Irodalom

“Megérteni annyi, mint megbocsájtani.” Ezen a napon, 1961. július 2-án, 61 éves korában hunyt el Ernest Miller Hemingway, amerikai, irodalmi Nobel-díjas regényíró, novellista, újságíró, az Amerikai Egyesült Államokban. Más volt, mint kortársai, inkább magába forduló, de annál szenvedélyesebb író volt. Érdekelték a férfias témák, de nem bonyolította túl az írásait, inkább szeretett az egyszerűségre, és érthetőségre törekedni az olvasói körében. Mind a szerelem, a magány, vagy éppen a háború témaköreiben.

Főbb művei: Tavaszi zuhatag (1925), Fiesta (1926) Búcsú a fegyverektől (1929), Gazdagok és szegények (1937), Akiért a harang szól (1940), Az öreg halász és a tenger melyért irodalmi Nobel-díjat kapott.(1952), Édenkert (1986)

Megesik, hogy olykor nem vagyunk elég inspiráltak, vagy motiváltak, és ilyenkor jól esik a lelkünknek, ha olyan bölcsességeket olvashatunk, amelyek egy kis pluszt adhatnak a szürke hétköznapi életünkbe, és segíthetnek kilábalni a rossz kedvünkből. Bátran mondhatjuk, hogy az ilyen írások listáján Ernest Hemingway az elsők között szerepel. Írásai röviden, tömören, de elmondják a lényeget, és ezáltal a felszínre hozzák az igazságot.

Íme ezek a bölcsességek Ernest Hemingwaytől:

„Ha csalódott vagy, s úgy érzed, hogy minden hullám összecsap, gondolj bele, mennyi ember vállalná sorsodat. Mindig csak a jóra figyelj, s hibáidat elfeledd, ha önmagadat elfogadod, könnyebb lesz az életed. Ha nem látod a fényt, a Napot, nyisd ki jobban a szemed, gondjaid közt tartogat még csodákat az életed. Mindig csak a mának élj, s az örök szabályt ne feledd: A holnap mindig tiszta, mivel nem szennyezi semmi tett.”

„Most ne azon tanakodjál, hogy mid nincs. Azon törd a fejed, hogy mihez tudsz fogni azzal, amid van.”

„Ha vége szakad valaminek, akár rossz volt az, akár jó, mindenképpen űr marad a helyén. Ha rossz volt, az űr magától is megtelik. Ha jó, akkor csak úgy lehet megszüntetni, ha a helyébe az ember valami jobbat talál.”

„Talán semmi sincs szebb a világon, mint találni egy embert, akinek lelkébe nyugodtan letehetjük szívünk titkait, akiben megbízunk, akinek kedves az arca, elűzi lelkünk bánatát, akinek egyszerű jelenléte elég, hogy vidámak és nagyon boldogok legyünk.”

„A képet nézd elfogulatlanul, a könyvet olvasd nyílt szívvel, mint a tied, az életedet meg éljed, ez az egész”

„A sport megtanít becsületesen győzni vagy emelt fővel veszíteni. A sport tehát mindenre megtanít.”

„Senki nem tudhatja, mi rejlik benne, amíg meg nem próbálja kideríteni.”

„Azzal, hogy egyik helyről a másikra szaladsz, még nem szabadulsz meg önmagadtól.”

„A töprengés éppoly veszedelmes, mint a félelem.”„Megérteni annyi, mint megbocsájtani.”

„Nincs semmi nemes abban, hogy a társad fölé emelkedsz, az igazán nemes tett az, ha saját korábbi éned fölé emelkedsz.”

„Biztos lehetsz benne, hogy mindig lesz tavasz, s a folyó újra folyni fog, amikor felenged a fagy.”