Egészség

A szív egészségének fenntartása diófélékkel

Két női kéz dióféléket markol szív alakban.

A diót és a dióféléket nagyon sokan kedvelik, mert jóízűek és két étkezés között is fogyaszthatjuk ezeket anélkül, hogy hizlalnának. Nem beszélve arról, hogy magas rosttartalommal rendelkeznek, ami miatt könnyen eltelítenek, így a következő étkezésnél kevésbé leszünk majd éhesek.

A dió gazdag forrása a telítetlen zsírsavaknak és a tápanyagoknak. Ezért nemcsak finom és ízletes, hanem rendkívül egészséges is. Egyszerre csak kisebb adagokat fogyasszunk belőle, mivel a kalóriatartalma nem éppen alacsony.

Sokan kerülnek be egy bizonyos rizikócsoportba, ha szívinfarktusról van szó. A kockázati tényezők közé sorolhatjuk a stresszt, az elhízást, a dohányzást, az inaktív életmódot. Egy tanulmány arról számolt be, hogy jelentősen lecsökkenthetjük a kockázatokat, ha egészségesen táplálkozunk és rendszeresen fogyasztunk diót és dióféléket.

A kutatások szerint a diónak megannyi egészségügyi előnye létezik. Szerepe van az LDL-koleszterin-szint és a trigliceridszint csökkentésében, ami azért jó hír, mivel ha ezek a lipidek plakkok formájában lerakódnak az artériákban, akkor nagyobb az esélye nemcsak a szívinfarktus, hanem a stroke kialakulásának is.

A dió és a diófélék emellett az artériák és az erek egészségét is elősegítik. Nem beszélve arról, hogy szerepük van abban, hogy a szervezetben csökkenjen a gyulladás, ami ismételten csak oka lehet a szívbetegségek kialakulásának.