Máltai Szeretetszolgálat

„A nagyböjti idő arról szól: forduljunk Isten felé, hogy helyt tudjunk állni a kísértéssel szemben! Hamvazószerdán azt az üzenetet fogalmaztam meg: az ember felelős a világért, amit Isten ránk bízott, az ember felelős az életért, amit ajándékul kaptunk Istentől. Felelősek vagyunk a saját életünkért és egymás életéért, hiszen egymásra bízott bennünket az Isten. (…) Az ember próbája, hogy átérzi-e azt, amit Isten rábízott. Átérzi-e a felelősségét? Ha igen, és helyt tud állni, akkor Isten tervei is megjelennek általunk, talán meg is valósulnak.” (Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke)

„A missziónk része, hogy azoknak a gyermekeknek, akik saját családjukban nem találkoznak kevésbé szerencsés helyzetű kortársaikkal, picit nyíljon a világ, és közönyös helyett szolidáris felnőttekké nőjenek fel.” – egész novemberben zajlik az ország legnagyobb általános iskolai karácsonyi adománygyűjtése, a MosolyManók. 🫶🏻 A praktikus részletekről Romhányi Tamás, a Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője az M1 Híradójában beszélt. 👇🏻

Elindult a rászorulók iskolakezdését támogató „Adni öröm!” akció

HAZAI – 2023. augusztus 1., kedd | 15:41

Július 20. és szeptember 1. között két ütemben zajlik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR Magyarország közös „Adni öröm!” tanszergyűjtő akciója. A kampány teljes időszaka alatt a SPAR online shopban, valamint az INTERSPAR áruházakban dedikált adománykártyák megvásárlására van lehetőség.

A karitatív szervezet önkéntesei augusztus 23. és 26. között, személyesen is kitelepülnek a kijelölt üzletekbe, hogy tanszereket gyűjtsenek a rászoruló gyermekek számára. Az adományokat a támogatók így közvetlenül a helyszínen át is adhatják a szeretetszolgálat önkénteseinek.

Az adománykártyák 500, 1500, 3000, 5000 és 10 000 forintos címletekben vásárolhatók meg. A jelképesen megvett termékeket valódi tanszerekre – színesceruza-készletre, füzetcsomagra, írószerekkel teli tolltartóra, rajzkészletre, tanszerekkel megtöltött iskolatáskára – váltja a szeretetszolgálat, és még a tanévkezdés előtt eljuttatják a rászoruló családok iskolás gyermekeihez.

Az adománygyűjtés részletei a www.adniöröm.hu oldalon érhetőek el, online adománykártya-vásárlása pedig ITT lehetséges.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Segélyszállítmányt indított Törökországba a Máltai Szeretetszolgálat

KITEKINTŐ – 2023. április 4., kedd | 9:00

Újabb segélyszállítmányt indított március 30-án Törökországba, a földrengés által leginkább sújtott Hatay tartományba a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A szállítási költségeket adományként a Cargoport Szállítmányozási és Logisztikai Kft. vállalta.

A közel harmincmillió forint értékű adományt a helyi szakemberek kérései alapján állította össze a Máltai Szeretetszolgálat: 1100 gyermek és felnőtt higiéniai egységcsomag, több raklap szappan, sampon, pelenka, felületfertőtlenítő és gyermek-felnőtt ruházat kapott helyet a kamionon.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Virágoznak, és kibontakozáshoz segítenek másokat is. Mernek gyengédnek, mernek határozottnak lenni, mernek gyönyörködni, mernek erőfeszítéseket tenni, mernek bízni, mernek felelősséget vállalni. Gondoskodóak és alkotásra készek, elfogadóak és növekedésre ösztönzőek, szelídek, kacérak, kreatívak, titokzatosak. Ők a szeretet női oldala.

Nagy ajándék, hogy a szeretet női oldalára mi is ráhagyatkozhatunk, s ezt a ránk bízottak is nap mint nap tapasztalhatják: a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársainak háromnegyede nő.

Nőnap alkalmából szeretettel köszöntünk minden kis- és nagyleányt, hölgyet, asszonyt, édesanyát, nagymamát – hálás szívvel gondolunk mindannyiukra!

Újabb kamionnyi segítséget indított útnak Ukrajnába a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

HAZAI – 2023. február 27., hétfő | 19:01

50 millió forint értékű adománnyal indult útnak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) logisztikai központjából Beregszász felé a segélyszervezet kamionja február 27-én. A visszatérő téli hidegben generátorokat, fűtőberendezéseket, akkumulátorokat szállítanak a kárpátaljai városba a több mint 8 tonna élelmiszer mellett.

A logisztikai központ udvarán már megrakodva állt a kamion a kora reggeli órán, hogy a segélyszállítmány elinduljon a  Beregszászba. Ezer darab tartós élelmiszercsomag, higiénés termékek mellett a legfontosabb, a nagy teljesítményű diesel üzemű áramfejlesztők jutnak el a háború sújtotta térség megsegítésére. Az MMSZ ahhoz kíván hozzájárulni, tudtuk meg Győri-Dani Lajostól, a segélyszervezet alelnökétől, hogy a magyar intézmények működése fennmaradjon. „Egyre nagyobb a szükség, az otthon maradottak, főként idős emberek számára és azon a családoknak, ahol az apák a fronton vannak, egyre nehezebb a létfenntartás. Ezzel a szállítmánnyal teljessé lesz a beregszászi és munkácsi járásban lévő oktatás-nevelési intézmények fűtő és áramfejlesztő berendezéssel való felszerelése, mindenki megkapja azt a segítséget, mellyel legalább az alapműködését fenn tudja tartani. A folytatásban ukrajnai intézményeknek is fogunk tudni segíteni. Fontosnak tartjuk az egyensúlyt a segítségnyújtásban amellett, hogy nekünk a fókusz a magyar közösségek működőképességének és életének a támogatása.”

Az MMSZ alelnöke elmondta, a segítségnyújtás ezen óriási voumenét magán- és vállalati adományok, valamint kormányzati és nagyszervezeti – például az ENSZ – támogatások biztosítják. „Soha nem fordult elő még az életünkben, hogy egy éven át ilyen intenzitással kellett egy feladatot fenntartanunk. Ki kell emelni, hogy a magánadományok 242 millió forintot jelentenek, mely a néhány ezer forinttól a több százezerig terjed, és 7600 embernek köszönhető. Jelentős a Hungary Helps és a kormány támogatása, mely elsősorban a magyarországi napi operatív munkát finanszírozza. Összességében 1 milliárd 63 millió forint értékű támogatásról beszélünk az egy év alatt. Az adományozási kedv egy évvel a háború kitörése után is megvan, ha fárad is, ami természetes. A munkát azonban fenn kell tartani. Bízunk a Jóistenben. A szükségletekre mi csak az adományozókon keresztül tudunk válaszolni, így továbbra is számítunk a kormányzat, a nagyszervezetek, vállalatok és emberek támogatására.”

A Máltai Szeretetszolgálat az ukrajnai háború kitörése óta eltelt egy év alatt 115 ezer menekülőnek nyújtott segítséget és 570 millió forint értékben vitt 570 tonna árut Ukrajnába. Jelenleg a karitatív tevékenység megszervezése jelent a legnagyobb gondot Beregszászon. Az adományok kiosztásához szükséges munkaerő hiányzik, a magyar máltaiak az ukrajnai munka támogatására szerveznek önkénteseket.

Szerző: Trauttwein Éva

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Önkéntes segítőket keres a Máltai Szeretetszolgálat Beregszászra

KÜLHONI – 2023. február 27., hétfő | 15:18

A beregszászi szolgálatot szervező Adányi László beszámolója szerint 2022-ben 64, 2023-ban eddig 19 jelentkező utazott ki Kárpátaljára, hogy a Máltai Szeretetszolgálat munkaerőhiánnyal küzdő beregszászi csapatát kisegítse, de az utánpótlás megszervezése egyre több energiát igényel. A beregszászi karitatív tevékenység fenntartásához keres önkéntes segítőket az MMSZ.

A karitatív tevékenység fenntartása hónapok óta komoly szervezést igényel Beregszászon, sok esetben nem is a kiosztható adományok mennyisége, hanem az osztáshoz szükséges munkaerő hiánya jelent problémát. Adányi László, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat programvezetője először a saját dolgozók körében kezdett kisebb csoportokat szervezni, melyek egy-egy hétre a helyszínen tehermentesítették a beregszászi kollégákat, később a szervezeten kívülről, ismeretségi körből is fogadott önkénteseket.

A távolság és a feladat jellege miatt nem célszerű rövid, egy-két napos kiutazásokat szervezni, hosszabb időre pedig a munkahelyükről kieső kollégák indulnak nehezen. Késő ősztől újabb kihívást jelentett a Kárpátalján is állandósuló áramszünet, ami azt jelentette, hogy az önkéntesek szálláshelyén is sokszor gyertyával, elemlámpával kellett világítani, szállásként tábori körülményeket idéző, időnként fűtetlen helyiség szolgált, víz pedig akkor volt, amikor a szivattyú működtetéséhez az aggregátort bekapcsolták. A szervezést itthon is számos körülmény nehezíti, ezek közül az egyik, hogy a jelentkezést fontolgató kollégák akkor lépnek vissza, amikor kiderül, hogy az Ukrajnába történő beutazáshoz nem elég a személyi igazolvány, hanem érvényes útlevélre van szükség.

Az önkénteseket jellemzően a Máltai Szeretetszolgálat kisbusza viszi el a beregsurányi határátkelőig, ott gyalogosan átsétálnak, a határ túloldalán pedig a beregszásziak várják őket. A munka jellemzően az adományraktárban kezdődik, minden reggel eligazítás van a napi feladatokról. A segítők élelmiszercsomagokat állítanak össze, dobozokat pakolnak meg, a kamionnal érkezett segélyszállítmányokat válogatják. Máskor a környező falvakba induló kisbuszokat pakolják meg, négy-ötszáz csomagot visznek magukkal, és ezeket helyben ki is osztják, a megmaradt adományt pedig visszaviszik a raktárba, időnként pedig óvodákba, iskolákba visznek szállítmányt, vagy a segélyszervezet által szervezett események lebonyolításában segítenek. Miközben nyolctól fél ötig intenzív munkát végeznek, látják, sőt átélik a Kárpátalján maradt emberekre váró mindennapos kihívásokat is. A hazatérő önkéntesek beszámolói alapján kemény fizikai munkát végeznek, tonnákat mozgatnak, és utána fáradtan jönnek haza, de ez jóleső fáradtság. Mint mondják, kevés fontosabb dolgot tudtak volna csinálni ez alatt az egy hét alatt, és többen közülük újra és újra jelentkeznek.

A szolgálati naptárban azonban még számos betöltetlen hely látható, az önkéntesek toborzása folyamatos. Aki szívesen jelentkezne, írjon az adanyi.laszlo@maltai.hu e-mail-címre.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Osztoztunk tűzön, hidegen – A Máltai Szeretetszolgálat törökországi földrengés utáni felmérő útjáról

KITEKINTŐ – 2023. február 25., szombat | 17:313

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat vészhelyzetkezelési csoportja öt napot töltött Törökország földrengés sújtotta tartományaiban, ahol átadták a szervezet segélyszállítmányát, valamint a helyi segítő szervezetekkel, az állami beavatkozó szervekkel és az ott élő emberekkel találkoztak, hogy „belülről” ismerjék meg a kialakult állapotokat – adta hírül a segélyszervezet február 22-én.

Szabján Imre, a vészhelyzetkezelési csoport vezetője azt mondja, a máltaiak számára a legfontosabb „munkaeszköz” ilyen helyzetben a jelenlét. Osztozni a helyiek sorsában, a mindennapjaikban, megtapasztalni nehézségeiket.

„Az egyik legértékesebb része kiküldetésünknek az volt, amit mi úgy hívunk, jelenlét. Ez az a módszertan, attitűd (és még annál is több), amit én személyesen is a Máltai Szeretetszolgálat legfontosabb és legerősebb karakterének látok, és vészhelyzetkezelési tevékenységünknek is ez jelenti alapját. Tudatosan választottuk azt, hogy olyan helyeken töltöttük az éjszakáinkat, ahol mindenki más is, így például az otthonaikat vesztett emberek és persze a segítők az ország minden tájáról: gépkezelők, munkások, pszichológusok, konyhások, egészségügyi szakemberek, rendőrök, vagy épp katonák. Osztoztunk velük az ételeken, a tűzön, a körülményeken, a füstön és a hidegen is. Megosztottuk magunkat és így kapcsolódhattunk ahhoz, amit megosztottak ők velünk. Sokszor érezhettük, de sokszor el is mondták, hogy igenis számít az, hogy ebben a helyzetben ott vagyunk velük, mellettük „Magyarisztánból”. Nézhettük volna a helyzetet biztonságosan kényelmes távolságból, olyan településről, ahol adott minden infrastruktúra, de akkor pont elveszett volna ennek a kapcsolódásnak az ereje és lehetősége, illetve nem láttuk volna ennyire árnyaltan, hogy mire van szükségük ebben a helyzetben.”

Szabján Imre hazatérésük után elmondta, a következő napok a tervezésről és szervezésről szólnak majd, hiszen a megtapasztalt szükségletekhez igazodva szeretne a Máltai Szeretetszolgálat valódi segítséget nyújtani a térségben élő súlyos veszteségeket és traumákat átélt embereknek.

Közel másfél millió ember vált hajléktalanná a pusztító földrengés és a napokkal később bekövetkezett utórengések miatt. Bár a térségben gyakoriak a földrengések, az ilyen erősségű mozgás még itt is ritkaságnak számít. „Biztonságos szállásokra lenne a legnagyobb szükség. Fűtött sátor kevés embernek jut. Sokan töltik hetek óta autóban az éjszakát, mégsem hagyják el a településeket, mert nagyon ragaszkodnak a szülőföldjükhöz, az otthonukhoz. A kormányzat azt ígéri, egy év alatt 250 ezer lakást fognak felépíteni, addig pedig konténervárosokat hoznak létre. Hogy ezt valóban komolyan gondolják, már látszanak a jelei, hiszen hihetetlen ütemben zajlik a romok eltakarítása, a területek rendezése. Amint egy területet megtisztítottak, elhelyezik a konténereket.” A közműellátás változó, a víz- és áramhálózatot folyamatosan javítják, a tisztálkodási lehetőségek korlátozottak és nagy a fertőzésveszély a romok alatt rekedt holttestek miatt. Mint a szakember mondja, kétféle adományból szinte bármennyit szívesen fogadnak a földrengés helyszínén: higiénés felszereléseket és a lakhatásra alkalmas konténereket.

A Máltai Szeretetszolgálat továbbra is gyűjt a törökországi és szíriai földrengés utáni segítségnyújtás támogatására. A humanitárius akciót az adomanyozz.hu oldalon indított online átutalással, vagy a 1350-es adományvonalon hívásonként 250 forinttal mindenki támogathatja.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

A segítségnyújtás éve – A Máltai Szeretetszolgálat ukrajnai menekülőket segítő tevékenységéről

HAZAI – 2023. február 24., péntek | 12:21

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat egy év alatt 115 ezer menekülőnek nyújtott segítséget, és 570 tonna árut vitt 570 millió forint értékben Ukrajnába. Egy év elteltével is folyamatos, 24 órás ügyeletet tart a határon a szervezet, illetve több ezer Magyarországon tartózkodó menekült beilleszkedését segíti, ezen belül 170 ukrán család magyarországi letelepedését támogatja integrációs programjával.

Az ukrajnai háború kitörése óta eltelt év során végzett máltai segítő munkát a szeretetszolgálat új weboldalán részletesen is megismerhetik.

Az otthonukat elhagyni kényszerülő emberek közül több tízezren a beregsurányi segítő ponton, a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai mellett élték át, hogy a menekülés véget ért, immár biztonságban vannak. A másfél hónapon át tartó első menekülthullámban naponta 1200 ember érkezett Beregsurányba. Bár a számuk később jelentősen lecsökkent, a szervezet még egy év után is 24 órás ügyeletet tart fenn a határon, és fogadja az érkezőket.

A szeretetszolgálat Budapesten és több településen is ideiglenes szállást működtetett, ahol hosszabb-rövidebb időre megpihenhettek az úticél nélkül érkezők. Miközben a Máltai Szeretetszolgálat gondoskodott a menekültekről, kisbabák születtek, szétszakadt családok találtak egymásra, betegek gyógyultak… A menedékhelyen lehetőségük nyílt átgondolni a sorsukat érintő kérdéseket, megtervezni a jövőjüket.

A tovább nem utazó családok Magyarországon maradásukhoz és a beilleszkedésükhöz kaptak támogatást. Tízezrek részesültek a mindennapos életüket megkönnyítő adományokból, 170 ukrán család pedig egyéves integrációs programba kapcsolódott be, hogy a későbbiekben saját keresetükből legyenek képesek eltartani magukat, miközben gyermekeik beilleszkednek a magyarországi óvodák, iskolák közösségeibe.

Az Ukrajnában maradó belső menekültek ellátására átszállított adományok értéke 570 millió forint. A szeretetszolgálat segítő programjaihoz több mint 7 ezer támogató járult hozzá. Voltak napok, amikor négypercenként érkezett valamilyen felajánlás. Az adományok jellemzően a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével jutottak el a rászorulókhoz, de Ukrajna távolabbi településeire is indultak adománnyal megrakott konvojok. A szállítmányokat a szükségletek alapján állította össze a Máltai Szeretetszolgálat, a kéréseknek megfelelően vitt egészségügyi eszközöket, tábori felszereléseket, illetve áramfejlesztőket a folyamatosan szállított élelmiszerek mellett.

Amikor a legtöbb menekült érkezett, naponta 400 ember végzett önként vállalt munkát a segítő programokban. A menekülők ellátása idővel rendszerezett munkafolyamattá vált, az önkénteseket főállású dolgozók váltották fel. Egy év után 90 családsegítő, tolmács és szociális munkás gondoskodik az ukrajnai családokról, a munka folytatásához pedig telepíthető konténerek, járművek és felszerelések állnak készenlétben.

A menekülőknek nyújtott támogatások során a Máltai Szeretetszolgálat több újítást is bevezetett a tömegeket kiszolgáló karitatív munkában, széles körben alkalmazni kezdte például a humanitárius kártyát. A speciális bankkártya célzott támogatást tesz lehetővé, mivel csak az előre beállított termékkör vásárlását engedélyezi, menekülők ezzel jellemzően élelmiszert, gyógyszert és ruhaneműt vásárolhattak.

A segítő munkáról készült részletes beszámoló ITT letölthető.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

  

A hétvégén is folytatódott a Máltai Szeretetszolgálat vészhelyzetkezelési felderítő csapatának munkája Törökországban. Egyeztettek több EMT2 minősítésű tábori kórházzal, hogy tájékozódjanak arról, milyen támogatásra van szükségük. Ezek olyan ideiglenes egészségügyi segítő pontok, amelyek sürgősségi sebészeti ellátást is el tudnak végezni.

A földrengés sújtotta szíriai és törökországi térség megsegítésére gyűjtést hirdetett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, segíteni az https://adomanyozz.hu/program/sziriafoldrenges oldalon online átutalással, vagy a 1350-es adományvonal hívásával lehet.

Segélyszállítmányt és felmérő csapatot indított Törökországba a Máltai Szeretetszolgálat

KITEKINTŐ – 2023. február 15., szerda | 11:46

Törökországban is megkezdi, Szíriában további két hónapig folytatja a mentés utáni segítségnyújtást a földrengés sújtotta területeken a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A helyreállítást segítő hosszú távú program előkészítésére február 14-én Törökországba utazott a karitatív szervezet vészhelyzetkezelési csapata, valamint egy kamionnyi adományt küldött a katasztrófa túlélőinek megsegítésére.

A Máltai Szeretetszolgálat négyfős egysége indult Törökországba helyzetfelmérésre és a mentés utáni helyreállítás előkészítésére. A csapat Szabján Imre – a szervezet vészhelyzetkezelési munkacsoport vezetőjének – irányításával felméri a kialakult állapotokat és szükségleteket, egyeztet a helyi hatóságokkal és a területen dolgozó szervezetekkel, valamint átadja a Szeretetszolgálat adományát. A konvoj indulása előtt Szabján Imre vészhelyzetkezelési vezető elmondta: azt mérik fel, hogy a máltai szervezet a saját erőforrásaival és partnerei segítségével hogyan tud bekapcsolódni a helyreállítási munkákba. Kiemelte, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak nagyon széles az eszköztára, ezért nem csak a túlélők ellátásában tudnak segíteni, hanem szerepet tudnak vállalni a helyreállításban is.

 A felmérő csapat mintegy 14 tonna adományt kísér Törökország földrengés sújtotta területére. A WSZL Szállítmányozási és Logisztikai Kft. támogatásával elindult kamion tartós élelmiszert, azonnal fogyasztható konzerv készételt, higiénés termékeket, valamint meleg ruházatot, takarót, ágyneműt és gyógyászati segédeszközöket – kerekesszékeket – visz a helyszínre. A szállítmányt a Magyar-Török Baráti Csoport közreműködésével, a Hatay tartományban legszükségesebb termékekből és eszközökből állította össze a karitatív szervezet. 

A Máltai Szeretetszolgálat február 7-én kezdte meg a segítségnyújtást Szíria földrengés sújtotta területein, Latakiaban és Aleppóban, ahol mobil orvosi rendelőket, konténerben kialakított mozgó klinikát, és tábori ágyakkal felszerelt segítő pontokat – hotspotokat – nyitott a sérültek és otthon nélkül maradt emberek ellátására. A mozgó egységeket a tervek szerint két hónapig működteti a katasztrófa után a Szeretetszolgálat helyi munkatársaival.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

A templomokat is megnyitották a szíriai földrengés túlélői előtt

KITEKINTŐ – 2023. február 10., péntek | 20:13

Aleppóban a templomokat és az egyházi intézményeket is megnyitották a Szíriát sújtotta földrengés túlélői előtt. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat száz helyi szakemberrel előreláthatólag két hónapig üzemelteti mobil orvosi egységeit Latakiában és Aleppóban.

Aleppóban a templomokat is megnyitották az otthon nélkül maradt emberek elszállásolására. Szükség esetén a temetők épületrészeiben és a nem kegyeleti helyszínein felállított sátrakban is menedékhelyeket alakítanak ki.

Az egészségügyi ellátás mellett a segítő pontok – hotspotok – is szükség esetén áttelepíthetők a kárhelyszínekről a város azon részeire, ahol az otthonukat elveszített, vagy meggyöngült házaikba visszatérni félő emberek összegyűlnek, információt cserélnek, melegszenek. A járművekből kialakított egységekben élelmiszert, higiéniai termékeket, gyógyszert, kötszert és egészségügyi ellátást kaphatnak a rászorulók.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat partnerszervezeteivel Latakiában és Aleppóban két-két mozgó orvosi rendelőt és egy-egy, 22 láb hosszú konténerből kialakított mobil kórházat állított szolgálatba.

A mozgó egységek a tervek szerint a következő két hónapban látják el a városok lakosságát. A rendelőkben nemcsak a földrengés és mentés során megsérült embereket fogadják, hanem segítséget kapnak azok is, akiknek általános orvosi ellátásra van szükségük.

A mozgó orvosi egységekben és a hotspotokon ötven munkatárs váltja egymást, ez a két helyszínen összesen száz embert jelent, akik a Máltai Szeretetszolgálat helyi partnereinek, elsősorban a görögkatolikus melkita egyház segélyszervezeteinek a munkatársai.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi programjainak vezetőjét, Solymári Dánielt és helyi munkatársait fogadta Georges Masri aleppói melkita érsek, hogy egyeztessenek a segítségnyújtás részleteiről.

A karitatív szervezet munkatársai egyúttal az ideiglenes menedékhelyen szükséges adományokat, ágyakat, meleg takarókat, élelmiszert is vittek a találkozó helyszínére, a Szent György-templomba.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Földrengés sújtotta szíriai városokba telepített mobil rendelőt a Máltai Szeretetszolgálat

KITEKINTŐ – 2023. február 9., csütörtök | 14:01

A földrengés sújtotta szíriai Latakia után Aleppóban is üzembe helyezte a mobil egészségügyi egységeket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által irányított segítő csapat – adta hírül a szervezet február 9-én.

A két városban összesen négy gépjárműben működő orvosi rendelő és két konténerben kialakított, kisebb műtétek elvégzésére is alkalmas, röntgen- és ultrahangkészülékkel és minilaborral is felszerelt mobil klinika fogadja az ellátásra szorulókat.

Latakiában már a február 6-án bekövetkezett földrengés másnapján több száz beteget látott el az oda telepített három rendelő. Az autók és a konténer előtt folyamatosan hosszú sorban várakoznak az emberek, köztük többen olyanok is, akik mentés közben szenvedtek valamilyen sérülést. A településeken elszórtan találhatók a földrengés sújtotta helyszínek, ezért fontos, hogy a járművekben működő orvosi rendelőket napközben át lehet helyezni, bár a mentés körülményeit az áramszünet mellett az üzemanyaghiány is nehezíti, a járműveket messzebbről hozott, pillepalackokba töltött üzemanyaggal sikerült megtankolni.

A segítőpontokon élelmiszert és vizet oszt a karitatív szervezet, az ideiglenes szálláshelyeken tábori ágyakat helyeztek el, a fűtést azonban áram nélkül nem sikerült megoldani.

Latakiában mintegy negyven nagyobb kárhelyszínen zajlanak a mentési munkálatok, sok helyen a lakosság kézről kézre adogatja a törmeléket. A Máltai Szeretetszolgálat szíriai partnerszervezetei harminc-negyven emberrel vesznek részt az egészségügyi ellátásban, és négy kárhelyszínen többtucatnyian kapcsolódtak be a mentési munkálatokba is – február 8-án, szerdán négy túlélő kiemelésében működtek közre. A mentést a fagypont alatti hőmérséklet, időnként a szakadó eső is nehezíti. Latakiában mintegy 30-40 ezer, Aleppóban akár 60 ezer embert is érinthetnek a földrengés okozta károk.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tíz éve tevékenykedik Szíriában, a háború utáni újjáépítést segítő programjai során 2018-ban telepített mozgó orvosi egységeket Homsz térségébe. A földrengés után ezeket helyezte át Latakiába és Aleppóba. A Hungary Helps Program 50 millió forintot adott a földrengés utáni humanitárius program támogatására, ami néhány hétig teszi lehetővé az egészségügyi ellátás és a segítőpontok működtetését.

A program folytatására, a földrengés sújtotta térség megsegítésére gyűjtést hirdetett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, segíteni az adomanyozz.hu oldalon online átutalással vagy a 1350-es adományvonal hívásával (hívásonként 500 forinttal) lehet.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

„Lekapcsolt” napok Kárpátalján

KÜLHONI – 2023. február 9., csütörtök | 19:481

Mécsesnél kanyarítani az első betűket. Fejlámpánál hajtogatni a tiszta ruhát. Nézni, hogy a tönkrement mélyhűtőben megromlanak a télire eltett ételek. Szétszerelni a fúrót, hogy az akkumulátorról nyert fénynél legalább egymást látni lehessen. Pillanatképek a „kivilágítatlan” Kárpátaljáról és a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat áramszünetben végzett munkájáról.

2022 késő őszén az egész Ukrajnát sújtó háborús energiahiány miatt országszerte, így Kárpátalján is áramkimaradások kezdődtek: a központi áramszolgáltatást a katonai létesítmények és a közlekedés zavartalan ellátása érdekében a lakossági oldalon korlátozzák. Az áramszünet kifejezés lassan alighanem értelmét veszti, mert nem az ellátottság folyamatos, hanem a kimaradás, amelyet naponta néhányszor két-két órára megszakít a központi hálózat bekapcsolása. A lakosság ezekben az „áramszünet-szünetekben” próbálja elvégezni azokat a létfenntartáshoz szükséges teendőket, amelyek elektromosságot igényelnek. November vége óta naponta 4–8 órán keresztül, de gyakran ennél is kevesebb ideig van áram Kárpátalján.

Szükségvilágítás

A Magyarországról Kárpátaljára tartók már a határon is megérezhetnek valamit a helyzetből: ha épp nincs áram, az ukrán oldalon lassabban halad az ellenőrzés, nincs telefonhálózat, sem közvilágítás. Utóbbi csak néhol, takarék üzemmódban működik. Az utakról körbetekintve egyre több füstölgő kéményt látni, aki csak tehette, fafűtésre váltott. Bár néhány hónapja sem benzinhiány, sem fogyasztáskorlátozás nincs, a kutakra sokan mégis kannákkal érkeznek: kell az üzemanyag a generátorokba.

Az üzletek, a gyárak és a középületek áramellátottsága attól függ, van-e saját generátoruk, vagy esetleg trafóállomás a közelben. Míg a nagyobb élelmiszerüzletekben a fűtést és a világítást is megoldják áramfejlesztővel, a kisboltokban legfeljebb pár LED-csík pislákol és csak a hűtőpultokat működtetik, vagy még azokat sem. A beregszászi piac minden délelőtt kinyit, a zárt tér fémoszlopain biciklilámpa-méretű LED-ek adják a világosságot.

Az iskolák helyzete is különböző. Ritka esetben egy oktatási intézménynek sikerül generátort szerezni, és akkor van világítás, fűtés és víz is – mert a szivattyúk áramellátása biztosított –, de van iskola, ahol napokig nem lehet lehúzni a vécét sem az áramszünet miatt. Noha eredetileg február 5-ig tervezték a téli szünetet, január közepétől mégis elindult a (jelenléti) tanítás a kárpátaljai iskolákban. Még korán sötétedik, a házi feladatok nagy része mécsesek, gyertyák, elemlámpák fényénél készül el.

Otthonok, éjszakai üzemmódban

A központi áramszolgáltató mindennap közzéteszi a hivatalos tájékoztatást a következő napi áramkimaradásokról, az áramellátás tehát tervszerű, ütemezett – legalábbis papíron. A gyakorlat ehhez csak ritkán igazodik, többnyire kiszámíthatatlan, hogy mikor kapcsolják vissza a hálózatot. A lekapcsolás nem egyszerre történik, van, hogy az egyik utcában még égnek a lámpák, a másikban már nem.

Késő este viszonylag üzembiztosan, általában három-négy órára aktiválják a központi hálózatot, ezért sokan lefekvés előtt felkattintják a villanykapcsolót, hogy amikor éjjel kigyúlnak a lámpák, arra fölkeljenek, és elmehessenek zuhanyozni, tölthessék a telefonjukat, kimossák a szennyest – vagy újraindítsák azt a mosást, amit 12–18 órával korábban tettek be –, tartalék vizet vegyenek kannákba, vödrökbe vagy épp porszívózhassanak. Hetek óta ez a családok „éjszakai műszakja”.

Házi praktikákkal általában csak szerény világítás teremthető, de a teljes sötétség lélekölő hatását már egy apró fénypont is enyhíti. A tölthető elemek és aksik mellett nagy becsülete lett az autók, fúrógépek akkumulátorainak, ezekről lehet némi energiát nyerni egy kis benti fényhez. A powerbankokat a családok a wifi működtetésére használják. Mivel áramkimaradás esetén a telefonhálózatok sem működnek, a kapcsolattartást szinte mindenki interneten, videóhívással intézi.

Az elektromos konyhai eszközök többsége, a vízforraló, a kenyérpirító, a kézi mixer, a kávéfőző vagy a mikró a legtöbb helyen a szekrények mélyére került. De hiába nincs áram, a számlák így sem csökkennek. A bojlerek, hűtők, mélyhűtők, mosógépek sokszori újraindítása megpörgeti a villanyórát, hirtelen ugrik meg a fogyasztás. A generátorvásárlást csak a jómódúak engedhetik meg maguknak. Már egy pici, három kilowattos áramfejlesztő is komoly kiadást jelent. Ráadásul az üzemanyag ára miatt nagyon költséges a működtetése. Az átlagos háztartási felhasználáshoz egy ilyen áramfejlesztő óránként 2 liter benzint fogyaszt, így ha napi 18-20 órát megy folyamatosan, akkor csaknem 40 liter üzemanyagra van szükség. Ez egy tele tank benzinnek felel meg – naponta.

A sötétséghez pedig nem lehet hozzászokni. Van még, aki tudja humorral oldani a helyzet súlyát, és „hangulatvilágítást” meg „gyertyafényes romantikát” emleget, de van család, amelyben idős, sérült asszony él, aki nem tudja elhagyni az ágyát, így egyetlen kedvtelése, a tévénézés helyett csöndben fekszik egyedül órákig – sötétben. A Kárpátalján tartózkodó, gyakran több tucatnyian egy helyen elszállásolt belső menekültek életét is tovább nehezíti az áramhelyzet, és mindenki egyre feszültebb.

Fényt, meleget, élelmet osztani

A Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei a lakossághoz hasonlóan folyamatos alkalmazkodással és takarékossággal kezelik az áramhelyzetet. Ám mivel a rászorulók megsegítésében nem lehetnek fennakadások, mindenekelőtt a szervezethez tartozó épületek áramellátásáról gondoskodtak.

Még a háború első heteiben szerelte be a szervezet raktárának biztonsági rendszerét egy magyarországi máltai önkéntes csapat Fulajtár József informatikai hálózatmérnök irányításával. A „máltai áramos különítmény” október végétől fokozatosan beüzemelte a generátorokat a segélyszervezet önkéntesházában, az üzemi konyhát is magában foglaló tanodájában, a raktárban és a fejlesztő foglalkozásoknak is otthont adó központi irodában. Az áramfejlesztők nem biztosítanak teljes kiszolgálást, de a stabil alapműködést igen. Ha a generátorról jön az áram, a máltai munkatársak a konyhai eszközöket sem használják, hogy mérsékeljék a fogyasztást.

Az áramos csapat minden generátorhoz képes használati útmutatót is készített, így az egymást váltó önkéntesek, munkatársak szakértelem híján is biztonságosan be tudják indítani az áramfejlesztőket. Az összes máltai épületbe szünetmentes tápegységekkel kialakított LED-világítás került: a szünetmentes kialakításnak köszönhető, hogyha az áram el is megy, a munkatársak fenn tudják tartani a kapcsolatot egymással, szeretteikkel és a külvilággal, hiszen pár órán keresztül még van wifi.

A beregszászi máltai szervezet csaknem fél éve szociális kártyarendszert vezetett be, ez alapján osztja az adománycsomagokat. Ha nincs áram, akkor az adatok kezelése két-háromszor annyi időt vesz igénybe, hiszen a kézzel írt információkat utólag kell az online rendszerben rögzíteni. A tartósélelmiszer-osztás minden eddiginél fontosabb lett. A folytonos ki-bekapcsolás nagyságrendekkel megrövidíti a hűtők, fagyasztók élettartamát: a hűtőmotorok kiégése, a mélyhűtők meghibásodása miatt számos, háztáji növényt termesztő család veszíti el a télire eltett tartalékait, a kiskertben megtermelt zöldségek, gyümölcsök sok esetben nem tartanak ki a következő termésig. Sokan eddig maguknak sütötték a kenyeret, ám most kénytelenek jóval drágábban megvenni a boltban. Rengeteg az egyedül maradt, idős ember, akik egyre nehezebben birkóznak meg az áramhelyzettel, és azzal, hogy választaniuk kell: fűtenek, villanyt használnak vagy esznek.

Karácsony előtt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat áramfejlesztőkből, mobil üzemanyagtöltő állomásból és tartályokból álló segélyszállítmányt vitt Beregszászra, 2023 januárjában pedig további egy IBC- (nagyméretű vízgyűjtő) és egy benzintartályt, illetve 385 hőlégfúvót juttatott el a kárpátaljai testvérszervezethez. Többek között e szállítmányok is a leginkább rászoruló kárpátaljai emberek folyamatos ellátását teszik lehetővé. A beregszászi máltai üzemi konyhán naponta 60–70 személyre főznek, a fejlesztőházban kisgyermekek korai fejlesztéséről gondoskodnak, a tanodában hátrányos helyzetű roma gyerekek délutáni foglalkozásait szervezik. „Jó itt lenni, mert van fény, és melegben tudunk játszani” – kapta az őszinte visszajelzést kis tanítványaitól egy tanodai munkatárs.

A beregszászi máltai önkéntesek, munkatársak az elmúlt hónapokban berendezkedtek a kaotikus áramhelyzetre. Kis létszámuk, illetve az adományok megcsappanása ellenére éjjel-nappal segítik a hozzájuk fordulókat. És bár a kiszámíthatatlanság és a szüntelen „készenléti” állapot tőlük is óriási lelkierőt igényel, tudják, hogy a remény a villanyfényhez hasonló: összekapcsolódás kell, hogy ne aludjon ki.

Forrás: Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat/Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Fotó: Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

A szíriai földrengés helyszínein segít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

HAZAI – 2023. február 7., kedd | 17:01

A február 6-án bekövetkezett földrengések által sújtott szíriai településeken, Aleppóban és az ország északi területein súlyos károkat szenvedett városokban két mobil orvosi rendelőt állít szolgálatba a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ), a magyar kormány támogatásával. A humanitárius program elindítására Szíriába utazik Solymári Dániel, az MMSZ nemzetközi programjainak vezetője.

A jelentések szerint a szíriai háború által sújtott településeken, különösképpen Aleppó és Dzsabla városában óriási pusztítást végeztek a február 6-án, hétfőn történt földmozgások. A háború utáni felújítási munkálatok még nem fejeződtek be, így a heves összecsapások helyszínein kártyavárként dőltek össze a lövésekkel, robbanásokkal meggyengített szerkezetű házak. Aleppóban harmincezer ember otthona sérült vagy semmisült meg a katasztrófa során.

A háború után lábadozó országban korlátozott mértékben állnak rendelkezésre a vészhelyzetkezelési és egészségügyi eszközök, hiányos az azonnali segítségnyújtáshoz szükséges infrastruktúra.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat számos segélyprogramot valósított meg Szíriában az elmúlt évtizedben, többek között kórházat bővített és újított fel Aleppóban. A kórházi program részeként 2018-ban mozgó orvosi rendelők érkeztek a térségbe, hogy az Aleppó körüli izolált falvakban pótolják a hiányzó orvosi ellátást.

Most két ilyen mobil egységet irányítanak át a földrengések sújtotta térségbe, hogy részt vegyenek a sérültek ellátásában.

A területen szerzett szakmai tapasztalatokra és kialakított együttműködésekre alapozva a Máltai Szeretetszolgálat – Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma és a Hungary Helps Program megbízásából – szíriai karitatív partnerszervezetek bevonásával valósít meg azonnali humanitárius programot Aleppó, Latakia és Dzsabla városában.

A programot a magyar kormány ötvenmillió forinttal támogatja.

A Máltai Szeretetszolgálat által felajánlott mozgó orvosi rendelők az elsődleges tervek szerint harminc napon át segítenek a földrengések térségében.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Mentés másként – Riportkönyv a Máltai Mentőszolgálat történetéről

KULTÚRA – 2022. szeptember 27., kedd | 12:40

 5

Mentés másként címmel jelent meg riportkönyv az önkéntességen alapuló Máltai Mentőszolgálat történetéről. A Parák Eszter és Radványi Benedek újságírók által készített kötet a csapat első harminc évét foglalja össze fotókkal és személyes történetekkel. A könyvet a mentőszolgálat új rohamkocsijának átadása alkalmával mutatták be a Budapest Borfesztiválon szeptember 9-én.

Három évtized mentés, mintegy hatszáz önkéntes, több mint 110 ezer beteg ellátása és megannyi történet. Mi a közös egy mérnökben, egy jogászban, egy katolikus papban, egy rendőrben és egy osztályvezető főorvosban? Szabadidejükben mentősként vállalnak szolgálatot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat mentőautóján. Az ő történetüket írta meg Parák Eszter és Radványi Benedek a Máltai Szeretetszolgálat legújabb kiadványában.

Mentés másként című könyvben az 1991-ben alapított Máltai Mentőszolgálat három évtizednyi történeteit gyűjtötték össze, kiegészítve eddig sehol nem látott fotókkal, beszédes adatokkal. Rövid vallomások, mélyinterjúk és személyes történetek mutatják be az önkéntes mentés hagyományát felélesztő Máltai Mentőszolgálatot.

A kötet bemutatóját a Máltai Mentőszolgálat alapításának harmincadik évfordulójára tervezték, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, és a csapat legújabb, adományokból vásárolt új rohamkocsijának átadóján, szeptember 9-én ismerhette meg a könyvet a közönség.

A könyv a Máltai Mentőszolgálat harminc évét öt nagy korszakra tagolja, melyeket képekkel, történetekkel és az adott korszak meghatározó mentős személyiségével készült interjúval mutatnak be. Az öt fejezetet a Máltai Mentőszolgálat ikonikus járművei, a korszakban a legmodernebb felszereltségű rohamkocsik képei vezetik be, hiszen minden új autó új technológiát, új lehetőségeket és új lendületet vitt a szolgálatba. A fejezeteket határoló festményeket a könyvet tördelőként jegyző Veloz Nóra készítette. A lapszéleken önkéntesek válaszolják meg az első olvasásra egyszerűnek tűnő kérdést: miért vállalják civil foglalkozásuk mellett a szolgálatot a Máltai Mentőszolgálat mentőautóján? A fejezeteket záró képválogatásokkal végigkövethető a mentőszolgálat fejlődése a legelső mozgóőrségtől a legújabb mentőautó megérkezéséig. A könyv képszerkesztője Kovács Bence fotóriporter, aki saját fotói mellett a csapat önkénteseitől válogatott fényképeket a kiadványhoz, köztük Kertész Gábor fotóriportertől, aki egyúttal a Máltai Mentőszolgálat szekundánsa, segédápolója is volt.

A könyv egyik szerzője, Radványi Benedek újságíró kiemelte: a harmincéves Máltai Mentőszolgálat bemutatásakor nemcsak arra koncentráltak, mi, mikor és hogyan történt. „Ez is kiderül a könyvből, mert kronologikus felépítésű. De volt még két másik nagyon fontos kérdésünk. Az egyik, hogy milyen ez a társaság, mi jellemzi őket, és erről rengeteg történet szól. Akárhol ki lehet nyitni a könyvet, és egyet elolvasva az ember képet kaphat a máltai mentésről. Volt egy másik fontos kérdésünk, és ezt tényleg nagyon röviden tettük fel. Egyszóval: miért? Az erre adott, lapszéleken olvasható válaszokból kirajzolódik a Máltai Mentőszolgálat igazi arca.”

A bemutatón a másik szerző, Parák Eszter újságíró történeteket olvasott fel a kötetből. Elmondta, hogy a könyv elkészítéséhez száznál is több órát fordítottak a máltai mentéshez kötődő emberekkel való beszélgetéssel, hogy az ő történeteiken keresztül tudják bemutatni az önkéntes csapat mindennapjait.

„Könyvünk kordokumentum, ugyanakkor köszönetnyilvánítás is mindazoknak, akik szolgálatukkal, adományukkal, bárminemű támogatásukkal hozzájárultak, hogy a Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálata a bajba jutott emberek segítségére siethet.”

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

 Máltaiakról

Máltai SzeretetszolgálatA hit védelme és a szegények szolgálata
Tuitio fidei et obsequium pauperum

Több mint kilencszáz éve ez minden Máltai szervezet jelmondata a világon. Világos cél, világos feladat. Az alapító atyák más korban biztosan mást értettek a hit védelmén, mint amit ma gondolunk küldetésünkrõl, és a szegények istápolása is bizonyosan más tartalommal bírt akkoriban.

Ettõl azonban jelmondatunk nem vált idejét múlttá, hiszen napjainkban ugyanolyan fontos a hit védelme, amelyet ma példamutatásunkkal, a szegényekhez, bajbajutottakhoz való odafordulásunkkal, szeretetünkkel próbálunk szolgálni.

A segítségünkre szorulók száma sajnos nem csökken és ez egyre több erõfeszítésre kényszerít bennünket. A mai kor elvárásai szerint végezzük munkánkat, amelynek legfõbb értékei a közösség ereje, a feladathoz való alázat, a magas szintű szakmai felkészültség, de talán legfontosabbként a rászoruló ember valódi szolgálata.

MMSZ Mátészalkai Csoport

Ne szeressünk se szóval, se nyelvvel, hanem tettekkel és igazsággal.”
/1/jn.3,18./

A csoport adatai:

Csoport neve:                         MMSZ Egyesület Mátészalkai   Csoportja

Címe:                                      4700 Mátészalka, Rákóczi út 9. sz.

Csoportvezető:                       Dr. Lőrincz Imre

Csoportvezető helyettes:      Kapturné Bíró Beáta +

Lelkivezető:                             Heidelsperger István esperes, plébános

Nyitva tartás:                          csütörtöki napokon 14.00-17.00-ig

Csoport taglétszáma:             20 fő

A csoport megalakulása, története

1989 őszén, amikor Romániából a „zöldhatáron” megindult a menekültáradat, a Mátészalkára érkezők nagy része a Római Katolikus Egyházat kereste meg segítségkéréssel. A feladat adott volt. Gyorsan, késedelem nélkül kellett segíteni a menekülteken. Ez a tevékenység akkor még „csak” spontán, segítségnyújtás volt egy maroknyi lelkes önkéntessel, az akkori esperes plébános dr. Miklós Dezső irányításával és szervezésével.

Hivatalosan még nem a MMSZ égisze alatt működött ez a kis közösség, hiszen az országos szervezet megalapítása is két lépésben 1988 és 1989-ben történt, amikor „A hit védelme és a szegények istápolása” szellemében 1988 decemberében alakult meg Németországban Csilla Frfr. von Boeselager vezetésével az Ungarischer Malteser Caritas-Dienst, majd 1989. február 10-én Magyarországon Kozma Imre atya vezetésével a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

Imre Atya értesült a Mátészalkán folyó tevékenységről, és felkérte dr. Miklós Dezső plébános urat, hogy szervezze meg a MMSZ helyi csoportját, amely így 1989 decemberében az addigi önkéntes segítők részvételével megalakult.

A menekültáradat csökkenése után a mátészalkai szervezet nem hagyta abba a tevékenységét, hanem felismerve a helyi problémákat, a rászorulók folyamatos segítését tűzte ki célul. Erre ebben az időszakban azért is volt nagy szükség, mivel a privatizáció elindulásával, a helyi munkalehetőségek, nagyüzemek megszűnésével hirtelen megnőtt a munkanélküliek, a gyorsan elszegényedők száma.

A helyi szervezet 1992. december 12-i ülésén szerveződött újjá, pontosította taglétszámát és vezetőségét. Az akkori taglétszám 17 fő volt, a helyi vezető Dr. Lőrincz Imre, a lelkivezető dr.Miklós Dezső, a gazdasági vezető Bíró Bálintné lett.

2015-ben a csoport létszáma 20 fő, a helyi és gazdasági vezető személye nem változott, a csoport új lelkivezetője 2000-től Heidelsperger István esperes plébános lett, dr. Miklós Dezső nyugdíjba vonulása és Mátészalkáról történő eltávozása után. 2013-tól a csoport helyettes vezetője Kapturné Bíró Beáta, aki elsősorban operatív, szervező feladatokat lát el.

A csoport a következő szentírási részt tekinti vezérfonalának:

„Ügyeljetek, hogy a jót ne az emberek szeme láttára tegyétek, azért, hogy lássanak benneteket. Így semmi jutalom nem vár rátok mennyei Atyátoknál. Amikor tehát alamizsnát adsz, ne kürtöltess magad előtt, mint a képmutatók teszik a zsinagógában és az utcán, hogy dicsérjék őket az emberek. Bizony mondom nektek, megkapták a jutalmukat. Te úgy adj alamizsnát, hogy ne tudja a bal kezed, mit tesz a jobb, így alamizsnád titokban marad és Atyád, aki a rejtekben is lát, megjutalmaz.” (Máté 6. 1-4).

A hivatalos máltai tagok mellett mindenképpen szólni kell azokról az önkéntes segítőkről, akik nem rendelkeznek szervezeti tagsággal, de növelik a máltai munka hatékonyságát. Ők a név nélküli szolgálatosok, akik a háttérben, csendben végzik a segítő munkát. Ilyen önkéntes segítők a hitoktatók, az óvónők és pedagógusok, a Szatmári Szó laptulajdonosa és a családtagok, akik biztosítják a „hivatalos” tagok számára, hogy a szabadidejükben vállalt feladataikat teljesíteni tudják.

Csoportban végzett munkák területei:

Szociális munka  

 

 

Ifjúsági munka
Lelki tevékenység  

 

 

 Szociális munka:

 • Tárgyi adományok osztása szerdai napokon 14-17 óráig, nagycsaládosok munkanélküliek, alacsony jövedelműek és nyugdíjasok részére.
 • Nyitva tartás szünetel, amikor nem rendelkezünk kiosztandó adományokkal.
 • Idősek, betegek látogatása otthonukban, illetve intézményekben. A látogatások alkalomszerűek.
 • Heti rendszerességgel temetői sírgondozás.

 Lelki tevékenység:

 • A máltai csoport vezetésével SZENTSÉGIMÁDÁSI ÓRÁK tartása évi két alkalommal, nagycsütörtökön és augusztus 6-án.
 • A csoport részvétele a VÁROSI KERESZTÚT járáson.
 • ÚRNAPI sátor díszítése.
 • Különböző imacsoportok tagjaként /Rózsafüzér Társulat, Jézus Szíve Család / részt veszünk az egyházközség lelki életében.
 • A területi központ által szervezett lelki napokon való részvétel.
 1. Ifjúsági munka:

 Egyhetes nyári tábor közösen a Széchenyi Katolikus Iskolával iskolás gyerekek számára. A résztvevő gyerekek száma 50-60 fő, akiknek a felügyeletét és a programokat máltai tagok és önkéntesek biztosítják. A programban szerepelnek: sport és kulturális vetélkedő, táncház, uszodalátogatás, kézműves foglalkozások.

·      Együttműködési megállapodás alapján, amelyben rögzítettük a Köznevelési törvény szerint az érettségi vizsga előfeltételeként 50 óra közösségi szolgálat teljesítésének lehetőségét a helyi csoportban, a mátészalkai Esze Tamás Gimnázium tanulói részt vesznek a szeretetszolgálat különböző rendezvényein segítőként. A fiatalok ilyen típusú bevonásával a célunk az, hogy felkeltsük az érdeklődésüket az önkéntes munka iránt.

·      2014 augusztusában két önkéntes fiatal segítőként vett részt Szegeden az Olimpiai Központban mozgáskorlátozott fiatalok részére megrendezett táborban. (Kaptur Orsolya és Kaptur Bálint).

Kapcsolattartás:

A Szeretetszolgálat tagjai aktív kapcsolatot tartanak fenn a mátészalkai intézményekkel, civil szervezetekkel. Az intézmények közül elsősorban a bölcsődéhez, óvodákhoz, iskolákhoz kapcsolódik tevékenységük, hiszen rendszeresen juttatják el azokat az adományokat, amelyek ezen intézmények gyerekei és családtagjai számára jelentenek segítséget. Húsz éve, szinte minden nyáron megszervezésre került az a gyerektábor, amelynek a máltai ház adott otthont nyaranta, illetve most már a Széchenyi Katolikus Iskola biztosítja a helyszínt, a máltai ház leromlott állapota miatt. Rendszeres volt a kapcsolattartás a mozgáskorlátozottak helyi csoportjával, illetve a fogyatékos gyerekeket foglalkoztató napközi otthonnal is.

A civil szervezetek közül kiváló a kapcsolat a helyi Művészetbarát Egyesülettel, számtalan rendezvény megszervezését a két szervezet együtt végezte. (Ezek elsősorban karitatív események voltak.)

A határon túlra mutató kapcsolattartás és segítségnyújtás 2000-től folyamatosan jelen volt a csoport életében.

 1. szeptember 4-én csatlakozva a MMSZ országos szervezetének kerékpárgyűjtő akciójához, a helyi szervezet is átadta adományait annak az önkéntes csoportnak, amely eljuttatta a kárpátaljai fiatalok iskolába jutásához oly fontos közlekedési eszközöket Kárpátaljára, illetve szállásadóként is segítette az önkénteseket.
 2. november 12-13-14. illetve 2005. január 21-22-23. között került megszervezésre Mátészalkán és Beregszászon az a nagyszabású konferenciasorozat – „Képzéssel a jövő ifjúságáért” – amelynek eredményeképpen a helyi szervezet megismerkedhetett a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Főiskola és a Kárpátaljai Pedagógus Szövetség a beregszászi Máltai Szeretetszolgálat életével, munkakörülményeivel. A helyszínen látva és tapasztalva a kárpátaljai magyarság nehéz helyzetét, fogalmazódott meg az elhatározás: mindenképpen segíteni kell! Az elhatározást tett követte, és 2005. június 3-án jótékonysági koncert szervezésére került sor a beregszászi főiskola javára két nagyszerű baltimori vendégművész Szabó Zoltán és Mengelkoch Éva közreműködésével. A rendezvényen, amelyet közösen szervezett a csoport a mátészalkai Művészetbarát Egyesülettel, jelen volt Orosz Ildikó,a főiskola igazgatóasszonya, aki meghatódva mondott köszönetet az ünnepség végén átnyújtott pénzadományért.

A határon túli segítségnyújtás következő célja az a kis csángó település, Pusztina volt, ahol felépült ugyan egy közösségi ház a kisdiákok számára, de hiányzott a berendezés, a taneszközök, könyvek, játékok. 2007 februárjában meghirdettük az „Egy fagyid árával segítsd a csángó kisdiákokat!” elnevezésű akciót, és 2007. március 23-án már el is indulhatott az a kisbusz, amely padokat, székeket, mosógépet, taneszközöket, édességet, tartós élelmiszert, játékot, no és egy Szabó Dénes karnagy úr által adományozott gyönyörű magyar zászlót is vitt Csángóföldre. Még ugyanebben az évben néhány család pénzadománnyal segítette vendéglátónk Nyisztor Margit tanulmányait.

A helyi csoport folyamatos és aktív résztvevője az országos központ által meghirdetett jótékonysági akcióknak. Így gyűjtöttünk már 1-2 Ft-os érmét az „Aprókból országot” akció keretében, illetve állandó résztvevői vagyunk az „Adni öröm” elnevezésű gyűjtési akciónak, amelyre minden év decemberében kerül sor a Spar-ban. Bekapcsolódtunk az „Egy csészényi gondoskodás” elnevezésű rendezvénysorozatba is, ahol lehetőség nyílt az önkéntes munkával megismertetni az érdeklődőket.

Nyaranta a dévai kisdiákok vendéglátásában segített csoportunk, hiszen egy-egy étkezést a környéken nyaraló gyerekek számára mindig valamelyik civil szervezet, köztük a MMSZ helyi szervezete biztosította.

Nehéz lenne minden eseményt, minden akciót felsorolni, amely a csoport életéhez és tevékenységéhez kapcsolódik. A csoport eddigi tevékenységét két vaskos kötet tartalmazza, Paul Claudel gondolatához kapcsolódva: „Ha Istennek nem lenne rád szüksége ott, ahova rendelt, nem rendelt volna oda.” A mátészalkai máltai csoport tagjai 25 éve töretlenül állnak helyükön.

2015. augusztus 19-én a 25 éves folyamatos karitatív munkát elismerve Mátészalka Város képviselőtestülete a MMSZ Mátészalkai Csoportjának a város által alapított PRO URBE elismerő kitüntetést adományozta.