Hírek

JÚNIUS

Gyerekeknek szóló keresztrejtvényünk megfejtésének leadási határideje: június 30.

Megjelent az Új Ember 2024. június 23-i száma

KULTÚRA – 2024. június 19., szerda | 19:05

Az Új Ember idei 25. számát ajánljuk olvasóink figyelmébe, mely elérhető a templomokban, az újságárusoknál, illetve előfizethető szerkesztőségünk terjesztési osztályán.

Az ezüstmisés Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspökkel készült interjúnkkal indul a lap. Mohos Gábort, a budapesti Szent István-bazilika plébánosát 1999. június 19-én szentelték pappá.

Huszonöt éves papi jubileuma alkalmából idén június 16-án koncelebrált szentmisét mutatott be a főegyházmegye társszékesegyházában Michael Wallace Banach érsekkel, Magyarország apostoli nunciusával; Erdő Péter bíboros, prímással; Mayer Mihály nyugalmazott pécsi püspökkel; Berta Tibor tábori püspökkel; Szocska Ábellel, a Nyíregyházi Egyházmegye püspökével és további paptestvérekkel.

A papszentelések időszakában több egyházmegyére kiterjedően olvashatnak lapunkban rövid interjúkat a szentelendőkkel, bővebb összefoglalókat a szentelésekről. Utóbbiak közé tartoznak győri és esztergomi tudósításaink.

Ternyák Csaba egri érsek június 22-én az egyházmegye főszékesegyházában áldozópappá szenteli Adolfo Enrique Parra Molina, Gyarmati Valentin, Kubik Zsolt, Lestál Balázs, Muhari Máté, Novák Lajos és Szedmák Zoltán diakónusokat, valamint diakónussá szenteli Luidimar Herrera Acacio, Mihályi Mátyás és Geovanny Fernando Salazar Herrera akolitusokat. A papi rendben részesülő egrieket a hivatásukról kérdeztük; vallomásaikat a lap 6–7. oldalán közöljük.

Két fiatal ferences szerzetest: Gács Botond Paszkál és Kis Balázs Efrém testvért szentelte pappá június 15-én Berta Tibor katonai ordinárius a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhelyen. Elsőként Efrém testvért szólítottuk meg, a vele készült beszélgetést az Új Ember 11. oldalán olvashatják, a Paszkál testvérrel készült interjút a következő lapban közöljük.

Száztíz ország püspöki konferenciáinak több mint háromszáz küldötte vett részt a Világiak, Család és Élet Dikasztériuma által szervezett nemzetközi ifjúságpasztorációs kongresszuson Róma mellett május 23. és 25. között. A kongresszust „a szinodális ifjúságpasztorációért: új stílusok és vezetési stratégiák” témakörben szervezték meg. Bővebb hírt adunk a találkozóról lapunk 2. oldalán.

Mértékadó kulturális melléklet Arcvonások rovatában Az isteni gondviselés apoteózisa címmel kérdezte Pallós Tamás Tarr György restaurátorművészt Maulbertschről.

Háromszáz évvel ezelőtt, 1724. június 7-én született Franz Anton Maulbertsch, a Habsburg Birodalom, Közép-Európa, s ezen belül a történelmi Magyarország egyik legjelentősebb és legtermékenyebb barokk festőművésze. Alkotásai közül kiemelkedő értéket képviselnek a sümegi plébániatemplom, a székesfehérvári kármelita templom, a váci és a győri székesegyház, a pápai nagytemplom freskói, ahogy számos monumentális, mozgalmas oltárképet is köszönhetünk neki.

A 18. századi mester munkásságának szakértője, Tarr György restaurátorművész az elmúlt éveket a szombathelyi püspöki palota dísztermének renoválásával, Maulbertsch közvetlen közelében töltötte.

Mészáros Ákos a Műterem rovatban a Képzőművészeti Egyetem év végi kiállításairól ír, illetve arról, hogy „az utóbbi időkben, köszönhetően részben az új média, valamint az informatika hatásának, a képzőművészeti műfajok határai egyre inkább elmosódnak, ami a hallgatói munkák sokszínűségén is figyelemmel kísérhető.”

Baranyai Béla filmes jegyzetében ezúttal az Eric című sorozatról, egyúttal a bennünk és a körülöttünk élő szörnyekről írta meg gondolatait.

Magyar Kurír

Otthonunk a Föld

❗️Egy tál hűvös víz most életet ment❗️

🔴Harmadfokú hőségriadó lesz érvényben a következő napokban!☀️

Nekünk, embereknek is megterhelő ez a száraz meleg, ám azok számára, akik nem jutnak hozzá folyamatos folyadékhoz, még keményebb időszakot jelent.

☀️A napok óta tartó kánikula következtében már minden pocsolya kiszáradt, minden nedvesség elpárolgott a fűszálak közül. A madarak, rovarok és kisemlősök megfelelő folyadékpótlás hiányában gyorsan kiszáradnak, lelassulnak, ami akár végzetes is lehet számukra.

❗️Tegyél ki teraszodra, erkélyedre, ablakpárkányodra vagy kertedbe egy tányér hűvös vizet a környezetedben élő állatoknak Segítsd őket!

Gyógyító hétvége a világszerte ismert Bashobora atyával Debrecenben

Az ugandai származású John Baptist Bashobora atya június végén tíz napra Magyarországra érkezik. Ennek során első alkalommal tart Debrecenben lelkigyakorlatot, melynek a Szent László Domonkos templom ad otthont 2024. június 28-án, péntek estétől június 29-én, szombat estig. A Szent László templom búcsúján, június 30-án, vasárnap pedig szónokként lesz az egyházközség vendége a 11 órakor kezdődő szentmise keretében.

EGYHÁZMEGYEI BÚCSÚ MÁRIAPÓCSON – JÚLIUS 28., VASÁRNAP

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye búcsúi ünnepét idén július 28-án, vasárnap tartja Máriapócson.
Az ünnepi szentmise 11 órakor kezdődik, amelynek főcelebránsa és szónoka SCHÖNBERGER JENŐ szatmári megyéspüspök lesz.

A zarándoklat litániával fejeződik be. A búcsún lehetőségünk lesz csöndes adorációra is a máriapócsi római katolikus Szeplőtelen Fogantatás-templomban, a folyamatos szentségimádás 8 órától 10:45-ig tart.

A búcsúra több egyházközségből indul gyalogos, kerékpáros zarándoklat. Az egyházmegyei ifjúsági tábor résztvevői is gyalogos zarándokként indulnak július 27-én, szombaton 8 órakor Levelekről Máriapócsra Palánki Ferenc püspök atya vezetésével. A főpásztor bátorít mindenkit, hogy csatlakozzon ehhez a zarándoklathoz.

A hagyomány szerint szombaton éjszaka szentségimádással egybekötött imaesten vehetünk részt a fiatalokkal együtt a kegytemplomban. Az egyházmegyénk az összes szállást lefoglalta Máriapócson, a zarándokházban, szállás ügyben GAGA ZSUZSANNA, az ELI munkatársa ad információt (30/776-4492).

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

SZERETETLÁNG FESZTIVÁL

AUGUSZTUS 31-ÉN 9 ÓRÁTÓL BUDAPESTEN,

A MÁRIAREMETEI KEGYTEMPLOM PARKJÁBAN

Vár Téged Jézus, vár Téged a Szűzanya, hogy feltöltsék a lelked erővel, hittel, az Úrban való örömmel!

Mi az előadókat szervezzük – Ti a csoportokat szervezzétek! 😊

Hamarosan közöljük a meghívott előadók névsorát!

Július 13-án ismét várunk Benneteket Szeretettel a Fatimai Engesztelő Imaestre.

18 órától: Népi imádsàgok

18.30 : Görög katolikus imádság

19 órától: Rózsafűzér imádság

20 órától: Szentmise, együtt elmélkedünk Bákonyi János volt mátészalkai kàplànnal…

Szentmise után Körmenettel zárjuk az Imaestet.

„Íme újjá teremtek mindent!” (Jel 21,5) – Közel 500 alkotás érkezett az Egyházmegyei rajzversenyre

kovacs.agi

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye gyermekeket megszólító idei rajzversenye  „Íme, újjá teremtek mindent!” (Jel 21,5) témájával csatlakozott a Ferenc pápa által meghirdetett Gyermekek Világnapjának üzenetéhez. Egyre népszerűbb ez a megmérettetés, igazolja ezt a beérkezett mintegy 500 alkotás, amely 500 család részvételét is jelenti.
Az Egyházmegyei rajzverseny eredményhirdetését június 11-én tartották Debrecenben, a Szent Anna-székesegyházban. A díjakat Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök adta át.

A gyermeki szív és szem egyből észreveszi az életben, a családban, az egyházban, a világban az Istent, az ő szépségét, mindenható erejét, újjáteremtő szeretetét. A szervezők ezeknek a pillanatoknak a megörökítését várták az öt kategóriában (Óvoda, 1-2, 3-4, 5-6, 7-8. osztály) meghirdetett rajzpályázaton.

Óvoda
I. helyezettMilka Mira – Svetits Katolikus Óvoda Általános Iskola Gimnázium és Diákotthon DEBRECEN
II. helyezettCzibere Balázs – Széchenyi István Katolikus Német Nemzetiségi, Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda – MÁTÉSZALKATamaskovics Anna – Szent Imre Katolikus Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola – NYÍREGYHÁZA
III. helyezettVári Bence –  Széchenyi István Katolikus Német Nemzetiségi, Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda MÁTÉSZALKA
Koi Izabella – Ajaki Tamási Áron Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Óvoda és Bölcsőde – AJAK
KülöndíjJászberényi Zsófia  – Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, Szent György Tagóvoda – DEBRECEN
Angyal Dorka – GÁVAVENCSELLŐ
Teremi Aisah Freta és Drabik Elizabeth – Szent Imre Katolikus Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola – NYÍREGYHÁZA

1-2. osztály
I. helyezett: Bálint Anna Lujza – Széchenyi István Katolikus Német Nemzetiségi, Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda – MÁTÉSZALKA
II. helyezett: Kövér Nóra – Szent Imre Katolikus Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola – NYÍREGYHÁZA
Szálka Míra Bella – KISVÁRDA
III. helyezett: Makai Dóra – Svetits Katolikus Óvoda Általános Iskola Gimnázium és Diákotthon – DEBRECEN
Faragó Nóra – Magyarok Nagyasszonya Főplébánia – NYÍREGYHÁZA
KülöndíjOrosz Kristóf – LEVELEK

3-4. osztály:
I. helyezett: Vágányik Johanna – NYÍRCSAHOLY
II. helyezettBákonyi Ádám – Széchenyi István Katolikus Német Nemzetiségi, Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda – MÁTÉSZALKA
Bereczki Lilien – NAGYKÁLLÓ
III. helyezettBiró Dominik – MÁTÉSZALKA
KülöndíjHasulyó Noel – MAGYAROK NAGYASSZONYA EGYHÁZKÖSZÉG NYÍREGYHÁZA

5-6. osztály
I. helyezett: Rell Mirabella – MÁTÉSZALKA
II. helyezett: Horváth Ágnes – GESZTERÉD, Molos Flóra – MÉRK
III. helyezett: Molnár Zsófia – Széchenyi István Katolikus Német Nemzetiségi, Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda – MÁTÉSZALKA
Különdíj: Tasi Lara Hanga – Szent Anna Katolikus Óvoda és Általános Iskola – GESZTERÉD
Karász Dóra Kata – Szent Anna Katolikus Általános Iskola – NYÍRTELEK
Simon Dominik – Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium – DEBRECEN
Cserkuti Patrik – ÚJFEHÉRTÓ

7-8. osztály
I. helyezettKovács Abigél Tamara – KISVÁRDA
II. helyezettRubóczki Eszter – Szent László Katolikus Gimnázium, Technikum, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium és Óvoda – KISVÁRDA
III. helyezettBalogh Dávid – Szent Anna Katolikus Óvoda és Általános Iskola – GESZTERÉD
KülöndíjGdovin Boglárka – Szent Anna Katolikus Általános Iskola – NYÍRTELEK
Lubiczki Barbara – Szent Anna Katolikus Általános Iskola – NYÍRTELEK

Az eseményről készült további fotók a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Facebook oldalán megtekinthető, letölthető.

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Megjelent a „Jöjj,kövess engem” kiadványunk júniusi száma.

Zarándoklat egy elsőáldozó szemével nézve

(Ez a fotó, az idei, május 4-i zarándoklaton készült…)

az akkori fotó:

Gyerekeknek szóló keresztrejtvényünk megfejtésének leadási határideje: június 30.

Egyéb:

Július 2226 között plébániai napközis hittantábort tartunk Mátészalkán a Közösségi Házban.

A táborban az általános iskolások 7.30-16ig tartózkodnak.

Részvételi díj:16.000 Ft.(2 gyereknél:13.000ft, 3 gyereknél:12.000ft)

Jelentkezni a Jelentkezési lap leadásával illetve az 5000ft előleg befizetésével a hittanoktatóknàl lehet JÚLIUS 15ig.

Elérhetőségeik:

Farkasné Papp Mariann: 06-20/ 591-6126

Zeleznik Erika:06-20/ 268-9593

Czibere Attiláné: 06-30/ 659-4044

Szeretettel ajánljuk youtube oldalunkat. Szerkesztő: Borbély Gábor

www.youtube.com · @mateszalkaiszentjozsefpleb933Mátészalkai Szent József Plébánia – YouTube

Ülésezett a püspöki konferencia

HAZAI – 2024. június 6., csütörtök | 11:16

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) 2024. június 4-én tartotta nyári rendes ülését, amelyen részt vett Michael W. Banach érsek, Magyarország apostoli nunciusa is – közölte június 6-án kiadott sajtólevelében Tóth Tamás, az MKPK titkára.

A Szentatya, Ferenc pápa május 23-án felhatalmazta a Szenttéavatási Dikasztériumot, hogy Isten szolgálója Bódi Mária Magdolna boldoggá avatására vonatkozó dekrétumát kihirdesse. Mint ismeretes, Bódi Mária Magdolnát 1945. március 23-án hit iránti gyűlöletből ölték meg Litéren. A plenáris ülésen a boldoggá avatással kapcsolatban Michael W. Banach úgy fogalmazott, hogy Bódi Mária Magdolna élete mélyebb gondolkodásra hív minket a vértanúság értelméről az Egyház életében. Krisztus követése, mint a keresztény hit középpontja, magában foglalja a Krisztus életében való részesedést is, végső soron a Krisztus sorsában való részesedést. A vértanúk életfelajánlása az erényük kinyilatkoztatásának bizonyult az egész világ előtt, nagy erőt adva tanúságtételüknek.

2024. április 23–25. között nemzeti zarándoklaton vett részt mintegy másfél ezer magyar Rómában, Ferenc pápa 2023-as magyarországi apostoli látogatásának első évfordulóján. A zarándoklat mindhárom napján magyar nyelvű szentmisét mutattak be valamelyik nagy római bazilikában. A nemzeti zarándoklat zárónapján, április 25-én Ferenc pápa a VI. Pál teremben magánkihallgatáson fogadta a magyar zarándokokat.

A püspökök testülete meghosszabbította Martos Levente Balázs püspök úr rektori kinevezését a Központi Papnevelő Intézetben, továbbá Török Csaba tévéreferensi kinevezését. A püspöki konferencia újra Zsódi Viktor piarista tartományfőnököt bízta meg a Katolikus Hittan Érettségi Bizottság vezetésével. Az országos katolikus egyetemi lelkészi referens megbízatást Kulcsár Dávid fogja a jövőben ellátni.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a Pro Ecclesia Hungariae díj II. fokozatát adományozta a Magyar Kurír három újságírójának, Bodnár DánielnekBókay Lászlónak és Mészáros Ákosnak a katolikus sajtóban végzett több évtizedes lelkiismeretes munkájuk elismeréseként. A rangos elismerést Veres András, az MKPK elnöke adta át június 4-én Budapesten.

Ferenc pápa 2025-re jubileumi szentévet hirdetett. A szentév előkészítéseként Ferenc pápa 2024-re meghirdette az imádság évét. Ehhez kapcsolódóan az egyházmegyék saját programokat, liturgikus eseményeket szerveznek, és erre buzdítják a plébániai, egyházi közösségeket is. 2025 májusára az egyházmegyei, valamint szerzetesi fenntartásban működő katolikus iskolák fiataljai számára közös zarándoklatot szerveznek Mátraverebély-Szentkútra.

2024. július 28. – augusztus 4. között Rómában rendezik meg a nemzetközi ministránstalálkozót. Magyarországról és a környező országok magyar lakta területeiről mintegy 1300 ministráns jelezte részvételét. A csoport számára magyar nyelvű szentmise lesz a Falakon kívüli Szent Pál-bazilikában, és a Szentatyával is találkozni fognak. A zarándoklat püspöki vezetője Martos Levente Balázs püspök úr lesz.

2024. szeptember 27–29. között kerül megrendezésre a Katolikus Társadalmi Napok, azaz a KATTÁRS. Az idei esemény házigazdája Budapest lesz, jelmondata pedig: „Légy jelen!” A rendezvénysorozat központi témája a katolikus oktatás lesz. A programban többek között – a szentmisék és a dicsőítő est mellett – koncertek, kiállítások, konferencia, kerekasztal-beszélgetések és színpadi produkciók kapnak helyet. Szeptember 27-én, pénteken este a Szent István-bazilikában katolikus iskolák kórusainak koncertjére várják az érdeklődőket, 28-án, szombaton egész napos programmal készülnek a Nemzeti Múzeum kertjében. Szombaton délben ünnepi szentmisét celebrál Székely János szombathelyi megyéspüspök, az MKPK Caritas in Veritate Bizottságának elnöke. Szeptember 29-én, vasárnap a Szent István-bazilikában mutatja be a záró szentmisét Erdő Péter bíboros úr. A hétvége dicsőítő esttel zárul szintén a Szent István-bazilikában.

A püspökök testülete ezúton szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik személyi jövedelemadójuk egyházi 1 százalékával a Magyar Katolikus Egyház szolgálatait támogatták.

Katolikus Karitász budapesti RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálata áprilisban ünnepelte 30. jubileumát. Elhivatott szakembereik ingyenesen nyújtanak segítséget szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem jóvoltából a Karitász 10500 zöldségpalántát tudott szétosztani a rászorulók között „Zöldellő kertek” programja részeként. Az öngondoskodást segíti a „Szép otthonok” program is, mely során hátrányos helyzetű családok lakókörülményeinek javítása zajlik a következő hónapokban, amihez a Karitász biztosítja az eszközöket, a családok pedig elvégzik a szükséges javításokat.

A segélyszervezet orvosmissziója túl van 70. útján: a határon túli magyarságnak és a Budapesten élő ukrajnai menekülteknek havonta szerveznek alapvető egészségügyi szűréseket. A szünidőben országszerte karitásztáborok várják majd a nélkülöző gyermekeket, amihez a Katolikus Karitász örömmel fogad pénzadományokat, hogy minél több rászoruló gyerek üdülhessen napközis vagy bentlakásos táborokban a Balatonnál és az ország különböző helyszínein.

Forrás: MKPK Sajtószolgálat

Fotó: Lambert Attila (a kép a díjátadón készült)

Magyar Kurír

Fatimai Engesztelő Imaest

Elkezdődik az idén 29 éves Fatimai Engesztelő Imaest sorozat, amelyen májustól októberig minden hó 13-án együtt imádkozunk Szeretteinkért, Barátainkért, Szegényekért, Jóakaratú Emberekért, Hazánkért…

Azt mondja az Ige: „Mert ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük.” /Máté 18:20/ Együtt, mi is erősebbek vagyunk. Minden Ima, mely szívből száll fel Hozzá: meghallgattatik…🙏

Az Imaest menete:

18 óra: Népi imádságok

19 óra: Görög katolikus imádság

19.30 : Májusi Litánia

20 óra: Szentmise

utána Gyertyafényes Körmenet

Szeretettel várunk minden imádságos Lelket.

Május 4-én (szombaton) Kerékpáros Zarándoklatot szervezünk hagyomány jelleggel Máriapócsra. Gyülekező a Plébánia templom udvarán. Indulás reggel 9 órakor.

Szeretettel várunk mindenkit.

Szeretettel várunk mindenkit MÁRCIUS 23-ÁN (szombaton) a Városi Keresztúti imádságunkra.

Indulás 15 órakor a Ráckerti templomból.

Magyar Kurir

Budapest lesz idén a KATTÁRS házigazdája – Ülésezett a püspöki konferencia

HAZAI – 2024. március 7., csütörtök | 10:42

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) március 5-én tartotta tavaszi rendes ülését. A püspökök testülete a szokásoknak megfelelően a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia budapesti székházában gyűlt össze. Az ülésen részt vett Michael W. Banach érsek, Magyarország apostoli nunciusa is.

2024. április 23–25. között nemzeti zarándoklat lesz Rómában, Ferenc pápa 2023-as magyarországi apostoli látogatásának első évfordulóján. A zarándoklat mindhárom napján lesz magyar nyelvű szentmise valamelyik nagy római bazilikában. A zarándoklat első délutánján a Lateráni Bazilikában (16.00), április 24-én, szerdán a Szent Pál-bazilikában (10.00) lesz közös szentmise. A nemzeti zarándoklat zárónapján, április 25-én Ferenc pápa a VI. Pál teremben magánkihallgatáson fogadja a magyar zarándokokat, ezt követően várhatóan 11.00 órakor kerül sor magyar nyelvű szentmisére a Szent Péter-bazilikában.

Az egyénileg érkezők a zarandoklat2024@katolikus.hu e-mail-címen jelezhetik részvételüket.

Ferenc pápa 2025-re jubileumi szentévet hirdetett. A szentév előkészítéseként Ferenc pápa 2024-re meghirdette az Imádság évét. Ehhez kapcsolódóan az egyházmegyék saját programokat, liturgikus eseményeket szerveznek, és erre buzdítják a plébániai, egyházi közösségeket is.

Ferenc pápa döntésének értelmében 2024. május utolsó hétvégéjén tartják Rómában a gyermekek első világnapját.

Az esemény jelmondata: „Íme, újjáteremtek mindent” (Jel 21,5). Az eseményhez kapcsolódóan a Szentatya egy üzenetet is megfogalmazott, melyben arra buzdít, hogy „ne feledkezzetek meg azokról, akik még mindig nagyon kicsik, akik már betegségekkel és nehézségekkel küzdenek kórházban vagy otthon, akik háború és erőszak (…), illetve visszaélések áldozatai. Egyszóval mindazokról a gyerekekről, akiknek a gyerekkorát még ma is kegyetlenül elrabolják.” A programsorozathoz a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia is csatlakozik, több magyarországi egyházmegye szervez színes gyermekprogramokat május utolsó hévégéjén.

2024. szeptember 27–29. között kerül megrendezésre a Katolikus Társadalmi Napok, azaz a KATTÁRS. Az idei esemény házigazdája Budapest lesz, jelmondata pedig: „Légy jelen!”.

A rendezvénysorozat központi témája a katolikus oktatás lesz. A programban többek között – a szentmisék és a dicsőítő est mellett – koncertek, kiállítások, konferencia, kerekasztal beszélgetések és színpadi produkciók kapnak helyet.

2024. szeptember 8–15. között Ecuador fővárosa, Quito lesz a házigazdája az 53. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak (NEK). A Szentatya 2021 márciusában adta hozzájárulását ahhoz, hogy a dél-amerikai ország rendezze meg Budapest után a következő NEK-et annak alkalmából, hogy Ecuadort 150 éve ajánlották fel Jézus Szentséges Szívének.

A magány sok idős ember életében keserű valóság, akik gyakran a kiselejtezés kultúrájának áldozatai, ahogyan erre a Szentatya is többször figyelmeztet. Ezért

a püspökök testülete úgy döntött, hogy az MKPK Családbizottsága szervezésében időspasztorációs képzést indít.

Az általuk képzett mentorok feladata többek között az lesz, hogy kis közösségeket, programokat szerveznek helyben, egyházközségi szinten.

A Konferencia immár 13. alkalommal szervez nagyböjti tartósélelmiszer-gyűjtést Tartós szeretet címmel. A hívek felajánlásaikat elhelyezhetik a templomokban vagy leadhatják azokat a Katolikus Karitász honlapján felsorolt gyűjtőpontok egyikén március 3–10. között. Lehetőség van bekapcsolódni a Karitász segítő munkájába online adományozással, vagy a 1356-os telefonszám felhívásával is. Minden hívás 500 forint hozzájárulást jelent a rászorulók támogatásához.

Karitászt Támogató Alapítvány a korábbi évekhez hasonlóan 2024-ben is örömmel fogadja a személyi jövedelemadóból származó +1% felajánlásokat,

melyekkel a hívek is támogathatják a segélyszervezet mindennapi küldetését: hogy személyes szeretettel tehessenek másokért. A Katolikus Karitász jelen van a nélkülöző családok, az idősek, a betegek, a fogyatékkal élők, a szenvedélybetegek és az üldözöttek, valamint a humanitárius katasztrófák áldozatai mellett egész évben. Minden támogatásért köszönettel adóznak.

A Magyar Katolikus Egyház az idei évben is igyekszik segíteni az adakozók tájékozódását az 1%-os kampány során.

A Katolikus Egyház társadalmi szerepvállalását hivatott bemutatni a most indult #nekemezegyhaz sorozat is.

Adója 1+1 százalékáról bárki jogosult rendelkezni, aki személyi jövedelemadó-bevallást ad be. Ezt a rendelkezést megteheti a 24EGYSZA nevű nyomtatvány kitöltésével, illetve az eszja.nav.gov.hu oldalon. A 2018. évben benyújtott, bevett egyház technikai számára szóló nyilatkozat újabb nyilatkozat beadásáig, vagy a nyilatkozat visszavonásáig érvényes, azt 2024. évben is figyelembe veszi a NAV. Kérjük, abban az esetben is tegye meg felajánlását a Magyar Katolikus Egyháznak, ha személyi jövedelemadója bizonyos kedvezmények miatt nulla forint (pl. családi adókedvezmény). Az állam ugyanis a felajánlók számánál ezeket a rendelkezéseket is figyelembe veszi. Az egyházaknak biztosított kiegészítő támogatás feloszlása ugyanis a rendelkezők száma alapján történik, amelybe a nulla forintról szóló felajánlás is beleszámít.

Krisztus a jövőnk – Ferenc pápa apostoli látogatása Magyarországon című díszkötetet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) megbízásából a Magyar Kurír adta ki. A kötet többek között bemutatja az apostoli látogatás előzményeit, a szervezés egyes fázisait, és teljes terjedelmében közreadja Ferenc pápa magyarországi tartózkodása idején elmondott beszédeit, a hozzá intézett köszöntőket és a tanúságtételeket. A kiadvány végén a látogatás érdekességeibe is bepillantást nyerhetünk.

A díszkötet megrendelhető az Új Ember online könyváruházban, illetve megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 9–18 óráig).

Forrás: Katolikus.hu

Magyar Kurír