Óvodások-iskolások

„A jó iskola kérdése nem az, hogy „lássuk, mit nem tudsz”, hanem, hogy „mit tudsz„, a te sajátos képességeid (és az intelligenciák legalább nyolcféle formája) szerint.” Vekerdy Tamás

https://fb.watch/rz8vI1p9O5/

Április 22. A Föld Napja

https://fb.watch/rwtPBB8479/

Föld napja közeleg🌎💚 .A mai mese Manócskáknak

Berta Kati: A Fôld mesèje

Egyszer volt, hol nem volt, volt a Világűrben egy bolygó. Messziről úgy nézett ki, mint egy kék üveggolyó. Irígykedve nézett rá a többi égitest, mert olyan gyönyörű volt.

A Nap nagyon- nagyon büszke volt rá, hiszen Õ melengette fényével minden reggeltől estig. Ápolta, nevelgette, figyelte, hogyan fejlődik rajta az Élet…

Gyönyörű kékségét a Földet borító tengerek, folyók, tavak adták. Smaragdszínben zöldelltek az erdők, mezők…, barnállottak a felszántott földek…, az állatok mozgalmassá tették.., az emberek pedig annyit használtak belőle, amennyire életükhöz szükségük volt.Mikor a Nap beküldte fénysugarait a felhők alá mélyen, azok vígan jelentették, hogy a Földön minden rendben! Színpompásan virítanak a virágok, a fák termései éretten kínálják magukat, a vizek lakói vígan lubickolnak a kristálytiszta tengerekben, majmocskák ugrándoznak a fákon, minden élőlény boldogan éli világát.

Egyszer aztán megváltozott minden!!!

Az Ember, aki nagyon régóta békességben élt a növényekkel, állatokkal, hirtelen önzővé vált. Kényelmesen, bőségben akart élni, nem érdekelte, milyen hatása van új életének a Földre.

Ha fázott, kivágta a fákat, hogy azok tüzénél melegedjen, de nem ültetett helyettük másikat! Kihalászta a vízből a halakat mert éhes volt, de nem nevelt helyettük újakat .Leszakította az édes gyümölcsöket, de nem ápolta a termést adó növényeket, hogy teremhessenek újra. Önzése egyre nőtt!

Nagy házakban akart élni. Szép ruhákban akart pompázni. Gyorsan el szeretett volna jutni bárhová a Földön. Már nem volt elég a saját lába, járműveket talált ki magának. Nagy gyárakat épített, amiknek kéményéből dőlt a füst a tiszta levegőbe. A nagy hajóiból mérgező olaj szivárgott a tengerbe, felelőtlenül szétszórta a sok szemetet, levadászta az állatokat, és elfoglalta a helyüket.

A FÖLD SZENVEDETT!!!

A róla visszaverődő fényhírnökökkel a Naphoz kiáltott segítségért!

“Segíts! Az Ember észre sem veszi és elpusztít engem!!! Segíts kérlek, hogy megtisztulhassak, míg nem késő!!”

A Nap nagyon féltette a Földet, és folyton keresett, kutatott, mert nem tudta, hogyan segíthetne rajta.

Egyszer az egyik fényhírnök izgatottan jelentette: “Nap! Napocska! Találtam valakit, aki segíthetne a Földnek életben maradni! Igaz, KICSI…. az emberek gyereknek hívják, de nagyon sok van belőle! Képzeld! A gyerekek szeretik a Földet! Meglocsolják a virágokat, el ne hervadjanak. Télen a madárkáknak etetőt készítenek, éhen ne haljanak! Imádják az állatokat, símogatják, mosdatják, etetik őket, játszanak velük. Nem dobálják szét a szemetet! Sokat járnak az erdőbe, de nem tördelik az ágakat! Tudnak fára mászni,kedvesek, mosolygósak, szorgalmasak és legszívesebben folyton vízben lubickolnának a halacskákkal. Õket kérd meg, hogy segítsenek a Földnek megtisztulni, életben maradni!”

A Nap megértette az üzenetet és nem keresett tovább.Érezte, hogy a gyerekekre van szükség, és minden erejével Õket kezdte tanítani: Színpompás virágokat szórt a lábuk elé, hogy a gyerekek megszokják a szép színes növényeket maguk körül.Egész nyáron egészségesre sütötte kis testüket, hogy legyen erejük télire. Titkos üzeneteket súgott a fülükbe, hogy lássák milyen gyönyörű a természet amely szebbé teszi életüket és védjék minden erejükkel otthonukat a Földet.

A Nap nem csalódott. A gyerekek megértették, milyen nagy feladat vár rájuk. Azóta szorgalmasan gyűjtik a szemetet, az óvoda kertjébe növényeket ültetnek, magocskákat keltetnek, kis kezük munkáját figyelemmel kísérik, minden saját termésüknek örülnek. Enni adnak az állatoknak, ha fészekből kiesett madárkát találnak, segítenek visszatenni a helyére.

A Nap megnyugodott. Gyors fényhírnököt küldött a Földhöz, biztató üzenettel:

“Ne félj KINCSEM! Megmenekülsz! Elhasznált, szenvedő tested védi sok-sok gyermek!Okos felnőtté cseperednek majd, és nem felejtik el mennyi szép élményt kaptak tőled, amikor még kicsik voltak. Ha majd felnőttek lesznek, akkor sem fognak cserbenhagyni téged. Megtisztítanak, és megtanulnak úgy élni rajtad csodaszép KÉK BOLYGÓ, hogy ne fájjon neked!”

Képek forrása: Pinterest

Globi bemutatkozik

A Föld dala:

Egyszer volt, hol nem volt, a világ színei egyszer csak elkezdtek civakodni. Mindegyik azt állította, ő a legjobb, a legfontosabb, a leghasznosabb, a kedvenc.

A zöld azt mondta:

„Tiszta sor, hogy én állok az első helyen. Az élet és a remény színét képviselem, a fű, a fák és a levelek is az én árnyalataimban pompáznak. Nélkülem az összes állat meghalna. Nézzetek végig a vidéken, meglátjátok, hogy nekem van a legnagyobb szerepem.”

A kék közbevágott:

„Te csak a Földről beszélsz, de vedd szemügyre az égboltot és a tengert. A víz az élet alapja, a felhőktől a mély tengerekig mindenhol szükség van rá. Az égbolt békét, derűt, teret biztosít; béke nélkül senki és semmi nem lenne.”

A sárga így szólt:

„Ti mind olyan komolyak vagytok. Én vidámságot, boldogságot, nevetést hozok az embereknek. A Nap, a Hold, a csillagok – mindegyik sárga színben pompázik. Minden alkalommal, amikor ránézel egy napraforgóra, az egész világ elmosolyodik. Nélkülem nem lenne se móka, se kacagás.”

A narancs a saját nótáját fújta:

„Én vagyok az erő és az egészség színe. Talán félelmetesnek tűnök, de az emberek igényeit szolgálom. Én szállítom a legfontosabb vitaminokat: gondoljatok csak a répára, a sütőtökre, a mangóra. Bár nem vagyok mindig jelen, ha napkeltekor és napnyugtakor feltűnök az égen, a szépségem olyan letaglózó, hogy mindenkinek elakad a szava.

A piros nem bírta tovább, és kifakadt:

„Én vagyok a vezetőtök. Én vagyok a vér – a vér pedig az élet! A düh és a bátorság, a szerelem és a szenvedély színe is belőlem jön, nélkülem olyan üres lenne az élet a Földön, mintha a Holdon élnék.”

A lila kihúzta magát, és így, teljes magasságában nagyon félelmetes volt:

„Én vagyok az erő és az előkelőség színe. Királyok, vezetők, püspökök mindig engem választanak, hiszen a tekintélyt és a bölcsességet képviselem. Az emberek nem kérdeznek tőlem – hallgatnak és engedelmeskednek.”

Utolsónak az indigó szólalt meg, halkabban, mint a többek, de legalább olyan meggyőzően:

„Gondoljatok rám. Én vagyok a csend színe. Nehezen veszel észre, de nélkülem minden sekélyes lenne. Én képviselem a gondolatokat, az alkonyatot és a mély vizet. Az egyensúly és a kontraszt miatt van szükség rám, az imádságért és a belső békéért.”

A harcot hatalmas vihar szakította meg, villámlott, dörgött az ég.

A színek félősen összebújtak, mire az eső beszélni kezdett:

“Buta színek! Harcoltok egymással, mindegyikőtök próbál dominálni. Nem tudjátok, hogy egytől-egyig egy különleges célért jöttetek létre, hogy mindannyian egyediek vagytok? Fogjátok meg egymás kezét és gyertek ide hozzám.”

A színek megtették, amire az eső kérte őket, aki így folytatta: „Mostantól, ha esni kezd, mindannyian feltűntök majd az égen, egységben, egyetértésben, hogy megmutassátok, békében is lehet élni egymással. A szivárvány a remény jelképe lesz, úgyhogy ha a jó eső átmossa a világot, mindig meg fog jelenni az égen, hogy emlékeztessen: értékelni kell a másikat.

(Indián tanmese)-nem csak gyerekeknek…

 „Vezesd őket, utat ne tévessz,

S magadhoz mindig hű maradj,

Mert élen állsz, és messze látszol,

Sose feledd: példa vagy!”

„Íme, újjáteremtek mindent!”(Jel 21,5) – A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye két gyermekprogrammal is csatlakozik a Ferenc pápa által meghirdetett Gyermekek Világnapjához  

kovacs.agi

Íme, újjáteremtek mindent!” (Jel 21,5). Ez a mottója a Ferenc pápa által meghirdetett Gyermekek Világnapjának, amelyet első alkalommal 2024. május 25-26-án tartanak Rómában. A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye idei gyermeknapi rendezvénye és az egyházmegyei rajzverseny az „Íme, újjáteremtek mindent!” (Jel 21,5) mottóval csatlakozik a világnap üzenetéhez.

A népszerű egyházmegyei programok szervezői idén is várják a gyermekeket, hogy lélekben is csatlakozzanak a világ gyermekeihez, hirdetve, jelenvalóvá téve Isten országát. Palánki Ferenc megyéspüspök atya az elmúlt évben a közel ezerfős Egyházmegyei Gyermeknapot „kis mennyországnak” nevezte, mert hiszen „ilyeneké a mennyek országa” (Mt 19,14).
A tavalyi Egyházmegyei Rajzverseny is sokak szívét megnyitotta, akkor 430 alkotás érkezett, vagyis ennyi család vett rész, mélyült el a rajzverseny üzenetében.

Az egyházmegyei rajzversenyre készült pályázatok beküldési határideje:2024. május 11.
A gyermeki szív és szem egyből észreveszi az életben, a családban, az egyházban, a világban az Istent, az ő szépségét, mindenható erejét, újjáteremtő szeretetét. A szervezők ezeknek a pillanatoknak a megörökítését várják az ez évi rajzpályázaton (részletek a plakáton).

Az Egyházmegyei Gyermeknapot a hagyomány szerint a dombos, erdős, ligetes tájon, Nagykálló-Harangodon tartják 2024. május 11-én 9:00- 16:00-ig. Jelentkezni a plébánosoknál, vagy a hitoktatóknál lehet, bővebb információ kérhető: Kardos György főszervezőtől: kardosgy.61@gmail.com

DSC_5950001

Címoldal fotó: Andrejkovics János
Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Április 14. Diákmise

A márciusi rejtvény nyertese: Rozsnyai Lili Krisztina.

Szeretettel gratulálunk.

Áprilisi Keresztrejtvényünket megtaláljátok a templomokban elhelyezett „Jöjj, kövess engem” c. kiadványunkban.

Leadási határidő: április 30.

Nyíregyházi Egyházmegye

 GYEREKSZÁJ – ezúttal rövid üzenetek gyerekektől Istennek

Kedves Isten!

Hittanórán mesélték, hogy mit csinálsz. Ki végzi a munkád, amikor szabadságra mész?

Bill

Kedves Isten!

A jelmezbálon ördögnek fogok öltözni. Nem baj?

Marine

Kedves Isten!

Tényleg láthatatlan vagy, vagy ez csak egy trükk?

Kedves Isten!

Ilyennek tervezted a zsiráfot, vagy csak véletlenül alakult így?

Norma

Kedves Isten!

Elmentem egy esküvőre, és csókolóztak a templomban. Ez O.K.?

Neil

Kedves Isten!

Nekem a Miatyánk a kedvencem. Egyből megírtad, vagy sokat kellett törnöd a fejed? Ha én írok valamit, mindig újra kell írnom.

Lois

Kedves Isten!

Coe Atya a barátod, vagy csak üzleti kapcsolatotok van?

Donny

Kedves Isten!

Köszönöm a kistestvért, de én egy kiskutyáért imádkoztam. Joyce

Kedves Isten!

Hogyhogy az utóbbi időben nem találtál fel egy új állatot se? Csak a régiek vannak.

Johny

Kedves Isten!

Kérlek, tegyél még egy ünnepet Karácsony és Húsvét közé.

Ginny

A nyaralás alatt végig esett. Apa nagyon mérges volt, és olyan dolgokat mondott Rólad, amit nem szabad. Remélem, nem fogod bántani.

A barátod (nem mondom meg ki vagyok)

Kérlek küldj nekem egy pónilovat. Eddig még sose kértem semmit.

Utánanézhetsz.

Bruce

Kedves Isten úr!

Jobb lenne, ha az emberek nem jönnének szét olyan könnyen. Rajtam három öltés van, és kaptam injekciót is.

Janet

Kedves Isten!

Ha vissza kell jönnünk, és újra meg kell születnünk, hadd ne legyek Jennifer Horton, mert őt utálom.

Denise

Kedves Isten!

Ha nekem adod Aladdin lámpáját, bármit Neked adok, amit csak akarsz, kivéve a pénzem és a sakk-készletem.

Raphael

Kedves Isten!

Lehet, hogy Káin és Ábel nem ölte volna meg egymást annyira, ha külön szobájuk lett volna. Nálunk ez működik a bátyámmal.

Larry

Kedves Isten!

Lefogadom, hogy nagyon nehéz neked mindenkit szeretni az egész világon. Mi csak négyen vagyunk a családban, és mégse megy.

Kedves Isten!

A bátyám elmondta, hogy hogyan születünk. Nem hangzik valami jól.

Marsha

Kedves Isten!

Ha vasárnap figyelsz a templomban, megmutatom az új cipőmet.

Mickey

Azt tanultuk, hogy Edison csinálta a fényt. De a hittanórán azt mondták, hogy Te csináltad. Biztos vagyok benne, hogy ellopta az ötleted.

Donna

Kedves Isten!

Nem gondoltam, hogy a narancssárga megy a lilával, amíg kedden nem láttam a

naplementét, amit Te készítettél. Klassz volt.

Eugene

(forrás: shp.hu)

Húsvéti színező album :)🌺🐰🌷🐥🌸🐑

Péter Erika: Húsvétra

Régen elmúlt már a újév,
tavasz virrad, itt a húsvét!

Virág, barka, nyuszi, tojás,
sonkaillat, fonott kalács.

Megérte a várakozást,
festhetjük a piros tojást.

Benedek Elek

Virágvasárnap

Virágok napja, szép virágvasárnap,
Jövel, jövel már, bontsd ki röpke szárnyad!
Hintsd be virággal az avar mezőket,
A kertek fáit, félve rügyezőket,
Óh, szánd meg őket!

A tél hosszú volt, oly zord s oly kegyetlen,
A rét, az erdő még most is kietlen.
Virágok napja, jer, lehelj a földre,
Bús szürke foltjait varázsold zöldre,
Szép puha zöldre!

Jövel, jövel, s te véled fecske, gólya,
Üres fészkeknek hadd legyen lakója!
Szakadjon vége a nagy némaságnak,
Szívüket töltsd be, akik dalra vágynak,
Oly régen vágynak!

Ihol közelg. Feje virággal ékes,
Az arca nevetős, a hangja édes.
Bájos, milyennek a szívem kívánta,
Mint egy virágos, nevetős leányka,
Szép kis leányka!

Ihol, már itt, virággal megrakottan,
Hallom a dalt is: fecske száll amottan.
Eresz aljának újra van lakója,
Csörgő patakban kelepel a gólya,
A kedves gólya!

Ihol, már itt van. Nyílnak a virágok,
Vidám dal járja be a nagyvilágot,
Hirdetve hegynek, völgynek, rónaságnak:
Leszállt a földre szép virágvasárnap,
Legszebb vasárnap!🌷🪻🌼

Március 22. A víz világnapja

A víz: maga az élet.” – MÁRCIUS 22. A VÍZ VILÁGNAPJA.

Szabó Lőrinc: Egy pohár víz

Hogy a napfény ráesett,
szinte szívdobogva nézem
ezüstszikrás börtönében
az ezüsthideg vizet.

Víz, még sohse láttalak;
és lelkem sok szennye-bűne
boldogan megszégyenülve
érzi, milyen tiszta vagy.

Jég vagy! tűz vagy! gyönyörű!
Tündértestű meztelenség,
voltam én is, és leszek még,
mint te, olyan egyszerű?

Jöjjetek, igaz imák:
jó vizek, öntözzetek meg,
és kit oly rosszul szeretlek
válts meg, égi tisztaság!

https://jatsszunk-egyutt.hu/mesek-vizrol-esorol-vizi-elolenyekrol-a-viz-vilagnapjara/

https://www.facebook.com/share/v/iYoJMU4uPkPnYJEh/

MÁRCIUS 21. – A KÖLTÉSZET VILÁGNAPJA 🖊📖

„Csak tartani a tollat mozdulatlan,
s várni, míg saját súlyától lecsöppen
róla a vers. És beissza a föld.”
(Rónai György)

  1. november 18-án az UNESCO március 21-ét nyilvánította a költészet világnapjává, melynek célja a nyelvi különbségek támogatása a költészet, a versek által.

A csodálatos magyar nyelv olyan irodalmi nagyságokat adott a világnak, mint Petőfi, Arany , Ady, József Attila és Radnóti Miklós.

Március 21. Az Erdők Világnapja

„Amikor csak az elmét tanítjuk, de a szívet nem, azt tilos egyáltalán tanításnak nevezni.” Arisztotelész

💚Tudtad?💚
Hamarosan érkezik legújabb kreatív pályázatunk a Zöld Őr Programban részt vevő ovisok és iskolások számára!
💚🐝💚

Diákmisére várunk szerettel Téged és kedves Szüleidet is március 10-én a Ráckerti templomba 10 órakor.

A februári Gyerek keresztrejtvényünk nyertese: Herzeg liliána Judit. Gratulálunk!

Magyar Természetvédők Szövetsége- Föld Barátai Magyarország

Hirdetés · Finanszírozó: Magyar Természetvédők Szövetsége- Föld Barátai Magyarország  · 

🐸Alkotópályázat: Írj mesét az élővilágbarát kertről!

✒️A meseíró pályázatra benyújtásra kerülő művek formai követelményei:

• egy szerző, egy pályaművel pályázhat,

• a benyújtásra kerülő pályamű elején kérjük megadni „vastag” karakterekkel írva a szerző nevét és a mű címét; a mű végén pedig a további adatokat: a szerző lakcíme, életkora és telefonszáma,

maximum 5 oldal terjedelmű írott szöveg (Times New Roman betűtípus, 12 méretű karakter)

• illusztrációként egy pályaműhöz egy A4 méretű JPG vagy PDF formátumú illusztrációt lehet benyújtani elektronikus formában.

A pályázat benyújtása csak elektronikus levélben lehetséges, a pályaművet (mese) DOC vagy PDF mellékletként csatolva a levélhez, az alábbi címre (legkésőbb 2024. április 15-ig):

e-mail: info@zoldkor.net

A pályázat elbírálása:

A beérkezett pályaműveket egy 3 főből álló szakmai zsűri bírálja el április végéig. A bírálat eredményéről minden pályázót írásban értesítünk legkésőbb május 10-ig.

Az elbírálásnál fontos szempont, hogy a mese kötődjön az élővilágbarát kert témaköréhez. Továbbá, hogy a mese élvezhető bábjátékként előadható legyen gyermek közönség számára!

A legjobb pályaművek díjazása:

A pályázat fődíja 100 000 forint értékű vásárlási utalvány (a nyertes által megjelölt kereskedelmi cégtől beszerezve). A pályázat kiírója ugyanakkor fenntartja a jogot, megfelelő minőségű pályaművek elmaradása esetén, hogy visszavonja a pályázatot. De ugyanakkor a zsűri javaslatára a fődíjon kívül további néhány pályaművet is díjazhat.

A legjobbnak ítélt mesét a pályázat kiírója dramaturg szakember felkérésével átdolgozza és bábjátékként színpadra állítja, majd minimum két alkalommal bemutatja 2024. szeptember-októberben.

Ezért pályázó a mese elküldésével hozzájárul műve természetvédelmi célú felhasználásához és bemutatásához – szerzői jogdíj követelése nélkül – a szerző nevének feltüntetésével.

Bővebb információ a pályázat gazdáitól kérhető:

ZÖLD KÖR

info@zoldkor.net

0036 (20) 9556 758

A pályázat a Magyar Természetvédők Szövetsége ’Biodiverzitás-barát kert’ kampányához kapcsolódóan kerül kiírásra, amelynek támogatója Magyarország Kormányának Agrárminisztériuma.

Örömmel az iskolában.

„Nem kell ötös tanulónak lennie a gyerekednek. Erre ma már nincs szükség. A gyereked akkor lesz sikeres és érett felnőtt, ha megtanulja kezelni a gondolatait és az érzelmeit.

Mikor lesz egy gyerek csillagos ötös tanuló?

Akkor, ha nem erőltetik rá a tanulást. Akkor, ha a tanulás a céljaihoz és az álmaihoz szükséges komfortzóna.

Ha a tanulás és a jeles eredmény a cél, akkor soha nem fogja elérni a kiváló teljesítményt. Ha rá van kényszerítve a tanulás, akkor mindent meg fog tenni, hogy elkerülje, hanyagolja vagy halogassa a tanulást.

Neked abban kell neki segíteni, hogy megtalálja a saját céljait és a jövőképét.

Ha a gyereked orvos, pilóta, tudós, katona, rendőr, festő akar lenni, neked erősítened kell benne azt a hitet, hogy valójában ezekre ő képes. Ekkor fejlődni fog az énhatékonysága és az énképe.

A tanulásra már nem fölösleges, unalmas szenvedésként fog tekinteni. Úgy fog a tanulásra tekinteni, ami által közeledni tud a céljaihoz.

Ekkor már nem kérdés az, hogy jó jegyeket akar gyereked szerezni, nem kérdés, hogy jó egyetemre akar menni. Ez már egy egyértelmű lépés lesz ahhoz, hogy megvalósítsa a céljait.

Ha megváltoznak a tanulásról alkotott hiedelmei, akkor megváltozik a gondolkodása és a viselkedése. Ezt eredmények fogják követni.”

Dr. Prof. Tomabechi Hideto

Állatvédelmi Oktatás

Állatbarát Olvasó Kihívás 2024 – MÁRCIUS🐾Csatlakozz az Állatbarát Olvasó Kihívás csoportba!

A közös téma: a méhek🐝

A közös könyv: Maja Lunde: A méhek története

Anglia, 1852: William, a biológus és vetőmag-kereskedő hetek óta az ágyat nyomja. Úgy érzi, kutatóként kudarcot vallott, mentora elfordult tőle, és boltja is üresen áll. Ekkor azonban eszébe jut valami, ami talán mindent megváltoztat…

Ohio, USA, 2007: George, a méhész keményen küzd: azt szeretné, ha a tanya bővülne, és fia, Tom egyszer majd átvenné tőle. Tom viszont az újságírásról álmodik. Mígnem egy nap bekövetkezik, amit senki sem hisz el…

Kína, 2098: Tao, a munkásnő a fák kézi beporzásán dolgozik, mivel a méhek már régen eltűntek a földről. Taonak minden vágya, hogy fia, Vej-Ven számára jobb életet teremtsen. Amikor azonban a fiát rejtélyes baleset éri, egyszerre veszélyben forog minden…

Minden mindennel összefügg. Maja Lunde megrendítően mesél veszteségről és reményről, küzdelemről, kudarcról és győzelemről, valamint az emberek és a méhek közötti láthatatlan kapocsról, amelyen fajunk fennmaradása is múlhat. A fordulatos regény korunk néhány legégetőbb kérdését teszi fel: hogyan bánunk a Földdel és annak teremtményeivel? Milyen jövőt hagyunk gyermekeinkre? Mi az, amiért készek vagyunk harcolni?

Maja Lunde 1975-ben született Oslóban, forgatókönyvíróként, gyermek- és ifjúsági könyvek szerzőjeként ismert. A méhek története az első felnőtteknek szóló regénye, amely bel- és külföldön azonnal hihetetlen sikert aratott. Hazájában elnyerte a Könyvkereskedők Díját, eddig 32 nyelvre fordították le, Németországban pedig több, mint 350 000 eladott példánnyal 2017-ben a legkelendőbb könyv lett.

Márciusi Gyerek kereszterjtvényünk

Határidő: Március 31. Megoldásaitokat a templomainkban kihelyezett dobozba dobjátok be.

Sok sikerrt , jó fejtörést:)

Benedek ElekSzeresd a fát

.

Szeresd a fát, hisz ő is érez,

Szép gyöngén nyúlj a leveléhez;

Ágát ne törd, lombját ne tépjed,

Hagyd annak, ami: épnek, szépnek,

Ne bántsd a fát!

.

Ő is anya, minden levele

Egy-egy gyermek, gonddal nevelve;

És gyermek minden ágacskája,

Szeretettel tekints föl rája,

Szeresd a fát!

.

Édes gyümölcsét várva-várod,

S mégis letépnéd a virágot?

Szegény virág gyorsan elszárad,

S te bánkódol majd, késő bánat!

Ne bántsd a fát!

.

Megtépett fának nincs virága,

Mint a vak, úgy néz a világba.

Oly bús a fa, a tördelt, tépett,

Mint anyád, ha elvesztne téged,

Szeresd a fát!

.

Falombok közt viharba, vészbe,

Lám, meg se ring madárka fészke:

Fáradt ha vagy, leülsz alája,

S elszenderít madár danája,

Ne bántsd a fát!

.

Mind, akik fákat ültetének,

Sírjukra szálljon hálaének:

Ásóval is költők valának,

Szép, lombos fáról álmodának,

Szeresd a fát!

Egy olasz oldalon találtam:

„Anyám tanárnő volt. Emlékszem, ahogy esténként, vacsora után, ugyanannál az asztalnál, ahol az előbb még a tányérjaink voltak, kijavította a tanítványai házi feladatát. Soha nem a pirosat használta a hibák jelölésére, hanem világoszöld színnel húzta alá azokat.

Egyik este, amikor nem voltam álmos, ott maradtam mellette, majd megkérdeztem tőle, miért ezzel a színnel javít a megszokott piros helyett, amit a többi tanár is használ.

Ő tovább folytatta a javítást, és anélkül, hogy rám nézett volna a következőt válaszolta:

Amikor mások dolgaiba kell belenyúlnod, azt mindig kellő tapintattal kell megtenni, különösen igaz ez akkor, ha az a feladatod, hogy kijavítsd a hibáikat. A piros olyan, mint egy sikoly, egy vádaskodás, amire nem lehet válaszolni. Azt mondja: „Rosszat tettél!”, és ujjal mutogat rád.

A zöld viszont szelíd, mint egy csemete, amelynek a fejlődéséhez éppen támogatásra van szüksége. A zöld nem rombol, hanem támogat.”

M.Maggio

Forrás: https://www.youreduaction.it/mia-madre-faceva-la-maestra…/

Magyarra átdolgozta: Pinto Renato

Ne neveljük és ne engedjük egymás elleni versengésre, rivalizálásra a gyermekeket.Ha versenyez, tegye Önmagával:, hogy fejlődjön, legyen egyre képzettebb, értelmesebb, értékesebb. A versenyzés csak a sport területe. Ott is: küzdj keményen, légy álhatatos, soha ne add fel, de tiszteld „ellenfeledet”, s nemes versenyben végy csak részt, hogy a verseny végén kezet foghassatok, egymásnak tiszta szívből gratulálhassatok. Mindig LÉGY JÓ. IGAZSÁGOSAN küzdj, soha ne álnoksággal. Ha így küzdessz, „elnyered az élet koronáját”. Isten és Angyalai segítenek Neked.

Határidő: február 29.

Ma még leadhatjátok a februári Gyerek kereszrelytvény megoldását a templomokban elhelyezett gyűjtődobozokba.

A második nyertest István atya a Diákmisén húzza ki.

Ismét rajzverseny az ÖkoTech-Home szervezésében! 🥰

Értékes nyeremények érhetők el a gyerkőcöknek és az egész osztálynak. Érdekel? Mutatjuk a részleteket! 👇

A közelgő Víz Világnapjamárcius 22.-alkalmából szeretnénk megragadni az alkalmat és bemutatni a gyerekeknek, hogyan is lehet még többet tenni a víz mennyiségének és tisztaságának megóvása érdekében.

Az ÖkoTech-Home Kft. biológiai szennyvíztisztító berendezések gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. Cégünk hitvallása, hogy környezettudatosságra bíztassuk a lakosságot, és védjük meg együtt hazánk vizeit. A házi szennyvíztisztító kisberendezések belsejében kialakuló mikroorganizmus- és baktériumkultúra aerob és anaerob környezetben is végzik a szennyvíz tisztítását. A tisztított víz öntözésre használható, a fennmaradt sűrű iszap pedig értékes tápanyaggá válik, kiváló komposzt lesz belőle. Így a szennyvíz megtisztítva 100%-ban újrahasznosítható.

A Víz Világnapja alkalmából második alkalommal hirdetjük meg rajzpályázatunkat, amely nem csak hasznos információkkal szolgál a gyerkőcöknek és a szülőknek egyaránt, hanem mind a nyertes pályázók, mind azok osztályai nagyon értékes nyereményekhez is juthatnak!

Pályázatunk témája: „A tisztított víz felhasználása helyben.”

További információk a rajzpályázatról, szülőknek és gyermekeknek szóló tájékoztató, versenykiírás az alábbi linken érhető el weboldalunkon:

https://okotechhome.hu/tisztitott-viz-felhasznalasa…

Bővebb információt a berendezésről, a tisztítás folyamatáról és az újrahasznosítás lehetőségéről a következő linken talál:

A regisztráció folyamatáról és a pályázat benyújtásának részleteiről kérdezd az iskolát! 😉

Lehet, hogy egy kép erről: , szöveg, amely így szól: „ÖkoTechHome RAJZP RAJZPÁLYÁZAT a Víz Világnapja alkalmából Rajzpályázatot hirdet az ÖkoTech Home Kft. alsó tagozatos tanulók részére. Mutasd meg nekünk egy rajzzal, a tisztított, tápanyagban gazdag viz felhasználást helyben, a kerten belül! A pályázat részletei: Mielőtt nekilátsz, kérd tanító nénid segítségét, majd szüleiddel regisztrálj honlapunkon! Beküldési határidÅ‘: 2024. március 29. technika szabadon választható. műveket minőségben szkennelve/fotózva várjuk honlapunkon. Ha kérdésed van, írj nekünk a rajzpalyazat@okotechhome.hu cimre! Szerezz értékes nyereményeket magadnak és az osztályodnak! Részletekért tájékozódj tanító nénidnél! www.ockotechhome.hu”

NEKIKK Bibliai Témájú Országos Rajzverseny!

2024. január 1-én indult 6-15 éves korosztály számára a Nemzeti Keresztény Ifjúsági Kulturális Központ szervezésében, egy újabb, Országos Bibliai Témájú Rajzkészítő Verseny, Téma : Mózes és Jézus a Szentírásban.

A Pályázók alkotásait 2024. március 31-ig várjuk.

Értékes nyeremények kerülnek kiosztásra az első 5 helyezett között, illetve 3 különdíj is gazdára talál. Emellett a Legjobb pályázó közösség is elismerésben fog részesülni.

A NEKIKK Országos Bibliai Témájú Rajzkészítő Versenyen történő részvétel feltétele a honlapról letölthető szülői adatkezelési hozzájárulás kitöltése és elküldése!

A versenyen részt vehetnek 6-15 év közötti óvodás, általános iskolás gyermekek, vagy középiskolás fiatalok, akár önállóan, akár közösséggel együtt, rajz-, festőművészeti alkotással vagy egyéb vizuáltechnikai megoldással a megjelölt tematika alapján. További megkötés nincs. A bírálat során kettő korosztály szerint történik az értékelés, 6-9, illetve 10-15 év közötti kategóriában.

Nyeremények:

1. helyezett: iPAD Tablet + 50.000,- Ft DECATHLON utalvány + ajándék műszaki cikk,

2. helyezett: iPAD Tablet + 40.000,- Ft DECATHLON utalvány + ajándék műszaki cikk,

3. helyezett: iPAD Tablet + 30.000,- Ft DECATHLON utalvány + ajándék műszaki cikk,

4. helyezett: Értékes könyv csomag + 20.000,- Ft DECATHLON utalvány + ajándék műszaki cikk,

5. helyezett: Értékes könyv csomag + 10.000,- Ft DECATHLON utalvány + ajándék műszaki cikk

3 KÜLÖNDÍJ KATEGÓRIA („alsó tagozatos díj”, „legkülönlegesebb művészi megoldás”, „egmarkánsabb vallási tartalom”) ÉRTÉKES NYEREMÉNYEKKEL (Tablet, könyvcsomag, további ajándékok)!

Beküldési határidő: 2024. március 31.

Eredményhirdetés: 2024. április 22.

További részletek:

www.nekikk.hu

Egyházmegyei szavalóverseny döntő fordulóját rendezték meg Nyíregyházán, a Magyarok nagyasszonya-társszékesegyházban

kovacs.agi

16. alkalommal rendeztek szavalóversenyt a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében. A döntő fordulót február 24-én tartották a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban, ahol a helyezést elért gyerekeknek az elismerő oklevelet és az ajándékokat Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök adta át.

A főpásztor köszöntő gondolataiban elmondta, örömmel tölti el, hogy egészen óvodás kortól a gimnáziumi korosztályig vannak tehetségeink az egyházmegyei iskoláinkban, akik különböző területeken jeleskednek, köztük olyanok is, akik szeretik a verseket és művészi szinten tudják azt előadni.
A költő a versben azt fejezi ki, ami mi szívünkben van, amit mi nem tudunk szavakba önteni. Amikor az ember rátalál egy-egy szép versre, és azt érzi, hogy a szívéből is jön, akkor az ez egyfajta imádság is tud lenni. A versben megfogalmazott igazság – amit a költő megértett az isteni szeretetből, jóságból – abban is segít, hogy odaforduljunk Istenhez.

Végül a főpásztor megköszönte a versenyzőknek, a szervezőknek, az iskoláink vezetőinek és a felkészítő tanároknak, a szülőknek a munkáját, segítségét hogy a gyermekek felkészülhettek a versenyre.

Az Egyházmegyei Szavalóverseny elődöntőjét december 9-én tartották három helyszínen: Ajakon, Nyíregyházán és Debrecenben. A megmérettetésre 350 gyermek regisztrált. Köszönjük a versenyzők részvételét, a helyezést elért gyermekeknek pedig gratulálunk!

Egyházmegyei szavalóverseny helyezettjei:

Óvodások:
1. helyezett: Kovács Noémi (Nyíregyháza)
2. helyezett: Kosztya Barbara (Mátészalka)
3. helyezett: Markos Janka (Ajak)
különdíj: Rozinka Fanni (Ajak)

A zsűri tagjai (óvodásoknál): Türkné Molnár Ágnes, a Nyíregyházi Szent Imre Óvoda vezetője; Börzseiné Kelemen Aliz, a Nyíregyházi Szent Imre köznevelési intézmény igazgatóhelyettese, hittanár; Tőzsér Laura Kamilliánus nővér, hittanár.
A korosztály koordinátora: Hasulyóné Major Anita tanár, hitoktató, Nyíregyháza.

1-2. osztály:
1.helyezett: Lévai Abigél (Debrecen)
2.helyezett: Illés Hunor (Debrecen)
3.helyezett: Kiss Evelin (Egyek)
különdíj: Kovács Anna (Nyíregyháza)

A zsűri tagjai (1-2. osztályosoknál): Rácz Tiborné intézményvezető, nyírbátori Báthory István köznevelési intézmény; Németh István püspöki titkár, Tilki Gézáné hittanár, Rakamaz.
A korosztály koordinátora: Tolnai Tímea hittanár, a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya Főplébánia.

3-4. osztály:
1.helyezett: Oláh Veronika (Mátészalka)
2.helyezett: Molnár Izabella (Ajak)
3.helyezett: Udvardy Regina (Debrecen)
különdíj: Gulyás Péter (Levelek)

A zsűri tagjai (3-4. osztályosoknál): Kovács István EKIF oktatásszervezési igazgató, Horváth-Bócsi Irén intézményvezetőSzent Anna Katolikus Általános Iskola, Nyírtelek; Juhos Imre atya hittanár, Szent Imre köznevelési intézmény, kisegítő lelkész a Nyíregyháza Magyarok Nagyasszonya Főplébánia.
A korosztály koordinátora: Ujjné Petró Teréz hittanár, a Nyíregyháza-Oros.

5-6. osztály:
1.helyezett: Papp Janka  (Egyek)
2.helyezett: Herman Bianka (Mátészalka)
3.helyezett: Elekes Hanga Róza (Nyíregyháza)
különdíj: Deák Valéria (Kisvárda)

A zsűri tagjai 5-6. osztályosoknál: Kaszásné Tóth Judit intézményvezető, kisvárdai Szent László köznevelési intézmény; Heidelsperger István püspöki helynök, Kirilla Pál intézményvezető, egyeki Szent János köznevelési intézmény.
A korosztály koordinátora: Kovácsné Török Tímea magyar és hittan szakos tanár, Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya Főplébánia.

7-8. osztály:
1.helyezett: Bodnár Kristóf (Nyírtelek)
2.helyezett: Gulyás Anna (Levelek)
3.helyezett: Illés Jázmin (Mátészalka)
különdíj: Laczai Kamilla (Kisvárda)

A zsűri tagjai 7-8. osztályosoknál: Némethné Székely Julianna EKIF tanfelügyeleti igazgató, Törő András intézményvezető, geszterédi Szent Anna köznevelési intézmény; dr. Bódis Zoltán intézményvezető, debreceni Szent József köznevelési intézmény.
A korosztály koordinátora: Feketéné Nagy Magdolna hittanár, debreceni Szent Anna Főplébánia.

Kardos György hitoktató, a szavalóverseny főszervezője
Fotó: László Krisztián

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

17
15
16

Sok sikert a holnapi Megyei Versenyen Nyíregyházán a Döntős versmondó csemetéinknek:

Vári Bence, Oláh Veronika, Herman Bianka, Kovács Dorka, Illés Jázmin.

Szeretettel gratulálunk a Dobogós helyezésekhez!

Gryllus Vilmos: Kémény tetején

Kémény tetején kelepel a gólya.
Fészkét gallyakból, kis ágakból hordja.
Belseje néhány puha-pihe szalma,
gólyafiókák kicsi birodalma.

De mikorra aztán vége van a nyárnak,
felnőnek a gólyák, csak az őszre várnak.
Messzire szállnak, napsütötte délnek,
övék már az egész világ, mégis visszatérnek.

Február 18. 10 óra-Diákmise a Ráckerti templomban

István atya kihúzza a keresztrejtvény Első nyertesét…

29 helyes megfejtés érkezett.

A nyertes: Rell Mirabella lett!

A februári keresztrejtvény határideje: február 29.

A Klimanócska kertben is kinyílt a hóvirág. Tudtad? A hóvirág védett növény

Miért szeretjük a hóvirágot? Gyorstalpaló a tavasz hírnökéről

Ezek a fejüket lecsüggesztő, fehéren pompázó virágok igazán különleges kis növények. Egyrészt elbűvölő küllemük miatt örvendenek nagy népszerűségnek, másrészt azért, mert hóolvadáskor, tél végén-koratavasszal virágoznak, így a balzsamos tavasz ígéretét hordozzák magukban. Népnyelvben úgy is szokták emlegetni, hogy „fehér tavaszika”. Szép, igaz?

Magyarországon három faját ismerjük, leggyakrabban a kertben ültetett verziójával (Galanthus elwesii) és az őshonos kikeleti hóvirággal (Galanthus nivalis) találkozhatunk: elsősorban a botanikus kertek szemet gyönyörködtető hóvirág-mezőin, vagy a félszáraz lombos erdőkben, ahol előszeretettel virágoznak.

FONTOS! Ha hóvirágtengerben kirándultok, mindent a szemnek, semmit a kéznek! A hóvirág védett növény, szigorúan tilos leszakítani, egyetlen szál letépését is magas pénzbírsággal büntetik. Érdekesség még, hogy a hóvirág hagymája igen mérgező, és hogy gyógynövényként is számon tartják: főként a demencia és az Alzheimer-kór ellen tapasztalták jótékony hatását.#hoviragklimanocskak

IMA A TANÁROKÉRT ÉS NEVELŐKÉRT

Mennyei Atyánk!

A tanárokért és nevelőkért imádkozunk ma Hozzád!

Áldd meg őket és hívatásukat, hogy méltón szolgálhassák a rájuk bízott gyermekeid igaz úton vezetését, a Te szent értékeid alapján, a tudás és a szeretet útján.

Áldd meg őket és ajándékozd meg a türelem bölcsességével és a bölcsesség türelmével, hogy méltó példaképei lehessenek gyermekeinknek. Adj számukra kellő megbecsülést, hogy munkájuk szándékod szerint felmagasztalódhasson.

Kérjük Áldásod további munkájukhoz.

Hallgattassanak meg imáink!

Békés Iskolák 

„Ön szerint mi az az 5 tulajdonság, ami valakit a Világ Legjobb Tanárává tehet?

Légy becsületes.

Légy önmagad (ne játszd meg magad).

Légy elkötelezett.

Érdeklődj a gyerekek élete iránt (minden részletre kiterjedően).

Mindenkit kezelj önálló egyéniségként (légy igazságos).”

Gyerek rejtvény minden hónapban

február 4.- én már megtalálod a következő, februári rejtvényt a templomokban a „Jöjj, kövess engem” újságban.

Leadási határidő: február 29.

„A mátészalkai római katolikus templomaink felszentelése a 2024. évben jubileumát ünnepli. Ezen alkalomból játékra hívjuk az általános iskolásokat.

Minden hónapban találtok az egyházközség havonta megjelenő újságjában, a „Jöjj, kövess engem”-ben egy rejtvényt, melynek megfejtői közül a szerencsés nyertes ajándékba kap egy Szentírást, valamint egy mozijegyet a szalkai moziba.

A megfejtést minden hónap utolsó napjáig a neveddel és címeddel, valamint iskolád megjelölésével dobd be a templomokban( Plébánia templom és Ráckerti templom) erre a célra elhelyezett dobozba.

István atya a diákmisék alkalmával ( minden hónap 2. vasárnapján a Ráckerti templomban kezdődik 10 órakor)kihúz egy nevet, ő lesz a hónap nyertese.

Hogyan imádkozzuk gyermekeinkkel a rózsafüzért?

Szerző: 

Szerk.

 2024. január 17.

Illusztráció (Fotó: Therese Westby / Unsplash)

A gyermekek (és nem csak) számára kihívást jelenthet a rózsafüzér imádkozása közben a jelenben maradás, a fókuszálás. Életkori sajátosságaik miatt könnyen elkalandoznak, és gyakran még nem is értik a lényegét a monotonnak tűnő imának. Jóllehet a felnőttek tudják, hogy a rózsafüzér a leghatékonyabb fegyver a gonosz ellen – erről beszélt Pio atya is –, imádkozása monotonnak tűnhet, és a figyelem lankadhat, különösen egy fárasztó nap végén. Az alábbiakban néhány tippet olvashatnak, amelyek az egész család imaéletére jótékony hatással lehetnek, segítenek a jelenben maradni.

Képmeditáció

Ha imádkozás közben olyan képet szemlélünk, amely Jézus vagy Mária életének vonatkozó részét mutatja be, ez segítheti az imában való jelen maradást, illetve azt, hogy ne kalandozzunk el a hosszú imádkozás során. Számos rózsafüzértitkot ezért eleve úgy nyomtatnak ki, hogy expresszív kép is található az egyik oldalán, amely tehát nem csupán esztétikai célokat szolgál, hanem az imádkozásban is segédeszközünk lehet. Ugyanakkor összeállíthatunk mi magunk is egy egyszerű képgyűjteményt e célra, amelyből akár a gyermek is választhat, hogy mit szemléljen az egész család a tized mondása alatt.

Rózsafüzérkönyv gyermekeknek

Egy ideje már magyar nyelven is hozzáférhető olyan kiadvány, amely kimondottan gyermekek számára készült, és a rózsafüzér imádság jobb megértését szolgálja. Érdemes ezeket beszerezni, és használni is imádkozás közben – akár az egyes titkokról írott gondolatokat, akár a bennük foglalt képeket. Természetesen nem csupán a kiadványok külalakja és esztétikája döntő, de a gyermekek számára befogadhatóbbak akár Jézus életének eseményei, akár a rózsafüzér titkainak magyarázatai, ha kimondottan a számukra készült felületeken találkoznak ezekkel.

Illusztráció (Forrás: nyirgorkat.hu)

Rajzoljuk le az imádkozott titkot!

Imádkozás közben az egész család ragadjon ceruzát és papírt, és rajzolja le azt, ami őt megragadja az egyes titkokból, vagy magát a titkot. Természetesen nem a művészi kivitelezés és a tehetség kidomborítása ekkor a lényeg. Miután a tizedet elmondják, megmutathatják egymásnak rajzaikat, és elmondhatják, mit és miért vittek papírra. Ez nem csupán a pillanatnyi imamondás koncentráltabbá tételét szolgálja, hanem utólagos reflexióra is késztet, párbeszédet indíthat.

Néhány gondolat közbeékelése

Minden Üdvözlégy közé be lehet ékelni néhány mondatos elmélkedést, amely csakis azt a célt kell szolgálja, hogy az imában fókuszáltak maradjunk, és Jézus életének mozzanatairól elmélkedjünk. A rózsafüzér jóllehet meditatív célokat szolgál, sokak számára csak üres rutin, vagy gyorsan elmondják – ezek a pár szavas rövid kiegészítések is visszaterelhetnek a lényeghez, lelassítanak.

Bevezetés a meditatív és imaginációs imamódszerekbe

Érdemes a gyermekeket bevezetni a meditatív és imaginációs imamódszerbe, hogy a rózsafüzér imádság meditatív mélységeit előbb-utóbb felfedezhessék, és persze a saját imaéletüket is tudják ezzel gazdagítani. Ezek az imamódszerek abban is segítenek, hogy idővel lelassuljon az imádkozás – egy tized lassú és szemlélődő elimádkozása elégséges lelki muníciót fog szolgáltatni.

Rózsafüzér szentírási részekkel

Az egyes tizedek előtt érdemes felolvasni a vonatkozó szentírási részeket. Ugyancsak a lassúság és elmélyülés jegyében ekkor érdemes csak egy tizedet elmondani, nem a teljes rózsafüzért. Ki lehet próbálni idővel, hogy megfelelő meditatív (instrumentális) zene szóljon halkan a háttérben.

Cecilia Pigg / Aleteia.org alapján Romkat

Ébredezik a természet

Elérkezett a MEDVÉK NAGY NAPJA 🐻 február 2.

Mit gondoltok, vajon visszabújik a maci a barlangjába, vagy kint marad?

Az időjós medve

/Mentovics Éva

Nem tudjuk, hogy e szokását

vajon honnan vette,

de felébred barlangjában,

s naptárt fog a medve.

– Február van – lapozgatja -,

s azt írja a strófa,

a medve, ki ad magára,

kicammog a hóra,

útnak indul, nem szunyókál,

s bár reszket a lába,

erdőt járva vár a tavasz

édes illatára.

Ám, ha napfény, víg madárdal

járja be a völgyet,

morgolódva fordít hátat

– visszabújni bölcsebb.

Úgy tartják, ha medvénk mellett

ott oson az árnyék,

az erdei kóborlással

negyven napig vár még,

tovább alszik, mert a tél csak

szusszant most egy nagyot,

napsütéses télutónkat

követik még fagyok.

A vers a HÓNAPRÓL HÓNAPRA című kötetemben olvasható.

Vidám medvés napot kívánok! 🐻

#medve#medvésvers#hónaprólhónapraversek#gyerekvers#mentovicsevavers

SZABÓ LŐRINC:

NYITNIKÉK

Alszik a hóban

a hegy, a völgy;

hallgat az erdő,

hallgat a föld.

Mikor legutóbb

jártam itt,

nyár nyitogatta

pipacsait,

a nyár nyitogatta,

temette az ősz;

és volt, aki vesztett,

és nincs, aki győz.

Lombnak, virágnak

nyoma sehol,

fekete csontváz

a fa, a bokor,

s halotti csipke

a díszük is,

az a törékeny

tündéri dísz,

mit rájuk aggat

éjszaka

fehér kezével

a zuzmara.

Alszik a hóban

a hegy, a völgy,

hallgat az erdő,

hallgat a föld.

Egyszerre mégis

rezzen a táj:

hármat fütyül

egy kis madár.

Háromszor hármat

lüktet a dala,

vígan, szaporán,

mint éles fuvola.

Az a fuvolás

a Nyitnikék!

Már kezdi is újra

az énekét:

kék füttyre mindig

‘kvart’ lefelé:

nem sok, de örülni

ez is elég.

Nyitni kék, fütyüli,

nyitni kék,

szívnek és tavasznak

nyílni kék!

Nyitni, de – nyitni,

de – nyitni kék!

Fütyülöm én is

énekét.

Nyitni kék, fütyüli,

nyitni kék,

a telet bírni

illenék!

Bírni és bízni

illenék!

Fütyül és elszáll

a Nyitnikék.

Nyitni kék! –

fütyülök utána

s nézek az eltűnő

madárra.

Nyitni kék, fütyülöm,

nyitni kék,

hinni és bízni

kellenék,

mint az a fázó

kis madár,

aki sírja, de bírja,

ami fáj,

akinek tele rosszabb,

mint az enyém,

és aki mégis

csupa remény.

Nyitni kék, indulok,

nyitni kék,

fog az én szívem is

nyitni még.

Nyitni kék! Ébred

a hegy, a völgy,

tudom, mire gondol

a néma föld.

Ő volt a szája,

a Nyitnikék,

elmondta a holnap

üzenetét:

a hitet, a vágyat

fütyülte szét,

kinyitotta a föld

örök szivét:

fütty-fütty-fütty, nyitni kék,

nyitni kék –

Nyisd ki, te, versem,

az emberekét!

Már beköltöztek kertünkbe, a természetbe a csodálatos kis madarak. Állj meg néha, nézzd milyen szorgosan végzik dolgukat, mily csodásan énekelnek, beszélgetnek egymáshoz…Ha teheted, etesd őket, és főként VÉDD Őket-Isten csodás teremtményei Ők is a mi boldogságunkra.

Tekintsetek az égi madarakra: mert azok nem

vetnek, nem aratnak, sem a csűrbe nem takarnak,

mindazonáltal a ti mennyei Atyátok eltartja azokat.

(Máté Ev. 6. 26.)

RÉVÉSZ SÁNDOR:Vigyázz a madárra

Ember, a világ két kezedtől sír

Egyikkel a kerted ásod, másikkal a sírt

A másik tudod bőven várhat rád

Építsd a kertet hát tovább

s közben a Mindent jól vigyázd

Vigyázz a madárra ha kertedbe repül

Őrizd meg a csendet, el se menekül

Bajban a világ, ha egyszer újra messze száll

Vigyázz a madárra, ha válladra repül

Amerre az élet, arra menekül

Bajban a világ, ha egyszer újra messze száll

Ember a világból csak a sajátod érdekel

A szükség határát ritkán hagytad el

Azontúl szintén van világ

Gondolhatod: ott gondolnak rád

S értünk a mindent jól vigyázd

Vigyázz a madárra ha kertedbe repül

Őrizd meg a csendet, el se menekül

Bajban a világ, ha egyszer újra messze száll……

https://www.facebook.com/a.mult.emlek.jovo.titok.jelen.ajandek/ Nézd meg gyere

Jó emberek azok, akik szeretik az állatokat. Az állatok különleges teremtmények, és akinek volt szerencséje egy ilyen kapcsolathoz, az jól tudja miről beszélek.

Egy állat jellemessége igazi tanítás számunkra.

Nekik köszönhetően szerényebb, empatikusabb, ragaszkodóbb emberekké válhatunk.

Feltétel nélkül adják nekünk a szeretetüket anélkül, hogy bármit is várnának cserébe.”

~•Keanu Reeves•~

„Egy jó pedagógus belülről fakadóan válik igazán jóvá.”

GYERMEKAUTONÓMIA – 8 TIPP ISKOLÁKBA

Nem kell mindig hatalmas felelősséggel járó feladat, kicsi, örömteli projektekben is fejleszthető lenne a gyermeki autonómia.

De mi ez és mire kell?

A felelősségteljes döntéshozatalhoz, a kezdeményezőkészséghez és az egészséges önszabályozás kialakításához egyaránt szükség van a gyermek belső belátására, vagyis, hogy magától képes legyen mérlegelni azt, melyik lehet az adott szituáció, a kapcsolat, a folyamat, vagy önmaga számára a legelőnyösebb lépés, és melyik lépése mivel jár majd.

Ha a gyereknek egyáltalán nincsenek választási lehetőségei, ez a belső mérlegelés elsorvad. Ilyen gyerekeknél és csoportoknál gyakori a bántó kommunikáció, a gyengébbek perifériára szorítása, a teljesítménykényszer és egészségtelen megfelelési vágy miatti frusztrációk agresszív kiélése.

Ha pedig teljesen magára van hagyva, és mindig azt csinál, amit akar, akkor a következmények hiánya, valamint a visszajelzések összevisszasága miatt nem alakul ki egészséges kerettartás a saját és mások dolgaival szemben, ami állandó kezeletlen konfliktusokat hoz magával.

Furcsán hangzik, hogy az autonómia felélesztéséhez keretek is kellenek? Pedig így van – a felelősségteljes döntéshez a keretek pontos felmérése, a saját és mások szempontjainak figyelembe vétele is szükséges. Ráadásul ez az első lépés.

Keretek között önállóság – ezt egyszerű dolgokban is megadhatjuk, például otthoni szabályok közös alakításával, a gyermek adott lehetőségek közötti szabad választásának biztosításával, a kölcsönösség megteremtésével (én meghallgattalak, most én is szeretném elmondani).

Vannak tehát keretek, határok, következmények (nem büntetés és retorzió, hanem következmény).

Jöhet az iskolai autonómia. Íme, néhány tipp.

1. DÖNTÉS A RÉSZVÉTELRŐL

Te mindig, minden pillanatban alkalmas vagy a munkára, a tanulásra, a gyakorlásra, a magolásra, új ismeretek befogadására? Van az, hogy MOST nem, és van az is, hogy MA nem. Legyenek használható creditek a nehéz helyzetekre – hadd vonja ki magát néha a tanulásból.

2. DÖNTÉS A SZABADIDŐRŐL

Az iskola is tartson határokat. Ne vigyen haza a gyerek könyvet, állandó házifeladatot, legfeljebb a saját jegyzeteit, ha összefoglaló jön. Legyen 4-5 órája, amikor teljesen szabadon dönt arról, mit csinál, mivel foglalkozik – de ehhez nem tartoznak hozzá a „fejlesztő” órák és a rendszeres tevékenységek!

3. SZERVEZŐI FELADATOK

Ünnep? Buli? Projektnap?

Hagyjuk békén őket a szovjet időkből ügyesen ittragadt iskolai hagyományokkal és ünnepi műsorszerkezetekkel. Hadd szervezzenek olyan eseményeket, amikhez kapcsolódni tudnak, úgy, hogy kapcsolódni tudjanak. Az nem autonómia, hogy eldöntik, kék, vagy piros legyen a farsangi meghívó, vagy hogy betanítunk nekik egy táncot, vagy hogy csinálhatnak valami díszt ők is a fára, ha akarnak… Add a keretet, és mentoráld az ötleteiket a megvalósításban.

4. MÁSOKRA HATÓ PROJEKTEK

Találjanak ki olyan projekteket, amiket másoknak szerveznek, másokra hatóan csinálnak, és taníts nekik technikákat a visszajelzések kérésére, fogadására, valamint a visszajelzések szűrésére egyaránt. Nem csak kreatívak lesznek, hanem elkezdik lemérni ötleteik hasznosságát, ráadásul versenyhelyzet nélkül segíted őket abban is, hogy meg akarják mutatni magukat, ötleteiket.

5. HARCOLJANAK ÜGYEKÉRT

Válasszanak számukra fontos ügyet, és legyen kampányévük, sok-sok ötlettel.

6. CSINÁLJANAK VERSENYT ŐK TANÁROKNAK, SZÜLŐKNEK

Ne csak versenyeztesd őket, hanem add nekik feladatként a családi kirándulásokon (merthogy az is kellene), fordított napokon (amikor ők a Fölnőttek és te a diák), vagy farsangokon, hogy állítsanak össze csapatversenyt.

7. ÉRTÉKELHESSENEK TÉGED

Hadd adjanak visszajelzést (amire adsz is reflexiókat) akár névtelenül, akár felvállaltan, és NE MAGYARÁZD MEG NEKIK TEKINTÉLYED FÉLTÉSE MIATT, hogy miért éppen azt, miért éppen úgy csináltad. Csak hallgasd meg őket. Hidd el, nem könnyű kezdet után őszinte helyzetet teremt, ráadásul reálisabbat, mint akármelyik kötelező kamuértékelés fentről.

8. ADJ TANULÁSI FORMÁKAT/ÚTVONALAKAT TANULÁSTÍPUSAIK ALAPJÁN

Nem szeret írni? Rajzoljon. Nem szeret rajzolni? Énekeljen, vagy csináljon podcast-et. Nem szeret énekelni? Állítson össze videót. Ha akar, feleljen. Ha akar, építsen. Ha akar, tanuljon egyedül, vagy beszélje meg társával. Hadd válasszon formát! Te is élvezni fogod, sokféleképpen láthatod viszont a leadott anyagot, és valódi differenciálás lesz.

Ha nem élnek az erőforrásaikkal, nem lesz erejük.

(fotó:pixabay-eommina)

„félévi”

Tegnap egyest kapott a kisfiam…

Mikor este hazaértem, kijött hozzám, s én nem azt kérdeztem, hogy milyen napja volt, hanem az volt az első mondatom, hogy mi újság azzal a biológia egyessel.😔

S mindezt azért, mert valaki megbántott a munkahelyemen..Valaki gonosz volt velem..

Ő ijedten nézett rám. Félelem volt abban a gyönyörű szemében.. Az én drága kisfiam szemében… Megsemmisültem. Akkor, ott azt hittem, megszakad a szívem… A kicsikém, akiért annyit küzdöttünk az apukájával hogy egyáltalán létezhessen, most félelemmel nézett rám…

Rám, az anyukájára, aki a legstabilabb, legbiztonságosabb, legbiztosabb pont kell hogy legyek az életében…ahogy mindig is voltam.

Egy számjegy miatt…élete harmadik egyese miatt… Magyarázkodni kezdett, de nem is hallottam a szavait… Odaléptem hozzá, megöleltem,s tartottam őt. Akartam, hogy érezze, biztonságban van.. Mint mindig, most is leültünk beszélgetni. Ez a beszélgetés most más volt mint a többi…

Arról meséltem neki, hogy mennyire vártuk őt, amikor a pocakomban lakott még…az akkor tett igéreteimről, terveimről… Hogy egyetlen dolgot kértünk a jóistentől, egy egészséges gyermeket…

S most itt van Ő, az én egészséges, nagyon okos, ráadásúl jó tanuló, különleges kisfiam… Hálát adok az Úrnak amiért nekem születhetett meg.

Hogy milyen lesz a félévi bizonyítványa?

Hogy milyen számok lesznek golyóstollal belevésve? Nem az számít! Nem az a fontos!

Azt akarom, hogy boldog, magabiztos, kiegyensúlyozott felnőtt váljék belőle…

Hogy továbbra is legyen ilyen vidám, magabiztos, tiszta lelkű, jószívű, érzékeny emberke,s ne azonosuljon egy oktatási rendszer által felmért osztályzattal…és pont mint eddig, tegye a dolgát az álmai megvalósításáért, merjen nagyot álmodni, és valósítsa is meg azokat…s én támogatni fogom ❤️

..és ne ijedjen meg ha néha becsúszik egy-két rosszabb jegy….

Este, mint szinte minden este, táncolva énekelt, s én, miközben néztem a felszabadult műsorát, szívből-lélekből mondtam hálát a létezéséért…. 🙏❤️

Mennyi, de mennyi gyermek éli meg ezeket a napokat szorongással…

Mennyi álmatlanul hánykolódó gyermek imája leng a szélben éjszakánként…

Nem ezért születtek.

Nem félni jöttek erre a világra….”

„Itt a farsang, áll a bál…”

A gyermekek olyanok, mint a virágok.

Az egyiket sokat kell öntözni, a másikat csak ritkán szabad.

Az egyik a sok napot kedveli, a másik árnyékos helyen is virágzik.

Vannak könnyen alkalmazkodók és érzékenyebbek.

Ha mindegyikkel ugyanúgy bánok, az egyik kivirul, a másik elszárad.

Mindegyiknek van levele, szára, virága – hasonlóak, de mégis különbözőek.

Mindegyikük gondoskodásra éhezik, egyéni bánásmódra.

Nem attól fejlődnek, hogy mellettük ülök egész nap, hanem attól, hogy a számukra megfelelő gondoskodást kapják.

Van köztük árvácska, petúnia, muskátli, leander, krókusz, kardvirág és rózsa.

Az egyik hamarabb nyílik ki, a másik később, de mindegyik különleges, mindegyik egyedi.

Nem hasonlíthatom össze őket egymással.

Nem jobb a hatalmas kardvirág, mint az apró árvácska.

Csak más.

Nem erőltethetem, hogy virágozzék hamarabb a rózsa, hiszen az árvácska már rég kibújt, most már neki is itt lenne az ideje.

Csak annyit tehetek, hogy megismerem őket,

rájövök, hogyan érzik a legjobban magukat a kertemben,

a nekik megfelelő, egyéni módon gondoskodom róluk,

és gyönyörködöm bennük,

ahogyan nőnek, erősödnek,

kivirágzanak.”

(Friedrich Fröbel)

Japánban nincs pedagógusnap.

Egy nap megkérdeztem japán kollégámat, Yamamoto tanárt:

– Amikor Japánban a pedagógusnapot ünneplik, hogyan ünneplik?

Kérdésemen meglepődve így válaszolt:

– Nálunk nincs tanári ünnep. Válaszát hallva nem tudtam, higgyek-e neki vagy sem. Egy gondolat futott át a fejemben: „Miért olyan tiszteletlen egy olyan ország, amelyben fejlett a gazdaság, a tudomány és a technológia?”.

***

Egy nap munka után Yamamoto meghívott, hogy látogassam meg az otthonában. Mivel messze lakott az iskolától, metróval mentünk. Az esti „csúcsidőben” a metrókocsik túlzsúfoltak. Miután sikerült felszállnom, határozottan megragadtam a korlátot. A mellettem ülő nagypapa hirtelen felállt. Nem értve egy idős ember ilyen tiszteletteljes hozzáállását, nem tudtam elfogadni a helyet, de kitartó volt, kénytelen voltam leülni. Miután kiszálltam a metróból, megkértem Yamamotót, hogy magyarázza el, mit csinált az aksakal. Yamamoto mosolyogva a tanári jelvényemre mutatott, és így szólt:

– Ez az öreg meglátta tanári jelét, és a státusza iránti tisztelet jeléül átadta a helyét.

Mivel először mentem Yamamoto tanár úrhoz, kínos volt üres kézzel menni, ezért úgy döntöttem, veszek egy ajándékot. Megosztottam a gondolataimat Yamamotóval, ő támogatott és azt mondta, hogy előtte van egy tanári bolt, ahol kedvezményes áron vásárolhatok árut. Nem tudtam újra visszatartani csodálkozásomat:

– Kiváltságokat csak a tanárok kapnak?-kérdeztem.

Yamamoto azt mondta:

– Japánban a tanár a legelismertebb szakma, a legtiszteltebb ember. A japán vállalkozók nagyon örülnek, ha tanárok jönnek az vásárolni, ez nagy megtiszteltetés számukra.

***

Japánban való tartózkodásom során sokszor láttam, hogy a japánok mennyire tisztelik a tanárokat. A metróban vannak számukra kijelölt ülőhelyek, külön üzletek nyitva állnak számukra, a tanárok nem állnak sorba a jegyért semmilyen közlekedésnél. Ezért a japán tanároknak nincs szükségük külön ünnepre, amikor életük minden napja olyan, mint egy ünnep.

Ezt a történetet újra elmesélve, teljes szívemből kívánom, hogy társadalmunk ilyen szintre, a tanárhoz való hozzáállásra növekedjen, és hogy a tanárok méltók legyenek egy ilyen magas címre!

Add tovább ezt az üzenetet minden kollégádnak! Dobogjon mellünkben a büszkeség! Mester a neved előtt meghajolok…

*Rustam Bisenyev

Alkalmazott Oktatástan Magyarország

Régi, de ma is aktuális és nagyon értékes elvek egy kiváló pedagógustól, Maria Montessoritól ❤️

1. A gyermeked neveld önállóságra.

2. Tiszteld a gyermeked.

3. Hagyd, hogy válasszon.

4. Hagyd, hogy független legyen.

5. Példával tanítsd, ne csak kijavítsd.

6. Ne panaszkodj rá, ha ő is jelen van.

7. Ha nincs szüksége segítségre, ne segíts.

8. Ha érzi, hogy elfogadod, magabiztos lesz.

9. Mindig a legjobb tudásod szerint beszélj a gyermekeddel.

10. Egy gyerek, akit folyton kritizálnak, mások fölött fog ítélkezni.

11. Ha valamit csinál, ne szakítsd félbe. Hagy dolgozni, tevékenykedni.

12. Segíts neki, ha segítséget keres, és hagyd békén, ha megtalálta.

13. Válaszolj a kérdéseire akkor, amikor kérdez, mert fontos neki, amit mondasz.

14. A kicsik mindent a környezetükből tanulnak – vigyázz, milyen példát mutatsz neki.

15. A szükségleteire figyelj oda, és tanítsd meg, hogy ő is figyeljen mások szükségleteire.

16. Az otthoni környezet nagyon fontos, ne vegyék körül olyan dolgok, amire nincs szüksége.

17. Azzal törődj, amit meg akarsz neki tanítani, ne a rossz dolgokkal, amiktől szeretnéd megóvni.

18. Legyen türelmed. Ha egy gyereknek több idő kell ahhoz, hogy megtanuljon valamit, légy megértő.

19. Tiszteld, ha hibázott és ki tudja javítani a hibáját. Amikor olyasmit csinál, ami veszélyes, akkor viszont állítsd meg.

20. Segítsd neki, hogy átlépjen azokon a dolgokon, amikben nem tökéletes. Tedd ezt kedvesen, türelemmel és szeretettel.

GYERTEK, JÁTÉKRA …(ha nincs „Tappancsra fel!)-itt sem kell a „fel!”!-amit megkritizálunk irigységből, nem lopkodunk öteletet belőle!

A mátészalkai római katolikus templomaink felszentelése a 2024. évben jubileumát ünnepli. Ezen alkalomból játékra hívjuk az általános iskolásokat!

Minden hónapban találtok az egyházközség havonta megjelenő újságjában, a „Jöjj, kövess engem”-ben egy rejtvényt, melynek megfejtői közül a szerencsés nyertes ajándékba kap egy Szentírást, valamint egy mozijegyet a szalkai moziba.

megfejtést minden hónap utolsó napjáig -jelen esetben január 31-ig a neveddel és címeddel, valamint iskolád megjelölésével dobd be a templomokban( Plébánia templom és Ráckerti templom) erre a célra elhelyezett dobozba.

István atya a diákmisék alkalmával ( minden hónap 2. vasárnapján a Ráckerti templomban kezdődik 10 órakor)kihúz egy nevet, ő lesz a hónap nyertese.

Most első alkalommal a feladatod, hogy kicsit nyomozz az egyházközség után.

Válaszolj a kérdésekre, majd az ABC sorrendjében olvasd össze a betűket.

Jó munkát, jó szórakozást!

Keresd a mátészalkai Római Katolikus Egyházközség „Jöjj, kövess engem!” januári lapját a templomokban, benne megtalálod a feladatot!

Itt a legújabb

👑💓HÁROM KIRÁLYOK NAPJÁN💓👑

Három királyok napján,

Szívünknek egy istápján

Dicsérjük énekekkel,

Vigadozó versekkel.

Szép jel és szép csillag, szép napunk támad.

szép napunk támad

Hol vagy zsidók királya,

Mert megjelent csillagja,

Betlehemben találják,

Szép Jézust körülállják.

Szép jel és szép csillag, szép napunk támad.

szép napunk támad

Kérjük a szép Szűzanyát,

Kérje értünk Szent Fiát,

Hogy békességben tartson,

Ellenségünk ne ártson!

Szép jel és szép csillag, szép napunk támad.

szép napunk támad

Királyok ajándékát,

Arany’t, tömjént és mirhát

Vigyünk mi is Urunknak,

Ártatlan Jézusunknak!

Szép jel és szép csillag, szép napunk támad.

szép napunk támad.

„Kezdeményezni, azután hagyni, hogy a gyermek szabadon kibontakoztathassa képességeit. Ez a pedagógus feladata.” (Maria Montessori)

Az ünnep meghittségét, a lélek örömét kívánom szeretettel az elkövetkező gyertyafényes időszakra!
💝😇🎄✨

Advent – A karácsony üzenete
/Mentovics Éva

Áldott, szép ünnep fénye hív minket,
sugallatánál régóta nincs szebb.
Feljön a csillag, a messzi égen,
ugyanúgy fénylik, mint réges-régen.

Mária karján szunnyadt a kisded,
édes örömmel teltek a szívek.
Angyalok szálltak, hozták a jó hírt;
Ő nyújt majd néktek megváltást, gyógyírt.

Ott, fenn, egy csillag felragyog, s lám csak,
gyémántos fényű pelyhek szitálnak,
ünneplőt szőnek rétekre, fákra,
hótiszta csend ül most a világra.

Áldott, szép ünnep fénye hív minket,
sugallatánál régóta nincs szebb.
Feljön a csillag, mint Betlehemben,
gyertyaláng gyullad, angyalhaj lebben.

Hálatelt szívvel, mint a szent éjen,
mindnyájunk lelke egymáshoz érjen!
Hajnali fényként, gyengéden, lágyan,
áradjon szét, e fázós világban,

megdermedt lelket felmelegítve,
szunnyadó szikrát tűzzé hevítve,
békével, hittel, hű szeretettel,
reménnyel telve éljen az ember!

Hidd, ezek nem csak ünnepi álmok,
boldogság szője át a világot,
szeretet, jóság, s nincs minden veszve,
mintha minden nap karácsony lenne.

Volt egyszer egy kisfiú, aki találkozni akart Istennel. Tudta, hogy hosszú az út odáig, úgyhogy bepakolt a táskájába egy csomag csokis kekszet, egy nagy üveg kólát és nekivágott. Három háztömbbel odébb találkozott egy öreg nénivel. A néni a templom melletti parkban ült és a galambokat figyelte. A fiú letelepedett mellé, és kinyitotta a táskáját. Inni akart egyet, amikor gondolta, hogy a néni biztosan éhes, megkínálta csokis keksszel. A néni hálásan elfogadta, és rámosolygott. Olyan kedves volt a mosolya, hogy a kisfiú ismét látni akarta, ezért megkínálta kólával is. A néni megint rámosolygott. A kisfiú nagyon boldog lett!
Egész délután ott ültek, majszoltak és mosolyogtak, de egy szót sem szóltak. Miután besötétedett, a kisfiú rájött, hogy álmos, ezért felállt, hogy hazamenjen. Pár lépés után megfordult, visszaszaladt, és megölelte a nénit. Amaz válaszul minden eddiginél szebben mosolygott. Amikor nem sokkal később benyitott a lakásukba, édesanyja meglepődött örömteli arckifejezésén.
-Mit csináltál ma délután, ami ilyen boldoggá tett? – kérdezte tőle.
-Istennel ebédeltem. – válaszolta a gyermek, de mielőtt az anyja újra megszólalhatott volna, hozzátette:
-Képzeld, olyan szépen mosolygott, hogy olyat még sohasem láttam!
Közben az idős néni szintén békességet sugárzó arccal tért haza.
A fia megdöbbenve tudakolta:
-Hol jártál mama, hogy ennyire boldog vagy?
-Csokis kekszet ettem a parkban Istennel. – felelte, de mielőtt a fia bármit is szólhatott volna, így folytatta:
-Tudod, nem is gondoltam volna, hogy ilyen fiatal!

Közeleg a KARÁCSONY…🌲🌟

Örömteli, vidám készülődést, verstanulást kívánok!

Angyalok szállnak

/Mentovics Éva

Hópihe-csillám

landol a pillán,

tó fagyos medrén

jég ragyog,

szállnak a varjak,

hóember baktat,

dermedt kezében

sétabot.

Nézd, földet érve

tél ölelése

csillan a fázós

völgyeken,

angyalok szállnak,

szívmeleg árad,

fénylik e boldog

ünnepen.

#karácsony#gyerekvers#mentovicsevavers

Kuchta Csilla:

DECEMBERI MESE

Hol volt tán és hol nem volt egyszer régen,

élt az erdőben favágó nejével.

„Az élet egyre mélyebb erdejében”,

állt házuk karácsonykor süteménnyel.

Várták a hidegben a túrázókat,

tűz pattogott erdei kis hangokkal.

Melegedett sok jó ember a hóban,

forral bort kóstolgatott az apóval.

Gondoskodtak erdei állatokról,

etetők megtöltve jó falatokból.

A mese nem ért véget, ők boldogok,

hisz télen a segítő szándék fontos.

Szeretettel az ÖRÖM vasárnapján! 😇💝

Öröm tüze gyúljon!

Mentovics Éva

(Énekelhető a „Láttál-e már valaha…”

című népdal dallamára)

Lobbanj lángra, gyertyácska,

világítson fényed,

üzeneted járja be

ma a mindenséget!

Melengessen szíveket,

feledtessen rosszat,

hirdesd, hogy a jövendő

áldást virágozhat!

Áldott hittel, reménnyel

járhassunk az úton,

búslakodó lelkekben

öröm tüze gyúljon!

Karácsonyi ajándék készítés a családnak:

https://fb.watch/o_njKgo4XG/

Kedves történet

Pankát elkényeztették a szülei. Mindent megkapott, amit csak kért. Hangos zokogással, hatalmas krokodilkönnyeket hullatva jelezte, ha akart valamit. Észrevette ugyanis, hogy a szülei nem bírják hallgatni a sírását, inkább gyorsan teljesítették minden kívánságát.

Mindig vitt magával az óvodába játékokat, mert dicsekedni akart, mutogatni, hogy neki mennyi mindene van. Ebből persze veszekedés, sírás-rívás lett, hiszen a gyerekek szerettek volna játszani a szép játékokkal, de ő nem engedte. Nem csoda, hogy senki nem akart vele barátkozni.

Egy nap, nem sokkal karácsony előtt új kislány érkezett az oviba, Marika. Nem öltöztették divatosan, és az is látszott a ruháin, hogy nem újak. A gyerekek nem vették be a játékaikba, így magányosan üldögélt az udvar egyik sarkában. Panka arrafelé sétált a legújabb síró-alvós pólyás babájával. Az új kislány ámulva nézte.

– Ilyen szép babát még sosem láttam.

– Pisilni is tud – mondta Panka. – Neked nincs ilyen?

– Nekem egyáltalán nincsen babám.

– Miért nem hisztizel egy kicsit? Én azt szoktam, és akkor mindent megvesznek a szüleim.

– Hiába is hisztiznék. Anyukám egyedül nevel minket. Nincs pénze babára.

– Apukád hol van?

– Meghalt.

Panka megdöbbent. Eddig sosem jutott eszébe, hogy az emberek, főleg az ő szülei meghalhatnak. Gyorsan Marika kezébe adta a babát. – Játszhatsz vele! Ettől fogva a két kislány elválaszthatatlan volt egymástól, amíg csak haza nem mentek az oviból. Marika sokat mesélt arról, hogy milyen nehezen élnek, és milyen ritka, ünnepi alkalom az, amikor csokoládét ehetnek.

Panka nem szólt otthon semmit az új barátjáról, de szüleinek feltűnt, hogy szokatlanul csöndes. Anyukája azt hitte, beteg, és gyorsan megmérte a lázát. Apukája aggódva kérdezgette, mit szeretne kapni, hogy jobb kedve legyen. A szülők valósággal kétségbeestek, amikor Panka azt válaszolta, hogy nem kér semmit, ráadásul szó nélkül ment fürödni, és nem válogatott a vacsoránál, hanem mindent megevett, ami a tányérján volt. Valami nagy baj lehet ezzel a gyerekkel, tanakodtak a szülők, amikor Panka már lefeküdt.

Nem tudták, hogy kislányuk gondolatai messze járnak; egy szegényes lakásban, ahol három gyerek és egy anyuka ülnek az asztal körül, és legtöbbször zsíros kenyeret esznek. Szíve összeszorult a sajnálattól, szeméből könnyek buggyantak elő.

– Kívánj valamit! – mondta egy csilingelő hang.

– Ki beszél? Van itt valaki? – kérdezte Panka ijedten, és fejére húzta a takarót.

– Én vagyok, a Könnytündér! Bújj csak elő, ne félj, nem harapok!

A kislány kikukucskált, és csodálkozva látta meg az aprócska, üvegszerűen átlátszó, ragyogó kis lényt, aki ide-oda röpködött, majd leszállt a paplanra.

– Sosem hallottam még rólad! Hogy kerülsz ide? – kérdezte Panka a szárnyát billegető tündértől.

– Nem csodálkoznál, ha tudnád, hogy én a könnyekből születek. Sírtál, és itt vagyok.

– Én majdnem minden nap sírok, mégsem láttalak még soha.

– Te sírásnak nevezed azt a hisztis ordibálást? Most először sírtál igazi könnyeket.

– Máskor is könnyeztem. Az miért nem volt igazi?

– Mert önzésből tetted, és a szíved hideg maradt közben. Most azonban nem magad miatt sírtál, ezért tudtak feltörni az igazi könnyek, és nekem muszáj volt megszületni.

– Nahát! Örülök, hogy sírtam, legalább megláthattalak!

– Most kívánhatsz egyet! – mondta a tündér. – Jól gondold meg, mi legyen az!

– Szeretném, ha Marika boldogabb lenne!

– Legyen, ahogy akarod! – A tündér felröppent. – Mennem kell, lejárt az időm.

– Találkozunk még?

– Persze! Ahányszor csak igazi könnyeket sírsz, én itt leszek.

Könnytündér eltűnt, Panka pedig mély álomba merült.

Az ünnepek utáni első napon Marika ragyogó arccal érkezett az óvodába. Elmesélte, hogy karácsony este valakitől nagy csomagot kaptak. Becsengettek hozzájuk, és csak úgy ott hagyták az ajtójuk előtt. Volt abban minden; szép ruhák, mindenféle ennivaló, csokoládé, és sok-sok játék.

– Képzeld csak – lelkendezett Marika –, még egy ugyanolyan baba is volt benne, mint a tiéd! Most majd együtt dajkálhatjuk a pólyásainkat.

– Az enyém már nincs meg – mosolygott Panka rejtélyesen. – Elvitte a Könnytündér.” 💖💖💖

Csodavárás

/Mentovics Éva

Köröttünk lüktet az ünnepek fénye,

s megbabonázva nézünk az égre,

mint aki megváltást, csodát remél,

bár tudjuk, a csoda a szívekben él.

#karácsony#szeretet#meghittség#ünneprőlünnepre

Gyermekek imája

Drága, Istenem, mi, mind-mind, arra kérünk,

engedd, hogy árvaságban sose kelljen élnünk,

engedd, hogy szüleink még sok-sok éven át,

egészségben, erőben vigyázzák egymást.

Engedd, Uram, hogy ne kelljen soha érezni,

milyen lehet szüleinket elveszíteni,

milyen lehet, ha azt kell látni minden újabb nap,

hogy az egyik szülő siratja majd a másikat.

A gyermekeknek szükségük van mindkét szülőre,

mert csak úgy lehet biztosítva mindnek jövője,

és csak úgy lehetnek, épp lelkű, boldog emberek ,

ha érző szívük a hiánytól sohasem szenved.

A gyermekeket nem szereti soha sem úgy senki,

mint azok, akik erőn felül fel tudják nevelni,

s akik minden tőlük telhetőt úgy adnak meg nékik,

hogy közben álmaikat halálra ítélik.

Ha még sem sikerülne ez a nagy-nagy kérésünk,

és szüleinket egy napon majd el kell engednünk,

legalább azt engedd, Uram, hogy bízván hihessük,

otthonodban még boldogabb lesz az életük.

Kun Magdolna

Aranyosi Ervin Igazán szeretni

Tanítsd meg gyermeked igazán szeretni,

szeretetet adva boldogabbá lenni!

Tisztelni a Földet, az állatvilágot,

megbecsülni élőt, árva kis virágot!

Legyen jó gazdája minden földi lénynek,

ne higgye, hogy azok csak miatta élnek!

Hisz minden élőlény Isten teremtménye,

legyen az embernek jót-adó erénye!

Legyen hát felelős, gondoskodó gazda!

Sose azt figyelje, mennyi lesz a haszna!

Legyen értük hálás, becsülje meg őket,

óvja a vizeket, földeket, erdőket!

Szeretettel nézzen az egész világra,

úgy, mint éltet-adó, csodás gazdagságra!

Akarjon örülni, emberséges lenni!

Aranyosi Ervin: Levél a Jézuskához– nem csak Karácsonyra…

Drága, jó Jézuska,

most levelet írok.

Üresen várnak rám,

hófehér papírok.

– Azon gondolkodom,

mit is kéne kérnem?

Na, de ne ijedj meg,

kevéssel beérem.

Apunak szeretnék

sok-sok időt kérni,

hogy a játszótérre

el tudjon kísérni.

Azt kívánom, mindig

legyen jó a kedve!

Ne morogjon velem,

mint egy morcos medve!

Játsszon velem végre,

hógolyó-csatákat.

Mondhassa nyugodtan,

hogy: – A munka várhat!

Este meg olvasson

csodaszép meséket.

Ő is legyen hálás,

hogy nekem mesélhet!

Segíts, hogy a pénzre,

sose legyen gondja.

A világ sok baja,

vállát sose nyomja!

Úgy érezze mindig,

jól mennek a dolgok.

Az én jó Apukám,

legyen mindig boldog!

Hogy a becsületen

ne eshessen csorba,

drága, jó Anyukám

jöjjön most a sorba.

Azon gondolkodtam,

neki mit is kérjek.

Amit a hölgyeknek

nem adhatnak férjek?

Neki aztán – tudod –

soha sincs ideje.

Mert a háztartáson

jár mindig a feje.

Olyat kérnék neki,

ami nagyon tetszik,

mert a családjáért

Ő nagyon igyekszik.

De nem is kívánok

olyat, amit vehet.

Olyan csoda kéne pont,

mint a szeretet!

Egész évben mosolyt

csalnék az arcára,

sose görbülhessen

meg egy haja szála.

Nagyon jól jönne egy

csodatévő szellem.

Aki harcot visel

a porcicák ellen.

Mos, vasal, mosogat,

főz és bevásárol,

levesz minden terhet

az Anyu válláról.

Anyu is ráérne

végre velem lenni,

jó lenne majd vele,

uszodába menni.

S ha a közös program

nem rajtuk fog múlni,

úgy elvinném Őket

gyakran kirándulni.

Itthon társasjáték,

kártya, mese várna,

ami tán ráférne,

minden jó családra.

Közös nevetgélés,

együtt töltött percek,

szíves, boldog órák,

amik lassan telnek.

A karácsony teljen

közös énekléssel.

Erről kicsi húgom,

jó öcsém ne késs el!

Kedves Jézuska,

Mi nem sokat kívánunk.

Legyen egészséges,

s boldog a családunk!

Szent Miklós legendája

A Mikulás, akit Szent Miklósként is ismerünk, egy kis-ázsiai, Patara nevű városkában született 245-ben, gazdag család gyermekeként. Szülei Miklósnak, azaz görögül Nikolasznak nevezték el, aminek jelentése: a nép vitéze, a győző. (Patara városa, a mai Törökország területén, Anatóliában található, akkoriban a Római Birodalomhoz tartozott.)

Miklós életét végigkísérték a csodák. Alig kezdte el az iskolát, amikor hatalmas járvány pusztított, melynek következtében árván maradt. A kisfiú nagybátyjához, egy érsekhez költözött a város kolostorába. Az itt töltött évek alatt megszerette a papi hivatást, és életét az embereknek, a gyerekek tanításának szentelte. Segítőkészsége és emberszeretete messze földön híressé tette. Szülei után busás vagyont örökölt, melyet az emberek és a gyerekek megsegítésére költött. Amikor egy alkalommal éhínség tört ki, a teljes egyházi vagyont a szegények étkeztetésére fordította, amiért az egyház egy időre ki is tagadta.

Egy Jeruzsálembe tartó zarándokút alkalmával (ekkor a tengerészek védőszentjévé is vált) betért imádkozni Anatólia fővárosába, Myra városába, ahol püspökké szentelték.

Miklós az estéket azzal töltötte, hogy órákon át a város kis utcáin sétálgatott, és beszélgetett az emberekkel. Így figyelt fel egy elszegényedett nemes emberre, akinek már élelemre sem futotta. Három lánya közül egyiküknek, hogy megmentse a családot, el kellett volna adnia magát rabszolgának (egyes források szerint prostituáltnak ált volna).Erről folyt a vita, amikor Miklós az ablakuk alatt sétált el. Miután ezt meghallotta, visszasietett a templomba, egy marék aranyat kendőbe kötött, és azt bedobta az ablakukon. Miklós három egymást követő évben megismételte tettét.

A legenda szerint a harmadik esztendőben nagyon hideg volt, és ezért az ablak zárva volt. Más megoldás híján felmászott a sziklaoldalba épített ház tetejére, és a kéményen dobta be a keszkenőbe kötött aranyat. A kisebbik lány éppen akkor tette a harisnyáját oda száradni, és az arany pontosan a harisnyába esett. Jó ideig valamiféle csodának vélték az évenként megismétlődő eseményt, de végül – több leírás is terjed arról, hogy miképp – lelepleződött kiléte.

Miklós az ablakba tett ajándékával megmentette tehát a lányok becsületét. Ezen túlmenően a püspök minden évben, december 5-én, névnapja előestéjén édességgel ajándékozta meg a gyerekeket, amiért a nép Noel Baba néven kezdte emlegetni, ami annyit tesz, Ajándékozó Apa.

Innen ered a szokás, hogy december 5-e estéjén ajándék reményében csizmát, zoknit teszünk az ablakba vagy a kandalló fölé. Az évek során kiegészült a legenda, a Mikulás soha nem egyedül jár. Rénszarvasok húzta szánon közlekedik, és segítői a Krampuszok. Rájuk azért van szüksége, mert ők hozzák a virgácsot a rossz gyerekeknek. A Krampuszok kicsi, ördög formájú emberkék, vörös vagy fekete színben.

Diocletianus római császár (284-305) keresztényüldözése idején Miklóst is elfogták. Bebörtönözték, éheztették, kínozták, de kivégezni nem merték. A fogságából végül kiszabadult és békés öregkort élt meg. A legenda szerint lelkét az angyalok vitték végső nyughelyére, ahol egy tiszta forrás is eredt.

/Forrás: http://www.hotdog.hu ,Wikipédia/

#Mikulás#gyesrekvers#ünneprólünnepreversek#mentovicsevaversek

Hasonló hangulatú versek is olvashatók az ÜNNEPRŐL ÜNNEPRE című kötetemben is.

#őszivers#gyerekvers#hónaprólhónapraversek#ünneprőlünnepreversek#mentovicsevavers

November 20. a gyermekek jogainak világnapja.

1959. november 20-án fogadta el az ENSZ Közgyűlése a Gyermekek Jogairól szóló Nyilatkozatot.

A jó tanító nem saját tudásának gyümölcseit osztja meg a tanítványaival, hanem megmutatja nekik, hogyan arassák le saját gondolataik gyümölcseit.

Kahlil Gibran

A legjobb tanár az, aki utat mutat.”

https://fb.watch/nYkNWeOHBk/ A kisherceg és a róka

„Ha elmegyek egy óvodába, a 4-6 évesek között elég sok tehetséges gyereket látok. Az általános iskola 7. osztályában viszont már nagyítóval kell keresnem őket. Óhatatlanul felmerül, hol vesztek el ezek a tehetségek? Igenis, hamis igénnyel, keretek közé szorítással el lehet fojtani a tehetséget! Ki lehet ölni a tehetséget, és neurotikus, beteg gyereket lehet produkálni. Sok évtizedes tapasztalatom ez. Sokkal több veleszületetten tehetséges gyerek van, mint ahányan végül produkcióban kibontakoznak. A gepárdkölyök nem tud 110 km/órás sebességgel futni, de attól még gepárd. Tudjuk, ha majd felnő, képes lesz erre a sebességre.

A mi kis gepárdkölykeink nemegyszer nemgepárddá fejlődnek. Nagyon leegyszerűsítve a nevelést: gondoskodjunk arról, hogy aki macikölyöknek születik, abból egy kedves mackó váljék, aki gepárdkölyöknek, az gepárddá. Ne próbáljuk a mackókat ráuszítani az antilopokra, és az is borzasztó lenne, ha a gepárdot leültetnénk a patakpartra, hogy fogdosson halakat.” /Dr. Ranschburg Jenő/

 október 5. Pedagógusok Világnapja

Minden pedagógust, nagy tisztelettel, szeretettel és szívből köszöntünk!💕

„A diák, míg tanul, nem méltányolja a tanárait. Csak később, amikor már többet tud a világról, érti meg, milyen sokkal tartozik azoknak, akik nevelték. A jó tanár nem vár dicséretet, sem szeretetet a fiataloktól. Kivárja, hogy idővel megkapja tőlük.” (Darren Shan)

Kik a jó tanárok?

„A jó tanító olyan, mint a jó fecske. Tudásának fészkét állandóan építi, gonddal rakja, gyarapítja.” Fonay Tibor

„A legjobb tanárok azok, akik inspirálni tudják a tanítványaikat a tananyag iránt érzett szenvedélyükkel.”

„Ha a tanítványom jobb nálam, akkor nyilván jobb tanára volt, mint a többinek. Növendékeim minden eredménye rám vet jó fényt.” Isaac Asimov

„Minden tanárnál az a legfontosabb, hogy igazi pedagógiai lelkületű, tiszta szívű ember legyen, különben nem tudja átadni az ismeretanyagot.”Obádovics J. Gyula

„A jó tanár szerintem örül annak, ha tanítványai sikeresek, annak is, ha felülmúlják őt. Nem beszélve arról, ami sokkal nehezebb: őszintén örülni a tanártársak, például a fiatal kollégák tehetségének, sikerének.” Pethőné Nagy Csilla

„A nagy tanítók gyakran a legígéretesebb diákjaikkal a legszigorúbbak. Ha megpillantják a szunnyadó lehetőséget, azt akarják, hogy az maradéktalanul kibontakozzon.”Ryan Holiday

„Egy jó tanár arra tereli a fiait, amerre menniük kell. Pláne, ha látja, hogy van ösvény. Nem szabad hozzányúlni, pláne nem megfogni, vagy kényszeríteni, csak terelni. Ez a legszebb fajta tanítás.”Koltai Lajos

Mint a máglyán, úgy kell égni. Mint aki tudja, hogy valamiért égetik el, s nem tehet, nem is akar tenni semmit ellene. Nem elég megismerni az igazságot, nem elég megszövegezni, nem elég bátran kimondani: égni is kell érette.”

Márai Sándor ~ Füves könyv

19 nevelési alapelv Maria Montessoritól, minden idők legnagyobb pedagógusától

Maria Montessori, olasz orvosnő és pedagógus, a róla elnevezett pedagógiai-pszichológiai nevelési módszerek kidolgozója, mely teljesen forradalmasította a XX. századi gyereknevelést.

Montessori pedagógiájának alaptézise a gyermek tisztelete, mert szerinte minden gyermekben él a cselekvési vágy és a világ megismerésének igénye, ezért biztosítani kell számukra a spontán, szabad tevékenység lehetőségeit, és a megfelelő környezetet.

Az alábbiakban bemutatunk néhány alapelvet, melyeket a pedagógus maga is hűen követett a gyereknevelés tekintetében!

1. A gyerek mindenből képes tanulni, ami őt körülveszi.

2. Ha a gyereket folyton kritika éri, megtanulja elítélni a társait.

3. Ha egy gyereket ismételten dicsérünk, megtanítjuk számára, hogyan értékelje a társait.

4. Az ellenséges környezetben felnőtt gyerek megtanul harcolni.

5. Ha őszinték vagyunk a gyerekkel, ő maga is igazságos lesz.

6. A sorozatosan kigúnyolt gyerek félénkké válik.

7. Amelyik gyerek biztonságba érzi magát, mindig bízni fog a társaiban.

8. Ha sokszor át kell éreznie a szégyent, ezáltal mindig és mindenért hibásnak fogja érezni magát.

9. Azonban, ha egy gyereket sokszor biztatunk, ezzel növeljük az önbecsülését.

10. Ha elnézőek vagyunk vele, megtanítjuk a türelemre.

11. Ha segítjük őt, ezáltal magabiztosabbá válik.

12. Ha barátságos környezetben neveljük fel és érzi, hogy szükség van rá, megtanulja megtalálni a szeretetet.

13. Soha ne beszéljünk csúnyán róla, különösen, ha ő is jelen van.

14. Igyekezzünk mindig a jót erősíteni benne.

15. Mindig hallgassuk meg kéréseit és kérdéseit, melyekkel hozzánk fordul.

16. Tiszteljük őt még akkor is, amikor hibát követ el, hisz így tanul meg egyre kevesebbet hibázni.

17. Igyekezzünk mindig a közelében lenni és segítséget nyújtani számára, de csak akkor, ha nem boldogul egyedül.

18. Igyekezzünk minél hamarabb megtanítani számára, hogyan uralhatja saját magát és környezetét.

19. Mindig mutassunk jó példát, hogy megtanulhassa, hogyan lehet a legjobb ő maga is.

JÓKAI MÓR

Mese gyerekeknek

https://fb.watch/n3E-vnFd2b/

“A gyerekek azzal a bizalommal születnek Hozzád, hogy szeretni fogod őket, ezért bármit is csinálsz, bárhogyan is bánsz velük, nekik az a szeretet.

Ha kegyetlen vagy velük, azt fogják hinni, az a szeretet.

Ha kiabálsz velük, azt fogják hinni, az a szeretet.

Ha nem törődsz velük, azt fogják hinni, az a szeretet.

Ha otthagyod őket, azt fogják hinni, az a szeretet.

És ha kedves vagy velük, azt fogják hinni, az a szeretet.

És ha gyengéd vagy velük, azt fogják hinni, az a szeretet.

És ha figyelsz rájuk, azt fogják hinni, az a szeretet.

És ha szorosan átöleled őket, azt fogják hinni, az a szeretet.

Mert nem tudunk semmilyen létező dologra rámutatni és azt mondani, „Ez a szeretet,“ ezért Te fogod megtanítani nekik minden nap, amikor velük vagy, hogy mi az.

És majd egy napon, amikor valaki úgy fog velük bánni, ahogyan Te bántál velük, azt fogják mondani,

„Ez a szeretet!“

Ezért tanítsd őket jól.

Bármit is tanítottak Neked mások…”

(Iain S. Thomas)

Nagyon tanulságos történet!

Nem ártana minden osztályban megcsinálni!!

A gyerekek mit sem sejtettek, amikor meglátták a tanárt, kezében egy gyönyörű, kerek, piros almával. Az almát magasra emelte és azt kérdezte:

– Mi ez itt?

– Egy ropogós alma – felelte az egyik gyerek mosolyogva.

– Megennéd?

Volt egyszer egy tanár, akinek az osztályában a gyerekek folyton bántalmazták egymást – csúfolódtak, gúnyneveket aggattak egymásra, kiközösítették társaikat. A tanár sok mindennel próbálkozott, de sikertelenül, mindaddig, amíg egy hétfő reggelen beállított az osztályba, kezében egy almával. Ez a nap mindent megváltoztatott.

– Meg – csillant fel a diák szeme.

A tanár viszont fura dolgot művelt: az almát letette a földre. Ekkor hirtelen csend lett az osztályteremben. A tanár az alma köré, egy körbe vezényelte a gyerekeket, majd a lehető legfurább dolgot mondta:

– Ma almafocit fogunk játszani! – jelentette ki a gyerekek nagy döbbenetére. – Gyerünk, rúgjátok egymásnak az almát!

Tetszett a játék a gyerekeknek, vidáman rúgták egymásnak az almát. Volt, aki sajnálta és csak óvatosan gurította arrébb, volt, aki viszont jókorát belerúgott, hogy csak úgy repült és pattogott az alma a földön. Néhány perc után a tanár lefújta a meccset és mindenki visszaült a helyére. A tanár felvette az almát a földről és a gyerekek elé emelte:

– Mit láttok?

– Egy almát! – kiáltották a gyerekek kórusban. – Egy pocsék labdát – szólt bele az egyik lókötő a hátsó sorból.

– Megennéd? – kérdezte a tanár ugyanattól a fiútól, aki kissé vonakodva bólintott egyet. – Rendben – folytatta a tanár s az almát a katedrára helyezte -, visszatérünk erre később.

A „később” végül néhány órára rá volt, amikor is a tanár újra kezébe vette az almát. Ezúttal egy határozott mozdulattal az almát kettéroppantotta, majd a két oldalát az osztály felé fordította.

– Megennéd? – kérdezte a tanár a fiútól, aki undorodva bámult az alma megbarnult húsára.

– Nem – sütötte le a szemét.

– Látjátok, ez történik, amikor valakivel csúfolódtok. Amikor gúnyneveket szórtok egymásra. Amikor valakit kiközösítetek, mert valamiért más, mint ti. A felszínen nem sok látszik, még jót is nevettek közben. De az az ember legbelül megsérül, talán annyira, hogy soha nem lesz ugyanolyan, mint azelőtt. Tiszteljétek egymást.

A két fél almát visszatette a katedrára és még jó néhány napig ott hagyta emlékeztetőül a gyerekeknek, míg az alma teljesen elrothadt és bűzleni kezdett.

Tiszteljétek egymást – mondta még egyszer, mielőtt kidobta az almát a kukába.

Ez a tanár egy csodálatos leckét adott, hiszen ezek a gyerekek egy életre megjegyezték, hogy a szavaiknak milyen súlya van, szándékosan egyikük sem bántott többé senkit.

A bántalmazás jelensége sajnos nem néhány elszigetelt eset, sokkal inkább mindennapos esemény. Az online világ ezen mit sem segített, sőt tetézi a bajt. Mindig is szükség volt arra, hogy harcoljunk a bántalmazások ellen, ezért tanítsuk a gyerekeinket a másság elfogadására, ahelyett, hogy kiemelnénk és negatív megvilágításba helyeznénk azokat. Tanítsuk meg őket a toleranciára, a kedvességre és a szeretetre – ha nem másért, akkor azért, mert soha nem tudhatjuk, akár ők is lehetnek a bántalmazók áldozatai.

Minden tanító nénivel/ bácsival felovastatnám az első szülőiértekezleten💖

Pár nap, és kezdődik az iskola. Úgy érzem, most újra – és mindenkor – aktuális lett a Cseresznyefa…

Pelesz Alexandra Cseresznyefa

Megint beesteledett. Sötét van, és én nem szeretek sötétben lenni. Főleg nem egyedül. Ma újra nem játszottunk, pedig reggel megígérted, amikor kiraktál a suli előtt a kocsiból. Emlékszel, azt mondtad, ha ügyes leszek, figyelek, nem leszek rossz és nem hozok rossz jegyeket, akkor este játszani fogunk. Mi, együtt. Talán még apa is.

Hét óra volt, amikor kiszálltam reggel a kocsiból. Volt még egy óra, hogy a többiekkel játsszak, mielőtt becsengettek. Már nagyon kezdtünk unatkozni, ezért tartottunk egy futóversenyt a folyosón. Nagyon élveztük, még kiabáltunk is örömünkben, amikor beért a győztes a célba. Sajnos a tanító néni is kiabált, de ő nem örömében. Ő azt kiabálta, hogy azonnal adjuk oda a tájékoztatónkat. Sírnom kellett, és a többiek kinevettek, hogy emiatt sírok. De én azért sírtam, mert te azt mondtad, hogy csak akkor játszol velem, ha jó leszek. Kaptam egy beírást. Nem voltam jó.

Utána már minden órán ezen járt az eszem. Csak úgy kattogott. Aztán nagyot kattant attól is, ahogy a tanító néni rákoppintott a fejemre. Mérgesen nézett rám, és azt hajtogatta, hogy már megint nem figyeltem, és hiába szólított fel, nem folytattam az olvasást. Oda kellett adnom a tájékoztatómat. Kaptam egy feketepontot. Megint sírtam, és megint mindenki kinevetett. Olyan mérges lettem, hogy belerúgtam a padba, mire a tanító néni még mérgesebb lett, mint amilyen én voltam.

Most már biztosan nem játszol velem este. Csak erre tudtam gondolni.

Délután, amikor az udvaron voltunk, megvertem az egyik osztálytársamat. A Balázst. Mert megint kinevetett amiatt, hogy sírtam. Ezután már nem is kérték el a tájékoztatómat, csak azt mondták: be kell hívatni a szüleit ennek a gyereknek.

Soha többé nem fogsz játszani velem, igaz?

Úgy vártam a négy órát, hogy hazamehessek végre veled. Aztán eszembe jutott, hogy előbb még elviszel a matektanárhoz, akinél ott kell maradnom másfél órát, mert nem kaphatok rossz jegyet. Te addig vásárolni mentél. Bárcsak veled mehettem volna! Hogy felálljak a bevásárlókocsi hátuljára, és halljam a hangodat, ahogy sorolod, hogy mit kell venni. Bárcsak foghattam volna a kezed a pénztárban, amíg vártál, ahelyett, hogy a matekfeladatokat csináltam.

Olyan lassan telt el a másfél óra, hogy már majdnem sírtam. Újra. Csak mert hiányoztál. És mert féltem, hogy mit fogsz mondani, ha odaadom a tájékoztatómat. Már nem is tudom hányadik feketepont a héten. Csak azt tudom, hogy eggyel kevesebb, mint amennyi beírás.

Végre értem jöttél, és annyi mindent mondtam volna, főleg azt, hogy egész nap rád gondoltam és hiányoztál, és szeretlek. De végül nem mondtam semmit, csak bámultam ki a kocsi ablakán, és rettegtem, hogy mi lesz, ha hazaérünk és nekem oda kell adnom a tájékoztatómat.

Aztán nem kellett odaadnom, mert nem jutott eszedbe, hogy bele szeretnél nézni. Mondtad, hogy menjek a szobámba, ne legyek itt láb alatt, amíg kipakolod a szatyrokat, kiszeded az edényeket a mosogatógépből, kiteregeted a ruhákat, készítesz vacsorát. Pedig én úgy szerettem volna a lábad alatt lenni. Adogatni a mosógépből a zoknikat, hogy ne kelljen mindegyikért lehajolnod. A tányérokat is adogattam volna. Bármit megtettem volna, csak hogy a lábad alatt lehessek. De mivel azt kérted, hogy jöjjek a szobámba, hát bejöttem.

Leültem az ágyamra és végignéztem a polcokon lévő játékaimon. Gondolkoztam, mit csináljak, egyedül. Vannak társasjátékok, nem is kevés! Hotel, Monopoly, Ki nevet a végén, Zingo. Csak olvastam sorban, mik vannak a dobozokra írva. Ezekkel nem tudok egyedül játszani. Csak veled tudnék, vagy apával. De ő még haza se ért. Mit is mondtál a kocsiban? Hogy későn jön, mert ha nem végez el időben, valami ködösbért kell kifizetnie? Nem tudom, mi az, de biztosan nem jó, ha ez miatt ott marad. A legokat már megépítettem milliószor, nincs kedvem újra nekiállni. Könyvek. Nincs kedvem olvasni. Jobb lenne, ha te olvasnál nekem. Ceruzák, filcek, zsírkréta. Minek rajzoljak? Neked szoktam rajzolni. Aztán, miután egy órán keresztül rajzolom, úgy, hogy már megfájdul a szemem és már sajognak az ujjaim is, hogy olyan szépen kiszínezzem, hogy biztosan tetsszen neked, te egy gyors pillantással elintézed, miközben fülig érő szájjal mondod, hogy „gyönyörű”. De szerintem meg se nézed. Nem is láttad rajta a múltkor azt a pici katicát, aki a virágon mászott. Nem láttad a kisfiú kezében a szív alakú lufit, amire az volt írva: szeretlek anya! Nem láttad, hogy még cseresznyéket is rajzoltam a fára, mert annyira szereted a cseresznyét. Megszámoltam, hatvannégy darabot rajzoltam rá, csak neked! A fűszálak közé még csigákat is rajzoltam, nem volt könnyű. Láttad őket?

Aztán utána, amikor este kidobtam a szemetesbe a papírzsebkendőt, amibe kifújtam az orrom, (mert sírtam, amiért nem játszottunk aznap sem), megláttam, hogy összegyűrve bent van a többi szemét között ez a rajz, amire én hatvannégy cseresznyét rajzoltam, meg katicabogarat.

Nincs kedvem rajzolni.

Lehajtom a fejem az íróasztal fölé, a naplóm fölé, és újra sírok. Fiú létemre, megint csak sírok. Lepottyan egy könnycseppem a napló lapjára és szétfolyik rajta. A többit már inkább letörlöm, hogy ne csöppenjen rá.

Aztán mégis érkezik egy újabb. De ez honnan? Hiszen én letöröltem! Az enyém nem lehet.

Hátranézek, és a fejem felett áthajolva anya olvassa a naplómat. Az ő könnye pottyant le az előbb. Aztán újra és újra, csak úgy hullanak a könnyek, hogy teljesen átáztatják a naplóm oldalait.

Most meg miért sír? Megnézte a tájékoztatómat? Vagy felhívta a tanító néni? Vagy mi rosszat csináltam?

Aztán felhúz az asztaltól, és megölel, de úgy, hogy majdnem fáj. De nem érdekel. Én is ölelem őt, nagyon, lehet, hogy őneki is fáj.

– Kincsem, válassz egy társasjátékot, és hozd ki a konyhába. Tudunk ott is játszani, majd megkeverem két dobás között a pörköltet – mosolyog rám, de még mindig sír.

– Ha nincs kedved játszani velem, nem kell, anya. Ne sírj! – mondom neki, mert nem tetszik, hogy ilyen könnyes az arca. – Majd játszok valamit egyedül.

– Nem – nevet a könnyein át. – Hozz egy társast! De valami olyat, amit jó sokáig tart végig játszani – kacsint rám mosolyogva.

És én boldogan viszem a társast, és a konyhában játszunk, és közben anya azt is mondja, hogy most már megesküszik, hogy mindig így fog főzni, hogy közben velem játszik, és megkér rá, hogy majd segítsek neki leszedni a ruhákat, ha megszáradtak.

És arra is megkér, hogy rajzoljak neki egy cseresznyefát.

Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány

A világnak önazonos, boldog gyermekekre van szüksége, akik megtalálják a saját útjukat, a saját hivatásukat, amit szívvel-lélekkel tudnak végezni.

Csak az ilyen emberek tudják szebbé, boldogabbá tenni a világot.

„Akiben van tehetség, köteles azt kiművelni a legfelsőbb fokig, hogy embertársainak mennél nagyobb hasznára lehessen. Mert minden ember annyit ér, amennyit embertársainak használni, hazájának szolgálni tud. Az igazi művészet az emberiség emelkedésének egyik leghatalmasabb eszköze, s aki azt minél több embernek hozzáférhetővé teszi, az emberiség jótevője!” Kodály Zoltán

Gyarmathy Éva: „Hiába van tehetségpont hálózat, nagyon nehéz helyet találni a tehetséges gyerekeknek”

Az az igazság, hogy nagyon könnyedén dobálózunk a „tehetség” fogalmával ahhoz képest, hogy milyen ritka jelenségről van szó. A felmérések szerint valódi, kiemelkedő tehetséget mindössze az emberek öt százaléka hordoz. Ha valaki okos, szorgalmas, egyenletesen jól teljesít sok területen, akkor valószínűleg sikeres lesz – de ez nem tehetség.

Nem véletlen, hogy mostanában a gyerekekkel kapcsolatban óvatosabban fogalmaz a tudomány is, és tehetségígéretekről beszél inkább: több dolognak kell együtt állnia ahhoz, hogy valaki kibontakoztathassa, ami benne rejlik, és ezt egészen odáig el tudja vinni, hogy ennek látható, értékelhető eredménye legyen.

Joseph Renzulli már 1978-ban kimondta, hogy a tehetség nem az intelligencia függvénye. Ő három olyan tényezőt nevezett meg, amelyek együttes megjelenése szükséges ahhoz, hogy valakit tehetségként tarthassunk számon. Ezek az átlagon felüli, kiemelkedő képesség valamely területen, a feladat iránti elkötelezettség, és a kreativitás. Mindhárom együttes jelenléte adja azt a különleges együttállást, ami egy tehetségígéret valóra váltását eredményezi.

Azaz hiába kitartó valaki, ha nem kreatív, akkor nem tehetséges, csak szorgalmas; vagy hiába van tele forradalmian új, eredeti ötletekkel, ha azokat sosem viszi végig.

Ha egy szülő szeretné alakítani, hogy a gyereke kibontakoztathassa vélt vagy valós tehetségét, a három összetevő közül egyre tud csak úgy-ahogy hatni: a feladat iránti elkötelezettségre. Ezt tette Mozart apja is, amikor fizikai és érzelmi kényszert alkalmazva sarkallta fiát a rendszeres gyakorlásra, és ezt teszi minden edző, oktató és szülő, aki a gyerekek életét úgy alakítja, hogy mindent felülíró fontosságú legyen az, amiben a gyerek bizonyos szintű adottságokat mutat. Ha valaki tényleg zseniális, annak ez megoldja a jövőjét, a többiektől viszont elveheti a kihívások legyőzésének örömét.

És az arány, csak emlékeztetőül: a gyerekek mindössze öt százaléka valóban tehetséges, így a maradék 95 százaléknak az jut, hogy vagy kötelességtudóan teljesít, és elég jóvá válik valamiben, de sosem kiemelkedővé, vagy frusztrálttá válik és egy idő után elmegy a kedve attól, amit eredetileg szívesen csinált. A legrosszabb esetben pedig akár össze is roppanhat az elvárások súlya alatt, és talajvesztetté válhat: olyan nem tudok lenni, mint amilyennek mások szerint kellene lennem, de akkor mire vagyok jó egyáltalán?

Győztesek kultusza

Nézzünk szembe vele: teljesítményfüggők vagyunk. Az alapján tekintünk valakit értékes embernek, hogy mit ért el az életben, és minél látványosabbak ezek az eredmények, annál inkább gondoljuk az illetőt jónak vagy elismerésre méltónak. Ha valaki nem feltűnően ügyes semmiben, akkor legalább legyen kreatív: indítson start-upot egy olyan ötlet alapján, ami még soha senkinek nem jutott eszébe, legyen szellemes társalgó vagy trükkösen találjon kiskapukat bármilyen helyzetben.

Ez a fajta elvárás hatalmas nyomást helyez mindannyiunkra, és azok, akik egyszerűen csak hasznos tagjai a társadalomnak, könnyebben érezhetik magukat értéktelennek.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a tehetség és a teljesítmény között nincs közvetlen összefüggés. Aki folyamatosan jól teljesít, az valószínűleg inkább elhivatott és szorgalmas, mint zseniális. Valójában a tehetségígéretek között viszonylag gyakori, hogy egyes területeken alulteljesítenek:

  • vagy azért, mert egyáltalán nem érdeklik őket a hétköznapok kihívásai, és ezért időpocsékolásnak érzik energiát fektetni abba, ami csak fontos, de nem izgalmas;
  • vagy azért, mert a fejlődésük annyira egyenetlen, hogy az egyik oldalon kiugró teljesítménnyel szemben egy másik területen kifejezetten lemaradnak a kortársaikhoz képest.

Ha ez éppen a társas érintkezés, akkor sokáig ki sem derülhet, hogy valamiben jók, mivel nincs meg az eszköztáruk ahhoz, hogy ezt megmutassák másoknak. Aki viszont egy kicsit jobban kommunikál, mint mások, azt hajlamosabb a közössége magasabbra értékelni, mint amennyire valójában tehetséges, ezzel olyan nyomást helyezve rá, amit sok esetben nehéz feldolgozni.

Sok családnak az is gondot okozhat, hogy egy idő után már a pénze után fut, mert annyi energiát, pénzt és időt fektetnek a jó adottságú gyerek tehetséggondozásába, hogy egy idő után már azt várják el, hogy mindez megtérüljön: tanulmányi eredményekben, sportsikerekben, művészi karrierben és az ezekkel járó lehetséges anyagi haszonban.

Ezen a ponton a gyerek már nem szállhat ki akkor sem, ha szeretne, mert a környezete hálátlannak vagy érzéketlennek tartaná miatta – holott csak önmaga szeretne lenni.

„Szia, Kristóf vagyok. Tudod, mennyi háromezerszer háromezer?”

Daniel Tammet brit informatikus valóban zseni. Kivételes memóriája van, néhány hét alatt képes megtanulni egy idegen nyelvet, bonyolult matematikai összefüggéseket gondol végig néhány perc alatt a maga sajátos, vizualitáson alapuló gondolkodásmódján. Az ő legnagyobb szerencséje az volt, hogy a szülei egyszerűen csak szerették, és nem gyakoroltak rá különösebb nyomást. Tammet az önéletrajzában részletesen beszámol róla, hogy az apja és az anyja érdeklődéssel és humorral figyelték, hogyan fejlődik a fiuk, és a szűkös anyagi helyzetükhöz mérten mindent megadtak neki, amit ő maga jelzett igényként – esélyük sem volt, hogy értsék, vagy követni tudják Daniel furcsa, egyenetlen fejlődését, de mindig nyitottan álltak hozzá.

Pedig Daniel nem volt könnyű gyerek: kényszeres viselkedésformákat mutatott, epilepsziás rohamai voltak, nehezen kommunikált a kortársaival, és mindig nagyon megviselte, hogy mások nem értik meg. 25 éves volt, amikor Asperger-szindrómával diagnosztizálták: ez sok mindenre adott utólag magyarázatot, de nem jelenti automatikusan, hogy ennek köszönheti a képességeit. Daniel egyszerűen csak abban a bizonyos öt százalékban van. És minden különösebb családi nyomás nélkül válhatott azzá, aki. Olyan sodró erejű benne a belső hajtóerő, hogy azzal semmiféle külső elvárás vagy kényszer nem vetekedhet.

Vekerdy Tamás azt írta, hogy nem az teljesít majd igazán jól a „kemény, versengő, taposó” felnőttéletben, akit már gyerekkorában is „kemény, versengő, taposó” körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg.

Az fogja jól bírni az élet megpróbáltatásait és az lesz eredményes, aki gyerekkorában jól érezhette magát a bőrében, érzelmi biztonságban nevelkedett, önbizalmát megerősítették, nem hagyva, hogy a külvilág (esetleg az iskola) tévesen értelmezett fölösleges követelményekkel túl korán megtörje. Akit megvédtek a külvilággal szemben.

Ha valaki átütő erejű tehetség, akkor addig nem nyugszik, amíg meg nem találja a maga útját. Ehhez megérdemel minden segítséget és támogatást, de nem elvárásokat – hiszen a saját magával támasztott elvárásai éppen elég grandiózusak és nyomasztóak, sokszor a teljes összeroppanásig szorongatóak. Aki pedig egyszerűen csak ügyes vagy okos, az jó, ha sokféle lehetőséget kap, amiből szabadon választhat. A társadalmat nem az ötszázaléknyi zseni működteti és viszi sikerre, hanem a 95 százaléknyi átlagember – és köztük akadnak szép számmal olyanok, akik néhány dologban jobbak, mint mások.

Tanácsok szülőknek 😊🤗😉😍❤️☀️😍❤️❤️

Dicsérd meg gyermeked, legyél büszke rája,

mert mikor így teszel, az őt inspirálja!

Nagyon fontos neki, ha te hiszel benne,

nélküled elárvult és hitetlen lenne!

Bátorítsd, adj erőt, légy a hátterében,

tudja, számíthat rád, mikor megkér szépen!

Ne korhold, ne bántsd meg érzékeny szép lelkét,

bosszúsággal sose vond el a figyelmét.

Mutass neki példát, legyél példaképe,

s figyeld, hogy utána a nyomodba lép-e?

Pátyolgasd az álmát, hadd váltsa valóra,

s ne az álmaidról szóljon minden óra!

Ne teneked kelljen szépen megfelelni,

engedd őt a saját ösvényére lelni!

Nem arra született, hogy helyetted éljen,

hanem, hogy egy saját világot reméljen!

Tedd hát jó szülőként azt, ami a dolgod,

engedd, hogy hadd legyen felhőtlen és boldog!

Szeretetet adj hát, s engedd, hogy vezesse,

hagyd, hogy saját útját szabadon keresse!

Nem azért született, mert adósod neked,

s nem a tulajdonod a saját gyermeked!

Azért jött, hogy saját életét megélje,

boldogságát, jussát elvárja, remélje!

A te dolgod inkább, hogy megtanítsd a jóra:

emberiességre, támogató szóra!

Tudjon felelősen magáért kiállni,

mutasd meg, amit tudsz, hogyan kell csinálni!

Sose kösd rabláncra büszkén szálló lelkét,

légy a fényszórója, irányítsd figyelmét!

Tanulj te is vele, néha tanulj tőle,

s engedd hadd szaladjon időnként előre.

Vigyázz, ne add tovább szüleid hibáit,

ami neked is fájt, neki sem hiányzik.

Keress jobb megoldást, válasz könnyebb utat,

olyat, melyet szíved szeretettel mutat.

Aranyosi Ervin

Szabó Lőrinc: IMA A GYERMEKEKÉRT

Fák, csillagok, állatok és kövek

szeressétek a gyermekeimet.

Ha messze voltak tőlem, azalatt

eddig is rátok bíztam sorsukat.

Énhozzám mindig csak jók voltatok,

szeressétek őket, ha meghalok.

Tél, tavasz, nyár, ősz, folyók, ligetek,

szeressétek a gyermekeimet.

Te, homokos, köves, aszfaltos út,

vezesd okosan a lányt, a fiút.

Csókold helyettem, szél, az arcukat,

fű, kő, légy párna a fejük alatt.

Kínáld őket gyümölccsel, almafa,

tanítsd őket csillagos éjszaka.

Tanítsd, melengesd te is, drága nap,

csempészd zsebükbe titkos aranyad.

S ti mind, élő és holt anyagok,

tanítsátok őket, felhők, sasok,

Vad villámok, jó hangyák, kis csigák,

vigyázz reájuk, hatalmas világ.

Az ember gonosz, benne nem bízom,

De tűz, víz, ég, s föld igaz rokonom.

Igaz rokon, hozzátok fordulok,

tűz, víz, ég s föld leszek, ha meghalok;

Tűz, víz, ég és föld s minden istenek:

szeressétek, akiket szeretek.

Marie Montessori volt az a pedagógus, aki forradalmasította a gyereknevelést a 20. században, és módszereit még ma is sok szülő alkalmazza.

Megfogalmazott néhány szabályt, amelyet minden szülőnek ismernie kellene, és amelyeket nem ártana évente legalább egyszer újraolvasni.

1. A gyerekek abból tanulnak, ami körülveszi őket.

2. Ha sokat kritizálsz egy gyermeket, megtanul ítélkezni.

3. Ha rendszeresen dicsérsz egy gyermeket, megtanul értékelni.

4. Ha ellenségeskedést mutatsz egy gyermeknek, megtanulja, hogy erőszakos legyen.

5. Ha őszinte vagy a gyermekkel, megtanulja, mit jelent az igazság.

6. Ha gyakran kinevetnek egy gyermeket, félénk lesz.

7. Ha a gyermek biztonságban érzi magát, megtanul bízni és hinni másokban.

8. Ha egy gyermeket gyakran megszégyenítenek, megtanulja hibásnak, bűnösnek érezni magát.

9. Ha egy gyermeket elfogadnak, megtanul bízni önmagában.

10. Ha gyakran vagyunk engedékenyek egy gyerekkel, abból türelmet tanul.

11. Ha támogatjuk a gyereket, megtanul bízni önmagában.

12. Ha egy gyermek barátságos környezetben él, és hasznosnak érzi magát, megtanul szeretetet találni a világban.

13. Ne mondj rosszat a gyermekedről, akkor sem, amikor melletted van, és a háta mögött sem.

14. Koncentrálj a gyermekedben lévő jó fejlesztésére, hogy egyszerűen ne maradjon hely a rossznak.

15. Mindig hallgasd meg a gyermekedet és válaszolj neki, amikor kérdéssel fordul hozzád.

16. Tiszteld a gyermekedet akkor is, ha hibát követett el, mert képes rá, hogy később kijavítsa a hibáit.

17. Segíts a gyerekednek, ha válaszokat keres, és légy nélkülözhetetlen a számára, ha sikerült egyedül megtalálnia, amit keresett.

18. Segíts a gyermeknek elsajátítani azt, amit korábban nem tudott. Ezt gondoskodás, béke és szeretet terjesztésével tedd meg.

19. Amikor a gyermekedhez fordulsz, tedd ezt a tőled telhető legjobb módon. Add neki a legjobbat magadból.

EGY SZÜLŐ MONOLÓGJA GYERMEKÉHEZ!

– Életet adtam neked, de nem élhetem le azt helyetted,

– Taníthatlak, de nem kényszeríthetlek arra, hogy tanulj.

– Szabadságot biztosíthatok számodra, de neked kell számot adnod arról, hogy mire használod.

– Elvihetlek a gyülekezetbe, de nem juthatok hitre helyetted.

– Tanácsot adhatok neked, de azt nem fogadhatom meg helyetted.

– Szerethetlek, de nem kényszeríthetem rád a szeretetemet.

– Taníthatlak arra, hogy adakozó légy, de nem kényszeríthetlek rá arra, hogy áldozatkész, irgalmas légy.

– Tanácsolhatom, hogy kit válassz barátodnak, de nem kereshetek barátot számodra.

– Tanácsolhatlak a szexualitásban, de nem tarthatlak meg tisztának.

– Figyelmeztethetlek az alkohol veszélyére, de nem mondhatok le helyetted a szeszes italról.

– Figyelmeztethetlek a kábítószer veszélyére, de nem tarthatlak vissza attól, hogy ne használd.

– Beszélhetek neked magasröptű célokról, de nem érhetem el azokat helyetted.

– Beszélhetek arról, hogy légy kedves, de nem kényszeríthetlek rá arra, hogy légy szeretetre méltó.

– Óvhatlak a bűntől, de nem lehetek helyetted erényes.

– Szerethetlek, mint gyermeket, de nem kényszeríthetlek arra, hogy Istennel élj.

– Beszélhetek neked az Úr Jézusról, de nem kényszeríthetlek arra, hogy Őt életed Urának fogadd el.

– Elmondhatom neked, hogyan kell élned, de nem adhatok neked örökéletet.

– Imádkozhatok érted, de nem imádkozhatok helyetted!
„(szerző: ismeretlen)

„Az így nevelt gyermek boldog, bátor, bízik önmagában. Érzelmek gazdag, segítőkész, gyermekkora derűs, hiszen érzi, hogy szeretik.”

Maria Montessori

A csendes tragédia …

Annak idején Kopp Mária magyar orvos, pszichológus egy magánbeszélgetésben azt mondta, hogy Európát nem a harmadik világháborútól, hanem a semmittevésben felnövő, saját kontrollálatlan vágyainak odavetett generációktól félti! Sajnos, felnőtt egy olyan generáció, amelynek egy részét nem lehet feladatokkal terhelni, mert unja, s mindjárt továbbáll! Ezek a fiatalok, mivel kitartó munkát sem az iskolában, sem az életben nem végeztek, nem is tudnak maguknak parancsolni, más véleményét elfogadni még kevésbé, így a házasságban, családi életben, de a munkahelyen is nagyon sok kudarccal találkozva megkeserednek. Érdemes az alábbi írást ilyen szempontból elolvasni! Ne okozzunk szeretetből, könnyelműségből maradandó kárt gyermekeinknek!

A mostani kor otthonaiban van jelen ez a csendes, de annál szomorúbb tragédia, amely a szemünk láttára ragadja el a nekünk legkedvesebbet: a gyermekeinket. Ők ugyanis szörnyű mentális állapotban vannak! A legutóbbi 15 év statisztikájából egyértelműen kiviláglik, hogy a gyermekek pszichológiai rendellenességei egészen elképesztő mértéket öltenek: minden ötödik gyerek mentális rendellenességben szenved; a figyelemhiányos rendellenességek száma 43, a serdülőkori depressziós betegségeké 37 százalékkal, a 10–14 éves gyermekek körében az öngyilkossági arány 200 százalékkal nőtt.

Igen, az a valóság, hogy – bár fáj ezt saját magunknak is bevallani – egyedül mi, szülők vagyunk a hibásak, nekünk kell segíteni a gyermekünknek. A modern kor gyermekei nem élik meg az egészséges gyermekkor élményét, ehhez tartozna például: az érzelmileg elérhető, megközelíthető szülők; egyértelműen meghatározott határok és erkölcsi minta, felelősség; kiegyensúlyozott étrend, megfelelő mennyiségű és minőségű alvás; megfelelő mennyiségű, szabadban eltöltött aktív mozgás; kreatív játékok, a közös, önfeledt szabadidő eltöltése.

Ehelyett a gyerekek ezt látják: örökké elfoglalt szülők; a végletekig kényeztető szülők, akik mindent megengednek a gyermeküknek; az érzés, hogy „nem kellesz senkinek”; kiegyensúlyozatlan étrend és hiányos alvás; „otthonülős” életmód…

Végtelen stimuláció, technológiára alapuló szórakoztató eszközök hada, az igények azonnali kielégítése. Hogyan lenne lehetséges, hogy ilyen körülmények között egy mentálisan egészséges gyerek nőjön fel? Természetesen sehogy…

Ha azt szeretnénk, hogy gyermekünknek valóban egészséges és önfeledt gyermekkora legyen, akkor vissza kell térnünk egészen az alapokig:

− Állítsunk fel korlátokat, közben ne feledjük, mi a gyermekeink szülei és nem barátai vagyunk.

− Azt biztosítsuk a gyermekünknek, amire szüksége van, és ne azt, amit szeretne.

− Biztosítsunk számára egészséges ételeket és korlátozzuk a nassolást.

− Naponta legalább egy órát töltsünk a természetben.

− A családi, közös vacsora alatt felejtsük el az elektronikai eszközök nyomogatását.

− Rendes, asztali játékokkal játsszon a gyerek.

− Minden napra kapjon valamilyen feladatot, például: beágyazás, a játékok összeszedése játszás után, kiteregetés, táskák elrendezése, megterítés stb.

− Mindennap ugyanabban az időben feküdjön le, és tiltsuk meg neki, hogy az ágyba vigye a különböző eszközöket, tárgyakat.

− Tanítsuk meg a felelősségtudatot és az önállóságot. A kis sikertelenségektől ne védjük meg őket. Ezzel megtanítjuk megbirkózni a nehézségekkel, leküzdeni az akadályokat.

− Ne csomagoljuk össze, illetve vigyük a gyermek helyett az iskolatáskát. Ne vigyük neki az iskolába az otthon hagyott ételt, házi feladatot stb. Ha elmúlt 5 éves, ne tisztítsuk meg neki a banánt se. Tanítsuk önállóságra. Tanulja meg, mi az a türelem, és adjunk neki esélyt, hogy a szabad idejét valóban szabadon töltse el. Ezalatt kissé unatkozhat, ami arra sarkallja majd, hogy alkotótevékenységet végezzen.

− Az élet ne csak szórakozásból álljon. Ne vegyük körül gyermekünket állandóan technikával, hogy addig se unatkozzon. Semmilyen oda nem való tárgy ne legyen az asztalon, amikor étkezésről van szó. Akkor se, ha autóban vagy étteremben ül, vagy akár az üzletben vagyunk vele. Ezzel arra ösztönözzük a gyermek agyát, hogy gondolkozzon és kitaláljon valami unalom­űzőt.

− Legyünk ne csak fizikálisan, de emocionálisan is elérhetőek gyermekünk számára.

− Tanítsuk meg neki, mik is azok a szociális készségek.

− Ne a telefonon lógjunk, gyermekünkkel beszélgessünk.

− Tanítsuk meg, hogyan birkózzon meg a haraggal és az ingerültséggel.

− Tanítsuk meg kezet fogni, helyet átadni, megosztani valamit, együttérezni, illetve megfelelően viselkedni az asztalnál vagy beszélgetés közben.

− Tartsuk vele az érzelmi kapcsolatot: nevessünk rá, pusziljuk meg, csiklandozzuk meg, olvassunk neki, táncoljunk, ugráljunk vele, kússzunk-másszunk együtt.

Változtatni kell eddigi szemléletünkön, különben az egész utánunk következő generáció pirulákon fog élni, és ennek súlyos, nagyon súlyos, vissza már nem fordítható következményei fogják megmételyezni mindannyiunk jövőjét!

„A nevelés nem csak elveken és okos taktikán múlik, mert elsősorban a lényünkkel nevelünk. A nevelés: titkos metakommunikáció. Ami jó benned és tiszta, és ami rossz és koszos, továbbadod. A gyerek remegi félelmeidet, aggódja az aggodalmaidat – de éli a nyugalmadat és derűdet is – ha valódi.”

(Müller Péter) ❤

Azonban a kedd este megjelent Magyar Közlönyből kiderült, továbbra is 180 napos lesz a tanév, de egy héttel csúszik az évzárás.

Megjelent a Magyar Közlönyben a diákok és azok szülei által leginkább várt rendeletet, amelyből kiderül, hogyan lesznek a következő iskolai évben a szünetek.

Eszerint a 2023/2024. tanévben a tanítási év első tanítási napja 2023. szeptember 1. (péntek), az utolsó tanítási napja 2024. június 21. (péntek). A tanítási napok száma – a gimnázium, a szakgimnázium és a szakiskola kivételével – valamennyi intézménytípusban száznyolcvan nap.

Az iskola utolsó, befejező évfolyamán vagy befejező szakképzési évfolyamán az utolsó tanítási nap:

  • középfokú iskolákban 2024. május 3. (péntek),
  • a két évfolyamos, részszakmára való felkészítést folytató szakiskolákban 2024. május 31. (péntek).

A szünetek

Mint ismert, az új életpályatörvény a tanárok sávos bérrendszere mellett a tanév rendjének alakulásában is változásokat hoz. A hosszabb tanév hosszabb szünetekkel lesz kompenzálva, így a tanítási napok száma változatlanul 180 marad.

A legnagyobb iskolai szünetek az alábbiak szerint alakulnak:

  • Az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2023. október 27. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap 2023. november 6. (hétfő).
  • téli szünet előtti utolsó tanítási nap 2023. december 21. (csütörtök), a szünet utáni első tanítási nap 2024. január 8. (hétfő).
  • tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2024. március 27. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap 2024. április 8. (hétfő).

Az írásbeli érettségik május 6-tól kezdődnek, míg a szóbeliket június 5. és 12. között tartják.

“A gyerekek azzal a bizalommal születnek hozzád, hogy szeretni fogod őket, ezért bármit is csinálsz, bárhogyan is bánsz velük, nekik az a szeretet.

Ha kegyetlen vagy velük, azt fogják hinni, az a szeretet.

Ha kiabálsz velük, azt fogják hinni, az a szeretet.

Ha nem törődsz velük, azt fogják hinni, az a szeretet.

Ha otthagyod őket, azt fogják hinni, az a szeretet.

És ha kedves vagy velük, azt fogják hinni, az a szeretet.

És ha gyengéd vagy velük, azt fogják hinni, az a szeretet.

És ha figyelsz rájuk, azt fogják hinni, az a szeretet.

És ha szorosan átöleled őket, azt fogják hinni, az a szeretet.

Mert nem tudunk semmilyen létező dologra rámutatni és azt mondani, „Ez a szeretet.”,

ezért te fogod megtanítani nekik minden nap, amikor velük vagy, hogy mi az.

És majd egy napon, amikor valaki úgy fog velük bánni, ahogyan te bántál velük, azt fogják mondani,

Ez a szeretet.“

Ezért tanítsd őket jól.

Bármit is tanítottak Neked mások.”

(Iain S. Thomas)

„A pedagógus az egyetlen ember, aki megérintheti az örökkévalót, mert hatása nem tudni meddig ér. Míg él, emlékeznek rá. Holta után pedig legendává válik.”

Janikowszky Sándor

Aranyosi Ervin: Gyermeki fohász.

Drága jó Istenkém, hozzád szól fohászom:

Én még pici vagyok, nap közben csak játszom.

Próbálom követni szüleim példáját,

de gyakran úgy érzem, hogy nem jól csinálják.

Nem okoz örömet nekik a munkájuk,

csupa fáradtságos pillanat vár rájuk.

A kedvük is elmegy mire hazaérnek,

gyakran mondogatják, hogy már alig élnek.

Annyi sok a dolguk, s kevés idő jut rám,

pedig de jó lenne, értékelni tudnám,

ha velem lennének, s vidámak volnának,

s nem hinnék magukat keserves szolgának.

Drága jó Istenkém, velem mi a terved?

Nem véletlen adtál jó szívet, értelmet.

Ugye, nekem nem kell rabszolgává válnom,

elég, ha megélem dédelgetett álmom.

Letépem az élet boldogság-virágát,

szebbé téve magam és mások világát.

Nem koldusként élek, nem kuncsorgok máshoz,

mert tudom, holnapom jobbat, szebbet, mást hoz!

Annyi öröm ér majd, hogy adhatok másnak,

s ezt gondolom én az igaz gazdagságnak.

Mert, ki szívből szeret, szívből is tud adni,

annak könnyű lehet, embernek maradni!

Drága jó Istenkém, engedd, hogy szeressek,

s szeretetem által jó ember lehessek!

Szüleim válláról levegyem a terhet,

Drága jó Istenkém, támogasd e tervet!

Nem félni, szenvedni és meghalni jöttünk,

kell, hogy értelmes cél lebegjen előttünk!

Nem a túlvilágon van a te országod,

az ember gyermeked, s nem csak a jószágod.

Mutasd hát az utat, tanítsd meg szeretni,

ne akarja magát élve eltemetni,

találja meg mind, mind az ő boldogságát,

s tegye boldogabbá megfáradt világát.

„Ne tartsátok a katedrát se trónnak, se szószéknek! A tanító nem azért ül magasabban, hogy imádjátok, hanem, hogy jobban lássátok egymást. A tanító nem őrmester, és nem jóisten. Nem tud mindent, és nem is tudhat mindent. (…) A tanító nem varázsló, hanem kertész. Gondozni és ápolni tud, és fog is benneteket. Növekedni azonban magatoknak kell!”

(Erich Kästner)

„Ha a gyereket folyton bírálják, a lenézést tanulja.

Ha a gyerek állandó gyűlöletben él, a háborút tanulja.

Ha a gyereket mindig gúnyolják, a félénkséget tanulja.

Ha a gyereket folyton megszégyenítik, a bűntudatot tanulja.

Ha a gyereket tolerancia veszi körül, a türelmet tanulja.

Ha a gyereket folyvást bíztatják, a bizalmat tanulja.

Ha a gyereket biztonság veszi körül, a hitet tanulja.

Ha a gyerek teljesítményét elismerik, a megbecsülést tanulja.

Ha a gyerek jórészt helyesléssel találkozik, önmaga szeretetét tanulja.

Ha gyereket elfogadják, és barátságos légkörben él, megtanulja szeretni a világot.

A gyerekek azt élik, amit tanulnak!”

Robert Fisher

„A teremtés legnagyobb csodája a megszületett gyermek.

Meg kell tanítani gyermekeinket imádkozni, dolgozni és hazaszeretetre kell őket nevelnünk.

A gyermek egy nyitott szív, egy nyitott agy, az lesz belőle amivé formáljuk. Ha nemes feladatokat kapnak és magunk is úgy viselkedünk, akkor megnemesednek. „

Papp Lajos (1949) – szívsebész professzor, író

„Engem ne emeljen a magasba senki, ha nem tud addig tartani, míg tényleg megnövök. Guggoljon ide mellém, ki nem csak hallani, de érteni akar, hogy közel legyen a szívdobogásunk.”

(Birtalan Ferenc: Míg megnövök)

Annak idején Kopp Mária magyar orvos, pszichológus egy magánbeszélgetésben azt mondta, hogy Európát nem a harmadik világháborútól, hanem a semmittevésben felnövő, saját kontrollálatlan vágyainak odavetett generációktól félti! Sajnos, felnőtt egy olyan generáció, amelynek egy részét nem lehet feladatokkal terhelni, mert unja, s mindjárt továbbáll! Ezek a fiatalok, mivel kitartó munkát sem az iskolában, sem az életben nem végeztek, nem is tudnak maguknak parancsolni, más véleményét elfogadni még kevésbé, így a házasságban, családi életben, de a munkahelyen is nagyon sok kudarccal találkozva megkeserednek. Érdemes az alábbi írást ilyen szempontból elolvasni! Ne okozzunk szeretetből, könnyelműségből maradandó kárt gyermekeinknek! Szomorú szívvel, Csaba testvér.

A mostani kor otthonaiban van jelen ez a csendes, de annál szomorúbb tragédia, amely a szemünk láttára ragadja el a nekünk legkedvesebbet: a gyermekeinket. Ők ugyanis szörnyű mentális állapotban vannak! A legutóbbi 15 év statisztikájából egyértelműen kiviláglik, hogy a gyermekek pszichológiai rendellenességei egészen elképesztő mértéket öltenek: minden ötödik gyerek mentális rendellenességben szenved; a figyelemhiányos rendellenességek száma 43, a serdülőkori depressziós betegségeké 37 százalékkal, a 10–14 éves gyermekek körében az öngyilkossági arány 200 százalékkal nőtt.

Igen, az a valóság, hogy – bár fáj ezt saját magunknak is bevallani – egyedül mi, szülők vagyunk a hibásak, nekünk kell segíteni a gyermekünknek. A modern kor gyermekei nem élik meg az egészséges gyermekkor élményét, ehhez tartozna például: az érzelmileg elérhető, megközelíthető szülők; egyértelműen meghatározott határok és erkölcsi minta, felelősség; kiegyensúlyozott étrend, megfelelő mennyiségű és minőségű alvás; megfelelő mennyiségű, szabadban eltöltött aktív mozgás; kreatív játékok, a közös, önfeledt szabadidő eltöltése.

Ehelyett a gyerekek ezt látják: örökké elfoglalt szülők; a végletekig kényeztető szülők, akik mindent megengednek a gyermeküknek; az érzés, hogy „nem kellesz senkinek”; kiegyensúlyozatlan étrend és hiányos alvás; „otthonülős” életmód…

Végtelen stimuláció, technológiára alapuló szórakoztató eszközök hada, az igények azonnali kielégítése. Hogyan lenne lehetséges, hogy ilyen körülmények között egy mentálisan egészséges gyerek nőjön fel? Természetesen sehogy…

Ha azt szeretnénk, hogy gyermekünknek valóban egészséges és önfeledt gyermekkora legyen, akkor vissza kell térnünk egészen az alapokig:

− Állítsunk fel korlátokat, közben ne feledjük, mi a gyermekeink szülei és nem barátai vagyunk.

− Azt biztosítsuk a gyermekünknek, amire szüksége van, és ne azt, amit szeretne.

− Biztosítsunk számára egészséges ételeket és korlátozzuk a nassolást.

− Naponta legalább egy órát töltsünk a természetben.

− A családi, közös vacsora alatt felejtsük el az elektronikai eszközök nyomogatását.

− Rendes, asztali játékokkal játsszon a gyerek.

− Minden napra kapjon valamilyen feladatot, például: beágyazás, a játékok összeszedése játszás után, kiteregetés, táskák elrendezése, megterítés stb.

− Mindennap ugyanabban az időben feküdjön le, és tiltsuk meg neki, hogy az ágyba vigye a különböző eszközöket, tárgyakat.

− Tanítsuk meg a felelősségtudatot és az önállóságot. A kis sikertelenségektől ne védjük meg őket. Ezzel megtanítjuk megbirkózni a nehézségekkel, leküzdeni az akadályokat.

− Ne csomagoljuk össze, illetve vigyük a gyermek helyett az iskolatáskát. Ne vigyük neki az iskolába az otthon hagyott ételt, házi feladatot stb. Ha elmúlt 5 éves, ne tisztítsuk meg neki a banánt se. Tanítsuk önállóságra. Tanulja meg, mi az a türelem, és adjunk neki esélyt, hogy a szabad idejét valóban szabadon töltse el. Ezalatt kissé unatkozhat, ami arra sarkallja majd, hogy alkotótevékenységet végezzen.

− Az élet ne csak szórakozásból álljon. Ne vegyük körül gyermekünket állandóan technikával, hogy addig se unatkozzon. Semmilyen oda nem való tárgy ne legyen az asztalon, amikor étkezésről van szó. Akkor se, ha autóban vagy étteremben ül, vagy akár az üzletben vagyunk vele. Ezzel arra ösztönözzük a gyermek agyát, hogy gondolkozzon és kitaláljon valami unalom­űzőt.

− Legyünk ne csak fizikálisan, de emocionálisan is elérhetőek gyermekünk számára.

− Tanítsuk meg neki, mik is azok a szociális készségek.

− Ne a telefonon lógjunk, gyermekünkkel beszélgessünk.

− Tanítsuk meg, hogyan birkózzon meg a haraggal és az ingerültséggel.

− Tanítsuk meg kezet fogni, helyet átadni, megosztani valamit, együttérezni, illetve megfelelően viselkedni az asztalnál vagy beszélgetés közben.

− Tartsuk vele az érzelmi kapcsolatot: nevessünk rá, pusziljuk meg, csiklandozzuk meg, olvassunk neki, táncoljunk, ugráljunk vele, kússzunk-másszunk együtt.

Változtatni kell eddigi szemléletünkön, különben az egész utánunk következő generáció pirulákon fog élni…

(forrás: Metropolita.hu)

Cikk megjelenési időpontja: 2018-05-10 08:00

A szülők csak azt adhatják, amik bennük vannak. Ez minden nevelés alapja. Boldogtalan ember nem tud boldogot nevelni. Erős, derűs emberek nevelhetnek csak erős és derűs embereket. A szülők benső „megcsináltsága” az alapfeltétele minden nevelésnek. A nevelés: önneveléssel indul s azzal is fejeződik be.

Müller Péter

Tanítsátok meg a gyermekeknek,hogy a kenyér fele mindíg odaadható annak akinek nincs és éhes.Tanítsátok meg,hogy ne elforduljon a földön fekvőtől,hanem hajoljon le és nyújtson neki segítő kezet,ettől majd Ő is szárnyra kap!Tanítsátok meg a gyermekeknek,hogy nem minden út lesz járható,de ami számára van kijelőlve,azon repülni is képes lesz!Áldás!😇🙏🙏🙏

Tanulni soha nincs késő…