kápláni szolgálatát biharkeresztesi lakhellyel.

Plébániai kormányzói kinevezés
P. György Alfréd MI generális delegátust kinevezi plébániai kormányzónak a Nyíregyháza-Borbányai Szent László Plébániára

Sziklai Dávid a derecskei Páduai Szent Antal Plébániára kap plébániai kormányzói kinevezést, és rábízza a hosszúpályi Szeplőtelen Fogantatás plébánia ellátását.

Plébánosi kinevezés
Hajdu István plébániai kormányzó urat kinevezi plébánosnak a nyírcsaholyi Szent László Plébániára.

Felmentések és kinevezések
Pankotai József plébános urat felmenti kórházlelkészi beosztásából a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban. Helyébe kinevezi kórházlelkésznek Maczák Béla MI szerzetest.

Dr. Törő András püspöki iroda- és szakkollégiumi igazgató urat – egyéb megbízatásait megtartva – felmenti az ifjúsági referensi beosztásából, és helyette Kálmán József plébános urat kinevezi ifjúsági referenssé.

Területi átrendezés
Kálmánháza filiális egyházközséget az újfehértói Magyarok Nagyasszonya Plébániától a nyíregyháza-kertvárosi Fatimai Boldogságos Szűz Mária Plébániához csatolja.

Nyugállományba helyezés
Barna Gyula hosszúpályi plébániai kormányzó urat felmenti eddigi beosztásából, és köszönetnyilvánítás mellett nyugállományba helyezi. Megbízza a debreceni Szent Erzsébet Idősek Otthona lakóinak lelkipásztori ellátásával.

„427 alkotás érkezett a 30 éves Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye által meghirdetett Egyházmegyei rajzpályázatra”-írja az egyházmegyei referens.

Eredmények:

Óvodások:
3. helyezett: Mester Anna – Mátészalka
                     Gönczi Viktória – Nyíregyháza MNA
2. helyezett: Zám Zorka Lia – Mátészalka
                        Szeles Lilla – Ajak
1. helyezett: Bálint Anna Lujza – Mátészalka

1-2. osztály
Különdíjasok: Kemenyiczki Dorina – Mátészalka
                        Megellai Gabriella – Nyírkércs
3. helyezett:    Orosz Eliza – Geszteréd
            Kulcsár Sára – Geszteréd
2. helyezett:    Veres Csenge – Geszteréd
                        Faragó Nóra – Nyíregyháza, MNA
1. helyezett:    Bákonyi Ádám – Mátészalka

3-4. osztály
Különdíjasok: Májuk Hanna – Vállaj
Demjó Eszter – Ajak
3. helyezett:    Németh Szofi – Sóstóhegy
                        Répási Áron – Újtikos
2. helyezett:    Varga Noel – Tiszakanyár
                        Varga Vivien Alexa – Nyíregyháza-Örökösföld
1. helyezett:    Ésik Hanna – Ajak
                        Oszlár Gréta – Nyírszőlős

5-6. osztály
Különdíjasok:  Sipeki Liliána – Nyíregyháza, MNA
3. helyezett:    Oláh Kristóf – Debrecen, Szent Anna Egyházközség
2. helyezett:    Pál Fanni – Debrecen, Megtestesülés Plébánia
                        Jaksi Laura – Geszteréd
1. helyezett:    Máté Alex – Geszteréd
                        Balogh Dávid – Geszteréd

7-8. osztály
Különdíjasok: Majoros Benedek – Nyíregyháza, MNA
                        Gubik Bence – Nyíregyháza, MNA
3. helyezett:    Szikszai Zalán – Nyíregyháza, MNA
2. helyezett:    Varga Lea Ilona – Kisvárda
1. helyezett:    Dalanics Hanna – Geszteréd

forrás: DNYEM.hu

Gratulálunk a sok szép alkotáshoz.

Az új magyar nyelvű Római misekönyv használatának elrendelése egyházmegyénkben

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2022-es téli rendes ülésén hozott döntése alapján Magyarország valamennyi egyházmegyéjében 2023 pünkösdjétől vezetik be hivatalosan a Római misekönyv új magyar nyelvű kiadását.

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök a II. Vatikáni zsinat határozata szerint megújított, Szent VI. Pál pápa által kihirdetett és Szent II. János Pál pápa által felülvizsgált, kibővített Római misekönyv új magyar nyelvű kiadásának használatát pünkösd főünnepének előesti szentmiséjétől, azaz 2023. május 27-től elrendeli egyházmegyénk egész területén.

Az új kiadású misekönyv szövegében eszközölt változtatások:
1. A bevezető szertartások részében a bűnbánati cselekménynél (actus poenitencialis):
1.1. A közgyónás első változata
eddigi szöveg: „Kérem ezért a Boldogságos, mindenkor Szeplőtelen Szűz Máriát…”
új szöveg: „Kérem ezért a Boldogságos, mindenkor Szűz Máriát…” (A szeplőtelen kifejezést nem tartalmazza latin nyelvű Editio Typica.)
1.2. A közgyónás második változata
eddigi szöveg: „Urunk, Istenünk, könyörülj rajtunk!”
új szöveg: „Könyörülj rajtunk, Urunk!”

2. Az adományok előkészítésénél (offertorium)
2.1. A diakónus vagy a pap mondja
eddigi szöveg: „A bor és víz titka által…”
új szöveg: „E víz és bor titka által…”
2.2. A pap a nép felé fordulva ezt mondja
eddigi szöveg:„Imádkozzatok, testvéreim, hogy áldozatunk kedves legyen a mindenható Atyaisten előtt.”
új szöveg: „Imádkozzatok, testvéreim, hogy az én áldozatom és a tiétek kedves legyen a mindenható Atyaisten előtt.”

3. A szentáldozás szertartásának részében (communio)
3.1. A békerítusnál (ritus pacis) a diakónus vagy a pap felszólítása a békeköszöntésre
eddigi szöveg: „Köszöntsétek egymást a béke jelével!”
új szöveg: „Engesztelődjetek ki szívből egymással!” (Ez visszatérés ahhoz, amit 1969-ben fogadott el a Szentszék.)
A diakónus vagy a pap felszólítására a válasz nem változott: „Legyen békesség köztünk mindenkor.”

3.2. Az áldozás szertartásában a meghívás
eddigi szöveg: „Boldogok, akiket meghív asztalához Jézus, az Isten Báránya.”
új szöveg: „Boldogok, akik meghívást kaptak a Bárány lakomájára.” (A latin eredetitől az eddigi fordítás eltért.)

Ezzel egyidejűleg – egyházmegyénk egész területén – követjük a Misekönyv szerint előírt liturgikus testtartásokat. A liturgikus testtartás eddig megszokott rendje kibővül azzal, hogy a szentmisén a hívek állnak a felajánló könyörgés előtti Imádkozzatok, testvéreim… felszólítástól a Szent vagy befejezéséig és az áldozás utáni könyörgés alatt.

Szent vagy befejezésétől lehet térdelni az Eucharisztikus ima végéig, valamint az áldozás előtt, amikor a pap az Íme, az Isten Báránya… szavakat mondja.
Ha a hívek nem térdelnek ezen részek alatt, akkor álljanak. Azok, akik nem térdelnek le az átváltoztatáskor, mély meghajlást végezzenek akkor, amikor a pap az átváltoztatás után térdet hajt.

A liturgikus testtartás fent meghatározott rendjének követése a közösség tagjai egységének a jele.
Azok, akiknek egészségi állapota nem teszi lehetővé a liturgikus testtartás fent meghatározott rendjének követését, ennek betartása alól mentesülnek.

***

Az új Római misekönyv kiadása több okból is szükségessé vált. Az elmúlt három évtizedben többeket boldoggá, illetve szentté avattak, így bővült a kiadás. Ráadásul a Kárpát-medencében élő magyarság körében ünnepelt szentekhez, boldogokhoz kapcsolódó szövegek is a kiadványba kerültek. A misekönyv használatához hozzájárultak a környező országok püspöki konferenciái is.

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Szatmári kerület:

Csenger Fehérgyarmat

Mátészalka

Cím: 4700 Mátészalka Kossuth tér 2.
Telefonszám: +36 44 300 877
Honlap: romkategyhazmateszalka.hu
Email: romkategyhazmsz@gmail.com

Plébános: Heidelsperger István
Káplán: Czele József
Nyugdíjas kisegítő lelkész: Fülöp Sándor

Hétfő: 18:00, Kedd: 18:00, Szerda: 18:00, Csütörtök: 18:00, Péntek 18:00
Szombat: 18:00
Vasárnap: 8:00

Fília:Hodász
Petőfi u. 34.
Vasárnap: 11:30
Kántorjánosi
Kossuth u. 4.
Vasárnap: 11:00
Nyírderzs
Kisgyulai u.
Péntek: 16:00
Vasárnap: 10:00
Nyírkáta
Kossuth út 15.
Vasárnap: 9:30
Nyírmeggyes
Petőfi u. 1.
Vasárnap: 8:45
Papos
Petőfi u. 1.
Vasárnap: 11:45
Miséző hely:Jármi
Kossuth u. 42.
Minden hónap 3. vasárnap: 13:00
Mátészalka-Ráczkert
Móricz Zs. u.
Kedd: 17:00
Péntek: 17:00
Vasárnap 10:00
Ópályi
Ady E. u. 2.
Minden 4. vasárnap: 13:00
Őr
Hunyadi u. 5.
Minden 2. és 4. vasárnap: 8:45

Mérk Nyírcsaholy

Nyírcsaholy

Pusztadobos Szatmárcseke

Vásárosnamény

2023. január 11.-én tartott egyházmegyei tanácskozáson a megyéspüspök megerősítette Heidelsperger István egyházmegyei oktatásért felelős helynökké történő kinevezését 2022. november 26.-tól, feladatként az alábbiakban megjelölve: az iskolák látogatása, az intézményvezetők munkájának segítése, a”akár az új munkatársak kiválasztásában”segítve az iskolalelkészeket a lelkigyakorlatok megszervezésében,iskolalelkészi találkozók szervezése és a kormányzásban történő segítségadás.

 „István atya szívvel-lélekkel szatmári papnak érzi magát. Sokszor volt lehetősége máshol szolgálni, de mindig hazavágyott. Egy szatmári kis faluban, Teremen nőtt fel, plébánosa, Varga János atya javaslatára a győri bencés gimnáziumban folytatta tanulmányait, amely kinyitotta előtte a világot.  Azóta is etalon számára a bencések hitre nevelő módszere. István atya jelenleg a mátészalkai Szent József egyházközség plébánosa és esperese a szatmári esperesi kerületnek.

Az oktatási ügyekért felelős helynöki megbízatás új feladatkört jelent az egyházmegye kormányzásában. István atya kihangsúlyozta, ezzel az új megbízatással az oktatás mellett a nevelés nagyobb hangsúlyt fog kapni. Az új feladatkör két területet érint: az intézmények megfelelő működéséhez szükséges szervezési és adminisztrációs területeket, figyelemmel kísérve a meglévő határidők betartását, az intézmények tárgyi működéséhez szükséges feltételek biztosítását, valamint a keresztény értékek mentén történő nevelés segítését.

István atya így fogalmazott: a katolikus iskola nemcsak tanít, hanem nevel is. Továbbá fontosnak tartotta elmondani, hogy tudjunk azonosulni ezzel a céllal, mert csak így lehet elérni eredményeket. Számára ideál a bencések nevelési módszere, akik a tanításukkal is nevelnek, megszólítják a diákokat, és ők is megszólíthatóak.

Helynök atya számára élményt jelentettek a bencés gimnáziumban a szeretetesekkel folytatott beszélgetései, amelyek nagyban meghatározták a gondolkodását. A szerzetesektől lehetett kérdezni, megkérdőjelezni, megvitatni, és minden egyes vita, kérdés egy magasabb szintre való lépést jelentett. Soha nem fáradtak bele, hogy újra és újra megmagyarázzák a keresztény élet dolgait. Személyes meggyőződésből nevelték a tanulókat a hitre.

A helynök atya ezután kifejtette, hogy a katolikus iskola legfőbb erénye nem pusztán a tudás átadása, hanem rávilágít a hit és az értelem egységére, azok egymásra épülésére. A hit és az értelem mindig kézen fogva kell hogy járjon, és akkor lehet igazán magasabb szintre lépni.

Ora et labora! – Imádkozzál és dolgozzál! A bencések jelmondata nekünk, mindnyájunknak cél kell hogy legyen, hogy a keresztény értékrend a gyermekek szívében és értelmében gyökeret verjen. Ez napjainkban rendkívül fontos, hiszen testi, szellemi és lelki deformáció jelenik meg a társadalmunkban. Támadják a természetes erkölcsi törvényeket az abnormalitást állítva a normalitás helyére. Ettől meg kell védenünk a gyermekeket!

A hit átadásában legyen egyensúlyban a hit ismerete és élménye. Ha valaki csak ismeretet akar átadni, de az nem lesz élmény a gyermek számára, akkor nem fog elmélyülni a szívében. Nem elsősorban az ismeretekre, hanem az élményekre fog emlékezni. István atya példaként megemlítette, hogy a Mátészalkán bérmálkozó gyerekek levelet szoktak írni a főpásztornak, amiben meg kell fogalmazniuk azt, hogy miben, kiben hisznek, és miért szeretnének bérmálkozni. Fontos, hogy ezt meg tudják fogalmazni önmaguknak. Az a cél, hogy a gyermekek, akiket oktatunk, nevelünk legelőször is jó emberek, majd jó keresztények és jó szakemberek legyenek – zárta gondolatait Heidelsperger István helynök atya.”