hírek2.

Február

Minden kárpátaljai római katolikus intézmény áramellátását biztosítja a Katolikus Karitász

KÜLHONI – 2023. február 2., csütörtök | 18:40

Nemzetközi összefogás eredményeként segített a Katolikus Karitász és a Svéd Lions Clubok Szövetsége az áramkimaradásokkal sújtott Kárpátalja lakosainak. Az áramfejlesztőkből és élelmiszerekből álló segélyszállítmányt az egészségügyi és oktatási intézmények támogatására juttatták el Kárpátaljára – adta hírül a segélyszervezet február 2-án.

A Munkácsi Szent Márton Egyházmegyei Karitász raktáránál történő adományátadás alkamával adtak tájékoztatást a felek. Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója elmondta, hogy az összefogásnak köszönhetően húsz generátort tudtak átadni, és arról is beszélt, miért van szükség áramfejlesztőkre. „Kárpátalján jelentős áramkimaradások vannak, melyek hihetetlenül megnehezítik a lakosság életét és az intézmények munkáját. Az összefogás célja, hogy megőrizzük a kárpátaljai intézmények működőképességét, hogy a legkisebbek óvodába és iskolába járhassanak, és ne fázzanak, hogy a kórházakban gyógyíthassanak, és a közösségi intézményekben se álljon meg az élet.”

A Katolikus Karitász az elmúlt hónapokban már számos intézmény, köztük óvoda, iskola, kórház számára adományozott generátorokat, kapott például generátort gyermekotthon és tűzoltóállomás is. Ez a sor bővül most további iskolákkal, óvodákkal, közösségi létesítményekkel.

A generátorok mellett élelmiszer-adományokat pakoltak ki a karitász segítői további két kisteherautóból, ezekkel a rászorulók mindennapi támogatását és a népkonyhák működését támogatják.

Rendik András, a Svéd Lions Clubok Szövetségének alkormányzója a segélyszállítmány átadásakor elmondta, hogy a Svédországban működő 340 klub összesen közel 8200 tagja kapcsolódott be az ukrajnai rászorulók támogatását célzó gyűjtésekbe. A most leszállított húsz generátor összértéke mintegy nyolcmillió forint, és további adományok szervezésén dolgoznak a jövőben is.

A Munkácsi Egyházmegyei Karitász gondoskodik arról, hogy a gyermekotthonok, idősotthonok lakói és a rászorulók kapják meg a segítséget. A támogatást átvevő Fehér Ferenc, a szervezet igazgatója kiemelte, hogy a súlyos áramkimaradások ellehetetlenítik az ingyenkonyhák, idősotthonok, rehabilitációs központok és egyéb szociális intézmények működését.

A mostani adománnyal együtt már mind az ötven római katolikus kárpátaljai intézményben biztosított lesz az áramellátás. A most átadott generátorok egyebek között a huszti magyar tannyelvű iskolába, a fancsikai óvodába, a rahói iskolába kerülnek, és néhány plébániai karitászszervezet is kap a készülékekből.

A Katolikus Karitász saját forrásokból, adományokból és a nemzetközi együttműködéseknek köszönhetően rendszeresen tud segítséget nyújtani a háború sújtotta Ukrajna kárpátaljai településein. A rászorulóknak, belső menekülteknek, időseknek, gyerekeknek tartós élelmiszert, a kórházaknak orvosi és gyógyászati segédeszközöket, az intézményeknek pedig tárgyi eszközöket és generátorokat biztosít a segélyszervezet.

A Katolikus Karitász a magyarországi rászorulók támogatása, szociális programjai fenntartása mellett végzi ezt a feladatot, amelyhez hazai és nemzetközi szervezetek, vállalatok és magánszemélyek adományai is szükségesek. A szervezet hálásan köszöni a támogatóknak a segítséget és a hatalmas összefogást, amelyhez a 1356-os adományvonalon és online adományozással is hozzá lehet járulni, hogy még több szükséget szenvedőhöz juthasson el a reményt jelentő segítség.

Forrás és fotó: Katolikus Karitász

Magyar Kurír

Az Élet védelme…vajon ŐK nem felelősségünk? február 14. a Szeretet Ünnepe

Örökbefogadható kutyáink – 2023.

Összefogás az Állatokért Alapítvány

Spoesdntros6h.91g1 58sif002h57ga22auu9 iu.3t3am9z2cu0273a1lu  · 

Tényleg ennyi volt. Be kell zárnunk a mátészalkai menhelyünket. Nem lehet itt tovább működni. 12 évig kínlódtunk a legnagyobb közönyben Szabolcs megye keleti részén, tovább nem lehet.

Az okokat, amelyek ide vezettek, itt tudjátok elolvasni:

Kérjük, segítsetek a kutyáinknak otthagyni a mátészalkai, szabolcsi poklot, hogy a jövőben is menthessünk ugyanebből a pokolból. Mert menteni akarunk még nagyon sok évig, ugyaninnen Szabolcsból, de ezt már csak azután lehet, ha Mátészalkától messze viszünk mindenkit.

Most 150 menhelylakó kutyánk sorsát kell megoldanunk, hogy utána ismét ezreket hozhassunk el Szabolcsból, újabb 12 vagy még több évig.

A nulláról kell felépítenünk egy menhelyet Budapest mellett, ahová menekíthetjük a kutyáinkat a jelenlegi kilátástalanságból, Mátészalkáról. 300 km.

Nincs mátészalkai tagunk, szinte mindenki budapesti, nincs aki leköltözne olyan messzire. Budapesten van az életünk, így tudunk segíteni, itt tudunk segíteni.

26 millió Ft hiányzik ahhoz, hogy legalább annyi állatnak – vagy még többnek – adhassunk új reményt, mint amennyit az elmúlt 12 évben megmentettünk. Elérhetetlennek tűnő összeg. Sikerülhet valaha?

Csapat van, szándék van, kitartás van, pénz nincs, mivel mindent a mátészalkai menhelybe öltünk a bő egy évtized alatt.

Miért menekülünk?

A keleti, szabolcsi végeken nem érezzük az összefogás erejét, nem érezzük, hogy nem vagyunk egyedül.

Rettenetesen egyedül érezzük magunkat.

Borzasztóan messze van a menhely mindentől és a hatalmas távolság megöli a kutyáink és a létezésünk esélyeit. A költségeinket pedig extrán növeli. Hiába vannak a mentések, azután Mátészalkán minden egy értelmetlen vegetálás, hosszú évek óta nincs jövője a mentetteknek. Sajnos nagyon Budapesten és a közelében koncentrálódik az összefogás, a segítség, bármi. Túl messze van a menhely, hogy a figyelem ránk irányuljon, túl messze, hogy legyen egy nagyszámú önkéntesi bázisunk, túl messze, hogy havonta rendszeresen felelős örökbefogadók érkezzenek, túl messze, hogy ha baj van, azonnal megoldás legyen, túl messze, hogy előremutató állatvédelmet lehessen csinálni.

Ezért kell elmenekülnünk. Igen, menekülni, szó szerint. Elviselhetetlen az ottlét. Az értelmetlenség, a közöny, a több, mint egy évtizedes kilátástalanság.

Nem tudjuk már jobban kifejezni, mennyire megfojt minket az a környék.

Segítsetek, kérjük!

Építsünk fel együtt egy szép kis menhelyet a szabolcsi kutyákért és cicákért.

Számlaszám:

10700402-49447806-52100008 (Cib Bank)

Kedvezményezett neve:

Összefogás az Állatokért Alapítvány

IBAN: HU46 1070 0402 4944 7806 5210 0008

SWIFT: CIBHHUHB

Közlemény: ÚJ REMÉNY

PayPal: rescue.osszefogas@gmail.com


Szeretnénk minél több kutyánknak megfelelő örökbefogadókat és ideiglenes befogadókat találni, hogy az utolsó 80 kutyánkkal elköltözhessünk innen jó messzire, Budapestre vagy a közelébe. Nem tudjuk ez hány hónapig vagy évig fog tartani.

Továbbra sem a kutyáktól való szabadulás a célunk, nem fogjuk őket odaadni bárkinek, kizárólag olyan érdeklődőknek, akiket megismerhetünk és alkalmasnak találunk.

FOGADJATOK TŐLÜNK ÖRÖKBE!

Olvassatok bele a kutyáink történeteibe. Ezeket itt Szabolcsban az élet írja, bármilyen felháborító vagy szívszorító.

Itt rettenetesen kevés a normális érdeklődő. Sok kutyánk évek óra várakozik, sokan esélytelen full feketék, sokan még nagyon fiatalok, sokan már idősek.

AZ ALBUM FOLYAMATOS FELTÖLTÉS ALATT ÁLL, UGYANAKKOR TELJESEN AKTUÁLIS (a 2021-es dátum csupán a létrehozási idejét jelzi), abból a szempontból, hogy az összes benne található kutya örökbefogadóra vár.
Akinél ott tart a folyamat, hogy mindenen (látogatás, egyeztetések) túl vagyunk már és csak a költözésre várunk, ott egy “ÖRÖKBEFOGADÓ JELÖLTES” megjegyzés, aki másik szervezethez kerül, ott az “ÁTVEVŐ SZERVEZETHEZ KERÜL HAMAROSAN” megjegyzés látható a kutya neve mellett.

Örökbefogadható kutyáink a mátészalkai menhelyünkön, továbbá mátészalkai és budapesti ideiglenes befogadóknál látogathatóak.

Az örökbefogadási feltételekről és a folyamatról itt találtok részletes leírást:
https://www.facebook.com/OsszefogasAlapitvany/photos/a.456993781027946/2080849651975676

Örökbefogadási szándék esetén egy részletes bemutatkozó levelet várnánk az alábbi e-mail címre:
orokbefogadas.osszefogas@gmail.com
Telefonon, illetve messenger üzenet formájában nem áll módunkban az örökbefogadási folyamatot elindítani.

Reméljük mentvényeink között rátalálsz az új családtagodra. 

Várnak Benneteket, sétáltassátok, játsszatok velük, SZERESSÉTEK kicsit ŐKET is, ŐK is Isten Szeretett teremtményei.Nagyon vágynak egy kis törődésre. Nekik, tényleg csak mi vagyunk.

2023. február 11.-én szombaton, adományt gyűjtünk Mátészalkán a Tescóban (minden hónap 2. hétvége…) a menhelyen élő kutyák, cicák számára. Gyűjthettek számukra otthonotokban, munkahelyeteken, iskolátokban is, és vagy Ti elviszitek a menhelyre, vagy egyeztetve ők elmennek érte.Előre is köszönjük.

Várunk Benneteket is, segítsetek elviselhetőbbé tenni ezeknek az ÉLETEKNEK az életét.

Megjelent az Új Ember 2023. február 5-i száma

KULTÚRA – 2023. február 1., szerda | 19:10

Az Új Ember idei hatodik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Gyertyaszentelő Boldogasszony és a megszentelt élet ünnepe alkalmából a szerzetesi hivatásról beszélgettünk a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola rektorával, a budapesti Szent Szabina-kápolna és Bencés Tanulmányi Ház vezetőjével. Fehérváry Jákó bencés szerzetes 25 évvel ezelőtt tett örökfogadalmat. Az interjúban a szerzetesi közösségi életről így vall: „A közösségben huzamosan el kell viselnem a másikat. Évtizedeken keresztül újra és újra el kell fogadnom, hogy ő a testvérem, nem tudom megváltoztatni, és ezt neki is el kell fogadnia velem kapcsolatban. Ugyanakkor ott vannak az ünnepi pillanatok is, amikor felfénylik, hogy a közösségben Isten működik. Sokszor átéljük ezt a felemelő élményt a közös ünnepeinkben, a küzdelmekben, vagy amikor egy küldetésben együtt fókuszálunk egy célra. Ilyenkor néha hirtelen történik egyfajta átalakulás, transzfiguráció, amit csak Istennek tudunk tulajdonítani.”

Lapunkból megtudhatják, hogy a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia idén több országos munkaprogramot is indít. Egyrészt megvizsgálják a Biblia magyar fordításainak nyelvezetét és annak eltérését a köznyelvtől. Ezenfelül szeretnék széles körben közzétenni a Szentírás 222 imájának szövegét, arra kérve a fiatal és felnőtt oktatókat, hogy saját helyzetükre alkalmazva készítsenek ezekből parafrázist. A legjobb írásokat a média révén a szélesebb nyilvánosság elé tárnák. A harmadik munkaprogram keretében felmérést készítenének a 12 és 20 év közötti fiatalok körében a Biblia legnehezebb fogalmainak megértéséről, előkészítve ezzel egy fiataloknak szánt élő Biblia (elsősorban Újszövetség) szövegének megalkotását. Ezeket a témákat is érinti Benyik Györggyel, a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia igazgatójával készült interjúnk.

Magyar nyelv és irodalom, valamint történelem tantárgyból teljes gimnáziumi tankönyvsorrá bővült a Szent Imre-tankönyvcsalád, amelynek legújabb tagja a magyarnyelv-tankönyv. Mitől katolikus ez az új kiadvány? Mi a magyar nyelv tanításának legfontosabb célja, és elérésében hogyan segítheti a tanárt a tankönyv? – Valaczka Andrással, a kiadvány főszerkesztőjével, a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont gimnáziumának igazgatójával beszélgettünk minderről.

Mértékadó kulturális mellékletben Pallós Tamás Vizy Márton zeneszerzővel készített interjúját olvashatjuk annak kapcsán, hogy január 12-én a Madách Színházban Vízy Márton és Tóth Dávid Ágoston Én, József Attila című musicaljének immár századik előadására került sor. A zeneszerzővel folytatott beszélgetésben a költőről, versekről, műfajokról, színpadra kívánkozó, sokakat érintő élethelyzetekről és sorskérdésekről esik szó.

Veszprémben január 21-én nagyszabású produkciókkal kezdődött meg az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozat. A megnyitó hétvégéjén a Veszprémi Főegyházmegye is különleges lehetőséget kínált: szakemberek vezetésével exkluzív, „sisakos” túrák keretében nyújtott betekintést a jelenleg is zajló munkálatokba a várhegy három kiemelt helyszínén: az érseki palotában, a Szentháromság téren és a ferences templomban. Kollégánk tudósítását olvashatják a helyszínről.

Új Spielberg-film készült. „Korunk talán legismertebb hollywoodi rendezője idén megint ringbe száll a korábban már kétszer elnyert aranyszoborért, s mindent bevet, hogy meggyőzze az Amerikai Filmakadémia ítészeit: tiszta szívű gyermekhőst léptet fel, ámuló tekinteteket mutogat, kalandot fabrikál, mozivarázslatot csihol – s mindezt bőséges nosztalgiával tálalja. Az idei díjszezonra pozicionált A Fabelman család a rendező gyermek- és ifjúkorába röpít vissza minket, hogy két és fél órában meséljen egy, az ötvenes évek Amerikájában élő zsidó családról.” Filmkritika Paksa Balázstól a Nézőtér rovatban.

Magyar Kurír

Elhunyt Schmidt Egon ornitológus, Kossuth-díjas író, az Új Ember állandó szerzője

KULTÚRA – 2023. január 31., kedd | 15:254

Megrendüléssel értesültünk arról, hogy 91 éves korában, január 31-én, kedden hajnalban elhunyt Schmidt Egon Kossuth-díjas író, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) tiszteletbeli elnöke, az Új Ember állandó szerzője, országszerte ismert ornitológus, aki generációkat nevelt a madarak, a természet szeretetére.

Szerzőtársa, Bécsy László madárfotós közölte szerkesztőségünkkel Schmidt Egon halálhírét. Lapunk munkatársai megrendülten értesültek arról, hogy a szeretett szerzővel, a tiszteletreméltó, barátságos mosolyú úriemberrel, a madarak, a természet szerény, de egyenes derekú nagykövetével már nem foghatnak többé kezet.

Olvasóink ismerhetik őt könyvei, jegyzetei révén; a természet iránti csodálatát, az írót, aki az élővilág történéseinek legapróbb részletei felé is tisztelettel, ámulattal, s persze nagy szakértelemmel közeledett, aki mindig személyes, soha nem terjengős, remek stílusával, s a szívünkhöz is közel álló mondataival vallotta meg hétről hétre a Teremtő iránti hitét.

Az Új Emberben huszonkét esztendőn át (az utóbbi években a lap Mértékadó című kulturális mellékletében) rendszeresen közöltük jegyzeteit, valamint számos könyve jelent meg az Új Ember Kiadó gondozásában. Egon bácsi személyét többször is közel hoztuk olvasóinkhoz a vele készült interjúk által is.

Schmidt Egon huszonkét éven át rendszeresen bejárt szerkesztőségünkbe, hozta kéziratait, néhány szót váltott a kollégákkal, dedikálta a könyveit, amelyeket azután becses ajándékként adtunk tovább gyerekeknek, felnőtteknek. 

Tiszteltük, szerettük őt és felemelő, hogy most megvallhatjuk: mindig úgy éreztük, hogy közénk tartozik.

Az első szavak, amelyek eszünkbe jutnak róla: méltóság és emberség.

Isten veled, Egon bácsi!

                                                                          * * *
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az alábbi sorokkal búcsúzik tiszteletbeli elnökétől.

Schmidt Egon egész életét a madaraknak, a madárvédelemnek és az ismeretterjesztésnek szentelte. Életével példát mutatott természetszeretetből, emberségből, személyiségével természetvédők generációinak nyújtott inspirációt.

Az MME alapító tagja volt, sőt az alakulást előkészítő bizottságban is tevékenykedett. A későbbiekben a Madárgyűrűző és Vonuláskutató Szakosztály elnöke és a Budapesti Helyi Csoport elnöke, majd a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület alenöke lett.

Az MME 2012-ben tiszteletbeli elnökének választotta. Írásainak köszönhetően generációk szerették meg a madarakat és a természetet, rádióműsorainak köszönhetően pedig hangján keresztül is százezrekhez juttatta el a természet szeretetét és ismeretét.

Írói munkássága közel száz könyvből és több mint 3500 ismeretterjesztő írásból áll, melyekért a népes olvasótábor szeretetén túl Kossuth-díjat is kapott.

A Magyar Rádió Oxigén című heti műsorában 17 éven keresztül jelentkezett be madárhangokkal színesített anyagaival a madarakról és a természetről.

Ornitológusként elsősorban a baglyok táplálkozásának vizsgálatával és a „kis rigókkal” – fülemülék, kékbegy stb. – foglakozott, és ezek nemzetközileg elismert szakértője lett. 1954-től a Fővárosi Állat- és Növénykertnél, majd a Magyar Madártani Intézetnél dolgozott, többek között a Madárgyűrűző Központot vezette.

Több évtizeden keresztül segítette az MME munkáját, sosem válogatva a feladatokban.

Emlékét a madarászokon túl egy egész ország őrzi!

Fotó: Fábián Attila

Magyar Kurír

2023. január 11.-én tartott egyházmegyei tanácskozáson a megyéspüspök megerősítette Heidelsperger István egyházmegyei oktatásért felelős helynökké történő kinevezését 2022. november 26.-tól, feladatként az alábbiakban megjelölve: az iskolák látogatása, az intézményvezetők munkájának segítése, a”akár az új munkatársak kiválasztásában”segítve az iskolalelkészeket a lelkigyakorlatok megszervezésében,iskolalelkészi találkozók szervezése és a kormányzásban történő segítségadás.

 „István atya szívvel-lélekkel szatmári papnak érzi magát. Sokszor volt lehetősége máshol szolgálni, de mindig hazavágyott. Egy szatmári kisfaluban, Teremen nőtt fel, plébánosa, Varga János atya javaslatára a győri bencés gimnáziumban folytatta tanulmányait, amely kinyitotta előtte a világot.  Azóta is etalon számára a bencések hitre nevelő módszere. István atya jelenleg a mátészalkai Szent József egyházközség plébánosa és esperese a szatmári esperesi kerületnek.

Az oktatási ügyekért felelős helynöki megbízatás új feladatkört jelent az egyházmegye kormányzásában. István atya kihangsúlyozta, ezzel az új megbízatással az oktatás mellett a nevelés nagyobb hangsúlyt fog kapni. Az új feladatkör két területet érint: az intézmények megfelelő működéséhez szükséges szervezési és adminisztrációs területeket, figyelemmel kísérve a meglévő határidők betartását, az intézmények tárgyi működéséhez szükséges feltételek biztosítását, valamint a keresztény értékek mentén történő nevelés segítését.

István atya így fogalmazott: a katolikus iskola nemcsak tanít, hanem nevel is. Továbbá fontosnak tartotta elmondani, hogy tudjunk azonosulni ezzel a céllal, mert csak így lehet elérni eredményeket. Számára ideál a bencések nevelési módszere, akik a tanításukkal is nevelnek, megszólítják a diákokat, és ők is megszólíthatóak.

Helynök atya számára élményt jelentettek a bencés gimnáziumban a szeretetesekkel folytatott beszélgetései, amelyek nagyban meghatározták a gondolkodását. A szerzetesektől lehetett kérdezni, megkérdőjelezni, megvitatni, és minden egyes vita, kérdés egy magasabb szintre való lépést jelentett. Soha nem fáradtak bele, hogy újra és újra megmagyarázzák a keresztény élet dolgait. Személyes meggyőződésből nevelték a tanulókat a hitre.

A helynök atya ezután kifejtette, hogy a katolikus iskola legfőbb erénye nem pusztán a tudás átadása, hanem rávilágít a hit és az értelem egységére, azok egymásra épülésére. A hit és az értelem mindig kézen fogva kell hogy járjon, és akkor lehet igazán magasabb szintre lépni.

Ora et labora! – Imádkozzál és dolgozzál! A bencések jelmondata nekünk, mindnyájunknak cél kell hogy legyen, hogy a keresztény értékrend a gyermekek szívében és értelmében gyökeret verjen. Ez napjainkban rendkívül fontos, hiszen testi, szellemi és lelki deformáció jelenik meg a társadalmunkban. Támadják a természetes erkölcsi törvényeket az abnormalitást állítva a normalitás helyére. Ettől meg kell védenünk a gyermekeket!

A hit átadásában legyen egyensúlyban a hit ismerete és élménye. Ha valaki csak ismeretet akar átadni, de az nem lesz élmény a gyermek számára, akkor nem fog elmélyülni a szívében. Nem elsősorban az ismeretekre, hanem az élményekre fog emlékezni. István atya példaként megemlítette, hogy a Mátészalkán bérmálkozó gyerekek levelet szoktak írni a főpásztornak, amiben meg kell fogalmazniuk azt, hogy miben, kiben hisznek, és miért szeretnének bérmálkozni. Fontos, hogy ezt meg tudják fogalmazni önmaguknak. Az a cél, hogy a gyermekek, akiket oktatunk, nevelünk legelőször is jó emberek, majd jó keresztények és jó szakemberek legyenek – zárta gondolatait Heidelsperger István helynök atya.”

Az egyházmegye elkövetkezendő eseményei:

03. 18. Férfi lelkinap – Nyíregyháza, Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház
03.18. Egyházmegyei szavalóverseny (döntő) – Nyíregyháza, Szent Imre Gimnázium
03. 25. Női lelkinap – Nyíregyháza, Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház
03. 25. 7 Templom Zarándoklat – Nyíregyháza
03. 31. Óvodai Szakmai Nap – Mátészalka
04. 15. Ministránstalálkozó – Nyíregyháza, Szent Imre Gimnázium
05. 13. Egyházmegyei Gyermeknap – Nagykálló-Harangod
05. 19. Egyházmegyei Bál – Debrecen        
06. 02. KÖVET – Kisvárda
06. 10. Bosák Nándor nyugalmazott püspök gyémántmiséje – Debrecen, Szent Anna-székesegyház
06. 24. Papszentelés
07. 03. Ministránstábor – Nyíregyháza
07. 24-30 Egyházmegyei tábor
07. 30. Egyházmegyei Búcsú – Máriapócs
08. 25. Egyházmegyei Tanévnyitó Ünnepség – Debrecen,

Forrás: Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Hiszek egy…
Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában,
mennynek és földnek Teremtőjében.
És Jézus Krisztusban, az Ö egyszülött Fiában,
a mi Urunkban,
aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától,
szenvedett Poncius Pilátus alatt;
megfeszítették, meghalt és eltemették.
Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halottak közül,
fölment a mennybe,
ott ül a mindenható Atya Isten jobbján;
onnan jön el ítélni élőket és holtakat.
Hiszek Szentlélekben.
Hiszem az egyetemes/katolikus anyaszentegyházat,
a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát,
a test feltámadását és az örök életet.


Mi Atyánk….
Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy,
szenteltessék meg a Te neved,
jöjjön el a Te országod,
legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is.
Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma,
és bocsásd meg vétkeinket,
miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek,
és ne vigy minket kísértésbe,
de szabadíts meg a gonosztól,
mert tied az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké.


ADJON ISTEN ÚJ ÉVET

Adjon Isten új évet,

Az új évben egy új széket!

Adjon elé asztalt, nagyot,

Terítéket, szép gazdagot!

Mindennapi kenyerünket,

A székünkön a helyünket,

Asztal körül helyet másnak!

Helyet az egész Világnak!

Adjon Isten jó szándékot,

Tiszta szívből ajándékot!

Erőt, tudást, akaratot,

Fehér lelket, patyolatot!

Adjon néktek békességet,

Szorgalmat, jó egészséget!

Igaz társat, hű barátot,

Tiszta házat, jó kabátot!

Jó kabátban jó nagy szívet,

Jó nagy szívben igaz hitet!

Igaz hitben igaz élet!

Adjon Isten boldog Új Évet !

SZERETETTEL VÁRUNK MINDENKIT A DECEMBER 18.-ÁN VASÁRNAP 10.30 ÓRAKOR Mátészalkán a felújított plébánia templom átadásának felszentelő Szentmiséjén, amelyet az egyházmegyei püspök végez.

December 16.-17.-18.csütörtök-péntek-szombat 18 óra: Lelkigyakorlat-Lengyel József esperes vezetésével a mátészalkai plébánia templomban.

Konferenciával és díjátadással emlékeztek az egri bazilikát építtető Pyrker János érsekre-részletek, a teljes cikk megtalálható a Kurir oldalán

2022. december 2., péntek | 17:33

Az elismerést Kuklay Antal kanonok és Anna Maria Federici, a Neokatekumenális Út magyarországi itiner katekétája után idén Bosák Nándor, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye nyugalmazott megyéspüspöke, egykori főszékesegyházi kanonok, az Egri Érseki Papnevelő Intézet volt spirituálisa, rektora és teológiai tanára kapta az Egri Főegyházmegye javára végzett kiemelkedő szolgálatának elismeréseként.

Audációjában Veres András, a Győri Egyházmegye megyéspüspöke, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke kiemelte, hogy húsz év alatt egész papi nemzedék nőtt fel a díjazott lelkivezetői és rektori ideje alatt. A jövő papságának formálását következetesen, példamutató alázattal, szelíden, teljes odaadással végezte.

A díjat Ternyák érsek adta át Bosák Nándor nyugalmazott megyéspüspöknek.

Szöveg: Pap Ildikó
Forrás: Egri Főegyházmegye
Fotó: Szántó György, Horváth István, Balogh Ferenc
Magyar Kurír