hírek2.

November

Program naptár

30. csütörtök- december 3.: Férfi Cursillo

december 7.- 10. Női Cursillo

HATÁRIDŐK

december 1.péntek: Betlehem készítés- Mátészalka (leadási határidő)

5.kedd: Egyházmegyei szavalóverseny- Ajak- Debrecen- Nyíregyháza ( nevezési határidő)

Részletek: lásd a következő oldalakon

Megjelent az Adásidő idei utolsó lapszáma!🥰🗞

Megjelent országos magazinunk téli lapszáma, benne képes beszámolókkal, hírekkel és rejtvénnyel. A tartalomból:

👉A Piskói Jelenlét Pont átadása

👉Önkénteseinket köszöntöttük

👉A nagyszőlősi kaméleon

👉A fiatalság titka az adománygyűjtés

Keresse a templomokban vagy olvassa itt online:

https://karitasz.hu/megjelent-az-adasido-idei-utolso…

A Karitász egész éves krízishelyzeti és karitatív tevékenységéhez online adományozással a karitasz.hu oldalon vagy az 1356-os adományvonal felhívásával is lehet csatlakozni.

Magyar Kurír

Férfi cursillo: (2023. 11. 30 – 12. 03), női cursillo: (2023. 12. 07-10)

Ismerd meg a Szentírást! – Egyházmegyei „tehetségmutató” versenyt hirdet a nyírteleki Szent Anna Katolikus Általános Iskola

A nyírteleki Szent Anna Katolikus Általános Iskola szeretettel várja  a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye közoktatási intézményeinek azon 3-8. osztályos diákjait, akik szívesen megmérettetik kifejező előadói- és fogalmazási készségüket az „Ismerd meg a Szentírást! – Egyházmegyei tehetségmutató versenyen, az evangéliumok és az Apostolok Cselekedetei jegyébenA pályaművek beküldési határideje: 2023. november 24.

A versenyt három korcsoportban rendezik meg a 3-4. évfolyam, 5-6. évfolyam és 7-8. évfolyam számára.
Korcsoportonként legfeljebb két fő tanuló nevezését várják a pályaművek beküldése által.
A pályaművek minden korcsoportban egy kijelölt memoriter, és egy meghatározott témában fogalmazás megírásából áll. A memoriter kifejező előadásáról egy videófelvételt kérnek a lent feltüntetett email címre, a géppel írott fogalmazással együtt. A pályaművek korcsoportonkénti kijelölt témájáról, követelményeiről, és az elektronikus továbbításról a csatolt „Tartalmi és formai útmutatóban”olvashatnak. A tanulók pályaműveit csak az elfogadott Adatkezelési Tájékoztató visszaküldésével tudják befogadni és díjazni.

A pályaművek beküldési határideje2023. november 24.
Beküldési cím: ismerdmegaszentirast5@gmail.com e-mail címen.
A szervezők kérik tüntessék fel a tanuló nevét, iskoláját, évfolyamát, felkészítő tanárát és hitoktatóját.

Eredmény kiírása: 2023. december 06.    
Jutalmazás korcsoportonként
III. díj:  20. 000 Ft
II. díj:   30.000 Ft
I. díj:   50.000 Ft                                     
Kiemelkedő produkció esetén különdíjat is adnak ki.

A részvételről mindenki emléklapot kap. A beküldött felvételekből egy videóösszeállítást készítenek.

A szakmai zsűri elnöke: Bákonyi János plébános és iskolalelkész, Németh István püspöki titkár,  Némethné Székely Julianna  EKIF tanfelügyeleti igazgató

Érdeklődni lehet  a +36 30/475-4523-as telefonszámon, vagy az  ismerdmegaszentirast5@gmail.com címen.

SzervezőkKiss Tibor c. kanonok, plébános, iskolalelkész és Lakatos Marianna hittanár.

Tartalmi és formai útmutató, Adatkezelési Tájékoztató:

Tartalmi-utmutato-adatkezelesi-tajekoztato-1Letöltés

Horváth-Bócsi  Irén
igazgató – Nyírtelki Szent Anna Katolikus Általános Iskola

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Betlehem készítése a teremtésvédelem jegyében – A mátészalkai római katolikus köznevelési intézmény pályázatot írt ki az egyházmegyei intézmények részére

„Tiéd a dicséret, dicsőség és imádás,
És minden áldás.” (Assisi Szent Ferenc)

800 éve készült el az első betlehemi jászol. A mátészalkai Széchenyi István Katolikus Német Nemzetiségi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola kreatív kézműves pályázatot hirdet a teremtés védelem jegyében „Az én betlehemem” címmel a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye által fenntartott iskolák számára.
Az én betlehemem pályázat fővédnöke: Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök atya.

A betlehemezés a Kárpát-medence legismertebb és legelterjedtebb karácsonyi népszokásai közé tartozik. Az első betlehemi jászol felállítása -1223-ban- Assisi Szent Ferenc nevéhez fűződik. Szent Ferenc volt az első, aki a helyi közösséggel együtt, egy sziklabarlangban újra megélte a betlehemi születés csodáját, s ahol a résztvevők különleges örömélményt tapasztalhattak meg. A karácsony igazi jelentése éppen ez „a soha nem tapasztalt öröm”, vagyis Jézussal való valódi és hiteles találkozás megélése.

Az idei pályázat a teremtésvédelem jegyében született, aktualitását pedig Ferenc pápa „Laudate Deum” kezdetű apostoli buzdítása adja, melyet éppen Assisi Szent Ferenc emléknapján, október 4-én tettek közzé.

Arra kérjük az Egyházmegye általános iskolás korú gyermekeit és középiskolás fiataljait, hogy iskolai vagy családi körben tervezzék meg és saját kezűleg készítsék el – természetes vagy újrahasznosított anyagokból – azt a betlehemet, amely szerintük méltó a karácsony ünnepéhez.

Pályázatunk a korábbi években már nagy helyi sikert aratott, felhívásunkra 2020-ban 90 alkotás érkezett intézményünkbe.

A pályázat feltételei:
Korosztály: általános iskolások és középiskolások
Felhasználható anyagoktermészetes vagy újrahasznosított anyagok (nem használható fel boltban vásárolt vagy kinyomtatott betlehemi figura)
Pályamunkák méretenincs megkötés
Pályamunkák számaintézményenként maximum 10 darab

Leadási határidő2023. december 1. (péntek)
KiállításSzéchenyi István Katolikus Általános Iskola, Mátészalka

Ünnepélyes eredményhirdetés és díjátadó tervezett időpontja2023. december 18. (hétfő)

A hozzánk beérkezett alkotásokból kiállítást rendezünk, mely az adventi időszak alatt iskolánk aulájában lesz megtekinthető. A legötletesebb alkotásokat díjazzuk, készítőiket a pályázat záró rendezvényére külön meghívjuk.

Az én betlehemem pályázat fővédnöke Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök atya. A díjakat és jutalmakat Heidelsperger István oktatásügyi püspöki helynök atya adja át.

Amennyiben intézményeikbe tíznél több pályamunka érkezik, akkor kérjük, hogy az Önök által legötletesebbnek ítélt tízet továbbítsák el hozzánk, a többiből pedig szervezzenek a saját intézményükben kiállítást, ezzel is segítve diákjaik és kollégáik adventi készületét.

Istentől megáldott boldog készülődést, ötletelést és barkácsolást kívánunk!

Dr. Bálint Albertné
vizuális kultúra tanár
Dienes Béla
igazgató
Heidelsperger István
püspöki helynök

Kelt: Mátészalka, 2023. október 09.

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Ismét szavalóversenyt hirdet a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

.

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye hitoktatási irodája ebben a tanévben is megrendezi az Egyházmegyei Szavalóversenyt, az előző évek gyakorlata szerint kétfordulós formában.
A nevezéseket a szervezők 2023. december 5-ig várják.

A szavalóverseny azzal a céllal jön létre, hogy a gyermekeket verstanulásra ösztönözzék, a versek elhangzásával pedig nemcsak önmagukat, hanem családjaikat, közösségeiket is gazdagítják. A verstanulás és versmondás növeli a nyelvi- és beszédkészséget, így talán a későbbiekben többen közülük szívesebben és bátrabban csatlakoznak majd a templomi szolgálatokhoz is (pásztorjáték, vagy később akár lektori szolgálat).

A versenyre öt korosztályban lehet nevezni: óvoda, 1-2. osztály, 3-4. osztály, 5-6. osztály, 7-8. osztály.

Minden plébánia 3-3 főt küldhet korosztályonként az elődöntőre. Amennyiben több gyereket szeretnének nevezni egy-egy plébániáról, egyeztetni kell a programért felelős szervezővel.

A versek szabadon választhatóak, feltétel, hogy vallásos témájú legyen (adventi, karácsonyi, húsvéti, bibliai…). A pkorosztálynak megfelelő szavalat kiválasztásában segíthetjük a gyermekeket.

Az elődöntőket 2023. december 9-én tartják három helyszínen: Debrecenben, Nyíregyházán és Ajakon.

  • Ajakon, az Ajaki Tamási Áron Katolikus Általános Iskolában
  • Debrecenben, a Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban (Szent Anna u. 17-19)
  • Nyíregyházán, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban

Nevezni a plébánosoknál, iskolalelkészeknél és a hitoktatóknál lehet 2023. december 5-ig.

A döntőbe korosztályonként 5-5 gyerek jut.

A döntőt várhatóan 2024. február 24-én rendezik Nyíregyházán.

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Megérkeztek jövő évi naptáraink!

Megvehető a Könyvesboltban a Ferenciek terén vagy megrendelhető a webbolton keresztül: https://bolt.ujember.hu/?page_id=7678

Hagyományt teremtett a bicikli

Immár 2. éve, hogy az egyházmegyei búcsúra biciklivel indul el a kis csapat Mátészalkáról Máriapócsra.

Az időjós most is esőt jósolt, az elhatározás azonban megedzette az akaratot, az izmokat, miután együtt imádkoztunk a plébánia udvarán, július 30.-án reggel órakor nyeregbe szállt a 11 fős-4 gyerek és 7 felnőttből álló-lelkes csapat.

A kiépített biciklis útnak és a korai indulásnak köszönhetően (kevesen voltak még úton), gyorsan haladt a gárda. Nyírcsászárinál szoktunk kis pihenőt tartani, erőt gyűjteni az otthonról csomagolt reggeliből, Ica házi sütésű édes pereceiből, no meg a „messzi sütiből”…(melyet minden alkalommal köszönünk a „messzieknekJ)és már robogtunk is tovább.

Olyannyira, hogy több pihenőt már nem is tartottunk, tekertünk egyenest a cél felé. Jóval a várt idő előtt oda értünk! (9 óra előtt).A biciklik is megpihenhettekJ, mi pedig felfrissültünk, átöltöztünk, és becsatlakoztunk az imádságokba, majd a Szentmisébe.

Pár csepp esőcsepp hullt alá, inkább jólesett, mint elijesztett. Hittük, tartja az Úr a felhőket amíg haza érünk. A hit, az ima, most is meghallgatásra talált…Úgy tűnik, a bicikli kerekek hamarabb feladják, mint a gazdáik: minden utunkon történik egy kis „baleset”-no, most kettő bicikli kereke is kipukkant, úgy hogy a gazdáikkal egyetemben az autóban folytatták útjukat. István atya-mert hogy Övé volt az egyik-azonban nem nézhette, hogy a csapat a Vezér nélkül folytassa útját, így helyet cserélt egy önkéntes jelentkezővel, akinek jómagának is kényelmesebb megoldást jelentett a biztonságos autó. Előre állt a Csapatkapitány, és meg sem álltunk Nyírbátorig, ahol a „juti-desszert”az enyhet adó, megunhatatlan, ízletes Csekő fagyi várt reánk.

Bátorból hazáig az idő pillanatok alatt elröpült, és boldogan adtunk hálát az aznapi kegyelmi ajándékokért, gondviselésért az Atyának és az Angyali seregnek.

Koleszàr Mária

Személyi és területi változások 2023. augusztus 15-i hatállyal a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében

Palánki Ferenc megyéspüspök 2023. augusztus 15-i hatállyal az alábbi személyi és területelosztási változásokat rendeli el a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében:

Személyi változások:
Dr. Törő Andrást – egyéb lelkipásztori feladatainak megtartása és köszönetnyilvánítása mellett – felmentette püspöki irodaigazgatói beosztásából, és kinevezte a debreceni Megtestesülés Plébániára plébániai kormányzónak, valamint öt évre a Debreceni Esperesi Kerület esperesének.
Dr. Krakomperger Zoltán általános helynököt megbízta a püspöki irodaigazgatói feladatok ellátásával.
Németh István káplánt felmentette kápláni beosztásából a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya Főplébánián, és kinevezte püspöki titkárnak, valamint hitoktatói referensnek.

Területi változások:
Debrecen-Bocskaikert misézőhelyet a debreceni Megtestesülés Plébániától oldallagos ellátásra a debreceni Jézus Szíve Plébániához csatolta.
Debrecen-Csapókert misézőhelyet a debreceni Jézus Szíve Plébániától oldallagos ellátásra a debreceni Szent István Király Plébániához csatolta.

Debrecen-Nyíregyházi egyházmegye

Cselekedni csendben, a jelenlétben Szent József példája nyomán

Szent József, te aki alázatos és bölcs módon szolgáltad az emberek üdvözítésének művét, add, hogy gyümölcsözővé váljon mindannyiunk számára ez az együtt töltött hét!
Ebben a reményben imádkoztunk a gyermekekkel közösen, hiszen a Mennyei Atya kegyelméből idén is sikerült megrendezni a már hagyományossá vált plébániai napközis hittantáborunkat 2023. július 17. és 21. között Mátészalkán az egyházközség hittanosai számára.

A szervezők: Farkasné Papp Marianna, Oláh-Kocsis Mónika és Zeleznik Erika hitoktatók voltak. A programok több helyszínen zajlottak: a Szent József Közösségi Házban, A Szent József plébániatemplomban és annak udvarán, a Szűz Mária Szeplőtelen Szíve Templomban, a Szatmári Múzeumban és a Szalkai-Schwartz Házban.

Témánk Szent József volt, hiszen ő a felújított plébániatemplomunk védőszentje. Kiemelten foglalkoztunk Szent József üdvtörténeti szerepével, valamint az ő példáján keresztül kitértünk a gondviselés, a ráhagyatkozás érzésének megtapasztalására, valamint az apai példaadás és a családfő szerepének jelentőségére is. Természetesen a hitélet megerősítésén túl a játékélménynek, az alkotás örömének is teret adtunk. Igyekeztünk arra is figyelni, hogy ezek a tevékenységek megfelelő arányban legyenek az adott napokon. Próbáltuk összefűzni a szabadidős tevékenységet a hitoktatással. Arra törekedtünk, hogy a résztvevőket testileg, szellemileg, lelkileg is erősítsük, személyiségüket formáljuk, hogy hitben, szeretetteljes légkörben töltsék ezt a hetet. A programok összeállításánál figyelembe vettük a gyerekek életkori sajátosságait, hiszen az első osztályostól a nyolcadikosig minden korosztály képviseltette magát. Minden egyes napon új csoportok alakultak, hogy lehetőség szerint mindenki kapcsolatba lépjen mindenkivel, jobban megismerhessék egymást. Jó volt újra összegyűlni, megtapasztalni a közösség erejét, látni, ahogy a gyermekek ismeretségeket szereznek, barátságokat kötnek, az eddig megszokott közösséget tovább építik, az idén bekapcsolódókat befogadják, hogy ők is megérezhessék, mennyire jó együtt lenni.

Az első nap az ismerkedés, a nosztalgiázás, a témára hangolódás jegyében telt. Mindenki bemutatkozott, elmondta, hogy milyen érzésekkel jött a táborba, hogyan érzi magát, és a továbbiakban mit vár ettől a néhány naptól.
Minden alkalommal változatos programok részesei lehettek a gyerekek.

Szent Józsefet ábrázoló névjegykártyákat készítettünk. Az idén formabontó módon nem tábori zászlót, hanem fotófalat alkottunk, amelynek révén mindenki kicsit „Szent Józseffé válhatott”, amikor lefotóztuk. A „remekmű” elkészítése több napot vett igénybe. Mindenki kivette a részét a munkából. Ki-ki gyalult, fűrészelt, ráspolyozott, festett. Az alkotás az egyházközség minden tagja számára megtekinthető a Szent József Plébániatemplom bejáratánál.

Szent József foglalkozásához kapcsolódóan betekintést nyerhettünk az ácsmesterség rejtelmeibe, valamint olyan régi szerszámokkal ismerkedhettünk meg, amelyeket Jézus nevelőapja is használhatott. Kicsit átíveltünk a korokon, amikor modern szerszámbemutatót láttunk, olyan eszközöket figyelhettünk meg működés közben, amelyeket ma használnak a fa megmunkálásához.

A gyermekek rendhagyó hittan órákon bővíthették ismereteiket. A hallgatag szent életének fontosabb állomásait idéztük fel a Szent József Plébániatemplom freskói alapján. A család, a gyökerek jelentőségét hangsúlyoztuk, amikor József kapcsán Jézus családfájáról beszélgettünk. Majd az egyházközségünk védőszentjéhez kapcsolódó ünnepek tartalmával foglalkoztunk. Ferenc pápa Szent Józsefről írt Apai szívvel kezdetű apostoli levele kapcsán gyűjtöttük csokorba a názáreti ács tulajdonságait, aztán mi is megalkottuk az Apai szívvel könyvecskénket. A táborban rendszeres volt az imádság, de szerettük volna, ha a gyermekeknek más jellegű imaélményben is részük van, ezért kialakítottunk egy imaösvényt. Ennél a lelki utazásnál mindenki egyénileg határozhatta meg az út hosszát, idejét, mélységét. Nem az volt a fontos, ki honnan jött, és hová tart, hanem az, hogy lélekben jelen legyen, és útitársául hívja Istent, Jézust, Szűz Máriát és Szent Józsefet, erősítse magát a Szentlélek gyümölcsei által. Zarándoklatot is szerveztünk „Jeruzsálembe”, dramatikus játék formájában, interaktív módon, mintha mi is részesei lennénk az eseménynek, hogy még mélyebben betekintést nyerhessünk a Szent Család életébe, gondolataiba, küzdelmeibe. Később rendhagyó helytörténeti utazásra, templomtúrára hívtuk meg a táborozókat a Szűz Mária Szeplőtelen Szíve Templomba. Megismertük az építmény történetét, részletesen megfigyeltük a templom berendezéseit, érdekességeit, szimbólumait, a szentek szobrait.

Ellátogattunk a Szatmári Múzeumba, ahol megnéztük a szekérgyűjteményt. A Szalkai-Schwartz Házban megtekintettük a világítástörténeti kiállítást, Szamosi Istvánné korábbi vezető óvónő babagyűjteményét, a Tony Curtis kávéházat és emlékszobát.

A gyermekek kézügyességét is igyekeztünk fejleszteni. Alvó Szent József alakot készítettünk, lapbook formába öntöttük életét, hűtőmágneseken is megjelenítettük őt, megalkottuk szerszámait is, amelyekre ráírtuk, hogy kiknek a védőszentje. A legkedvesebb alkotás címet idén a Szent Család fából készült szobra nyerte el. Az elkészítése során megbeszéltük, hogy milyen példával szolgálnak ők a mai családok számára.

Az öt nap során ifjúsági énekekkel, népénekekkel, tánccal, gitárral kísért modern stílusú dalokkal dicsőítettük Istent. A foglalkozásokat leginkább keresztény jellegű szabadtéri játékok színesítették, olyanok, amelyeket akár Szent József is taníthatott annak idején Jézusnak. Egy alkalommal „kincseket” is kerestünk a templom udvarán. Volt tehát móka, kacagás, tréfa, öröm bőven.

Az utolsó napon megható üzeneteket küldtek egymásnak a gyerekek a tábori imakönyvükbe. Megbeszéltük, kinek mi tetszett a legjobban, kire milyen hatással volt ez a tábor, milyen útravalót visz magával ebből a néhány napból.

Az egyházközség hívei közül többen is bekapcsolódtak különböző módon a tábor programjaiba, segítséget nyújtva ezzel számunkra. Isten áldja meg őket ezért!  Hálásak vagyunk a Széchenyi István Katolikus Német Nemzetiségi, Magyar – Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda igazgatójának, hogy lehetőséget biztosított arra, hogy az intézményben étkezzünk, a konyhásoknak pedig a finom ételekért. Köszönjük mindenkinek, aki részvételével, munkájával, vagy bármilyen formában hozzájárult ahhoz, hogy ilyen szép és emlékezetes legyen ez a hét.

A tábor, a gyerekek és a szülők visszajelzései bennünket is megerősítettek abban, hogy az ilyen alkalmak szervezése mennyire fontos a gyermekek számára, hiszen töltekezhetnek belőle, lelki épülésüket szolgálja. Bízunk benne, hogy az élmények közelebb vitték őket Istenhez és egymáshoz, valamint megtartják őket a nehezebb időszakokban.

Ezt a reményt támasztják alá az alábbi sorok:
„Kedves Mariann néni, Erika néni, Mónika néni! Köszönet a tábor programjaiért, a különleges foglalkozásokért, a jó közösségért, a vidám hangulatért, a sok-sok örömteli pillanatért!”
a táborozók egyike)

„Kedves Erika, Mariann és Mónika néni! Nagyon szépen köszönjük ezt az elmúlt csodálatos hetet! Nagyon jól érezték magukat a gyerekek. Sok élményről számoltak be, és már alig várják a jövő évi táborozást.”
(egy kedves szülő)

Úgy érezzük, ezekért az elismerő szavakért minden fáradozás megérte.

Farkasné Papp Marianna
római katolikus hittanár

Megindultak a munkálatok a katolikus bölcsőde építésénél. Átadás: 1 év múlva.

Az alábbi személyi és szervezeti változások lépnek életbe a 2023. évben egyházmegyéinkben. Összeállításunk a beérkező információk alapján folyamatosan bővül, amelyet június 22-én az Egri Főegyházmegye dispozícióival frissítettünk.

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Palánki Ferenc megyéspüspök az alábbi személyi és szervezeti változtatásokat rendelte el a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében folyó év augusztus 1-jei hatállyal.

Tanulmányfolytatás
Csapó Márton újmisés megkezdi a licenciakurzust Rómában.

Kápláni kinevezés
Mike Ervin újmisés a debreceni Szent Anna Plébánián kezdi meg kápláni és a Debreceni Egyetemen egyetemi segédlelkészi szolgálatát.

Kápláni áthelyezés
Szidor János a berettyóújfalui Jézus Szíve Plébánián folytatja kápláni szolgálatát biharkeresztesi lakhellyel.

Plébániai kormányzói kinevezés
P. György Alfréd MI generális delegátust kinevezi plébániai kormányzónak a Nyíregyháza-Borbányai Szent László Plébániára

Sziklai Dávid a derecskei Páduai Szent Antal Plébániára kap plébániai kormányzói kinevezést, és rábízza a hosszúpályi Szeplőtelen Fogantatás plébánia ellátását.

Plébánosi kinevezés
Hajdu István plébániai kormányzó urat kinevezi plébánosnak a nyírcsaholyi Szent László Plébániára.

Felmentések és kinevezések
Pankotai József plébános urat felmenti kórházlelkészi beosztásából a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban. Helyébe kinevezi kórházlelkésznek Maczák Béla MI szerzetest.

Dr. Törő András püspöki iroda- és szakkollégiumi igazgató urat – egyéb megbízatásait megtartva – felmenti az ifjúsági referensi beosztásából, és helyette Kálmán József plébános urat kinevezi ifjúsági referenssé.

Területi átrendezés
Kálmánháza filiális egyházközséget az újfehértói Magyarok Nagyasszonya Plébániától a nyíregyháza-kertvárosi Fatimai Boldogságos Szűz Mária Plébániához csatolja.

Nyugállományba helyezés
Barna Gyula hosszúpályi plébániai kormányzó urat felmenti eddigi beosztásából, és köszönetnyilvánítás mellett nyugállományba helyezi. Megbízza a debreceni Szent Erzsébet Idősek Otthona lakóinak lelkipásztori ellátásával.

„A Debrecen-Nyíregyhá­zi Egyházmegye főpásztorává Bosák Nándor egri szemináriumi rektort nevezte ki. Az újonnan alapított püspökséget Szent László király égi oltalmába ajánlotta, székesegyházául kijelölte a debreceni Szent Anna tiszteletére felszentelt plébániatemplomot, társszékesegyházául pedig a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya plébániatemplomot határozta meg. (A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye alapításának előzményeiről, részleteiről ITT olvashatunk bővebben.)

Bosák Nándor nyugalmazott debrecen-nyíregyházi püspök

Született Taksonyfalván, 1939. december 28-án.
Pappá szentelték Egerben, 1963. június 13-án.
Szent II. János Pál pápa a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspökévé
kinevezte 1993. május 31-én.
Püspökké szentelése és beiktatása Debrecenben,
a Szent Anna-székesegyházban volt 1993. június 15-én.
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzója
2015. szeptember 21. – november 14.
Nyugállományban 2015. november 15-től.

Jelmondata: FRANGE ESURIENTIBUS PANEM TUUM –
(Törd meg az éhezőknek kenyeredet)

Bosák Nándort ugyanebben az évben, 1993. június 15-én szenteltek püspökké és iktatták be hivatalába a debreceni Szent Anna-székesegyházban. A szentelési szertartást dr. Paskai László bíboros vezette, ő volt a főszentelő püspök, a társszentelők pedig: dr. Seregély István egri érsek és Tempfli József nagyváradi megyéspüspök. Angelo Acerbi érsek, ma­gyarországi apostoli nuncius II. János Pál pápa képviseletében olvasta fel a kinevezési bullát. Az eseményen továbbá részt vettek többek között dr. Váradi József nyíregyházi, Orosz Lőrinc debreceni plébánosok.

Bosák Nándor egyik legfontosabb püspöki feladatának tartotta, hogy az új egyházmegye területén élő római katolikus híveket összefogja, és egységes, önálló arculatú egyházmegyei közösséggé formálja. Ehhez ki kellett építeni az egyházmegyei szervezet strukturális hivatalait, létrehozni az ezekhez kapcsolódó intézményeket és felállítani az egyházkormányzathoz szükséges bizottságokat. A debreceni önkormányzattól kárpótlásként visszakapott Varga utca 4. sz. alatti, addig szakközépiskolai kollégiumként működő épületet alakították át a püspöki hivatal céljaira. Az új püspöki rezidenciát 1994. június 15-én Seregély István egri érsek szentelte fel.

Bosák Nándor 2014. december 28-án betöltötte a 75. életévét, és a kánonjognak megfelelően benyújtotta lemondását püspöki hivataláról, amelyet Ferenc pápa elfogadott, és az új püspök beiktatásáig az egyházmegye apostoli kormányzójává tette.”

forrás: DNYEM.HU

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2022-es téli rendes ülésén hozott döntése alapján Magyarország valamennyi egyházmegyéjében 2023 pünkösdjétől vezetik be hivatalosan a Római misekönyv új magyar nyelvű kiadását.

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök a II. Vatikáni zsinat határozata szerint megújított, Szent VI. Pál pápa által kihirdetett és Szent II. János Pál pápa által felülvizsgált, kibővített Római misekönyv új magyar nyelvű kiadásának használatát pünkösd főünnepének előesti szentmiséjétől, azaz 2023. május 27-től elrendeli egyházmegyénk egész területén.

Az új kiadású misekönyv szövegében eszközölt változtatások:
1. A bevezető szertartások részében a bűnbánati cselekménynél (actus poenitencialis):
1.1. A közgyónás első változata
eddigi szöveg: „Kérem ezért a Boldogságos, mindenkor Szeplőtelen Szűz Máriát…”
új szöveg: „Kérem ezért a Boldogságos, mindenkor Szűz Máriát…” (A szeplőtelen kifejezést nem tartalmazza latin nyelvű Editio Typica.)
1.2. A közgyónás második változata
eddigi szöveg: „Urunk, Istenünk, könyörülj rajtunk!”
új szöveg: „Könyörülj rajtunk, Urunk!”

2. Az adományok előkészítésénél (offertorium)
2.1. A diakónus vagy a pap mondja
eddigi szöveg: „A bor és víz titka által…”
új szöveg: „E víz és bor titka által…”
2.2. A pap a nép felé fordulva ezt mondja
eddigi szöveg:„Imádkozzatok, testvéreim, hogy áldozatunk kedves legyen a mindenható Atyaisten előtt.”
új szöveg: „Imádkozzatok, testvéreim, hogy az én áldozatom és a tiétek kedves legyen a mindenható Atyaisten előtt.”

3. A szentáldozás szertartásának részében (communio)
3.1. A békerítusnál (ritus pacis) a diakónus vagy a pap felszólítása a békeköszöntésre
eddigi szöveg: „Köszöntsétek egymást a béke jelével!”
új szöveg: „Engesztelődjetek ki szívből egymással!” (Ez visszatérés ahhoz, amit 1969-ben fogadott el a Szentszék.)
A diakónus vagy a pap felszólítására a válasz nem változott: „Legyen békesség köztünk mindenkor.”

3.2. Az áldozás szertartásában a meghívás
eddigi szöveg: „Boldogok, akiket meghív asztalához Jézus, az Isten Báránya.”
új szöveg: „Boldogok, akik meghívást kaptak a Bárány lakomájára.” (A latin eredetitől az eddigi fordítás eltért.)

Ezzel egyidejűleg – egyházmegyénk egész területén – követjük a Misekönyv szerint előírt liturgikus testtartásokat. A liturgikus testtartás eddig megszokott rendje kibővül azzal, hogy a szentmisén a hívek állnak a felajánló könyörgés előtti Imádkozzatok, testvéreim… felszólítástól a Szent vagy befejezéséig és az áldozás utáni könyörgés alatt.

Szent vagy befejezésétől lehet térdelni az Eucharisztikus ima végéig, valamint az áldozás előtt, amikor a pap az Íme, az Isten Báránya… szavakat mondja.
Ha a hívek nem térdelnek ezen részek alatt, akkor álljanak. Azok, akik nem térdelnek le az átváltoztatáskor, mély meghajlást végezzenek akkor, amikor a pap az átváltoztatás után térdet hajt.

A liturgikus testtartás fent meghatározott rendjének követése a közösség tagjai egységének a jele.
Azok, akiknek egészségi állapota nem teszi lehetővé a liturgikus testtartás fent meghatározott rendjének követését, ennek betartása alól mentesülnek.

***

Az új Római misekönyv kiadása több okból is szükségessé vált. Az elmúlt három évtizedben többeket boldoggá, illetve szentté avattak, így bővült a kiadás. Ráadásul a Kárpát-medencében élő magyarság körében ünnepelt szentekhez, boldogokhoz kapcsolódó szövegek is a kiadványba kerültek. A misekönyv használatához hozzájárultak a környező országok püspöki konferenciái is.

Forrás: Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 Május 6.-án d.e. 9 órakor kerékpáros kirándulás-zarándoklat Máriapócsra. Szeretettel hívunk és várunk mindenkit.

Két-keréken gurultunk erdők-mezők között

9-69 évesig, bringára ült a kis csapat, 16 gyerek és 21 felnőtt május 6.-án Mátészalkán a római katolikus plébánián.

A Máriapócsra tekerő kis csapat a 36 kilométeres távot kisebb megpihenésekkel tarkítva tette meg.

Az idő csodálatosan szép volt, útközben beszélgetve, gyönyörködve a mező, a rét megújuló tavaszi színeiben, beszippantva a föld, a  színpompás virágok  illatát, észre sem vettük és már is feltűntek a máriapócsi  Kegytemplom hívogató tornyai.

A kis templomban  István atya történelmi háttér információi után a Rózsafüzér imádságot, az Édesanyákért ajánlottuk föl.

A Kegytemplomi rövid imádkozás után erőt gyűjtve a visszaúthoz, ismét bringára kaptunk, immár hazafelé. Útközben még minden résztvevő megízlelhette az utánozhatatlan Csekői fagyi gombócokat.

E szép hagyomány folytatásaként találkozunk ismét  július 30.-án reggel 6 órakor, amikor a Debreceni-Nyíregyházi Egyházmegye Búcsújára indulunk, ismét két-keréken.

Koleszár Mária

Ezt a cikket ajánlom a Magyar Kuríron:
https://www.magyarkurir.hu/hirek/kerekparral-mateszalkarol-mariapocsra

Keresztúti csoda

Mátészalkán a római katolikus egyházban nagyon szép hagyományőrző Nagyböjti imádkozás a pénteki misék előtti Keresztútjárás.

Az óvodások, alsó-, és felső tagozatos iskolások és tanáraik , az Elsőáldozásra valamint Bérmálkozásra készülő diákok vezette alkalmak után a felnőtt lelkiségi csoportok : a Kamilliánus és a Jézus Szíve, a Cursilló és a Férfiak csoportja folytatja a stációk eseményeinek felelevítését.

Virágvasárnap előtti szombaton pedig már valamennyien együtt járjuk a Városi Keresztutat, családok, kicsik és nagyok, fiatalok és idősek. Példaértékű, személyes hitvallásunk  megmutatása ez egy olyan városban, ahol a lakosság nagy része református vallású. Utunk során a lakók meg-megállnak, meghallgatják a stációk felolvasását, vagy épp elimádkoznak velünk egy Miatyánkot…ablakok, erkélyajtók nyílnak, mert az emberek ma is ugyan olyan kíváncsiak, mint volt a tömeg Jézusra, amikor bevonult Jeruzsálembe. Talán ma is amíg meghallgatják az imát, az éneket, könnyebbül a lelkük, hálát adnak ők is az életért, egészségért, családjukért, ki-ki maga tudja, mi az az ajándék, mely felülről, az Égiektől érkezett hozzá.

Az időjósok a Városi Keresztút idejére esőt jósoltak, ám Isten, másként  döntött és csodát tett gyermekein, még pedig egy város szeme láttára, hogy mindenki értse. Csodálatos, meleg, ragyogó napsütéses égboltot vont fölénk, és a pár csepp eső csak akkor illatosította meg a levegőt, amikor már mindannyian a plébánia templomba megérkezvén az utolsó stációt , Rózsafüzért elimádkoztuk és záróéneket is elénekeltük.

„Ahol hisznek, ott csodák történnek.”

Koleszár Mária

További fotók és összeállítás: lásd a Galéria illetve a Szentmisék oldalakon. Az összeállítást, mint mindig: Borbély Gábor készítette. Köszönjük szépen!

„2023. január 11.-én tartott egyházmegyei tanácskozáson a megyéspüspök megerősítette Heidelsperger István egyházmegyei oktatásért felelős helynökké történő kinevezését 2022. november 26.-tól, feladatként az alábbiakban megjelölve: az iskolák látogatása, az intézményvezetők munkájának segítése, a”akár az új munkatársak kiválasztásában”segítve az iskolalelkészeket a lelkigyakorlatok megszervezésében,iskolalelkészi találkozók szervezése és a kormányzásban történő segítségadás.

 „István atya szívvel-lélekkel szatmári papnak érzi magát. Sokszor volt lehetősége máshol szolgálni, de mindig hazavágyott. Egy szatmári kisfaluban, Teremen nőtt fel, plébánosa, Varga János atya javaslatára a győri bencés gimnáziumban folytatta tanulmányait, amely kinyitotta előtte a világot.  Azóta is etalon számára a bencések hitre nevelő módszere. István atya jelenleg a mátészalkai Szent József egyházközség plébánosa és esperese a szatmári esperesi kerületnek.

Az oktatási ügyekért felelős helynöki megbízatás új feladatkört jelent az egyházmegye kormányzásában. István atya kihangsúlyozta, ezzel az új megbízatással az oktatás mellett a nevelés nagyobb hangsúlyt fog kapni. Az új feladatkör két területet érint: az intézmények megfelelő működéséhez szükséges szervezési és adminisztrációs területeket, figyelemmel kísérve a meglévő határidők betartását, az intézmények tárgyi működéséhez szükséges feltételek biztosítását, valamint a keresztény értékek mentén történő nevelés segítését.

István atya így fogalmazott: a katolikus iskola nemcsak tanít, hanem nevel is. Továbbá fontosnak tartotta elmondani, hogy tudjunk azonosulni ezzel a céllal, mert csak így lehet elérni eredményeket. Számára ideál a bencések nevelési módszere, akik a tanításukkal is nevelnek, megszólítják a diákokat, és ők is megszólíthatóak.

Helynök atya számára élményt jelentettek a bencés gimnáziumban a szeretetesekkel folytatott beszélgetései, amelyek nagyban meghatározták a gondolkodását. A szerzetesektől lehetett kérdezni, megkérdőjelezni, megvitatni, és minden egyes vita, kérdés egy magasabb szintre való lépést jelentett. Soha nem fáradtak bele, hogy újra és újra megmagyarázzák a keresztény élet dolgait. Személyes meggyőződésből nevelték a tanulókat a hitre.

A helynök atya ezután kifejtette, hogy a katolikus iskola legfőbb erénye nem pusztán a tudás átadása, hanem rávilágít a hit és az értelem egységére, azok egymásra épülésére. A hit és az értelem mindig kézen fogva kell hogy járjon, és akkor lehet igazán magasabb szintre lépni.

Ora et labora! – Imádkozzál és dolgozzál! A bencések jelmondata nekünk, mindnyájunknak cél kell hogy legyen, hogy a keresztény értékrend a gyermekek szívében és értelmében gyökeret verjen. Ez napjainkban rendkívül fontos, hiszen testi, szellemi és lelki deformáció jelenik meg a társadalmunkban. Támadják a természetes erkölcsi törvényeket az abnormalitást állítva a normalitás helyére. Ettől meg kell védenünk a gyermekeket!

A hit átadásában legyen egyensúlyban a hit ismerete és élménye. Ha valaki csak ismeretet akar átadni, de az nem lesz élmény a gyermek számára, akkor nem fog elmélyülni a szívében. Nem elsősorban az ismeretekre, hanem az élményekre fog emlékezni. István atya példaként megemlítette, hogy a Mátészalkán bérmálkozó gyerekek levelet szoktak írni a főpásztornak, amiben meg kell fogalmazniuk azt, hogy miben, kiben hisznek, és miért szeretnének bérmálkozni. Fontos, hogy ezt meg tudják fogalmazni önmaguknak. Az a cél, hogy a gyermekek, akiket oktatunk, nevelünk legelőször is jó emberek, majd jó keresztények és jó szakemberek legyenek – zárta gondolatait Heidelsperger István helynök atya.”-idézett rész a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye oldaláról.